Strona główna Działy Zdrowie Cukrzyca a mieszkanie w Leeds

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    powp
    Członek

Witam

Mam pytanie , czy ktoś wie jak wygląda sytuacja chorego na cukrzycę mieszkającego w Leeds ?? czy nie ma problemów z dostaniem się do lekarza ? bo że insulinę można dostać za darmo ale na receptę to już wiem ( chodzi mi o cały obszar UK )

pozdrawiam

Troublemaker
    Członek

z insulina sprawa wyglada tak- poniewaz cukrzyca jest choroba przewlekla, jestes tzw "medical exemption" a za tego typu Rp sie nie placi.
    podstawowa oplata w innym przypadku to 6.65 od itemu
    pzdr

szczena1951
    Członek

witam
    szukałem wszędzie tego tematu , jestem chory na cukrzycę typu pierwszego i wybieram się na dniach do anglii , nabrałem ze soba troche insuliny na zapas , lecz jak to wygląda z tym w anglii ?? jeżeli poszedłbym do jakiegoś polskiego diabetologa to czy moglby przypisać mi angielski odpowiednik mojej insuliny ?? za bardzo niejestem w temacie bo cukrzyce mam dopiero od czerwca . prosiłbym was o pomoc i wytłumaczenie co i jak w anglii z insuliną . z góry dziękuje

rollingstone
    Członek

powinienes przywiezsc ze soba zapas insuliny na kilka tygodni. Polska recepta [b:9ddedf5478]nie[/b:9ddedf5478] bedzie uznana w aptece. Po przyjezdzie i wyrobieniu sobie NIN zapiszujesz sie do przychodni, najlepiej do takiej gdzie funkcjonuje specjalistyczna klinika dla cukrzykow. Leki dla cukrzykow sa bezplatne. Wiecej informacji w paragrafie 3:

http://www.politics.co.uk/reference/issue-briefs/health/nhs/nhs-prescription-services/nhs-prescription-charges-$366605.htm

szczena1951
    Członek

wielkie dzięki za informacje , po przyjezdzie gdzie mam wyrobić to nin i czy odrazu będzie mi przysługiwało , polskich recept niemiałem zamiaru brać do anglii tylko mam duzy zapas insuliny , pozatym wiecie jak jest z wysyłaniem tego pocztą z polski ?? kradną tam paczki ??

rollingstone
    Członek

spojrz na:

http://ghrom.com/lang-pl/NIN

plus po lewej stronie masz menu z tematami interesujacymi nowych przybyszy do UK

czy kradna paczki? Mnie nigdy paczka polecona nie zginela, ale rozne historie ludzie opowiadaja…

julka
    Participant

Ja zapisalam sie do przychodni zanim jeszcze mialam NIN, wiec nie powinienes miec problemu. Napisz po prostu: not yet allocated czy cos w ten desen i tyle.
    W przeciagu tygodnia powinienes zostac zapisany na pierwsze spotkanie z pielegniarka i wtedy jej powiedz ze masz cukrzyce.

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.