Strona główna › Działy › Hyde Park › Woodstok, Owsiak itp.
Witam,
Bylem wczoraj na mszy w polskim kosciele. Wczesniej staralem sie byc co niedziela, ale ze mieszkam z innej miejscowosci, wiec nie zawsze sie udaje. Inna sprawa, ze czasami tezy wyglaszane z koscielnej ambony zniechecaja mnie do bycia tam regularnie, wiec na msze zaczynam chodzic do lokalnej angielskiej parafii.
Tym razem po namowie malzonki pojechalismy do Leeds. No i po raz kolejny uslyszalem z ust kolejnego ksiedza aluzje (a moze i wypowiedz wprost), ze Jurek Owsiak jest 'be’ i sprowadza polska mlodziez na zla droge.
Moim skromnym zdaniem to akurat Owsiak probuje cos dla tej 'zagubionej’ (czesciowo) mlodziezy zorganizowac jakis czas, bo wsyscy inni juz sie od nich odwrocili.
Chcialbym uslyszec Wasze opinie na ten temat. Czemu Kosciól potepia Owsiaka, czy powinien potepiac?
Sorry za ciezki temat, ale ta i podobne sprawy wyglaszane w kosciele bardzo mnie dziwia i zniechcaja do Kosciola (katolickiego/polskiego) w ogole.
JA tam Owsika nie lubie, ale jesli chodzi o polski kler to niestety 80% to jest z dekka poj….
Prawda jest taka, ze jesli ktos ma zejsc na ”zla” droge to zejdzie, a jakis tam Woodstock to akurat pewnie mu w tym nie pomoze
W zupełnosci sie z toba zgodze. Sama bedac w Polsce jezdzilam z mezem na Woodstock i przyznam, że takiego klimatu spokoju i wzajemnego szacunku ludzi wobec siebie nie czesto mam okazje doznac w ciagu roku. A ksieza?Coz, moze wkurza ich ta jedna niedziela w roku, kiedy to wierni zamiast na tace wrzucaja kase do puszek wolontariuszy WOSP. To taka ironia, a tak serio to trudno mi zrozumiec co ich tak mierzi w Owsiaku i jego przedsiewzięciach.Moze po prostu tak z zasady, na przekor. Podejrzewam, że niejeden duchowny, ktorego by zapytac czemu jest tak przeciwny Owsiakowi i jego imprezie nie potrafiłby w sposob wystarzajacy dla mnie tego wytlumaczyc. Bo argumenty w stylu "to oszolom i glosno krzyczy i lubi hare krishna", a z ktorymi sie juz spotkalam, wcale do mnie nie przemawiaja. Sa po prostu wysnute po najmniejszej lini oporu – i juz. Ot tak czasem w czlowieku (w ksiedzu takze) zadrzemie czysta przekora. Dobrze ze nie we wszystkich, bo przyznam szczerze ze to wlasnie na woodstocku przezylam jedna z najglebszych i najlepszych moich spowiedzi w zyciu. Bo czasem trzeba spojrzec sercem, a nie tylko oczyma – a w przypadku ksiezy, powinno to byc codziennoscia.
[quote:992be5ab85]JA tam Owsika nie lubie[/quote]
A mozesz Baggins powiedziec czemu go nie lubisz ??
Nie obrazaj sie za porownanie, ale moze "kler" tez go po prostu nie lubi.
Ale musi byc na to jakies racjonalne wytlumaczenie, bo uwazam ze Kosciol czy pojedynczy ksieza nie widza w nim jakiegos demona tylko musial im zalezc za skore z innego powodu … WOSP ??
Dla mnie akurat Owsiak jest obojetny – nie znam go, nie jezdze na woodstok, jest bo jest, kolejna osoba medialna, jedynie dawalem kase na WOSP, jak bylem jeszcze w Polsce, i w sumie cenie go tylko za to co robi dla polskich dzieci, akurat nie moich …
I ten temat byl jakos poruszany chyba. Ludzie dziela sie na tych co widza w Owsiaku wielkiego zbawce i nadzieje ludzkosci, na tych co maja go gdzies i na tych co za nim nie przepadaja (no to tak jak z kazda rzecza na tej planecie:). Pewnie, ze WOSP to fajna inicjatywa, tyle ze jesli ktos mysli ze pan O. ja wymyslil to sie raczej myli. Owsiak zostal postawiony na czele tego przedsiewziecia po programie ”Robta co chceta”, z ktorego idea nie zgadzam sie calkowicie (jestem konserwatywny). Byl to program faktycznie zabijajacy jakakolwiek granice miedzy zachowaniem w sobie odrobiny godnosci i majacy wplyw raczej destrukcyjny. I za to pana O. nie lubie i za jeszcze pare rzeczy (ale to juz moje subiektywne zdanie i raczej nikogo tym nie przekonam).
