Strona główna Działy Hyde Park Co o nas mysla Anglicy :)

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    MK
    Członek

Komentarze, ktore ukazaly sie pod jednym z art w Daily Mail.
    Tytul art to: [b:9d24b8e295]UK lets in more Poles than there are in Warsaw[/b:9d24b8e295]

And when these people fall sick they can call upon the NHS, still not to worry the NHS has had its best year yet.

– John Phillips, Derby

This is great news for employers who want to pay cheap wages.

But for your ordinary Brit, it means more competion in the job market, less chance of a pay rise, more expensive housing and extra pressure on services like the NHS and schools.

– John, London, UK

Maybe its time we pointed out the UK is a rather small island and we are running out of space, before allowing anybody else to come in.

– Ryk, London

I work with a few of the young Polish people who have arrived since Poland joined the EU, and they are hard working, very adaptable and speak good English – which is more than can be said for most of the English students also employed at the same rate of pay!
    So far as I am concerned the Poles are welcome here, as they take the jobs no one else wants and actually work at them.
    (Also the huge debt owed to Polish flyers in the Battle of Britain, many of whom lost their lives for this country, should not be forgotten here.)

– Don, Cheltenham

It is not true that the Polish only do the jobs British "won’t" do. This may apply to many of the short term students and the less educated coming here, who take up bar, farm work etc but there are also those who are highly educated looking for long term careers and are moving into business and management jobs that many British people do want. There are no restrictions to what jobs they can go for if they have the qualifications. This could eventually impact on our graduates and workers, many who are hardworking, adaptable and maybe getting slightly demoralised by generalised statements of being lazy and not wanting to work. The fact is that many would not be able to afford the low wages some of these companies want to pay.

– Anon, uk

Perhaps our benefit system ought to be revised and make our own people go out to work instead of being dependent on benefits. Then we wouldn’t need this cheap labour. Also, what is going to happen when these people either take our jobs or choose to claim benefits

– Sue Strudwick, St Albans UK

They are all welcome. They work hard, don’t complain and are a pleasure to have around. A perfect example to others…

– Prem, Pinner, Middx

The Poles are welcome, they are a fine nation!

– John P Most, Cambridge, UK

It is all well and good letting others in but the cheap labour is taking work away from Brits who want to work.

– John, Baghdad, Iraq

2m Polish people have come to this country? No problem with me as long as they uphold the laws of the land and are willing to work.

The article doesn’t say how many Polish people have left in the same period. It’s no good criticising numbers of Polish immigrants if we are not told how many of these 2m were here for a short break or working for a couple of months or not.

– James M, Liverpool

So more Poles than Australians enter the UK. But nobody wrote articles about how many Australians entered the country.

Many Australians are also competing for work with Britons but nobody writes articles about that either.

And how many Britons are buying homes and working in other EU contries?

– Vicky, UK

Good of the Daily Mail to mention this! The Poles who are in the UK are all working I assume and therefore contributing to the economy of the UK. Which is more than can be said for very many UK citizens that are living off the state.

– John Sivorn, Piegut-Pluviers, France

I am not convinced that Poles are willing to work for "low wages" -t hey have pay the same amounts in utility bills, rent, food, travel costs as the rest of us. From my experience they are no fools and will not work for "low wages". Furthermore, many of their professional qualifications are not recognised in the UK.

– Don, Cheltenham

You cant blame the Poles for wanting better wages and a better life, and jobs in the UK can obviously offer them that. I do wonder how many Brits have gone to work in Poland in the same time period and what Poland has to offer British workers?

– Steve G, Penryn,UK

Don says he is not convinced that Poles are willing to work for low wages as they have to pay the same amounts in utility bills, rent etc. Well in London there are often up to 10 of them sharing a house so all the outgoings are split 10 ways. That wouldn’t amount to much would it? I know a lot of them are working for £5 an hour doing electrics, plumbing, building work etc.

– Carol Hardman, Lincoln, England

I know many Polish who work cash in hand and stay with friends and relatives. Therefore they can accept less wages.

– Mary, UK

Could this be the death knell for the cowboy builders and other "tradesmen" who prey on the British public? If so a profound thank you is due to the Poles and anyone else who comes to the UK and is prepared to do an honest day’s work rather than ripping off the customer.

– Barry Mckay, Ottawa, Canada

"And when these people fall sick they can call upon the NHS…"

350,000 of 'these people’ have registered to work legally and are paying National Insurance. Ask any employer and you’ll hear that 'these people’ are less likely to call in sick – it’s high motivation that makes them popular with UK employers.

