Strona główna Działy Zdrowie Ludzieeeeeee! Jest w Leeds wreszcie polski dentysta!!!!!!!!!

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    fatamorgana
    Participant

A krakałem niedawno, że by się przydał, bo zrobi karierę….
    Mamy panią stomatolog! Żeby było lepiej (będzie łagodna?).
    Nie uprawiamy tu reklamy, ale ogłoszenie wisi na tablicy polskiego klubu na Chapeltown, więc…
    Lek. dentysta, p. Agnieszka Sobera, (NHS i prywatnie)…

AndrzejB
    Participant

Nie tylko jeden.Na moje oko przynajmniej kilkunastu.Ja sam znam pięciu.A nie ogłaszają się bo pracują dla NHS i takie ogłoszenia leżą w interesie ich pracodawców.Z drugiej strony wyobraź sobie pielgrzymki pacjentów do gabinetu w którym pracuje polska dentystka.Wielu z nich będzie chciało załatwić coś na boku, zostać przyjętym szybciej itp…Rozumiem,że jak boli ząb to człowieka szlag trafia, ale są też pewne reguły i często na przyjęcie do dentysty trzeba czekać kilka miesięcy- jestem ciekaw, czy próbowałeś się zapisać do któregoś z nich.Obawiam się, że wielu naszych rodaków tego nie zrozumie i będą wyładowywać swoje frustracje na pani doktor.A jeśli już zostaną przyjęci to…"Mój Boże jak ona zdziera z rodaka"…,a przecież usługa stomatalogiczna w tym kraju jest opłacana przez pacjenta w 80%(w ramach NHS).
    Dbajmy o zęby, bo drugie już nie wyrosną, a jeśli się psują to bolą jak jasna ch…..a. 😳

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    AndrzejB wrote:

Nie tylko jeden.Na moje oko przynajmniej kilkunastu.Ja sam znam pięciu.A nie ogłaszają się bo pracują dla NHS i takie ogłoszenia leżą w interesie ich pracodawców.Z drugiej strony wyobraź sobie pielgrzymki pacjentów do gabinetu w którym pracuje polska dentystka.Wielu z nich będzie chciało załatwić coś na boku, zostać przyjętym szybciej itp…Rozumiem,że jak boli ząb to człowieka szlag trafia, ale są też pewne reguły i często na przyjęcie do dentysty trzeba czekać kilka miesięcy- jestem ciekaw, czy próbowałeś się zapisać do któregoś z nich.Obawiam się, że wielu naszych rodaków tego nie zrozumie i będą wyładowywać swoje frustracje na pani doktor.A jeśli już zostaną przyjęci to…"Mój Boże jak ona zdziera z rodaka"…,a przecież usługa stomatalogiczna w tym kraju jest opłacana przez pacjenta w 80%(w ramach NHS).
    Dbajmy o zęby, bo drugie już nie wyrosną, a jeśli się psują to bolą jak jasna ch…..a. 😳

A to interesujące, bo niedawno ktoś nas zapewniał, że nie ma żadnego polskiego dentysty w Leeds…
    Rozumiem, że takie ogłoszenia [b:8f1b2f0383]nie leżą[/b:8f1b2f0383] w interesie ich pracodawców…
    Chodzi jednak o to, że ta przyjmuje również prywatnie…

AndrzejB
    Participant

A to interesujące, bo niedawno ktoś nas zapewniał, że nie ma żadnego polskiego dentysty w Leeds…
    Rozumiem, że takie ogłoszenia nie leżą w interesie ich pracodawców…
    Chodzi jednak o to, że ta przyjmuje również prywatnie…

