Strona główna › Działy › Finanse › Czy strach ma wielkie oczy???Podatku ciag dalszy…
Poczekałem sobie na Wasze wypowiedzi i…dołożę cegiełkę…
Cytat:
stanczyk 2005.12.16 16:22
Oj ta Lodz nic sie tam nie zmienilo, te same mordy w Grand Hotelu co 30lat temu z luksusowymi brykami przed hotelem nigdy ,nigdzie nie pracujacy .Ich sie urzad podatkowy nie czepia oni nie istnieja. A Ty wystawiony jestes na widzimisie byle urzedasa z urzedu podatkowego igdzie nie pracujacy
###############################################
"Przestepca moze zostac niemal kazdy"
PAP 04:20
Znowelizowany kodeks karny skarbowy przewiduje podwyzszenie kar, w tym pozbawienia wolnosci, za przestepstwa i wykroczenia skarbowe. Umozliwi równiez nakladanie wyzszych grzywien – informuje "Gazeta Prawna".
Nowe przepisy zaczna obowiazywac od 17 grudnia tego roku. Oprócz zaostrzenia kar, wydluzy sie równiez okres przedawnienia dla przestepstw skarbowych. Wprowadzone tez beda kary za czyny, za które do tej pory podatnik nie ponosil odpowiedzialnosci. Karane ma byc miedzy innymi wadliwe wystawienie faktury czy przechowywanie dokumentacji poza wskazanym miejscem. – Przestepstwo fakturowe bedzie pulapka – obawia sie Dariusz Malinowski, wiceprzewodniczacy Krajowej Rady Doradców Podatkowych.
– Z powodu nieprecyzyjnych przepisów przestepca skarbowym moze zostac niemal kazdy, kto pomyli sie w wypelnieniu deklaracji. A trzeba wziac pod uwage, ze materia podatkowa nie jest bliska sedziom, którzy orzekaja w tego typu sprawach – mówi Mariusz Marecki, szef zespolu ds. postepowan podatkowych w PricewaterhouseCoopers. (PAP)
Wiecej: Gazeta Prawna – Przestepca moze zostac niemal kazdy
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
teraz jeszcze to;A
13.06.2006
Rzecznik Praw Obywatelskich zaskarżył do Trybunału Konstytucyjnego
(05.06.2006 r.) przepisy ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych
w zakresie w jakim uniemożliwiają odliczenie od dochodu uzyskanego z
tytułu pracy poza granicami Polski zapłaconych składek na ubezpieczenie
społeczne i zdrowotne, w sytuacji gdy składki te nie zostały odliczone w
państwie członkowskim Unii Europejskiej, na terenie którego była
świadczona praca (art. 26 ust. 1 pkt 2 oraz art. 27b ust. 1 ustawy o
podatku dochodowym od osób fizycznych).
Obowiązujące uregulowania są sprzeczne z konstytucyjną zasadą równości.
Wprowadzone zróżnicowanie dyskryminuje podatników osiągających dochody z
tytułu działalności wykonywanej poza granicami Polski. Brak możliwości
odliczenia składek może stanowić dla Polaków pracujących za granicą
istotny czynnik motywujący do trwałej emigracji. W konsekwencji osoby te
w ogóle przestaną płacić podatki na rzecz Państwa Polskiego. Rzecznik
przywołuje przepisy prawa wspólnotowego oraz orzecznictwo Europejskiego
Trybunału Sprawiedliwości dotyczące zakazu dyskryminacji pracowników ze
względu na obywatelstwo. Jako przykład podał wyrok ETS z dnia 3.10.2002
r. w sprawie Rolfa Dietera Danner, w którym Trybunał uznał, iż fińskie
przepisy podatkowe dyskryminują pracę za granicą, gdyż nie zezwalają na
odliczenie składek zapłaconych za granicą na ubezpieczenie (sygn.
C-136/00).
(RPO/533079/06/VI, źródło: http://www.brpo.gov.pl)
No i co z tym?
jackyl wrote:hm, ale ja nie o payslipach ale o P60 ktore jest wlasnie owym rocznym sprawozdaniem, nieprawdaz? Ja dostawalem czesc bezposrednio, czesc od pracodawcy i mozliwe, iz tam wykazuja tylko to co przez pracodawce przeszlo.
Tax Credits i Child Benefit zaliczają się do tzw. non-taxable benefits, czyli nie płaci się od nich podatku, czyli nie trzeba ich uwzględniać w deklaracji podatkowej.
Co do zanoszenia P60 czy czegokolwiek do skarbowego – wydaje mi się, że dochody do opodatkowania się deklaruje, czyli to co napiszemy jest obowiązujące i prawo nie nakłada na nas obowiązku udowadniania naszego zeznania w żaden sposób, czyli żadnego P60 nie musimy zanosić. To skarbówka musi nam udowodnić że czegoś 'zapomnieliśmy’ uwzględnić w deklaracji, jeśli tak uważają :idea:[/quote]
uwzgledniac nie trzeba, ale w rubryczce sa wyszczegolnione.. zupelnie inna bajka jest to co polski urzedas z tym zrobi 😉
i wiadomo ze sie deklaruje. dylemat tu jednak zdaje sie polega czy zadeklarowac prawde czy nie. a jezeli deklarowac to wypadalo by zrobic to dobrze, bo jak sie zechce usowi sprawdzic to papierki bedzie chcial zobaczyc, ktore w planie piecioletnim po zlozeniu pita pielegnowac trzeba.
Ja tylko dodam, ze nasze pismo do US w Lodzi w sprawie rozliczania sie lub nie z tutejszych dochodow, US wyslal do Ministerstwa Finansow i czekamy na final w tej sprawie.Zobaczymy co z tego wyjdzie…
No to my tez czekamy na te wasza odpowiedz monika2 – dajcie znac
V-tech, uważam że mocno demonizujesz polskie urzędy. Niejednokrotnie zdarzało mi się pomylić w deklaracji, i jedyne konsekwencje jakie ponosiłam, to ponowne udanie się do US i skorygowanie pomyłki.
Demonizuję ale tylko trochę 🙂
http://wiadomosci.wp.pl/kat,35714,wid,8381577,wiadomosc.html?P%5Bpage%5D=1
(ja wiem, że gazety to dopiero demonizują, ale trochę racji jest w tym co piszą)
http://podatki.wp.pl/POD,2,b,1,wid,8418019,wiadomosci.html?rfbawp=1154075103.376&ticaid=120aa
Pisze jak byk; "(…) wszystkie interpretacje – zarówno pozytywne, jak i negatywne dla podatników – przekazywane są do urzędów kontroli podatkowej."
Pytanie: w jakim stopniu dotyczy to interpretacji …centrum interesów życiowych dla Polaków pracujących w Wlk. Brytanii?
Właśnie takie zapytania o interpretację ich sytuacji złożyło sporo osób.
I co z tego wyniknie?
😕 ❓ [/list]