Strona główna Działy Finanse Inland Revenue

Wyświetlanych postów: 13 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Baggins
    Participant

JOl,
    Chcialbym sie podzielic moim spostrzezeniem na temat tej swietnej instytucji.
    Otoz jako praworzadny obywatel chcialem sie rozliczyc za rok podatkowy razem ze swa polowica. Jako ze pracuje w godzinach pracy Inland udala sie ona tam sama. Dowiedzielismy sie ze w zeszlym roku nie zostalismy zarejstrowani (pracowalismy we wloskiej knajpie jakies 2,5miesiaca), chociaz dostawalismy payslipy, zalatwilismy se tez NIN. Nie zdziwilem sie za specjalnie, bo w knajpie nie chcieli nam wydac P45, cos tam wydziwiajac. Moja dziewczyna pracowala potem u czarnucha w kantynce, zalatwila Home Offcie, ale okazalo sie, ze czarny takze jej nie zarejestrowal (choc tym razem dal P45).Kazano nam gdzies dzwonic i wysylac listy z dolaczonymi payslipami.
    Zwrot listu z payslipami otrzymalismy z wiadomoscia, ze zadzwonia do knajpy aby kazac nieuczciwym pracodawca wydac p45 albo cos w tym rodzaju.
    Minelo pare tygodni, ani widu ani slychu. Dzis dziewczyna poszla DO IR znow , i tam oczywista nic nie wiedza. Cos sie pojawilo w kartotekach ale niepewne informacje, znow trzeba dzwonic i kazali sie zglosci do goscia, ktory przyjmuje klientow aby wszczac taw Check Service. Koles oczywiscie nic nie wiedzial i kazal czekac az znow cos przysla w sprawie pay slipow. W miedzyczasie oczywiscie nalezalo wykonac kilka telefonow.

To ja sie qrwa pytam – jak mozna dostac Home Office nie bedac zarejestrowanym, jak mozna dostac NIN nie bedac zarejestrowanym, jak mozna nic nie wiedziec pracujac w urzedzie???

No to tyle,
    W ramach ciekawowstki o biurokratach, urzednikach i tym podobnych baranach z UK

emigrant
    Participant

wygląda że mają porządek podobny do polskich skarbówek. ja 2 maja złożyłem formę o zwrot podatku. około 15 maja dostałem pismo że została przyjęta, a zwrot kaski wkrótce.(załączyli też moje wszystkie p45 i p60). na początku lipca zadzwoniłem pytając kiedy będzie to wkrótce? dowiedziałem się że wysłali mi jeszcze jedną formę(jak długo zamierzam zostać w anglii, czy w międzyczasie mieszkałem w innym kraju). ja niestety jej nie otrzymałem, w związku z czym poprosiłem o wysłanie jej ponownie. po 3 dniach miałem ją w rękach, wypełniłem i 9 lipca odesłałem. zadzwoniłem też tego samego dnia i usłyszałem że w ciągu 2 tygodni otrzymam zwrot kaski. dziś jest 1 sierpnia a ja wciąż czekam z nadzieją że wkrótce…………..

Marta Klecz
    Członek

Ja wyslalam wszystkie moje papiery z 4 tygodnie temu…nie dostalam nawet potwierdzenia ze cos dostali…
    A mam dowod z poczty bo wyslalam poleconym…
    IR nie rozdaje pieniedzy, jak widac, wcale im nie zalezy zebysmy dostali nasze pieniadze spowrotem

fatamorgana
    Participant

[quote:aed5e2bfb2]To ja sie qrwa pytam – jak mozna dostac Home Office nie bedac zarejestrowanym, jak mozna dostac NIN nie bedac zarejestrowanym, jak mozna nic nie wiedziec pracujac w urzedzie???

[/quote]
    A można….
    Można nawet nie mając Home Office WRS załatwiać wszystkie pozostałe…
    Można być angielskim głąbem i mieć świetną pracę.
    Można także iść samemu do IR i zarejestrować się jako "nowy" bez P45 czy innych… :).
    Można też otrzymywać szybko zwrot podatku, zwłaszcza jak się jest osobiście w IR wcześniej, aby go obliczyć…

Marta Klecz
    Członek

W zeszlym roku zalatwilam wszystko osobiscie, bez wiekszych problemow, ale w tym roku pokazali mi telefon, powiedzieli ze moge sobie zadzwonic, i sie spytac na jakim etapie jestem…dowiedzialam sie ze nie ma kilku P60…..podali mi adres i wyslalam…i tak sprawa sie zamrozila.

Baggins
    Participant

[quote:7e91e4f7a0] W zeszlym roku zalatwilam wszystko osobiscie, bez wiekszych problemow, ale w tym roku pokazali mi telefon, powiedzieli ze moge sobie zadzwonic, i sie spytac na jakim etapie jestem[/quote]
    No i to samo u nas. A mi nie chodzi nawet o rozdawanie pieniedzy tylko o ukaranie zarzadcow knajpy za nielegalne zatrudnianie i wciskanie kitu.

emigrant
    Participant

a ja dzwoniłem przed kilkoma minutami i dowiedziałem się że "wkrótce" nastąpi za około 2 tygodnie. 😀

Marta Klecz
    Członek

Chcialam tylko poinformowac wszem i wobec ze juz dostalam odpowiedz z IR o moim zwrocie podatku- nie nalezy mi sie nic, w dodatku 11 funciakow im wisze.
    O
    😯

Mabrothax
    Participant

Zawsze uwazalem, ze to wlasnie mnie niewidzialne gobliny rzucaja najwieksze klody pod nogi… a tu kto by pomyslal… cala sprawa z odzyskaniem podatku trwala w moim wypadku niecale trzy tygodnie, bez dodatkowych telefonow, brakujacych dokumentow, nieuczciwych pracodawcow, bez najazdu tatarow, itp… 🙄

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Baggins wrote:

To ja sie qrwa pytam – jak mozna dostac Home Office nie bedac zarejestrowanym, jak mozna dostac NIN nie bedac zarejestrowanym, jak mozna nic nie wiedziec pracujac w urzedzie???

Ano tak, że home office i inland revenue oraz dept. for work and pensions (ci od ins. number) to całkowicie odrębne instytucje. Czasami współpracują ze sobą (wszędzie żądają ins. number) ale zasadniczo działają zupełnie odrębnie, więc nie oczekuj, że skoro np. zarejestrowałeś się w wrs to automatycznie ktoś założył ci kartotekę w urzędzie skarbowym…

Baggins
    Participant

YYYYeeeee,
    oddali kasiore!!
    Biurokracja ale z happy endem

jackyl
    Participant

wiadomo, ch.. z problemami, wazne ze kasiora jest.. ;P

emigrant
    Participant

i ja też dostałem kaskę, nawet 60 funtów więcej niż sam naliczyłem!!!!

Wyświetlanych postów: 13 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.