Mówiąc nie leżą miałem na myśli to, że po zmianach które wprowadzono w kwietniu tego roku po prostu nie opłaca im się przyjmować nowych pacjentów.Wyjaśnienie:jeżeli jesteś dentystą i przychodzi do Ciebie nowy pacjent to można go zaliczyć do jednej z trzech grup:
    1.badanie,plomby, zdejmowanie kamienia
    2.leczenie kanałowe,usunięcie zęba
    3.protetyka,ortodoncja
    To tylko tak pobieżnie.Za 1 płacisz ok.15GBP, za 2 ok.40GBP, a za 3 ok.150GBP(co do cennika to nie jestem pewien,czy dokładnie tyle).Jeśli pacjent ma zadbane zęby to robisz badanie zgarniasz 15GBP + 20% od NHS i jest ok.Taka sytuacja jest z większością stałych pacjentów, bo już wcześniej im wyleczyłeś zęby-mogą mieć najwyżej jeden zęb do leczenia. Ale w większości jest tak, że pierwszorazowy pacjent ma kilka lub kilkanaście zębów do leczenia za które dentysta dostaje te same pieniądze.Więc jest to dla nich nieopłacalne, a przecież to jest kapitalizm.
    A propos wizyt prywatnych, to wydaje mi się, że po niej masz dużo cieńszy portfel.Nie siedzę u nikogo w kieszeni, ale wydaje mi się, że Polacy nie należą w Leeds do klasy zamożnej, więc po zerknięciu w cennik może być różnie.
    P.S.Te dane o trzech grupach są pobieżne i niedokładne ale mniej więcej tak to wygląda.Gdybyś chciał się temu bliżej przyjżeć to na pewno na stronach NHS lub lokalnego PCT znajdziesz więcej informacji.Pozdrawiam. 😉 [/quote]

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    AndrzejB wrote:

Andrzej to co piszesz to są idiotyzmy (poza ostatnim stwierdzeniem). "Polski" dentysta celowo unika przyjmowania Polaków? A to ciekawe 😯 Ja nie widzę żadnej różnicy między pacjentem-Polakiem a Anglikiem. Tym bardziej że u dentysty i tak dużo się nie mówi jak się ma buzię wypchaną jakimiś wacikami i żelastwem 🙂

Na poważnie to takie wypowiedzi jak twoja, jawnie zachwalające dyskryminację Polaków przez Polaków są dla mnie żenujące. Jak mamy wymagać od tubylców równego traktowania skoro sami się dołujemy? Z następnego twojego postu wnoszę że sam jesteś dentystą lub kimś z branży, czyli powinieneś być raczej niegłupim człowiekiem i tym bardziej dlatego pozostaje zrobić tak: 😳

Btw. te wyliczenia też kupy sie nie trzymają, po co nowi pacjenci od których kasujesz aż po Ł15? Jakbym był dentystą to wolałbym przyjmować tych z zepsutymi zębami i brać po Ł40 za wizytę przynajmniej dopóki ich nie wyleczę 🙂

AndrzejB
    Participant

V-TEC ja tego nie zachwalam, a jeśli gdzieś w mojej odpowiedzi to dostrzegłeś to powiedz gdzie.Jestem przeciwnikiem dyskryminowania Polaków przez Polaków i jeśli mogę komuś pomóc to to robię(nie tylko Polakom).Po prostu wyobrażam sobie jaką sytuację może mieć p.Agnieszka.Masz rację jestem dentystą i proszę bez obrazy-trochę przepracowałem w życiu z polskimi pacjentami, więc to tylko takie stwierdzenie.
    Nie ma różnicy między pacjentem Polakiem, a pacjentem Anglikiem w chwili kiedy siedzi na fotelu z wypchaną "wacikami" buzią.Ale zanim tam usiądzie i po zajściu z fotela-Niestety jest, a szkoda.
    A propos Twoich wyliczeń to niezależnie, czy nowy pacjent ma jeden ubytek, czy np:10 dentysta dostaje 40GBP.Jeżeli ma do tego jeden ząb do usunięcia to wtedy za te 10 plomb + usunięcie dostaje 40.Prosty rachunek: bardziej opłaca się właścicielowi przyjmować stałych pacjentów, bo na zarobienie tych 40GBP będzie potrzebował 30min., czyli jednej wizyty, a jeśli 10 zębów to potrzeba mu na to 3h.To tyle.Osobiście uważam, że te zmiany które wprowadzono mogą doprowadzić do nadużyć, a cały system robi się bardziej chory niż w Polsce.Pozdrawiam.
    P.S.Leczenie zęba powinno być w p.2.Przepraszam za pomyłkę.Nie praktykuję w Leeds(i w Anglii w ogóle),chciałem tylko trochę naświetlić, jak to wygląda z drugiej strony.

v-tec
    Członek

Andrzej skoro nie praktykujesz w Anglii to skąd te stanowcze stwierdzenia o rzekomej wyższości angielskich pacjentów (nie chodzi mi o film 🙂 ) nad Polakami? Ja jestem Polakiem chodzę do angielskiego dentysty i lekarza i ani przed wizytą, ani po niej (ani w ogóle nigdy) nie czuję się gorszy od Anglika, sorry!

