Strona główna Działy Prawo Pozwolenie na Parkowanie

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    bolek
    Participant

nie, chyba, że bedziesz parkował w scisłym centrum, pozdro

fatamorgana
    Participant

To zależy gdzie Cię los rzuci…
    Są strefy gdzie mimo, że tam mieszkasz musisz mieć parking permit.
    Z reguły tam, gdzie występowały problemy z zajmowaniem miejsc mieszkańców przez "obcych", np koło szpitali, większych obiektów.
    "Obcy" chcąc uniknąć płatnego parkowania, zostawiali wozy gdzie popadnie…
    Jednak wprowadzenie tych stref niejednokrotnie obraca się przeciwko…samym mieszkańcom! 👿
    Chodzi o to, że półgłówki z City Services Department, Parking Services, są najgłupszymi pracownikami miejskimi i …gnębią co niektórych mieszkańców, mimo iż wiedzą, że to mieszkańcy!
    Wygląda to tak, że jak nie masz za szybą okrągłej nalepki Parking Permit (nadawanej na konkretną strefę zamieszkania) wlepią Ci mandat na 60/30 GBP. Możesz im pokazywać wszystkie dokumenty, że tam mieszkasz, że to Twój wóz, a nie "obcego"…, eeee gdzie tam, i tak Ci wlepią mandat. Twierdzą, że muszą (bull shit!!! 👿 👿 ) służbiści cholerni!
    Prawdziwym problemem jest nie samo otrzymanie tego permitu, lecz oczekiwanie na piep…..ą APPLICATION FORM.
    Generalnie potrzebują kopię poświadczenia adresu, nazwiska i danych wozu. Tyle że mają tak beznadziejnie głupio skonstruowany system pracy, że choćbyś w trymiga wysłał te kopie dokumentów permitu nie dostaniesz, dopóki nie wypełnisz i nie podpiszesz i nie wyślesz owej application form (czyli wniosku o permit). Aby ten zasr…y form otrzymać trzeba zadzwonić do nich na nr; 0113/3950050 (mail: parkingservices@leeds.gov.uk.)
    Jak to przyślą szybko, to bądź szczęśliwy, bo jak zwłóczą (nagminne!) w międzyczasie już znajdziesz mandacik…Albo i dwa, trzy…Bo te ciecie łażą 2-3 razy w tygodniu, a zdarza się, że na application i na permit czeka się o wiele dłużej. JA CZEKAŁEM NA GŁUPIĄ APPLICATION FORM 5 TYGODNI!
    A wtedy zaczyna się horror, który najlepiej w tym mieście zna nie kto inny jak JA! Dostałem aż 12 takich mandatów!
    Tymczasem zadowolenie z siebie urzędnicy stwierdzili, że…oni są w porządku i wysłali co trzeba. Teraz wiem, dlaczego kazali cieciom kleić mandaty bez ceregieli. Mają wtedy pełno roboty z telefonami, rozpatrywaniem odwołań, czytaniem listów itd…
    Dzwonienie, tłumaczenie, czekanie na application, czekanie na permit, latanie na ksero, wysyłanie listu z mandatem (wszystko na swój koszt rzecz jasna ) 👿 i czekanie 1-1,5 tygodnie na odpowiedź, że mandat anulowano, albo i nie… 😯 😯 😯
    OTO JAKOŚĆ PRACY CITY COUNCIL IN LEEDS!

Kilka uwag; permity ważne są na 6 miesięcy ( urzędasy muszą mieć co robić w ciągu roku) , tylko na dany samochód. Nie podlegają opłacie, chyba że zgubicie, za wydanie duplikatu 10 GBP.
    Jest jeszcze Business Permit, koszt 50 GBP, ważny na rok i uprawniający do parkowania we wszystkich strefach miejskich.
    Zwykłe permity dzielą sie na; Resident Permit (max. na 2 auta) i Visitor Permit (1 auto- jakiekolwiek), warto mieć i ten drugi, jak w takiej streefie ktoś ma do nas przyjechać w ciągu dnia, a nie chcemy znowu dzwonić, słać listów, wyjaśniać…bo jak nie będzie permitu u naszego gościa za szybą od wewnątrz, to gość znajdzie niechybnie coś na szybie od zewnątrz… 😀 👿
    Wyrazy współczucia dla dotkniętych tą plagą…
    Jeżeli jest coś, czego serdecznie nienawidzę w tym kraju i w Leeds, to jest to widok Parking Attendances na mojej ulicy…
    Najchętniej otworzyłbym od razu ogień.
    Płacisz na takiego tłuka Council Tax (do innej roboty się nie nadają), a on ci jeszcze obrzydzi życie wklejaniem mandatów i to za to, że parkujesz samochód normalnie – jaki miliony ludzi – pod domem.
    Przysiągłem sobie, że kolejne moje miejsce zamieszkania musi być strefą wolną od wszelkich permitów… 😡 👿 😡 👿

