Strona główna › Działy › Praca › Informatycy, graficy, programiści, IT
Razem z chłopakiem szukamy pracy. Przyjechaliśmy niedawno i jeszcze nic nie znaleźliśmy. Chłopak jest informatykiem, pracował w Polsce jako Administrator IT. Ja pracowałam w agencji pośrednictwa pracy (niestety nie do Anglii:))
Oboje szukamy pracy, na początku może być nie w naszych zawodach.
Znamy język angielski bardzo dobrze.
Proszę o jakieś wskazówki i pomoc.
Luiza
idzcie do jobcentre ,obskoczcie jakies agencje…
…a jak juz to zrobiliscie ,to nie wiem co poradzic 🙂
powodzenia
Szukaj w marketach ASDA,MORISON,PRYMARK,To na poczatek,Z czasem znajdziesz naprawde ciekawa prace tak jak JA,
http://www.jobs.leeds.pl – ogloszenia o prace i mozecie zamiescic swoje Cv równiez
jesli nie macie problemu z angielskim wejdzie na strony bankow i poskladajcie tam swoje oferty.
dziękuje wszystkim za rady. W agencjach już poskładaliśmy CV i czekamy…problem w tym, że nasze CV są za dobre na prace np w industrial branches a innej, ciekawszej oferty nie dostaniemy, bo nie mamy doświadczenia w pracy w Anglii.
Ale, jesteśmy cierpliwi.
Rzeczywiście, pochodzimy jeszcze po marketach i popytamy.
Pozdrawiam,
Luiza
w cv nie musi byc zawarta cala prawda o nas 😆
Razem z chłopakiem szukamy pracy. Przyjechaliśmy niedawno i jeszcze nic nie znaleźliśmy. Chłopak jest informatykiem, pracował w Polsce jako Administrator IT. Ja pracowałam w agencji pośrednictwa pracy (niestety nie do Anglii:))
Oboje szukamy pracy, na początku może być nie w naszych zawodach.
Znamy język angielski bardzo dobrze.Proszę o jakieś wskazówki i pomoc.
Luiza
Rady dla niego:
Znaj swoja sile w 200%!!!
–Jesli jestes IT skilled tak ,ze pracowales w IT jako administrator w bibliotece i przez kilka lat uczyles uzytkownikow biblioteki jak logowac sie do systemu to wiedz,ze pozostaje Ci tylko IT support i startowanie z tego miejsca w innym wypadku rekrutanci szybko Cie przemiela i tylko stracisz czas.
–Jesli jesli doswiadczony malo lub srednio profesjonalnie to licz sie raczej na oferty typu robisz wszystko za 2 lub 3 czyli sieci,bazy danych i systemy a wyplata jak dla swiezo upieczonego po studiach.Ale dobre i to bo sa perspektywy.
—Jesli masz talent a jeszcze o tym nie wiesz to tylko strzelasz z przeciw pancernych. Po pierwsze odrzucasz mizerne oferty.Znajdujesz firmy lub firmy rekrutacyjne ktore szukaja Ci pracy wedlug twoich wytycznych a nie ich .Po drugie dokonujesz IT zmian w CV takich gdzie odrzucasz wszystkie smieci ktore udowadniaja,ze znasz sie na wszystkim .Kasujesz wszystkie przerwy w zatrudnieniu tak aby przerwa w okresie zatrudnienia nie trwala wiecej niz 2 tygodnie.Niezbyt mile widziane jest posiadanie w CV dowodow na to,ze kiedys np. bylem managerem a pozniej pracowales w podmiejskiej budce z goframi.W CV wpisujesz to co ich bedzie karmic.Nadmierna szczerosc nie zawsze poplaca bo wierze,ze talent w Tobie ukryty bo gdyby bylo inaczej to nie pytal bys o rade 😉
–Jesli tylko to mozliwe i czas na to pozwala to np. z zatrudnienia w jednej firmie z 1 rok zmieniasz na czas mozliwie najdluzszy.Rok jako administrator np.sieci w jednej firmie to za malo aby Cie porwali na Interview.Minimum 2 z duzymi sukcesami.Najlepiej 3.Wiem wiem,ze o 3 trudno
—Na tendencyjnie pytanie dlaczego tutaj jestes zawsze odpowiadaja dlatego,ze moja zona (dziewczyna) dostala intratna prace jako prawnik albo architekt w glowie jednoczesnie powinienes miec w glowie przynajmniej 5 nazw dobrych firm prawniczych lub biur projektowych.
—List motywacyjny. Hmm… jestes pasjonatem.Nie ograniczasz sie tylko do pracy.Snisz o problemach sieciowych.W domu Catalysty a na dzialce pole serwerow.
—Gdzie szukasz?Internet,internet i internet.Najpierw np.silnik do wyszukiwania firm. A potem dwie metody.
a)spammer codziennie minimum 15 maili z CV i indywidulanym listem motywacyjnym na konkretne lub stanowisko takie jakie moglbys podjac.
Tylko strzelaj celnie.Nie strzelaj w logistyke tylko w HR lub recruitment.
Tygodniowo powinienes wysylac okolo 100-150 wlasnych ofert.
Pamietaj.W CV i LM nie ma miejsca na bledy jezykowe ,stylistyczne ani logiczne.NIE MA.Jesli np. beda luki w datach zatrudnienia to od razu twoje CV idzie do kosza.
b)twardy szpieg
Dzwonisz do firm i chcesz rozmawiac z opowiednimi osobami.Metoda dobra na wzmocnienie bo najwazniejsze jest byc i czuc sie pewnym siebie.
Nie wazne ,ze nie chca ale moze za jakis czas zmienia zdanie bo ktos sie moze okazac nie tak dobry jak myslano a ty jestes geniuszem wiec popros o zapisaniu Cie do ich bazy danych.Pytaj ,pytaj i jeszcze raz pytaj.Czasem mozesz dostac niespodzianke.Dzieki tej metodzie mozesz zaoszczedzic troche czasu i dokonywac celniejszych strzalow.
Metody stosuj naprzemiennie.
—Agencje <—-tutaj nie trzeba wyjasniac!
Rady dla niej!!
To samo co dla niego tylko w jej dziedzinie. 😀
Jesli bedziecie mieli jakies pytanie etc to prosze o PM.
Hooah }:>
Jezeli twoj chlopak dalej szuka pracy w IT i potrafi cos programowac w T-SQL, VB6, VB.NET a przy okazji zna jezyk to moge pomoc zalatwic rozmowe w Halifaxie.
Bo ja wiem czy sa sceptyczni. W zeszlym tygodniu moj MD pytal sie czy nie mam jakis kolegow programistow (T-SQL, VB.NET, VB6).
Jak juz to bylo wczesniej wspomniane jak masz doswiadczenie to prece znajdziesz bez problemu, ale jak go nie masz to bardzo ciezko cokolwiek jest zdobyc.
Ja od dwoch lat pracuje w IT, na poczatku jako IT Support, obecnie jako programista, team leader, w firmie ktora pisze oprogramowanie dla brokerow ubezpiczeniowych.