Strona główna › Działy › Praca › Jak napisać cv i znaleźć pracę biurową/w banku/agencji pracy
W odpowiedz na to pytanie nie mozesz nic zlego powiedziec o swoim obecnym pracodawcy bo to Cie skresli na poczatku pytania…
… i dlatego to pytanie jest z zasady idiotyczne.
Nawet dyplomatyczna odpowiedź podana przez fatę zawiera sugestię że u starego pracodawcy jest źle.
Why did you leave your employer?
If I didn’t I wouldn’t apply for this job you moron!
ja ja mialam rozmowe w mojej obecnej pracy (pierwsza w UK) bardzo ich interesowala moja praca w Polsce ku mojemu zdziwieniu, za kazdym razem padalo pytanie~dlaczego odeszlam, a na konic gosciu mi powiedzial, ze oni chca kogos wyszkolic i miec pewnosc, ze bedzie dla nich pracowal dlugo, nawet sie rozwijal, awansowal ale w ich firmie anie poza
Nawet dyplomatyczna odpowiedź podana przez fatę zawiera sugestię że u starego pracodawcy jest źle.
[b:ae15759257]Why did you leave your employer?
If I didn’t I wouldn’t apply for this job you moron!
[/b:ae15759257]
😆 😆 😆 😆 😆
Jak by mi ktos tak odpowiedzial to bym go przyjal…
Nie zgodze sie ze pytanie jest calkiem glupie. Roznymi przesłankami kierujemy sie zmieniajac prace. Najlepiej powiedziec nowemu pracodawcy ze: obecnie pracuje w dobrej firmie a zmiane traktuje w kategorii nowego doswiadczenia, rozwoju, robienia czegos nowego itp. Ten kto narzeka bez wzgledu na co jest dyskfalifikowany. Pracodawcy tak bardzo nie interesuje „dlaczego” tylko nasza osobowosc (bez wzgledu na charakter pracy i stanowisko).
Kiedys czytalem ze warto rowniez przylozyc sie do swoich zainteresowan hobby, celu (w cv). Np taniec swiadczy ze osoba jest towarzyska , gry zespolowe – „kosz”, indywidualne- tenis itd. Niektore firmy przeprowadzaja dosc szczegołowe testy i maja swoich „speców” majacych wykazac zdolnosc do pracy zespolowej.
Jesli ktos ma jakies doswiadczenie warto zrobic sobie prezentacje w PowerPoint (niektorzy zreszta o to prosza) Ladne slajdy o sobie (podstawowe dane, edukacja) oraz o dotychczasowym doswiadczeniu (z przykladami) na pewno zainteresuja pracodawce. Mozna oczywiscie troche „poklamac” jak sie umie 🙂 . Dobrze napisane CV ma rowniez duze znaczenie.
W Polsce dosc ryzykowna przynajmniej na mojej „ukrainie”:) jest odpowiedz „dla pieniedzy”. Tutaj czy w wiekszych miastach w Polsce to chyba nikogo nie dziwi. A odpowiedz „by lepiej zarabiac” swiadczy tylko o ambicji wiec jest na plus.
nie zgodze sie, mozesz zawsze szukac pracy ze wzgledu na lepsze mozliwosci rozwoju, bardziej przyjazne warunki pracy (a tu jest to wazne) czy stabilizacje,
A tak przy okazji ile trwala wasza najdluzsza rekrutacja??
moja 8 godz do Nestle, jeszcze w Polsce, po koleji odpadaly kolejne osoby i na koncu zostalo nas 3 …
na koniec po roznych testach itd nie wiedzialem jak sie nazywam 🙂
Ja u siebie w Royal Bank of Scotland mialem 3 interview – teraz jak sam przeprowadzam to tez tyle robie – taki proces i nic nie poradzisz…
😆
Ja u siebie w Royal Bank of Scotland mialem 3 interview – teraz jak sam przeprowadzam to tez tyle robie – taki proces i nic nie poradzisz…
😆
3 razy to nic wielkiego, ale 8 godz jednego dnia, wyobraz to sobie 🙂
😆
Ej, a myslalam, ze RBOS sie skleil z halifaxem i teraz wystepuje pod jego szyldem… Myle sie?
