Strona główna Działy Praca kodeks pracy

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    saraa
    Członek

Czy zna ktos strone internetowa na ktorej znajde angielski kodeks pracy?? albo cos podobnego

kunegunda
    Participant

cos tam ci poszukam ale pamietaj rowniez jedna rzecz ze kazda dobra firma ma swoj wewnetrzny kodeks pracy zapytaj personalnego lub personalna

7sisters
    Participant

Wszystkim polecam

http://www.direct.gov.uk

Znajdziesz tam informacje na temat wszystkich najwazniejszych dziedzin zycia w UK, m.in. regulacji odnosnie zatrudnienia.

v-tec
    Członek

W UK nie ma kodeksu pracy takiego jak w Polsce.
    Są różne przepisy dotyczące pracy, np. Working Time Regulations, Health and Safety at Work Act, National Minimum Wage Act itd., jak widać są to oddzielne ustawy a nie jeden 'kodeks’, a tak w ogóle to tutaj 90% zależy od postanowień twojego kontraktu i układu zbiorowego obowiązującego w twojej firmie, a 10% od przepisów (w Polsce jest dokładnie odwrotnie)

jacek150
    Participant

Czy pracodawca musi (może?) zapewnić pracownikowi powrót do miejsca zamieszkania jeżeli zmienił mu godziny pracy z godzin dziennych na godziny nocne(koniec pracy o 24.00)? Byłbym wdzięczny za odpowiedż. Pozdrawiam. (Mam nadzieję: nie tzn.Janusz) Question

v-tec
    Członek

Raczej nie ma takiego obowiązku. Proponuję wyjaśnić szefowi że o tej porze nie masz możliwości powrotu i zaproponować taksówkę do domu na koszt pracodawcy, a jeśli się nie zgodzi to oświadcz (możesz na piśmie) że możesz zostawać w pracy najdłużej do godziny x : xx w związku z istniejącym rozkładem autobusów i tak też zrób.
    PS. Widzę że dotarcie do domu naprawdę długo ci zajęło…

Anonim
    Gość

Z tego co wiem, nie musi, ale może. Kiedyś zdarzyło mi się pracować przez chwilę dla agencji Flame w Nexcie. (fuj!) Zmiana kończyła się właśnie o 24. Ponieważ więcej osób dojeżdżało z Doncaster, Flame wynajęło dla nich autokar. No i jeździli. Z przebojami, bo kierowcy nie chciało się czekać na spóźnialskich, więc podobno bywało, że chodzili na nogach, 3 godziny.. 🙄
    Pzdr (chyba też nie Janusz 😉 )[/size:ce26fc0c0a]

jacek150
    Participant

Dzięki za odp. Postaram się wprowadzić to w życie ale sami wiecie jak to z Angolami jest.

mondeo
    Członek

Witam mam maly problem,pracuje 6 miesiecy w prywatnej firmie,niestety nie mam jeszcze umowy o prace,(jestem zarejestrowany w home office).Moja praca jest uzalezniona od pogody.Dostalem 2 tygodnie wolnego na swieta za ktore zaplacili mi po 30 godzin w tyg.Niestety teraz pogoda jest bardzo kiepska i pracy u nas nie ma w tym tygodniu przepracowalem 13 godzin,czy powinienem miec placone jakies minimum???? Niebardzo wiem co w takiej sytuacji zrobic??????

I jeszcze jedno pytanie moja zona tez pracuje w tej firmie,i przed swietami dostala pisemko stwierdzajace iz wysylaja ja na przymusowe wolne 3 miesiace z powodu braku pracy (zlej pogody).Pracodawca oswiadczyl(nie mam na to papieru)ze bedzie jej placil za 20 godzin w tygodniu.czy to normalne???? Czy takie jest minimum???

Z gory dzieki za pomoc

ToRuNiAk
    Członek

Moim zdaniem jesli nie masz umowy o prace to powinienes byc happy, ze wogole cos Ci placa za to "przestojowe". Bez umowy to tak jakby pracowac dla agencji, z tym roznica,ze w agencji jak masz prace zarabiasz, nie masz pracy nie zarabiasz a Ty nie masz pracy i cos tam zarabiasz;)
    Co do minimum to nie wiem jakie jest(czy jest) ale to i tak lepiej(te 20h) niz byc na chorobowym. Moja dziewczyna bedac na zwolnieniu lekarskim dostawala tygodniowo 75pound.

bolek
    Participant

Piszesz, że umowy w ręku nie masz, ale spotkałem się w UK z umowami o pracę (nie pamiętam nazwy) typu "gwarantujemy ci minimum 30 (lub 20) godzin tygodniowo" i myśle, że z takim typem umowy masz do czynienia mimo, że nie masz tego na papierze. Z reguły osoby takie pracują w pełnym wymiarze godzin, a w przypadkach takich jak twój, pracodawca ma prawo ograniczyć liczbę godzin, przy czym musi ci zapłacic za minimalą zakontraktowaną liczbę godzin, nawet jeśli z jego winy jej nie przepracujesz ( w twoim przypadku odpowiednio 30 i 20h).

Moim zdaniem pracodawca jest ok, a jedynym jego niedociągnięciem jest fakt , że nie masz jeszcze umowy na piśmie.

v-tec
    Członek

Ja bym brał pieniądze za te 20 godzin i rozejrzał się za jakąś szybką part-time (choć może być i full) robótką

cyklop
    Participant

i tak sa bardzo w porzo ,ze ci wogole placa bez kontraktu ,to duzo ,ale powinienes sie rozejrzec za jakas inna stala praca ,jesli musisz oczywiscie ,a twoja lepsza polowa to ju na pewno ,pozdro 😀

Gundis
    Participant

Bedac zatrudnionym w firmie jako temporary worker (bez posrednictwa agencji)na 3 miesiace, ile razy moze byc ze mna przedluzana umowa.Po jakim czasie pracodawca zobowiazany jest mnie zatrudnic na full time.

v-tec
    Członek

Może przedłużać czasową umowę bez ograniczeń i nie musi przyjąć cię na stałe. Może to niezbyt fajne ale tak jest. Prawa pracownika w Anglii są dużo słabiej chronione niż to o czego byliśmy przyzwyczajeni w Polsce (ale mimo to my tu przyjeżdżamy pracować a nie Anglicy do nas 🙂 ).
    I nie myl full time (czyli pracy w pełnym wymiarze godzin) z temporary czy permanent (pracą czasową lub bezterminową)

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.