Strona główna Działy Praca Urlopy / chorobowe w UK

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 46)
  • Autor
    Wpisy
    julka
    Participant

Niektorzy pacodawcy nie wliczaja bank holidays do twojego holiday allowance. Jednak nie musza tego robic i dzieju ma racje – zostaje Ci 16 dni odliczajac Bank Holidays.

olnene
    Członek

Moge byc w bledzie wiec mnie poprawcie, ale na tyle na ile wiem ilosc przyslugujacego urlopu kazdemu z pracownikow danej firmy zalezy od kilku czynnikow (i.e. grade, upon completion of two years’ service and 5 years’ service might be different depends from the company policy) i jest zazwyczaj okreslona/podana w twoim kontrakcie. W mojej firmie (jak i poprzedniej) doklandnie tmyi czynnikami byla uwarunowana a od lutego dolozyli nam po 2 dni extra niezaleznie od grade. (Ja mam np. 28 dni w tej chwili plus jako basic entitlement to the holiday – mamy tez mozliwosc dokupienia do 3 dni dodatkowo w ramamch flexability ale to juz wlasny wybor wiec sie nie liczy).
    Jezlei chodzi o ilosc dni urklopu ajki zarobisz do konca sierpnia mysle ze rozumiesz jako ilosc dni jaka ci przysluguje? Jezlei zaczales prace nie pozniej niz 1 stycznia (o ile od wtedy zaczynacie kolejny Flexability package – u mnie no licz aod 1 lutego akzdego roku) to jezeli masz 20 dni na caly rok to powinienes to podzielic rpzez liczbe dni rpcujacych w roku – zyskuajc w ten sposob ilosd dni (bedzie to ulamek naturalnie) jaki zyskujesz po kazdym dniu pracy – nastepnie liczac ilosc dni roboczych do konca sierpnia uzyskach ilosc wakacji jaka ci przyslugje do wtedy (w ten sposob wiem ze obliczano wakacje w mojej poprzedniej firmie – co sama robilam przed swoim odejsciem – wiec jesli inaczej robia w innych – to abrdzo mozliwe aczkowlwiek chciala Ci pidac idee jak to mozna wykalkulowac wg mnie dosc prosto i racjonalnie).
    co do urlopu chorobwego platnego – na 100% kotrakt z firm go okresla w sposob jednoznaczny.

Pozdrawiam

Goska

neonka
    Członek

…hmmm…co do urlopu to ja mam 21 dni +bank holiday’e (a kontrakt mam staly, full time)…a co do sick pay to nie wiem w sumie jak to jest na dluzszym chorobowym, ale bierzesz kiedy chcesz sick’a i ci poprostu nie placa za niego…ale im mniej masz opuszczonych dni, tym wiekszy bonus(Ł) na koniec roku 🙂

Wachu
    Członek

ja prwdopodobnie mam 20 dni urlopu,ale nie wiem od kiedy sie on nalicza,dobrze jak od stycznia, gorzej jak od kwietnia,a prawdopodobnie tak jest.Więc za 5 miesiecy ile bede miał dni,9?

neonka
    Członek

…no ja tam nie wiem…moze ktos inny wypowie sie co do twojego postu…ja wiem, ze mi naliczaja od konca czerwca urlop i jest to jakies 1,7 dnia za miesiac…

slanting_eye
    Członek

mi naliczaja od kwietnia

Anonim
    Gość

Mnie naliczają od 1 kwietnia. Pracując na noc 36 godzin w tygodniu, wymiar urlopu mialam 201 godzin.
    Co do chorobowego to może być zawarte w twoim kontrakcie, lub regulaminie pracy. U mnie było to zależne od ilości przepracowanych lat. I takn p po 6 miesiącach płacono za 4 dni (pierwsze 3 dni choroby nie są nigdzie płacone) i tak było rozpisane aż do 13 tygodni płatnego chorobowego. Poza tym u mnie jeszcze nalicają punkty karne za chorobę, korzystają z Bradford Factor Score. Za każdy dzień choroby odpowiednia ilość punktów, przy czym zwiększają się one, jesli jest się chorym któryś raz w roku. Przy 100 punktach spotkanie z managerem, jesli się jest zatrudnionym dłużej niż 9 miesięcy. Jak krócej, otrzymuje się final warning i przy kolejnych punktach- wylot dyscyplinarny. Jak się pracuje ponad 9 miesięcy, a zbierze 4 razy po 100pkt, też wylot. Punkty kasują się na koniec roku.

