Strona główna › Działy › Hyde Park › Jednostki miary
Jezeli ktos ma 5’5” wzrostu, to znaczy, ze ile mierzy?! Cholera…wzrost w stopach, waga w kamieniach…na cale szczescie nie podaja wieku w słojach a predkosci w supłach…
cos kolo 167 cm
Jezeli ktos ma 5’5” wzrostu, to znaczy, ze ile mierzy?! Cholera…wzrost w stopach, waga w kamieniach…na cale szczescie nie podaja wieku w słojach a predkosci w supłach…
W telefonie napewno masz konwerter:>
proponuje użyć , przelicza bardzo dokladnie,
pzdr
Hardcor
Tutaj:
http://miary.hoga.pl/
mozesz przeliczyc wszystko ze wszystkiego (np. garniec na barylke 🙂 )
wstyd sie przyznac, jestem inzynierem ale nie wiedzialem, ze predkość światła [c]=670758980,733375 mila na godzinę [mph] 🙂
a kunegunda miala racje:
5,5 stopa (UK foot)=1,6764 metr [m]
🙂
Jeszcze lepiej sprawa wyglada z tona (ton).
Istnieja dwie:
long ton = 160 stones = 2240 funtow, oraz
short ton = 2000 funtow
W zadnym wypadku nie wolno ich jednak mylic z tona metryczna (tonne) rowna 1000 kg.
Pozdrawiam milosnikow systemu imperialnego.
Ja z tch wszystkich miar zapamietałem sobie, że 1 metr = 3 stopy, pinta = ok. pół litra, 1kg = 2,5 funta, a wzrost 6 stóp oznacza dość wysokiego człowieka, jak dla mnie wystarczy
(Pamiętam jeszcze w Polsce był taki kawałek The Police ze słowami: And your brother’s gonna kill me and he’s 6 feet 10 😆
W ogóle to ja się angielskiego nauczyłem na rocku…)
I jeszcze 2,5 cm to cal 😉
Ja tam staram sie funkcjonowac w systemie dwujednostkowym…
Pinta, funt, cal, stopa, mila… wiecej nie potrzeba tak w normalnym funkcjonowaniu..
na szczescie, wiekszosc rzeczy (jak nie wszystkie) sa w sklepach w naszych i ichniejszych jednostkach
Ja z tch wszystkich miar zapamietałem sobie, że 1 metr = 3 stopy, pinta = ok. pół litra, 1kg = 2,5 funta, a wzrost 6 stóp oznacza dość wysokiego człowieka, jak dla mnie wystarczy
(Pamiętam jeszcze w Polsce był taki kawałek The Police ze słowami: And your brother’s gonna kill me and he’s 6 feet 10 😆
W ogóle to ja się angielskiego nauczyłem na rocku…)
kurde ja tez 😀 no poza innymi ofkors przedszkolami liceami czy studiami.. 😉
pinta ma dokladnie 568 ml
a ciekawy przypadek mialem z pinta wlasnie, amerykanska to ok 473 ml i w jednym jedynym pubie (chyba ges w bradford.. pewny nie jestem.. ale niedlugo nadejdzie potwierdzenie z samego zrodla ;)) spotkalem sie z przypadkiem nalewania pint hamerykanskich.. skandal.. 😉
Razu jednego facet mnie pyta: a ile galonów pali ten wóz?
A ja mu na to: nie wiem, bo nie pamiętam ile ma galon litrów…
On do mnie; Ja też nie pamiętam, dlatego pytam o galony… 😆 😆 😆
A myślałem, że galony mają tylko w Stanach…
Tymczasem…1 gallon (gal) to 8 pint czyli… 4.546 litra.
Jak jeszcze spotkam faceta to mu powiem…ile ma galon litrów, potem przeliczę i jakiś wynik wyjdzie…
Razu jednego facet mnie pyta: a ile galonów pali ten wóz?
A ja mu na to: nie wiem, bo nie pamiętam ile ma galon litrów…
On do mnie; Ja też nie pamiętam, dlatego pytam o galony… 😆 😆 😆A myślałem, że galony mają tylko w Stanach…
Tymczasem…1 gallon (gal) to 8 pint czyli… 4.546 litra.
Jak jeszcze spotkam faceta to mu powiem…ile ma galon litrów, potem przeliczę i jakiś wynik wyjdzie…
Wlasnie mialem o tym napisac! Zuzycie paliwa jest podawane w milach na galon, czyli im wiecej mil na galonie samochod przejedzie tym mniej pali.
v-tec wrote:a ciekawy przypadek mialem z pinta wlasnie, amerykanska to ok 473 ml i w jednym jedynym pubie (chyba ges w bradford.. pewny nie jestem.. ale niedlugo nadejdzie potwierdzenie z samego zrodla ;)) spotkalem sie z przypadkiem nalewania pint hamerykanskich.. skandal.. 😉
Tak Jaca sprzedajemy my tak my sprzedajemy 😀 a oprocz tego sprzedajemy tesz plastikowe zeby se gupki kuku na meczach nie zrobili
Osobom znajacym angielskie nazwy stosowanych jednostek polecam uzywac Google (www.google.co.uk). Jezeli w pasku wyszukiwania (na srodku ekranu) wpiszecie zamiast slow kluczowych wyrazenie podobne do ponizszych to Google wyswietli wynik przeliczenia.
5 uk gallons in litres
17 metres in feet
1 mile in kilometer (na swiecie jest ponad 10 jednostek o roznych dlugosciach zwanych "mila" )
Polecam rowniez Wikipedie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Imperial_unit