– Mike D, Warsaw, Poland

rascal1983
    Członek

dobrze ze sie taki temacik pojawił. 🙄

To ja moze zaapeluje do "naszych":

DRODZY RODACY nie potwierdzajcie swoim zachowaniem stereotypu "polaczka", tzn złodzieja, oszucta, zebraka, osilka i klamcy.
    Dlaczego tak musi byc …?
    Sami sobie gotujemy taki a nie inny los i wizerunek za granica. Z inna mentalnoscia moglibysmy w Angli byc druga sila, tuz po Anglikach. Juz od dawien dawna wiadomo ze Polacy nie potrafili zyc w zgodzie nie tylko z innymi nacjami, ale takze ze soba. No coz, moze kiedys nastapi cud …?

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    rascal1983 wrote:

dobrze ze sie taki temacik pojawił. 🙄

To ja moze zaapeluje do "naszych":

DRODZY RODACY nie potwierdzajcie swoim zachowaniem stereotypu "polaczka", tzn złodzieja, oszucta, zebraka, osilka i klamcy.
    Dlaczego tak musi byc …?
    Sami sobie gotujemy taki a nie inny los i wizerunek za granica. Z inna mentalnoscia moglibysmy w Angli byc druga sila, tuz po Anglikach. Juz od dawien dawna wiadomo ze Polacy nie potrafili zyc w zgodzie nie tylko z innymi nacjami, ale takze ze soba. No coz, moze kiedys nastapi cud …?

Myślę że ten cud właśnie następuje… Coraz więcej Polaków przyjeżdża tutaj z zamiarem pozostania na długo. Przyjeżdżają z rodzinami, mieszkają w normalnych domach (coraz częściej własnych!), mają znajomych tubylców, posyłają swoje dzieci do angielskich szkół. Jednocześnie myślę że ci Polacy nie mają już takiej motywacji żeby stać się Brytyjczykami jak mieli ich powojenni poprzednicy. Polska jest coraz bardziej dostępna, staje się powoli miejscem do inwestowania (tak!) i przestaje być krajem "gdzieś na biegunie północnym". Może te wszystkie rzeczy dzieją się wolniej niż chcielibyśmy ale DZIEJĄ SIĘ.

Przepraszam za trochę górnolotny styl, ale nie potrafię myśleć o tym bez pewnych emocji. Pozdrawiam wszystkich.

v-tec
    Członek

[quote:49e4f08d41]
    Dlaczego tak musi byc …?
    [/quote]
    Ja wcale nie uważam, że powyższe cechy opisują Polaków tutaj.
    Jeślibym miał podać co uważam za najbardziej charakterystyczne dla Polaków w UK to zdecydowanie jest to: skąpstwo!
    A na drugim miejscu: wciskanie kitu 🙂

MK
    Członek

"skapstwo" mozna zastapic innym slowkiem, ktore ladniej brzmi np. oszczednosc, gospodarnosc itp.

"wciskanie kitu" mozna zastapic: marketingiem, umiiejetnoscia sprzedania siebie itp.

🙂

niby to samo ale brzmi troche lepiej 🙂

fatamorgana
    Participant

Ja tak po reportersku dodam, że mam i swoje wyniki w tej materii, bowiem na kilkanaście zapytanych osób (Anglicy) jedynie jedna wyraziła niezadowolenie (z liczby napływających Polaków). Reszta nas chwali i akceptuje.
    Ażeby jednak uwiarygodnić ich wypowiedzi, wmówiłem im że jestem Czechem. Dzięki temu przynajmniej nie silili się na uprzejmości wobec Polaka, mówiąc o jego rodakach.
    Co jakiś czas pytam kolejne poznane osoby z przeróżnych krajów , ras i religii o to samo; jak postrzegają nas, Polaków.
    Co ciekawe, lubią nas coraz częściej Azjaci, mimo naszej sporej niechęci do ciapatych i traktowania ich z góry (brudasy…).
    No ale wracając do Anglików…
    Cieszy, że zaczynają zwracać uwagę na to, co nas często tutaj boli: nieakceptowanie kwalifikacji, gorsze płace pomimo takich samych kosztów. Być może rozpoczęła się wreszcie samoistna przemiana myślenia o "przyjezdnych".
    Myślę, że im więcej ludzi na poziomie, wykształconych i operatywnych tu pobędzie, tym nasze "akcje" wzrosną.
    Widzę też sam efekty swojej pracy wśród sąsiadów. Gapią się czasem z jakimś takim zdziwieniem. No bo przyjechał taki ledwie kilkanaście miesięcy temu, a już się tu nieźle poustawiał. I w kilka miesięcy ma to, na co my musieliśmy (nieciężko zapewne) długo pracować.
    Tylko że ja i wielu innych zasuwamy ile i kiedy trzeba, a ONI wolą siedzieć i wygrzewać nóżki na schodach… 😀
    A poza tym, zgadzam się (znowu…) z tym, co napisał 7sisters (nomen omen tą samą nazwę ma jedna ze stacji londyńskiego metra…?).
    Pracujmy na naszą opinię najlepiej jak się da. To się jeszcze nie raz nam przyda.
    I tak zostaną i przetrwają najlepsi.
    Pozdrowienia dla mądrych Polaków.