A co do pieniędzy które płaci nhs dentystom to twoje rozumowanie wydaje mi się fałszywe, stawka przysługuje nie za pacjenta jako takiego ale za każdą wizytę (Nie jestem w temacie ale raczej tak jest, ty nie pracowałeś w Anglii ktoś ci naopowiadał i zbyt szybko uwierzyłeś).
    To nie zmienia faktu że coraz więcej dentystów odchodzi z nhs bo prywatnie mogą kasować więcej i w końcu zrobi się tak jak w Polsce, czyli dentyści się całkowicie 'sprywatyzują’.

AndrzejB
    Participant

V-TEC>Naopowiadala mi moja zona, ktora pracuje tutaj jako dentystka i uwierzylem jej.A za jednego zeba NHS placil tak jak mowisz do kwietnia, od tej pory jest tak jak ja mowie-uwierz(dlatego mysle ze to porabane).
    A wyzszosc angielskiego pacjenta-jesli chcesz to tak nazywac-to kwestia podejscia do dentysty i chyba tyle.Wszedzie sa pacjenci z ktorymi wspolpracuje sie lepiej lub gorzej, tylko jesli Anglik lub Hindus do Ciebie przyjda to nie oczekuja specjalnego traktowania.W przypadku Polakow w wiekszosci tak jest, bo tak moze byli traktowani w kraju-nie wiem.
    Osobiscie mysle, ze Polacy na obczyznie powinni sobie pomagac ale w tym przypadku nie mozna oczekiwac specjalnych wzgledow, bo i tak sie tego nie przeskoczy.W Polsce jak przychodzil pacjent z bolem to zostawalem w pracy dluzej, no bo szkoda czlowieka.Tutaj nie powiesz pielegniarce:p.Basiu zostaniemy troche dluzej.Daje sie numer na emergency ew. antybiotyk i do widzenia.Bo takie sa przepisy i mysle za nie do konca przemyslane.
    Mam nadzieje, ze wkrotce zaczne pracowac jako dentysta, bo do tej pory musialem opiekowac sie corka.Wtedy bede mogl udzielic szczegolowych informacji.Pozdrawiam.[/list]
    O jakim filmie mowisz?

Marta Klecz
    Członek

~Odnosnie tych specjalnych wzgledow…bardzo bym chciala zeby polacy to zrozumieli, jak chodza po agencjach pracy tez 🙂

angel_eyes
    Participant

A czy moglby ktos podac numer telefonu do tej dentystki-(chodzi o prywatna wizyte) z gory dzieki

Marmycha
    Członek

fatamorgana wrote:

A krakałem niedawno, że by się przydał, bo zrobi karierę….
    Mamy panią stomatolog! Żeby było lepiej (będzie łagodna?).
    Nie uprawiamy tu reklamy, ale ogłoszenie wisi na tablicy polskiego klubu na Chapeltown, więc…
    Lek. dentysta, p. Agnieszka Sobera, (NHS i prywatnie)…

czy mzesz mi przeslac blizsze namiary na Pania Doktor Sobere. Prosze i dziekuje. Mariusz

fatamorgana
    Participant

Wcięło mi je niestety…
    Ja wolę w Polsce chodzić do dentysty. 🙂

angel_eyes
    Participant

Witam,tez jestem zainteresowana namiarami do tej dentystki a na tablicy ogloszen nie ma tego ogloszenia,wiec dlatego pytam tutaj.

v-tec
    Członek

Jej ogłoszenie wisi w polskim sklepie który jest niedaleko kościoła (od kościoła pod górkę kilkaset m)

fatamorgana
    Participant

A Ty skąd to wiesz??? 😯 😯 😮 ❓
    Czyżbyś wolał zakupy w Leeds od zakupów w Yorku?
    🙂 😯 🙂 😯

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.