Strona główna › Działy › Nauka › stypendia socjalne i granty dla studentow z Polski
Hej, mam pytanie odnosnie grantow i stypediów socjalnych przydzielanych studentom z Polski studiującym z Anglii. Wlasnie dostalam sie na Uniwersytet w Salford, ale nie jestem na zadnym programie Erazmus czy Sokrates…wszystko zalatwialam indywidualnie. Jesli ktoś z was wie, gdzie składać podania o pomoc finansową i dodatki do czesnego, to będę wdzięczna za jakieś wieści.
Pozdrawiam!!!!
One stop centre na Great Geaorge Street kolo Merrion Centre
Zalezy czy to sa studia post- czy undergraduate.
Na postgraduate nie przysluguja Ci zadne granty rzadowe, natomiast mozesz starac sie o pozyczke studencka, ale tylko jesli twoj kierunek studiow miesci sie w ramach tzw 'vocational studies’ – czyli studiow prowadzacych do konkretnego zawodu jak np. prawnik, lekarz, czy nauczyciel. Jesli nie (tak bylo w moim przypadku – koncze 'International Marketing Management’ na Leeds), to zostaje tylko Career Development Loan – jest ona gwarantowana przez rzad angielski, ktory pokrywa tez odsetki w trakcie nauki, ale sama pozyczka jest zaciagana bezposrednio w bankach komercyjncyh (z tego co sie orientuje to Barclays, Royal Bank of Scotland Group, i jeszcze jeden, ale nie pamietam ktory…).
Jesli chodzi o studia undergraduate to niestety, ale nie bede Ci w stanie pomoc, poniewaz swoje konczylem w Polsce i nigdy sie tym nie interesowalem.
Pozdrawiam
Na podstawie mojego przykladu:
Studia :full-time 3 letnie undergraduate
Wystarczy wejsc na strone: http://www.studentsupportdirect.co.uk/portal/page?_pageid=1647,467417&_dad=portal&_schema=PROTOCOL
wyszukaj numer telefonu do european team zadzwon popros by ci wyslali formularz poczta uzupelnij i odeslij…jesli twoj pobyt w anglii nie przekracza 3 lat to masz prawo do loana na pokrycie kosztow studiow czyli tyle ile twoja uczelnia wymaga od ciebie by zaplacic, jesli twoj pobyt jest min 3 lata mozesz dostac nawet dofinansowanie do kosztow zycia(loan) warunki bardzo korzystne, niewielkie raty do splacania jak skonczysz studia a jesli nie przekroczysz zarobkow 16 000/rok to nie splacasz nic.
Naprawde sie oplaca
aha zapomnialam dodac ze jesli jestes te min 3 lata w uk to wtedy nie skladasz podania do european team tylko normalnie jak brytyjczycy
pomocna strona to tez:
http://www.direct.gov.uk/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/StudentFinance/fs/en
powodzonka
A ja sie tym razem zapytam o ceny studiow.
Za dwuletnie studia magisterskie na Leeds Met – kierunek Computational Fluid Dynamics krzykneli mi £11,700 jako ze jestem ponoc Overseas Student. Wlasnie im wyslalem zapytanie czy nie jest taniej dla obywateli UE. Czy ktos z Was sie moze orientuje jak tu wyglada sprawa platnosci, bo doszly mnie sluchy ze placimy tyle samo co Anglicy. W tym przypadku oplata by mnie wyniosla polowe wyzej przytoczonej kwoty.
Pozdrawiam,
Lepton
Nie bierz mnie za granted 🙂 ale z tego co sie orientuje to Ty na bank nie bylbys overseas a raczej student unijny wiec powinienes zaplacic tak jak angole a nie jak "ciapaci"
Nie bierz mnie za granted 🙂 ale z tego co sie orientuje to Ty na bank nie bylbys overseas a raczej student unijny wiec powinienes zaplacic tak jak angole a nie jak "ciapaci"
Dzieki Shaman. Tak tez myslalem. Zobaczymy co mi odpisza. Dobrze jest wiedziec ze nie jest sie traktowanym jak "ciapaty". Choc z drugiej strony mialbym moze wieksze powodzenie u niektorych polskich dziewczyn 🙂
Dzieki Shaman. Tak tez myslalem. Zobaczymy co mi odpisza. Dobrze jest wiedziec ze nie jest sie traktowanym jak "ciapaty". Choc z drugiej strony mialbym moze wieksze powodzenie u niektorych polskich dziewczyn 🙂
Podjerzewam ze niemoglbys sie opedzic 😆 😈
A ja sie tym razem zapytam o ceny studiow.
Za dwuletnie studia magisterskie na Leeds Met – kierunek Computational Fluid Dynamics krzykneli mi £11,700 jako ze jestem ponoc Overseas Student. Wlasnie im wyslalem zapytanie czy nie jest taniej dla obywateli UE. Czy ktos z Was sie moze orientuje jak tu wyglada sprawa platnosci, bo doszly mnie sluchy ze placimy tyle samo co Anglicy. W tym przypadku oplata by mnie wyniosla polowe wyzej przytoczonej kwoty.
Pozdrawiam,
Lepton
Tyle to moze by wolali, ale w zeszlym roku. Od tego roku nie mozesz zaplacic wiecej niz 3,000. Ja tez myslalam, ze jako overseas student bede musiala placic 8,700, ale sie okazalo na miejscu ze jako ze czlonek UE to place stawke miejscowa. Czyli 2,000 (za pierwszy rok). Jako czlonek unii jestes traktowany w tej kwestii jak home student.
Teraz jeszcze tylko musze o pozyczke zlozyc 🙁 bo skad ja wezma 2k.. :/
Zgadza się. Polscy studenci- jako obywatele Unii płacą już niemal połowę tego co musieli poprzednio.
Dokładniejsze wiadomości na ten temat będą niebawem opublikowane na stronie.
Mam podstawę do tego, jako że dysponuję od niedawna opracowaniem dokonanym przez media polskie, przy współpracy z jakimś Zrzeszeniem High Schools of Britain czy coś takiego. Mam to po polsku, więc nie będzie problemu z ew. niejasnościami.
Powinienem wrzucić do poniedziałku.
Pozdrowienia. 🙂
http://media.wp.pl/kat,40674,wid,8415140,wiadomosc.html
Myślę, że znajdziecie tu sporo przydatnych informacji- również w linkach z artykułu.
Natomiast ta informacja może być rewelacją dla myślących o…Szkocji.
http://media.wp.pl/kat,40674,wid,8390874,wiadomosc.html
Pozdrawiam. 🙂