P.S. A najwięcej to będą Anglicy o nas mówić, jak wyjdziemy z grupy na Mundialu i trafimy na…nich w drugiej rundzie. Przed takimi meczami słowa :Polacy, Polak i Polska będą tak samo popularne jak Anglia, Anglicy itp.

rascal1983
    Członek

a jeszcze lepsze bedzie jak wyjdziemy z grupy, trafimy na ENGLAND i wygramy !!! Wtedy to bedzie lux 🙂 Z duma kazdy powie "i’m polish !" 🙄

jackyl
    Participant

yeah, najlepiej bedac w grupie dwoch czy czech polakow w pubie pelnym angoli po transmisji meczu 😀

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    MK wrote:

"skapstwo" mozna zastapic innym slowkiem, ktore ladniej brzmi np. oszczednosc, gospodarnosc itp.

"wciskanie kitu" mozna zastapic: marketingiem, umiiejetnoscia sprzedania siebie itp.

niby to samo ale brzmi troche lepiej 🙂

Ale po co zastępować? Skąpstwo to skąpstwo, po prostu paniczne oszczędzanie na wszystkim co się da (i co się nie da 🙂 ).

A wciskanie kitu? Koleś mówi mi robiąc z przejęcia wielkie oczy: wiesz, że w Londynie nie rejestrują już Polaków w homofisie? Powaga, kumplowi odesłali zgłoszenie i kasę! I jak takiemu tłumaczyć, że nie ma znaczenia czy w Londynie, bo wrs ma jedno biuro na cały kraj, itpd., a koledze odesłali bo pewnie źle wypełnił…
    Niemal codziennie słyszę takie opowieści, a co najśmieszniejsze ich autorzy są w 100% przekonani że wtajemniczają mnie w jakąś wielką tajemnicę… powstrzymuję się żeby nie wybuchnąć śmiechem 🙂
    O przykładach chorobliwego skąpstwa napiszę inym razem

MK
    Członek

aaaaaaaaa…………..to przepraszam.
    W takim przypadku zamieniam "wciskanie kitu" na naiwnosc polaczona z brakiem umiejetnosci logicznego rozumowania 🙂

czekam na "skapstwo"

jackyl
    Participant

a to ja chetnie przykladzik rzuce: para z polski, jesien, przeziebieni siedza pod kocami i koldrami.. ogrzewania nie wlacza bo trzeba oszczedzac..

ostatnio gadalem z kumpela z pracy czy zna jakich polakow (prawie kazdy zna jakich sie okazuje :)). Zna, oczywiscie. Co moze o nich powiedziec? 'Nic nie wydaja, nigdzie nie wychodza, wszystko oszczedzaja..’

fatamorgana
    Participant

jackyl wrote:

a to ja chetnie przykladzik rzuce: para z polski, jesien, przeziebieni siedza pod kocami i koldrami.. ogrzewania nie wlacza bo trzeba oszczedzac..

ostatnio gadalem z kumpela z pracy czy zna jakich polakow (prawie kazdy zna jakich sie okazuje :)). Zna, oczywiscie. Co moze o nich powiedziec? 'Nic nie wydaja, nigdzie nie wychodza, wszystko oszczedzaja..’

I pewnie jedzą wyłącznie chińskie zupki? ASDA: 8p per piece.

Po tym, co tu czytam myślę, że ja chyba jestem wyjątkowo rozrzutny… 😆 😀

jackyl
    Participant

ja to juz dawno stwierdzilem 😀

v-tec
    Członek

Słyszałem, że z powodu nadmiernej liczby Polaków w UK nasz (stary) kraj zostanie wkrótce wykluczony z Unii Eur. (oczywiście wtedy wszyscy będziemy musieli wyjechać).
    (To oczywiście 100% pewna i sprawdzona wiadomość, więc możecie już pakować walizki 🙂 )

rascal1983
    Członek

a ja slyaszlem ze wszystkie kraje afrykanskie maja przystapic do UE wiec bedzie duza konkurencja ze strony Czarnoskorych 8) 😆

just kidding 😆 LoL

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.