Strona główna › Działy › Hyde Park › Polacy w Harrogate
Witam!
Na pomysl poznania kogos z Polski przez internet wpadlem wczoraj lezac sobie w ogrodku i rozkoszujac sie sloneczkiem. Od razu rozpoczalem poszukiwania jakiegos forum no i szybko znalazlem strone leeds.pl. Fajnie ze Leeds ma cos takiego, poczytalem sobie co nieco na forum i okazuje sie ze to o co mi chodzi czyli spotkania Polonii to tam norma. Ciekawe jak to jest w Harrogate? Podejrzewam ze jest tutaj conajmniej kilkuset Polakow, na pewno wielu z nich ma internet, albo to korzysta z netu w bibliotece albo po prostu ma juz go w domu. Odezwijcie sie Polacy w Harrogate, moze i my ustalimy jakies miejsce i termin spotkania i sie poznamy?
Obawiam się, że aż tylu Polaków to w Harrogate nie ma…
Poznałem ceny mieszkań tam i….bariere cenowa życia tam, mimo wszelkich niewątpliwych plusów, jest dla niektórych problemem. Poza tym ile miejsc pracy w porównaniu z Leeds może H. zaproponować?
To małe miasto….
Najpierw przyjedźcie do nas, w końcu to blisko.
Zapraszam na Spotkanie.
No fakt Harrogate to nie jest najtansze miasto do zycia ale to wszystko zalezy od tego na co sie kto w Anglii nastawia bo ja nie jestem tu zeby szybko zarobic i wracac do Polski(oszczedzanie na maxa) a po to zeby tu zyc a w takim przypadku wole Harrogate od Leeds. Leeds jest dobre raz na jakis czas na zakupy, choc zdaje sobie sprawe ze takim stwierdzeniem moge obrazic co niektorych Polakow tam mieszkajacych tak wiec od razu zaznaczam ze nie bylo to moim zamiarem 8) Byc moze Fatamorgana masz racje ze az tylu Polakow tu nie ma ale jest ich na pewno sporo. A swoja droga skoro zapraszacie do Was.. 🙂 to gdzie w takim razie na forum szukac jakichs informacji o zblizajacych sie spotkaniach ? 🙂 mysle ze chetnie wpadniemy z grupa znajomych 🙂
No fakt Harrogate to nie jest najtansze miasto do zycia ale to wszystko zalezy od tego na co sie kto w Anglii nastawia bo ja nie jestem tu zeby szybko zarobic i wracac do Polski(oszczedzanie na maxa) a po to zeby tu zyc a w takim przypadku wole Harrogate od Leeds. Leeds jest dobre raz na jakis czas na zakupy, choc zdaje sobie sprawe ze takim stwierdzeniem moge obrazic co niektorych Polakow tam mieszkajacych tak wiec od razu zaznaczam ze nie bylo to moim zamiarem 8) Byc moze Fatamorgana masz racje ze az tylu Polakow tu nie ma ale jest ich na pewno sporo. A swoja droga skoro zapraszacie do Was.. 🙂 to gdzie w takim razie na forum szukac jakichs informacji o zblizajacych sie spotkaniach ? 🙂 mysle ze chetnie wpadniemy z grupa znajomych 🙂
no wiesz nie tyle co obrazisz to wbudzisz teksty sperzeciwu…do ktorych oczywiscie i ja dolacze
Lubie Leeds i jak dla mnie to nie tylko shopping jest tutaj swietny…skoro tylko o to tutaj zahaczylas to wiesz nie dziwne ze nie masz zbyt dobrego zdania o Leeds…a probowalas odwiedzic inne ciekawe miejsca???
moze jakies wystawy, galerie, knajpki czy parki….???
Ale wiesz kazdy ma swoj gust i ma prawo wybrac miejsce ktore mu najbardziej odpowiada…
ja lubie troche zgielku, halasu i zamieszania na ulicach a mniejsca takie jak harrogate cenie gdy moge w nich wypoczac wlasnie od tego zgielku wiekszych miast ale zdecydowanie nie zamieszkalabym tam (…nie chodzi o tutaj koszty wynajmu domu…bo nie kazda dzielnica w leeds jest tania…i nie kazdy tutaj przyjechal by uciulac i wrocic…)
Pozdroweczka dla mieszkancow Harrogate i Leeds takze:D
Jak to gdzie na forum można szukać info o kolejnym Spotkaniu????