No i wkurza mnie jego jakanie (ch… wie wyuczone czy co),
Pozdro.
P.S. W jakiekolwiek dyskusje o Owsiku na forum nie mam zamiaru sie wdawac – watpie czy wielu ludzi ma podobne poglady jak ja, wiec nie mam zamiaru klocic sie z wiekszoscia i utwierdzac ich w przekonaniu, ze demokracja to swietny ustroj :).
[quote:7c2da5e6a7]W jakiekolwiek dyskusje o Owsiku na forum nie mam zamiaru sie wdawac [/quote]
bardziej mi chodzilo o Kosciol niz o Owsika heh
no ale to juz takie troche moje prywatne rozgoryczenie …
Generalnie chodzi o to ze slysze na kazaniach rzeczy, z ktorymi sie nie zgadzam i boli mnie to, ze takie rzeczy sie mowi w kosciele (źle sie ocenia pozytywne wg mnie rzeczy i zjawiska społeczne, itp., itd), a z drugiej strony mam potrzebe chodzenia na msze – taki moj wewnetrzeny konflikt heheheheh 😀 😀 😀 8) 8)
to najzwyklejszy w swiecie polityczny konflikt interesów . kosciół od wieków zarabiał na ludzkiej słabości -z zagadnieniem boga nie ma wiele wspólnego – a całe zamieszanie z WOSP to odciąganie od kosciola przyszlych podatników .
to wszystko nie ma co sie glebiej nad tym zastanawiac . na tym świecie bóg jedno ma imie – mowia na niego pieniadz – u nas strzeze go wąz a w tym kraju ćmy 8)
Baggins jestes ZALOSNY,ja sie jákam mysle ze na forum tez sie ktos znajdzie poza mna.Napisales ze jestes konserwatywny,ja rozumiem ze nie chciales jak twoj idol Roman[masz go na fotce] wstapienia Polski do UE.Wiesz co pakoj sie chlopaku i jedz do domu.Ja gdybym byl konserwatysta niechcial bym zarabiac funtow tylko zlotowki.
Oj agresywnosci na tym forum nie brak…
Osobiscie nie kumam tez naszego ksiedza, w kosciele bylam 2 razy, i nawet probowalam sluchac, ale tego co on tam mowi, to sie poprostu nie da…i znam wielu ktorzy poprostu wola isc do angielskiego kosciola uslyszec cos sensownego.
I oni powinni sie zastanowic nad tym…czy oni osobiscie Owsiaka oceniaja, czy cala akcje, bo to chyba tez rozbiezne tematy sa…
Kazdy ma swoje opinie, ale manipulowanie opinia publiczna to juz ..i to wbrew milosierdziu, i dobrodusznosci, i szczodrosci…to chyba przegiecie z ich strony.
Marvin nie wie, bo i skąd miałby wiedzieć jak większość, że nasz proboszcz- skądinąd fajny gość, popierający wszystkie mądre i społeczne przedsięwzięcia w naszym środowisku- nie przepada za Owsiakiem, co nie przeszkadza mu poprzeć działań na rzecz Fundacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Prawda jest taka, że jego prywatne czy "służbowe" zdanie o Owsiaku to jedno, natomiast jego poparcie i zgoda na Finał Orkiestry w Polskim Ośrodku to drugie.
Gdyby był przeciwnikiem sprawy nie zgodziłby się na to , żeby coś takiego odbywalo się na "jego podwórku". Tymczasem to głównie dzięki niemu do tego tam dojdzie.
Paradoks nie?
Wejdźcie sobie na stronę http://www.wosp.org.pl i sprawdźcie listę sztabów w Polsce i za granicą.
Ile tam jest organizacji wspierających WOŚP które mają w nazwie "katolicki(a)"???
Ja znalazłem tylko w….LEEDS! 🙂 🙂 😀
Każdy ma prawo kogoś lubić albo i nie.
