Strona główna Działy Prawo Jaki certyfikat?

Wyświetlanych postów: 12 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    eddy25
    Participant

We wrzesniu jestesmy umowieni na wizyte w konsulace w Londynie, poniewaz potrzebujemy paszport dla na szej corki. Pan przez telefon poinstruowal nas, zebysmy przywiezli ze sobą oryginalny certyfikat urodzenie(ten wiekszy)i dodał, że ten, na ktorym sa nazwiska rodzicow. I tu moja niejasnosc. Na certyfikacie tym nie ma nazwisk. Czy ktos z was moze zalatwial juz tego rodzaju sprawy?Jesli tak, dajcie znac jaki wlasciwie dokument powinnismy miec ze sobą.Pozdrawiam.

v-tec
    Członek

Widziałem kiedyś angielską metrykę urodzenia i tam były nazwiska obojga rodziców, a nawet zawód ojca, więc nie wiem jaki certyfikat posiadasz, dla mnie jest oczywiste że na metryce są nazwiska rodziców 😯

eddy25
    Participant

Ok. Juz wszystko jasne – zwiedzialam sie:) Mniewystawili po prostu skrocony akt, a o pelny musze sie upomniec. Tam beda te dane o ktrych mowisz v-tec. dzieki

woyth
    Członek

Zalatwialem paszport dla cory i obawiam sie ze angielski akt urodzenia dziecka musi byc umiejscowiony w urzedzie w Polsce a do zlozenia wniosku powinnas miec odpis POLSKIEGO aktu urodzenia. Tutaj znajdziesz wiecej informacji http://www.londynkg.polemb.net/?document=40 a tu sa informacje o umiejscowieniu dokumentu http://www.londynkg.polemb.net/index.php?document=31

Powodzenia

eddy25
    Participant

tak, masz racje woyth, ale mnie to chyba nie dotyczy, bo ja zalatwiam paszport 30-dniowy na wyjazd do kraju.Tak mnie sie przynajmniej wydaje – tak powiedzial mi urzednik z ktrym rozmawialam przez telefon.

Marta Klecz
    Członek

Ja mialam z tymi paszportami. Konsulat mi wydal paszport w jedna strone na dziecko-na podstawie aktu urodzenia( nie bylo mowy o ojcu wtedy) a jak w Polsce chcialam wyrobic nowy- zeby tu wrocic z dzieckiem oczywiscie, to nie chcieli mi wyrobic bo musi byc zgoda obojga rodzicow…
    Nawet nie chce mi sie tego wspominac…

woyth
    Członek

Warto moze sprawdzic bo wycieczki do Londynu (przynajmniej dla mnie) nie sa zbyt atrakcyjne, szczegolnie jesli wraca sie z niczym. Tu masz informacje o paszportach tymczasowych http://www.londynkg.polemb.net/?document=41 ale z tego co wyczytalem dotyczy (ta informacja) zgubienia paszportu i powrotu do kraju osoby przebywajacej tu czasowo.
    Wydaje mi sie za Wasza corka urodzona byla tutaj i nie miala jeszcze paszportu (tylko domyslam sie) wiec polski akt urodzenia bedzie raczej potrzebny, przy okazji potrzebny jest numer PESEL a zakladam ze tego numeru tez cora nie ma, wiec bedziecie musieli w konsulacie wypelnic wniosek o PESEL.
    W naszym konsulacie bylem trzy razy i za kazdym razem staralem sie zdobyc jak najwiecej informacji zanim tam pojechalem czasem moze to Wam zaoszczedzic duzo czasu i pieniedzy.

Pozdrowienia dla Cory i mase powodzenia w zalatwianiu (moze sie przydac) 😉

eddy25
    Participant

straszne dzieki woyth za pozrowienia i w ogole. Tak masz racje nasza mala urodzila sie tu w leeds. Ale przyznam ze mnie zaniepokoiles. dzwonilam dwa razy i dwa razy powiedzieli mi ze to bedzie 30-dniowy paszport na wyjazd z kraju i ze potrzebuje 3 fotki certyfikat i formuarze wypelnione na miejscu. Chyba zadzwonie jeszcze raz:)Jakby mi na miejscu powiedzieli ze nici z zalatwiania, to chyba by mnie roznioslo:)

woyth
    Członek

Nie chcialem Ciebie w zadnym wypadku niepokoic ale wydaje mi sie ze jesli prosili Ciebie o certyfikat urodzenia to ten certyfikat powinien byc umiejscowiony w Polsce, tak bylo z normalnym paszportem. Spytaj czy wystarczy Ci angielski certyfikat urodzenia i na przyklad Wasze oswiadczenie ze maluch jest narodowosci polskiej.
    Czasami lepiej zapobiegac niz leczyc 😀 a rozmowa telefoniczna kosztuje na pewno mniej niz podroz do Londynu.

ana
    Participant

dzwonilam dwa razy i dwa razy powiedzieli mi ze to bedzie 30-dniowy paszport na wyjazd z kraju i ze potrzebuje 3 fotki certyfikat i formuarze wypelnione na miejscu. witam ja mam to juz za soba. poltora miesia po urodzeniu mojego synka wybralismy sie do polski.najwiekszym problemem bylo zrobienie tygodniowemu dziecku zdjecie z otwartymi oczami 😯 ale udalo sie.z paszportem nie ma problemow,bierzesz certyfikat urodzenia z anglii 3 zdjecia paszporty lub dowody rodzicow,home office, insurance i to chyba wszystko z tego co pamietam.na miejscu babka kseruje wszystko wypelniasz formularz i gotowe.aha,placisz ok 50f i do miesiaca czekasz,mi przyslali po 2tyg.paszport jest na rok.pozdrawiam 😆

eddy25
    Participant

Dzieki ana za wyczerpujaca odpowiedz.To juz mnie sie troche rozjasnilo. Ciekawa jestem tylko dlaczego powiedzieli mi ze tobedzie paszport 30-dniowy.Moze to tylko slowna pomylka.

ana
    Participant

znajomi tez wyrabiali paszport i z tego co pamietam 30dniwy jest jezeli chcesz starac sie potem o angielski ale to juz wyzsza filozofia.powodzenia 😆

Wyświetlanych postów: 12 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.