Strona główna Działy Prawo Jak ktoś nie ma Tax-u na samochód…

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    fatamorgana
    Participant

To lepiej niech uważa, i szybko wykupi.
    Policja i Urząd Miasta, poprzez DVLA, czyli Wydział Komunikacji od pewnego czasu prowadzą operację sprawdzania samochodów zaparkowanych przy ulicach, na parkingach itp.
    Mają skanery i są w stanie bez problemu ustalić, czy tax disc jest prawdziwy i czy jest ważny na dany pojazd (no i czy w ogóle ma się disc na szybie rzecz jasna…).
    Kontrola obejmuje także automatyczne wyszukiwanie w systemie, czy auto ma odnowiony tax.
    Także jak ktoś jeszcze jest nieprzekonany, albo o tym nie wie to radzę biegiem załatwić sprawę. Koszty przyłapania są o wiele większe niż zakup Tax disc-u… Albo założą blokadę, albo …jak nie daj Boże auto było wyrejestrowane, lub nie ma badań technicznych…wywiozą auto na lawecie…
    Na spotkaniu z przedstawicielami Policji była o tym wyraźnie mowa, ale nie wszyscy byli, a poza tym, niektórym się wydaje, że tu dalej Polska.
    Tym powiem, że coraz więcej aut znika z ulic. Widziałem też sąsiada, Anglika, który "zapomniał" (o naiwny!) kupić nowy tax …Dopóki nie zapłacił kary i wykupił nowego taxu, autko grzecznie stało i odpoczywało w blokadzie. 😀
    Słyszę też i widzę, jak patrole przeczesują ulice i…coraz więcej "oszczędnych" Polaków ma zabrane autka spod domu.
    To samo z nowym drukiem MOT, nowe druki mają kod kreskowy i nie wymigacie się od tego, aby mieć badanie aktualne. Co innego stary MOT, bez kodu, ale ten w końcu straci ważność i…zobaczą w komputerze, że przez rok, nie było w aucie zrobionego badania. A wtedy…
    Koszt odholowania to co najmniej 100GBP (wg. odległości) plus 19 funtów za każdy dzień postoju na ich parkingu, a potrwa zanim załatwicie wszystko…
    🙁

v-tec
    Członek

Strachy na Lachy… 😀

Te skanery to ja nawet widziałem, mają postać białego vana z zamontowaną kamerą. Kamera podaje obraz do komputera z programem do analizy video który wyłapuje numery rejestracyjne przejeżdżających samochodów, a te porównywane są z bazą danych zawierajacą dane pojazdów dla których opłacono tax. Pożyczony tax disc w tym wypadku nie pomoże…

Jak się nie opłaci taxu to może i blokują albo wywożą samochód, ale za brak mot-u raczej nie, bo jak jechać na przegląd z założoną blokadą? 🙂

Natomiast w przypadku braku ubezpieczenia rzeczywiście dość bezwzględni są, policja ma w tym wypadku obowiązek uniemożliwienia kontynuowania jazdy, czyli wysiadka a auto na lawetę… Polisy nie trzeba wozić ze sobą ale gliny i tak swoje wiedzą bo ubezpieczalnie przekazują policji dane ubezpieczanych samochodów.

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

Strachy na Lachy… 😀

Te skanery to ja nawet widziałem, mają postać białego vana z zamontowaną kamerą. Kamera podaje obraz do komputera z programem do analizy video który wyłapuje numery rejestracyjne przejeżdżających samochodów, a te porównywane są z bazą danych zawierajacą dane pojazdów dla których opłacono tax. Pożyczony tax disc w tym wypadku nie pomoże…

Jak się nie opłaci taxu to może i blokują albo wywożą samochód, ale za brak mot-u raczej nie, bo jak jechać na przegląd z założoną blokadą? 🙂

Natomiast w przypadku braku ubezpieczenia rzeczywiście dość bezwzględni są, policja ma w tym wypadku obowiązek uniemożliwienia kontynuowania jazdy, czyli wysiadka a auto na lawetę… Polisy nie trzeba wozić ze sobą ale gliny i tak swoje wiedzą bo ubezpieczalnie przekazują policji dane ubezpieczanych samochodów.

Może w Yorku tylko vany z kamerami jeżdżą, ale u nas są jeszcze ręczne skanery, których używają patrole piesze, no wiesz, takie bez vana do pomocy 😀 😆
    Widzisz V-Tec znowu wychodzi brak zaangażowania w to, co się dzieje w Leeds. Gdybyś był na spotkaniu z Policją słyszałbyś na pewno, co w tej sprawie powiedziano. Ale Ty im kazałeś CHWD…
    A powiedziano wyraźnie, że za brak MOT jest nie tylko kara, ale Policja ma prawo zabrać lub zablokować wózek, bo mogą go uznać za niezdatny technicznie do poruszania się (stanowi zagrożenie bezpieczeństwa drogowego… ❓ ❗ ) i dlatego z tego ruchu wyeliminować.
    Tu kierują się -jak sądzę i widziałem- wiekiem i wizualnym stanem pojazdu. Im gorzej wygląda tym większe "zagrożenie" stanowi.
    Po zapłaceniu kary zdejmują blokadę i masz bodajże tydzień na zrobienie MOT. Nie powiedzieli oczywiście wyraźnie czy jak nie ma samego MOT, ale jest reszta, to wyłącznie blokada a nie holowanko, ale wolałbym nie przekonywać się co wybiorą… 🙁 😕
    Być może celowo straszą bardziej niż trzeba, ale nie ulega wątpliwości, że zabrali się do tej akcji z wielkim animuszem. Efekty są zresztą widoczne (jak pisałem), ale to dobrze, bo przynajmniej więcej miejsca do parkowania będzie… 😆 😀
    Także w sumie też są i plusy…

v-tec
    Członek

fata, czy te 'skanery ręczne’ to nie są po prostu oczy policjanta, którymi skanuje on tax disc przyklejony na szybie? 🙂

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

fata, czy te 'skanery ręczne’ to nie są po prostu oczy policjanta, którymi skanuje on tax disc przyklejony na szybie? 🙂

Wiesz, nie będę patrzył im na ręce, ale zazdroszczę temu gliniarzowi. Musi mieć łeb nieźle nabity informacjami (o wszystkich samochodach i ich numerach), aby po kodzie kreskowym dojść, czy auto ma prawdziwy tax… Bo skoro czasami dzwoni po lawetę, to jednak musi skądś wiedzieć, że tax jest trefny…
    Ale tam, nie spierajmy się…Ty masz tax, ja mam też więc niech się martwią ci co nie mają…
    Ty V-Tec lepiej przyjmij zaproszenie na Drugie Spotkanie…

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.