Myslę, że Kościół potępia Owsiaka, nie tylko dlatego, że jest popularny wśród młodzieży- a nad nią kontrolę i posłuch wolałby mieć Kościół- jako specjalista od wychowania mlodzieży i dorosłych w wierze i tradycji (w końcu Kościół opiera się na ludziach)- ale również dlatego, że stoją po innej stronie, a nikt kto ma jakikolwiek wpływ na tłumy nie lubi konkurencji, poza tym działalność Owsiaka stanowi niejako podrywanie kościelnego autorytetu w kwestii wpływania na młodzież.
Jednak tu Kościół raczej przegrywa bo nie jest dość elastyczny, a młodzi nie lubią ograniczeń, których nie rozumieją. Dlatego- aby zrównoważyć ten wpływ "róbta co chceta" powstały "Przystanki Jezus" i inne, podobne katolickie imprezy dla młodzieży, z o. Górą w tle.
To jest rodzaj walki o dusze…
Poza tym, sądzę, że jest to niejako odpowiedź zabezpieczająca ze strony proboszcza. Ludzie już wiedzą, że Orkiestra Owsiaka będzie w Leeds.
Niejeden jest tym zdziwiony. Jak to? To ksiądz popiera Owsiaka?
Nie. Popiera akcję charytatywną a nie Owsiaka.
I o to najpewniej chodzi w tych cytowanych wypowiedziach z ambony.
Czemu ja osobiście, w ogóle się nie dziwię… 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Osobiscie nie kumam naszego ksiedza…
Nie tylko ty. Mi się zdaje że ksiądz Zaręba już trochę za długo za granicą siedzi 😆
[quote:7057906cc6]Baggins jestes ZALOSNY,ja sie jákam mysle ze na forum tez sie ktos znajdzie poza mna.Napisales ze jestes konserwatywny,ja rozumiem ze nie chciales jak twoj idol Roman[masz go na fotce] wstapienia Polski do UE.Wiesz co pakoj sie chlopaku i jedz do domu.Ja gdybym byl konserwatysta niechcial bym zarabiac funtow tylko zlotowki.[/quote]
A twoim idolem jest rysunkowa postac z awatara, a Fatamorgany pewnie Colin Farell. Sama jestes zalosna, czytaj dokladnie, ja nie smieje sie z jakania tylko uwazam ze owsiak robi to umyslnie w duzym procencie. Pojecia konserwatyzm tez nie pojmujesz widze za dobrze. Ja tu przytoczylem program ”robta co chceta” a nie WOSP. I skoro zgadzasz sie z nim, to pewnie podoba ci sie co dzieje sie w angielskich, a teraz takze polskich szkolach. No kochane dziecieki robta co chceta, nikt wam nie ma prawa nic zrobic, a juz napewno nie nauczyciel.
Nie wiem co tu ma do rzeczy Fatamorgana, czy Colin Farell…. 😯
W każdym razie nie Farell jest moim idolem- raczej postać przez niego grana. W każdym razie na pewno ludzie wielcy, którzy osiągali nieprzeciętne wyniki dzięki zdolnościom i wykorzystaniu wszelkich możliwości jakie otrzymali od losu.
🙂 🙂 🙂
Proponuję powrót do tematu.
Baggins chłopaku widzę ze mieszkanie w Warszawie cię nic nie nauczyło.Ja uważam że KAŻDY MA MÓZG!!!.Ja rozumiem hasło "Róbta co chceta" w inny sposób.Przypominam ze panowie Andrzej L,Roman G,bracia K i spółka to komunisci żaden konserwatyzm z ich wypowiedzi nie wypływa.Napisałeś ze zaczyna sie dziac w polskich szkołach jak w angielskich,więc złośliwe można przyznac ze przed rządami terazniejszej masy politycznej było lepiej.Otóż wyprowadzę cię z błędu ,nie było.Skonczyły sie czasy ze Ksiądz,Lekarz i Nauczyciel to ważne osoby majace autorytet.A tak na marginesie to w Angli podoba mi sie to ze policja duży autorytet a w Polsce policja sama sobie "strzela w kolana".Nie lubie policji.
A ty nadal sadzisz ze te zdjecia obok wypowiedzi swiadcza w jakikolwiek spodob o tym co ja mysle to jak se wkleje Borata to jakie beda moje poglady?? Mozg moze i ma kazdy, ale trzeba go czasem zmusic do myslenia.
P.S. Zarowno Andrzej jak i Roman sa smieszniejsi, ale zarzucanie mi identyfikowanie sie z ktoryms z nich lub robieniem ich moimi idolami sklonilo mnie do zmiany awatara w celu unikniecia przeciazenia umyslowego co u niektorych forumowiczow
P.S.2. Poza tym jestem do niego podobny