NA FORUM…A dokładniej w Hyde Parku… 🙂
Już niedługo…Byle Wam Mundial nie przeszkodzi… Trzeba by wybrać dzień, gdy zagrają słabeusze…
Gonia skad pomysl ze ja to kobieta?:) jam facet z krwi i kosci, choc nickname moze byc mylacy ale ma juz tyle czasu ze juz przestalem sie dziwic ze niektorzy maja mnie za kobiete a juz nie chce mi sie ludziom w Anglii tlumaczyc skad ten nick po co i na co 🙂 A ten mundial to rzeczywiscie moze byc problem przez najblizszy miesiac sie raczej sprzed telewizora nie ruszam:) po mistrzostwach z mila checia zawitam do leeds nie tylko na zakupy:) galerie knajpy i inne takie mam w harrogate az w nadmiarze nie musze do leeds jezdzic, choc zamierzam odwiedzic muzeum broni. Warto? 🙂
pozdrowka dla wszystkich polonistow nie tylko tych po polonistyce 🙂
WARTO! (Royal Armouries)…
Może to nie Musee de Armee w Paryżu, czy Imperial War Museum w Londynie, ale warto…
No wiec pewnie wpadniemy 🙂 Ale wracajac do glownego watku tego tematu czy naprawde nie ma w Harrogate ludzi ktorzy czytaja to forum i mieliby ochote zawrzec jakies nowe znajomosci z ziomkami znad Wisly? Odezwijcie sie wiem ze tam jestescie 🙂
Ja znam jednego…
To najlepszy specjalista w temacie "Polscy Janusze w Leeds"…
Czyli nasz Spokoboy przez XXX. 🙂 😀
a ja moze chcialabym sie tam przenisc, moze znacie agencje ktora ma fajne domy na liscie, albo jakis domek fajny macie na oku….
z tym przeniesieniem, to dopiero za kilka miesiecy, ale juz wtedy na stale…
Harrogate jest piekne, ale Leeds jest ciekawsze.
Dla mnie wazne jest zeby moj maly nie wyrosl na chav’a.
Pozdrawiam.
🙂 Harrogate cudowne miasto.. Leeds zakrecone.. moze za czesto tam nie bywam ale to tylko dlatego ze do Harrogate mam blizej 🙂
Marta : w chwili kiedy to pisze agencje nie maja prawie nic do wynajecia. Ja ze znajomymi postanowilismy przeprowadzic sie do centrum bo do tej pory mieszkalismy (i caly czas mieszkamy, az do konca lipca) na Jennyfieldzie, czyli od centrum spoory kawalek. Postanowilismy ze dosc, ze chcemy centrum. No i zaczely sie poszukiwania mieszkania lub domu (pod koniec kwietnia). W 95% przypadkow po pytaniu czy agencja ma dom lub duze mieszkanie w centrum do wynajecia odpowiedz byla krotka i rzeczowa – w centrum nie mamy nic. A przeprowadzac sie z Jenny na powiedzmy Starbeck to przyslowiowe zamienianie siekierki na kijek. W koncu cos tam znalezlismy obejrzelismy spodobalo sie ale sie okazalo ze mysmy sie wlascicielom nie spodobali i nici z tego wyszly. I tak bylo w bodajze 3 przypadkach – znajdowalismy cos, ogladalismy, wyrazalismy zainteresowanie ale nie okazywano zainteresowania nami (a jestesmy calkiem normalni 🙂 w koncu nam sie udalo, mamy super chate w samym centrum i wprowadzamy sie pod koniec lipca. Pisze to wszystko zeby uswiadomic Ci ze nie jest latwo w Harro o dom ani o mieszkanie. Ale jesli jestes zdecydowana to ja oczywiscie serdecznie polecam – Harro jest przepiekne, zadbane, czyste i stosunkowo bezpieczne, ale niestety drogie. Cos za cos.
lili : a skad Ty jestes ? 😀
Dokładnie tak jest…Podobnie zresztą w Scarborough czy innych extra kurortach. Harrogate jest najbardziej ekskluzywnym kurortem w Anglii i dlatego pierwszy lepszy człowiek nie zdobędzie zaufania miejscowych. A "pierwszy lepszy" oznacza tutaj po prostu jeden z wielu "nowych", obcych…
Także wygląd wyglądem, ale miara jaką Was zmierzyli lekką była… 😕 🙁
Czyli są ludzie na forum z harrogate.
Znam tutaj wielu polaków i uważam że jest ich naprawde sporo.
Najlepsze miejsce żeby poznać ludzi to Harrogate College i lekcje angielskiego dla obcokrajowców (ESOL).
Wakacje się zaczęły i polaków przybędzie jeszcze więcej – więc łatwo się zgadać z kimś. A ja się ciesze szczególnie, bo może jakaś młodzież najedzie i będę w końcu miał rówieśników.
Pozdrawiam serdecznie 😀
Hejka
Wiem, ze odzywam sie jakby strasznie pozno, ale co tam
Mieszkam w Harrogate juz od roku i nie zamienilabym tego miejsca na zadne inne 😀
Jest moze i drogo, ale ja tu nie jestem zeby sie szybko oblowic i wracac, byc moze zostane tu na dluzej ❓
Jesli nadal ktos szuka kontaktu z innymi ziomkami w Harrogate… to ja chetnie odpisze 😆