Strona główna Działy Dziecko SZKOLA DLA DZIECKA

Wyświetlanych postów: 8 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    lodzianka
    Participant

WITAM! MAM OGROMNY PROBLEM! OD 3 MIESIECY SZUKAM DOBREJ(KATOLICKIEJ)SZKOLY DLA CORKI.NIESTETY WSZYSTKIE MI ODMOWILY TLUMACZAC TO BRAKIEM MIEJSC. JAK SIE W TEJ CHWILI OKAZALO NAWET ZWYKLE SZKOLY JUZ NIE ZAPISUJA DZIECI OPROCZ JEDNEJ ALE NIESTETY NIE SLYSZE O NIEJ POCHLEBNYCH SLOW. NIEWIEM CO ROBIC? CZY KTOS MI MOZE DORADZIC??

v-tec
    Członek

W takiej sytuacji niestety nie masz wielkiego wyboru, pozostaje zapisać dzieciaka do najbliższej szkoły (tam muszą przyjąć albo zaproponować alternatywę), wszystko co możesz zrobić to keep in touch z wybranymi szkołami może zwolni się miejsce
    Btw. szkoły prowadzone przez kościół niekoniecznie są 'lepsze’ od miejskich. U mnie w Yorku były przypadki ciężkiego pobicia oraz zażywania dragów właśnie w szkole katolickiej.

Dana
    Participant

Teraz rzeczywiście może już być za późno i co lepsze szkoły są zapchane.
    Poślij dziecko tam gdzie jest wolne, ale staraj się naciskać council, że jako "ortodoksyjny" katolik musisz posłać dziecko do szkoły zapewniającej mu wychowanie w duchu katolickim. Oczywiście trochę przesadzam, ale tutaj wybierając szkołę, podajesz również swoje priorytety i jeśli jesteś katolikiem to powinnaś mieć pierwszeństwo w szkole katolickiej.
    Prawdopodobnie v-tech ma rację, nie zawsze musi to być najlepsza szkoła, jednak w miejscowości gdzie ja mieszkam, właśnie szkoła katolicka ma najlepszą renomę.

v-tec
    Członek

Dana council nie zajmuje się przydzielaniem miejsc w szkołach prowadzonych przez kościoły. Te szkoły same dysponują swoimi miejscami i mogą przyjmować kogo chcą.

Dana
    Participant

V-tech, myślę że nie do końca masz rację, owszem szkoły mają wpływ na decyzję o tym ile uczniów mogą przyjąć i jakie kryteria uczniowie powinni spełniać (np. katolicy), ale to council koordynuje i zarządza szkołami. Gdy ja składałam papiery mojego dziecka w szkole, którą wybrałam, to i tak wszystkie aplikacje i dokumenty były przesyłane do councilu, i to z councilu dostałam potwierdzenie o przyjęciu dziecka właśnie do danej szkoły. Ponadto w formularzu zgłoszeniowym podajesz swoje priorytety, takie jak np wyznanie, i council musi wziąść je pod uwagę, abyś nie daj boże nie poczuł się dyskryminowany.

v-tec
    Członek

Educational Office (council) przydziela młodzież do szkół prowadzonych przez siebie. Podanie składa się do tego biura a nie do szkoły itself. Szkoły są świeckie i wyznanie raczej nie ma wpływu na przyjęcie do tej czy innej szkoły.
    Natomiast szkoły prowadzone przez inne 'ciała’ np. kościoły same decydują kogo przyjąć. Jedyne co muszą zrobić to przyjąć liczbę uczniów uzgodnioną z Educational Office (inaczej pewnie nie dostaną funduszy). Podania składa się bezpośrednio do szkoły.

W każdym razie tak jest w moim mieście czyli City of York może gdzie indziej jest inaczej chociaż wątpię.

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

Educational Office (council) przydziela młodzież do szkół prowadzonych przez siebie. Podanie składa się do tego biura a nie do szkoły itself. Szkoły są świeckie i wyznanie raczej nie ma wpływu na przyjęcie do tej czy innej szkoły.
    Natomiast szkoły prowadzone przez inne 'ciała’ np. kościoły same decydują kogo przyjąć. Jedyne co muszą zrobić to przyjąć liczbę uczniów uzgodnioną z Educational Office (inaczej pewnie nie dostaną funduszy). Podania składa się bezpośrednio do szkoły.

W każdym razie tak jest w moim mieście czyli City of York może gdzie indziej jest inaczej chociaż wątpię.

Osobiscie zapisalem swojego potomka do szkoly katolickiej (Roman Church) wypelniajac zgloszenie councilowe i wykazujac te szkole jako preferowana. Dana pisze dobrze, kryterium wyznaniowe (obok special needs) jest najwazniejsze w przydziale szkoly.

Nawiasem mowiac, wiele szkol koscielnych dziala w ramach publicznych funduszy a ich zarzad parafia powoluje wspolnie z councilem.

v-tec
    Członek

OK ludzie z Rochdale, widocznie u was jest tak, bo u mnie inaczej, wynika że ta sprawa nie jest uregulowane jakimiś krajowymi przepisami.
    Ja też próbowałem ze szkołą RC, ale bez powodzenia.

Ale gorąco…

Wyświetlanych postów: 8 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.