jarolew
    Participant

wszystko zalezy od firmy. tam gdzie ja pracuej okres urlopowy byl od 1 kwietnia do 31 marca. ostatniojednak zmienili i bedzie od lutego do stycznia. kazdemu przysluguje nieco ponad 2 dni urlopu za miesiac = 25 na rok, + BH.

u mojej dziewczyny np jest jeszcze inaczej – rok urlopowy zaczyna sie od nastepnego miesiaca po urodzinach, czyli jak ona jest z wrzesnia to rok urlopowy ma od pazdziernika do wrzesnia 😉 i tez ma 25 dni + BH

jesli chodzi o chorobowe, to u mnie jest occupational sick pay – 3 tygodnie w roku, pelnoplatne ale nie mozesz miec wiecej niz 3 okresy chorobowego w ciagu 9miesiecy ( po 3 sicku OSP jest zawieszone na 6 miesiecy). jesli ktos pomysli, to bierze raz na 3 miesiace tygodniowe wolne ( jesli wiecej niz tydzien potrzebny jest sick note od doctora). dodatkowo kazdemu przysluguje tzw Statutory Sick Pay – ale to juz dopiero od 4dnia chorobowego:
    http://www.dwp.gov.uk/lifeevent/benefits/statutory_sick_pay.asp

Kylo
    Participant

Wszystkie informacje na temat holiday pay powinny byc w twoim kontrakcie. Tak jak pisali ludzie powyzej minimum to 24 dni (MOZE byc wlacznie z bank holiday jesli pracodawca za nie ci placi). Okres w jakim ci to przysluguje takze zalezy od miejsca pracy (najczesciej od 1 kwietnia do 31 marca, lub od 1 stycznia do 31 grudnia).

Tutaj jest pomocny kalkulator do policzenia sobie tego co ci sie nalezy jezeli sytuacja jest niejasna:
    http://www.businesslink.gov.uk/bdotg/action/layer?r.l1=1073858787&topicId=1079427399&r.l2=1073858926&r.s=tl

szczeciniasty
    Członek

Pracuje moze ktos w takim systemie?po krotce 4dni po 12 potem 4 dni wolnego i tak caly rok bez przerwy bez mozliwosci urlopu? ! !

kunegunda
    Participant

glupi jestes?????
    podales system pracy ochrony obiektow, a urlop nalezy sie zawsze.
    chyba ze glupi jestes

Anonim
    Gość

Ja pracuję w systemie 12 godzinnym. W jednym miejscu na kontrakcie, w innym przez agencję. Zarówno w kontrakcie mam zagwarantowany urlop jak i w kontrakcie z agencją. Nie ma czegoś takiego, jak praca bez urlopu. Chyba, że pracujesz przez agencję, która wcisnęła Ci, że ekwiwalent wypłacany jest w Twojej pensji 8)

cayuga
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    szczeciniasty wrote:

Pracuje moze ktos w takim systemie?po krotce 4dni po 12 potem 4 dni wolnego i tak caly rok bez przerwy bez mozliwosci urlopu? ! !

chyba cos zle zrozumiales 😛

szczeciniasty
    Członek

wszystko dobrze zrozumialem niedlugo bedzie 3 lata jak tak pracuje jak podpisywalem kontrakt to tylko mi powiedzieli ze pracujemy w takim to a takim systemie ale oczywiscie nic nie mowili o urlopie bo nikt sie nie pytal bo dla kazdego to zrozumiale ze urlop jest a tu niestety nie a nic takiego jak urlop jest tylko mozliwosc ze sie pozamieniasz iwtedy bedziesz mial wiecej dni wolnego.
    Urlop jest wyplacany w pensji choc na payslepie tego nie ma wyszczegolniony
    Pensje mam stala co miesiac pracuje we wszystkie banki oprocz wigilii i nowego roku
    jest to temat rzeka i dltego sie pytam moze ktos cos o tym slyszal
    pozdrawiam barzdzo serdecznie

Anonim
    Gość

Ja gdzieś czytałam, że pracodawca nieraz twierdzi (zazwyczaj agencja), że urlop wypłaca w pensji. Tylko, że to nie jest zgodne z prawem. Zasięgnęłabym opinii w CAB.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 46)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.