Strona główna Działy Praca Urlopy / chorobowe w UK

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 61)
  • Autor
    Wpisy
    Artii
    Participant

Za kilka tygodni konczy mi sie kontrakt. Dokladnie nie wiem kiedy bo nie ma konkretnej daty.
    Czy jesli nie wykorzystam urlopu za czym mnie zwolnia to kasa za niego przepadnie?

Ile wczesniej powinni mnie poinformowac kiedy koncze prace?

bolek
    Participant

a masz datę rozpoczecia? – w kontrakcie powinna byc tez informacja na jaki okres jest zawarty

poza tym:
    nie zwolnią Cię… twój kontrakt po prostu się skończy…. mogą go przedłużyć albo i nie…

co do urlopu to najlepiej poczytaj kontrakt i zapytaj w Citizen Advice Boreau, czasami niewykorzystany przepada, więc – idź na urlop…jeśli czujesz, że nie przedłużą….

Samuraj
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Artii wrote:

Za kilka tygodni konczy mi sie kontrakt. Dokladnie nie wiem kiedy bo nie ma konkretnej daty.
    Czy jesli nie wykorzystam urlopu za czym mnie zwolnia to kasa za niego przepadnie?

Ile wczesniej powinni mnie poinformowac kiedy koncze prace?

Niekoniecznie, w wiekszosci miejsc pracy za niewykorzystany urlop pracodwacy placa wraz z ostatnia wyplata w danym roku.
    Powinni Cie poinformowac 2 tyg. przed, chociaz roznie bywa, jak cos przeskrobiesz to moga Cie wywalic tego samego dnia 😉

Balbinka
    Participant

hej,

jaką stawkę zapłaci mi agencja za pracę w bank holiday?

Minek
    Członek

Myślę, że to zależy od agencji – uważam, że powinnaś pytać się w swoim biurze, ile Ci dokładnie powinni zapłacić – forum to chyba niekoniecznie dobre miejsce do zasięgnięcia wiarygodnych porad. Niektórzy łykają przeczytane tu informacje, jak młody delfin wodę, a potem tworzą kolejny temat ”jak to znów agencja pracy oszukała pracownika”….
    Dla Twojej informacji wspomnę, że agencja może zapłacić Ci normalną stawkę za pracę w Bank Holiday i jeśli podpisałaś umowę, znaczy się akceptujesz warunki. Tak jest w niektórych agencjach, ale w niektórych agencjach potrafią płacić 'triple time’…. Jak więc potrafisz zauważyć, jest różnie i najlepiej będzie ugasić swoją ciekawość w najbardziej wiarygodny sposób, czyli po prostu zapytać swojego agenta pracy. Zresztą po to właśnie masz go pod nosem.

No tak, ale łatwiej zadać idiotyczne pytanie na forum, bo tu po polsku i w ogóle prościej… Czasami naprawdę się zastanawiam czy pan Lech K. nie mówił prawdy o niektórych z Nas… 😆 Wybaczcie…! Ale jak czytam takie posty, to aż żyły mi się same otwierają… 😯

7sisters
    Participant

Prawo nie przewiduje wyplacania stawki wyzszej niz podstawowa w Bank Holiday wiec wszystko zalezy od zapisu w Twojej umowie.

Nawiasem mowiac, Bank Holiday nie jest ustawowo wolny od pracy. To od Twojej umowy zalezy czy jest to dzien wolny czy tez nie.

Balbinka
    Participant

dzięki za informację, myślałam, że być może jest jakieś odgórne ustalenie dotyczące tego jaką stawkę płacą agencje za bracę w bank holiday…

doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że najbardziej wiarygodną informację uzyskam w samej agencji ale owszem wykorzystałam najprostsze rozwiązanie i zadałam to pytanie na forum, mylnie sądząc, że od tego właśnie ono jest…

"No tak, ale łatwiej zadać idiotyczne pytanie na forum, bo tu po polsku i w ogóle prościej… Czasami naprawdę się zastanawiam czy pan Lech K. nie mówił prawdy o niektórych z Nas… Wybaczcie…! Ale jak czytam takie posty, to aż żyły mi się same otwierają…" For me it’s simple, this place is for Polish diaspora, also for people who are not so perfect and smart and fluent in English as you are…and for your own safety you should follow my advice… just don’t read it 😉

7sisters
    Participant

Nie przejmuj sie. Mysle ze Minek po prostu nie do konca zrozumial Twoje pytanie.

Moge Cie tylko poprosic zebys na przyszlosc starala sie byc bardziej precyzyjna – unikniesz wtedy nieporozumien.

Mateusz17
    Członek

Witam 😉

Mam pytanko.

Jezeli pracuje 5 dni w tygodniu i 2 mam wolne. i teraz jak w poniedzialek wypada Bank Holiday i mam wlasnie wolne to czy nalezy mi sie dodatkowy dzien wolny

Mateusz17
    Członek

w kontrakcie mam 20 dni urlopu i 7 bank holiday ale dali mi off w poniedzialek czy nalezy mi sie dodatkowy dzien urlopu

wyderszonpol
    Członek

Skoro masz wolne w poniedzialek, bedziesz mial za niego zaplacone (Bank Holiday), z tego tytulu nie nalezy sie dodatkowy dzien. W momencie gdy Bank Holiday jest pracujacy, nalezy sie tak zwany Lieu Day (dzien wolny platny).

hanka169
    Participant

Witam!
    Czy ktos się może orientuje czy przysługuje kobiecie płatny urlop po urlopie macierzyńskim? Słyszałm że parcodawca powienien zapłacić za taki urlop ale nie wiem za jaki okres i ile?
    Czy mogę domagać się takiej zapłaty jeśli postanowiłam nie wracać po macierzyńskim do pracy?

hanka169
    Participant

Może ktoś wie ewentualnie gdzie powinnam szukać odpowiedzi? Czy jest jakiś Polak który pracuje w citizens advice bareau

endi
    Participant

Witam
    nalezy Ci sie urlop w normalnym wymiarze, czyli tyle dni ile uzyskalabys pracujac, macierzynski liczy sie w UK jako okres normalnego zatrudnienia nie ma tez znaczenia fakt, ze zdecydowalas sie nie wracac do pracy po zakonczeniu tego okresu, pracodawca ma obowiazek wyplaty kwoty naleznej za urlop.
    pozdrawiam

Malgon
    Participant

POtwierdzam, nie ma co sie szczypac z pracodawca 😉 macierzynski to tez praca! i po nim nalezy sie urlop – badz tez ekwiwalent pieniezny. Ja tak wlasnie zrobilam, ale musialam sie upomniec 🙄 .
    pozdrawiam

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 61)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.