Strona główna › Działy › Hyde Park › nowy abonament
Czy ktos moze mi odpowiedziec na to pytanie.. Niedlugo mija rok odkad wzielam telefon na abonament.. Od pewnego czasu ciagle wydzwaniaja do mnie z roznych sieci i namawiaja na ich oferty. Skad oni biora moj numer i skad wiedza ze konczy mi sie kontrakt? Po drugie czy to jest bezpieczne godzic sie na nowy kontrakt droga telefoniczna. Musze przyznac ze oferty sa naprawde korzystne. Ale podaje im sie wszystkie dane lacznie z numerem konta nie podpisujac wczesniej zadnych dokumentow.. Czy ktos godzil sie na kontrakt ta droga? Skad mam miec pewnosc ze ktos mnie nie naciaga?
Witam
ja dzisiaj wlasnie zgodzilam sie na jeden kontakt telefonicznie (ku wielkiemu niezadowoleniu mojego meza ale trudno) i absolutnie zadnych danych konta sie nie podaje. Oni omawiaja z Toba rozne abonamenty proponuja najlepszy dla Ciebie.
Np Ja doladowywalam L15/m-c to zaproponowali mi w Orange 2 abonamenty
L15 /miesiac : 75min (na wszystkie sieci) + 75 textow i 1 "magic" (niestety Orange) numer, za rozmowy z ktorym sciagaja ci tylko minute za kazdym razem jak wygadasz godzine 🙂
Lub L25 (placisz po 25 ale przez pol roku tak naprawde kosztuje cie to 15 bo 14 dni po wyslaniu telefonu dostajesz czek na L60 z powrotem).
Tu minut 150, 200 smsow i takze 1 "magic" numer. Telefony podobno wartosci do L300. Mi do tego abonamentu (25) maja wyslac Samsung Motorolla X700. Pan powiedzial ze jesli tel sie nie spodoba to mozna go odeslac i dadza inny tez bezplatnie oczywiscie.
Jeszcze nie wiem czy dobrze zrobilam…
Jakby co umowe (najkrotsza w Orange to 18mies.) mozna zerwac placac jedyne L25.
Tez mam czesto podobne sytuacje szczegolnie z telefonem stacjonarnym.
Zanim sie na cokolwiek zgodzisz dokladniej wypytaj o wszystko co sie da…a szczegolnie minimalny czas trwania umowy z nimi koszty abonamentu i rozmow wszytko dokladnie zapisz wez takze numer telefonu tej firmy imie osoby z ktora rozmawiasz zapisz czas i dzien wszystko powinno byc ok.
powodzonka 🙂
Jakby co umowe (najkrotsza w Orange to 18mies.) mozna zerwac placac jedyne L25.
Extremalnie mało prawdopodobne. Nie po to dają ci gratis drogą komórkę żeby po miesiącu usłyszeć że zrywasz kontrakt płacąc Ł25 i zachowując aparat oczywiście. Normalnie kontraktu nie można zerwać przed upływem terminu, który btw. może być krótszy niż 18 mies., mianowicie 1 rok
Ja nie napisalam ze mozna zerwac umowe po miesiacu. To sie nie zdaza w zadnej sieci.
Z tego co pan powiedzial po 6 miesiacach na pewno mozna obnizyc abonament na nizszy jesli dany nie bedzie odpowiadal i rozumiem ze zrezygnowac tez …
Dzisiaj powinien dojsc juz telefon z warunkami to sprawdze dokladniej.
No to bylo tak:
Zlamasy z Orange przyslali mi nie ten telefon co chcialam. Mowili, ze moge go odeslac (oczywiscie za przesylke polecona place ja!) i wysla inny, zgodnie z oferta. Sprawdzilam na stronie internetowej i w CarPhone Warehouse jakie sa 'free’ telefony do danego abonamentu w Orange i do nich zadzwonilam zeby ich poinformowac, ze odsylam ten, a chce inny – konkretnie Sony Ericsson. Oni mi mowia ze niestety Sony wyslac nie moga bo … jest unavailable. I tyle!!
I ze moga inny, ale za wiekszosc trzeba zaplacic. Pytam czemu nie sa free? "Bo sa drozsze od tego co mi wyslali na poczatku i tak nie mozna …" On mowi, ze jedyny najbardziej podobny do Ericssona ktorego chcialam to ten Samsung co mi wyslali na poczatku ,a reszta do dupy 🙂
No wiec zrezygnowalam z oferty naciagaczy.
I jednak mozna zerwac umowe (ktorej sie jeszcze na oczy nie widzialo) za jedyne £25.
Wiec poszlam do Car Phone Warehouse i podpisalam umowe z O2 gdzie ten sam Ericsson jest za £10 przy abonamencie 30pm.
Nigdy wiecej akwizycji przez telefon!!!!
Pozdrawiam
Malgon, czy znasz powiedzenie : "Rzeczy pozornie tańsze bywają często w istocie droższe"?
Najprostsza droga do operatora nie wiedzie przez pośrednika. Zawsze uważałem, że warto w takich czy podobnych sprawach jednak pójść do konkretnego miejsca, salonu, sklepu.
Przynajmniej nikt nie cwaniaczył.
Pozdrawiam.
Niby to bylo oczywiste, ze lepiej zawsze bezposrednio, a jednak …
na latwizne ludzie ida i przez telefon niby szybciej , latwiej …
A tu zdzierstwo takie sie okazalo!
Dlatego wlasnie opisalam moj przypadek – moze uchronie innych przed podejmowaniem takich decyzji przez telefon?
Osobiście zawieram kontrakty na komórkę w necie z dostawą do domu i nigdy nie miałem problemów. Pierwszą komórkę kupiłem 'normalnie’ w salonie operatora, ale potem zauważyłem że niezależni dealerzy oferują dużo lepsze deale (sory za masło maślane), konkretnie korzystam z e2save.com
Kupując komórkę lub w ogóle cokolwiek 'na odległość’ (przez net lub telefon) można zwrócić tą rzecz w ciągu 10 dni za 100% zwrotem ceny to nie jest żadna nowość (przesyłkę zwrotną trzeba samemu opłacić ale np. e2save 'dobrowolnie’ zwraca także te koszty)