v-tec
    Członek

I tak macie dobrze w Leeds bo w Yorku za resident’s permit się płaci, nie wiem ile bo sam mieszkam na przedmieściach, ale nie jest to mało i stawka rośnie na każdy kolejny samochód pod danym adresem. (Oczywiście za tą kasę council nie gwarantuje miejsca do parkowania 😕 )

Parking attendants zgadzam się 100%, nie cierpię padalców, tylko raz dałem się złapać ale wystarczyło żebym ich znielubił 😈 A już po prostu umarłem ze śmiechu i wściekłości zarazem gdy jakiś czas temu council uzasadniał 'konieczność’ podwyżki council taxu tym, że jeśli nie podwyższą, trzeba będzie niestety zwolnić część parking attendants! Szał! Niech się polscy politycy schowają ❗

mariola.g
    Członek

ja zaliczylam mandat pod domem w trakcie zalatwiania pozwolenia i zadne tlumaczenia nie pomogly 🙁

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    mariola.g wrote:

ja zaliczylam mandat pod domem w trakcie zalatwiania pozwolenia i zadne tlumaczenia nie pomogly 🙁

Bo nie tłumaczyłaś jak trzeba…
    Oni bardzo lubią zwalać wszelką odpowiedzialność na posiadaczy aut, ale sęk w tym, aby ich to wybijać z głowy!
    Próbują zwalić odpowiedzialność nawet na Landlordów, że niby oni POWINNI poinformować najemcę o takim pozwoleniu… 😮
    Tymczasem nie raz nie dwa oni mają to gdzieś, o ile nie zapomną…
    Ta cała akcja przeciwko "nielegalnemu parkowaniu" rozpoczęła się 1.03. 2005.
    Tymczasem ja wpadłem na bardzo prosty sposób jak poinformować nowych najemców o konieczności posiadania pozwolenia.
    Należy o tym pisać na pierwszym rachunku za Council Tax, z podaniem nr. telefonu i adresem. Tylko że City Coucil sam musi do tego dojść, że to najlepsze rozwiązanie. Skoro Parking Department im podlega nie powinno być problemu, gdzie są strefy z permitem i tam dopisać krótkie info. Powinno tak być, skoro to oni wydają taki permit i skoro biorą kasę za mandaty!
    Ale wygodniej jest karać i zbierać kasę…
    👿 👿 👿 👿 👿
    Nawiasem mówiąc trzeba zwalczać wszelkimi dostępnymi środkami takie patologie, bo to nie jest sposób na przekonanie obywatela do czegokolwiek.
    Przyrzekłem sobie, że będę o tym przypominał w listach Radzie Miejskiej przy każdej okazji i słał pismo za pismem, ale najpierw trzeba by opisać ten idiotyczny proceder w lokalnej prasie zmuszając Miasto do reakcji.
    To często niełatwa droga, ale wiem już z doświadczenia tutaj, że częste i stanowcze interwencje zawsze przynoszą jakiś skutek. Patrz :"Policja a społeczność polska w Leeds"…
    Nie może być tak, że płacimy karę za coś, do czego mamy prawo, płacąc przecież już Coucil Tax…
    Znając angielską mentalność, wiedzą, ale nikomu nie przyszło do głowy aby coś z tym zrobić. Napisałem więc interpelację do jednego z radnych w mojej dzielnicy. Czekam na odpowiedź. Poradził mi to oficer Policji.
    Zobaczymy.

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.