derailed wrote:Ja u siebie w Royal Bank of Scotland mialem 3 interview – teraz jak sam przeprowadzam to tez tyle robie – taki proces i nic nie poradzisz…
😆
Ej, a myslalam, ze RBOS sie skleil z halifaxem i teraz wystepuje pod jego szyldem… Myle sie?[/quote]
Mylisz sie Julka
HBOS i RBOS – to dwa rozne banki….
julka wrote:derailed wrote:Ja u siebie w Royal Bank of Scotland mialem 3 interview – teraz jak sam przeprowadzam to tez tyle robie – taki proces i nic nie poradzisz…
😆
Ej, a myslalam, ze RBOS sie skleil z halifaxem i teraz wystepuje pod jego szyldem… Myle sie?[/quote]
Mylisz sie Julka
HBOS i RBOS – to dwa rozne banki….[/quote]
TO dlaczego na moim wyciagu jest napisane Halifax and Royal Bank of Scotland?? :|:)
derailed wrote:julka wrote:derailed wrote:Ja u siebie w Royal Bank of Scotland mialem 3 interview – teraz jak sam przeprowadzam to tez tyle robie – taki proces i nic nie poradzisz…
😆
Mylisz sie Julka
HBOS i RBOS – to dwa rozne banki….[/quote]
TO dlaczego na moim wyciagu jest napisane Halifax and Royal Bank of Scotland?? :|:)[/quote]
Nie slyszalem o czyms tawkim nigdy…
Moze Halifax Bank of Scotland???
W odpowiedz na to pytanie nie mozesz nic zlego powiedziec o swoim obecnym pracodawcy bo to Cie skresli na poczatku pytania…
Czy ja wiem? Znam odmienne przyklady. Prawdopodobnie wszystko zalezy od znajomosci jezyka angielskiego i zdolnosci do szybkiego myslenia. Bo szczerze mowiac ktory pracodawca jest na tyle glupi, zeby uwierzyc , ze chodzi o poszukiwanie nowych wrazen? Jak sie zmienia prace to albo na ta gdzie placa lepiej i systematyczniej lub na taka gdzie masz szybsza mozliwosc awansu.
v-tec wrote:… i dlatego to pytanie jest z zasady idiotyczne.
nie zgodze sie, mozesz zawsze szukac pracy ze wzgledu na lepsze mozliwosci rozwoju, bardziej przyjazne warunki pracy (a tu jest to wazne) czy stabilizacje,
:)[/quote]
zadawanie tego pytania na interview jest glupie, jak i kazda odpowiedz na nie
dlaczego szukasz nowej pracy?
~ "ze wzgledu na lepsze mozliwosci rozwoju, bardziej przyjazne warunki pracy"
a co zrobisz jak u nas tego nie znajdziesz, odejdziesz (zraz po tym jak cie przeszkolimy w domysle prowadzacego rozmowe)? lub odejdziesz jak sciezka kariery sie skonczy i osiagniesz w krotkim czasie to co chciales (no przeciez managerem jestem ja ~ w domysle prowadzacego) jak praca dla ciebie nie bedzie juz wyzwaniem?
odp?
nie powinni zadawac tego typu pytan na rozmowach
jak ktos szuka pracy w biurze, polecam zglosic sie czy zadzwonic do office team, panna sie nazywa Hannah, nagrala mi sie niedawno ze szukaja.. jak sie odzywa nagle po pol roku bez kontaktu zadnego, znaczy zdesperowani musza byc 😉
oczywiscie dobry angielski to podstawa..
uprzedzajac pytania o numer / adres – jak nie umiesz znalezc w necie to sobie lepiej daruj.. 🙂