Strona główna Działy Praca Czy emigranci powrócą do Polski?

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 76)
  • Autor
    Wpisy
    v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    7sisters wrote:

V-tec, to juz kolejny Twoj post tego rodzaju. Utwierdzasz sie w przekonaniu ze dobrze zrobiles wyjezdzajac z PL, czy jak?

Nie, 7s nie muszę się utwierdzać bo o tym wiem.
    A to że 'kolejny post’… no cóż, ja tych tematów nie wymyślam.

Zauważyłem dość dawno że wszystko to co w miarę dobrze działa w innych krajach, po przeszczepieniu do Polski szybko zaczyna się piep+++ć. Zbudowali nowoczesny zakład, dali ludziom pracę, technologia itd. wszystko ok. Sam bym może tam pracował bo mieszkałem jakieś 15 km dalej, wtedy pole tam było. Ale było za dobrze i musieli, po prostu musieli coś zrobić, wymyślili przymusowe nadgodziny (jakby w Polsce chętnych do pracy brakło!)

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

Zauważyłem dość dawno że wszystko to co w miarę dobrze działa w innych krajach, po przeszczepieniu do Polski szybko zaczyna się piep+++ć. Zbudowali nowoczesny zakład, dali ludziom pracę, technologia itd. wszystko ok. Sam bym może tam pracował bo mieszkałem jakieś 15 km dalej, wtedy pole tam było. Ale było za dobrze i musieli, po prostu musieli coś zrobić, wymyślili przymusowe nadgodziny (jakby w Polsce chętnych do pracy brakło!)

Polska to w duzym stopniu jeszcze 'dziki kraj’ – przechodzi problemy ktore mieli tez na zachodzie, tyle ze kilkadziesiat lat temu. Imponujace jest tempo w jakim PL nadrabia zaleglosci a raczej nadrabialo… do ostatnich wyborow.

v-tec
    Członek

7sisters wrote:

Imponujace jest tempo w jakim PL nadrabia zaleglosci a raczej nadrabialo… do ostatnich wyborow.

Wiesz co miałem wątpliwą przyjemność doświadczać tego 'nadrabiania zaległości’ na własnej skórze… nic przyjemnego 😕

v-tec
    Członek

Kaliko wrote:

ja wole taki niz z seri co z moim tax credit albo czy placic podatki

Kaliko trochę wyrozumiałości pliz. Może ty jesteś taką szczęściarą że nie musisz się martwić o sprawy finansowe, ale dla normalnych ludzi są one jednak dość ważne 😉
    Proponuję nie czytywać działu finanse jak cię drażni.

Kaliko
    Participant

dzieki za rade 😉 jakos sobie z tym poradze

7sisters
    Participant

v-tec wrote:

Wiesz co miałem wątpliwą przyjemność doświadczać tego 'nadrabiania zaległości’ na własnej skórze… nic przyjemnego 😕

Pewnie ze wygodniej jest mieszkac w kraju rozwinietym niz rozwijajacym sie! Nawet nie mialbym nic przeciwko temu drugiemu, tyle ze raczej zwijanie daje sie obserwowac ostatnio.

Nawiasem mowiac, interesujaca jest rozbieznosc miedzy oficjalnymi danymi a twarda rzeczywistoscia. Statystycznie powinienem zarabiac w PL 6-8 tysiecy netto… Hłe hłe hłe…

Uxbridge
    Członek

7sisters wrote:

Nawiasem mowiac, interesujaca jest rozbieznosc miedzy oficjalnymi danymi a twarda rzeczywistoscia. Statystycznie powinienem zarabiac w PL 6-8 tysiecy netto… Hłe hłe hłe…

Bo Ciebie też policzyli razem z Twoimi zarobkami w UK. I dlatego wyszła taka średnia 🙂

Kaliko
    Participant

gdybysmy zarabiali ta srednia, ktora podaja to nikogo z nas by tu nie bylo no moze wiekszasci

7sisters
    Participant

Uxbridge wrote:

Bo Ciebie też policzyli razem z Twoimi zarobkami w UK. I dlatego wyszła taka średnia 🙂

Rzekłeś! 😀

v-tec
    Członek

Według oficjalnej propagandy średnie zarobki w Polsce wynoszą 2,600 zł. A bezrobocia tak naprawdę nie ma i biznesy mają problemy ze znalezieniem pracowników.
    A ja myślę że firma która zaoferowała by pracę za tą średnią musiałaby się okopać żeby przetrwać najazd chętnych 😆

Niedawno na stronie cyfry+ z której korzystam zachęcali do pracy w call centre cyfry, zanim zdążyłem wpaść w szok przeczytałem na forum że oferują zabójcze 4,90 zł brutto /godz. 🙄

Kaliko
    Participant

jejku ty czytasz ich strony tj cyfry + a to sie czlowiek nauczyc moze duzo

eve6
    Participant

7sisters z tym co do ostanich wyborów to bym z Tobą polemizował.

Baggins
    Participant

[quote:01d862d8f6]

7sisters z tym co do ostanich wyborów to bym z Tobą polemizował.[/quote]

Ja tyz.

[quote:01d862d8f6] A ja myślę że firma która zaoferowała by pracę za tą średnią musiałaby się okopać żeby przetrwać najazd chętnych[/quote]

No moj znajomy na okresie probnym ma 2400, dodam ze niedlugo stuknie 10 latka jak robi inzyniera ladowego :). I to w Warbudzie tak placa 🙄

7sisters
    Participant

eve6 wrote:

7sisters z tym co do ostanich wyborów to bym z Tobą polemizował.

Prosze bardzo. Uwazam ze rozwoj gospodarki nie polega li tylko na wzroscie plac, polega na wzroscie wydajnosci, bez ktorej wyzsze place przeloza sie tylko na wyzsze ceny, czyli – inflacje!

PL poczula lepsza koniunkture, na ktora nalozyly sie potezne dotacje unijne. To jak wygrana kilkunastu tysiecy zlotych w totolotka przez uboga rodzine. Tyle tylko ze zamiast zastanowic sie w jaki sposob wykorzystac nagly przyplyw gotowki do zapewnienia sobie lepszej pozycji w przyszlosci, owa rodzina wydaje wszystkie pieniadze na dobre obiady, papierosy oraz suta koperte dla ksiedza chodzacego po koledzie.

Uxbridge
    Członek

No akurat pieniędzy unijnych nie da się przeznaczyć na konsumpcję (na szczęście). Za to wzrost gospodarczy osiągnięty między innymi dzięki tym dotacjom, można "przejeść" a jakże. Wystarczy kontynuować rozdawnictwo zamiast korzystając ze zwiększonych wpływów do budżetu likwidować deficyt i budować podstawy do dalszego rozwoju.
    Ja bym to porównał do rodziny której brakuje na spłatę kredytu mieszkaniowego, a gdy dostanie ekstra gotówkę, to zaciąga kredyt na nowy samochód.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 76)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.