Strona główna › Działy › Hyde Park › miejsce do wypoczynku?
Czy znacie jakies fajne miejsce do wypoczynku podczas upalnych dni w okolicach Leeds, cos na wzor polskich jezior (moze byc ODKRYTY basen), miejsce do leniwego opalania a czasem nawet do poplywania?
P.S. Nie chodzi mi o parki wodne czy solarium.
Pozdrawiam i dziekuje.
W Ilkley (piekne miasteczko, 15 mil od Leeds, 20 minut pociagiem) – jest tzw Lido – basen otwarty. Nie wchodzilem, ale wydaje mi sie ze bedzie fajne…….tylko niewiem czy masz sie tyle upalnych dni spodziewac w Leeds…;->
upalne dni?opalanie?tutaj? jak bedziesz miala fuksa to moze ci sie to uda w ktorys z takich 3 dni w roku ,na wiecej nie licz
Dzieki, wlasnie o to chodzilo, ze ma byc blisko, bo tych upalnych dni jest niewiele ale jednak sa (np. dzis 24 stopnie w cieniu, a to dopiero maj, minionego lata tez czasem sloneczko grzalo). Czyli rano wyjazd a wieczorem powrot, narazie znalazlam stronke ze zdjeciami http://www.ilkley.yorks.com/ilkley-pool.html wyglada ciekawie, jak odwiedze to zdam relacje.Slyszalam tez, ze gdzies w Otley jest jeszcze jakies jeziorko. Pozdrawiam i zycze pogody.
zobacz sobie jeszcze ta stronke
http://www.yorkshirenet.co.uk/links-seeanddo.asp?hidethis=general
Ja musze koniecznie polecic Malham….to chyba raczej nie jest tak blisko ale za to przepieknie, jak macie mozliwosc….wybrac sie samochodem, naprawde polecam.
Fatamorgana- zorganizujesz ekipe do wspinania? Ja chce!!!
Mysle ze byloby nie malo chetnych na taki wypad..
Ja musze koniecznie polecic Malham….to chyba raczej nie jest tak blisko ale za to przepieknie, jak macie mozliwosc….wybrac sie samochodem, naprawde polecam.
Fatamorgana- zorganizujesz ekipe do wspinania? Ja chce!!!
Mysle ze byloby nie malo chetnych na taki wypad..
Zarówno Malham Cove jak i Gordale Scar w Yorkshire Dales oraz Brimham Rocks -czyli taki Yorkshirowski Szczeliniec w miniaturze- już mam dawno rozpracowane i sfotografowane…
Zdjęcia wkrótce będą w galerii. Jest ich (wraz z masą innych ciekawych) tyle, że nasz biedny admin nie wie od czego zacząć… Nie próżnowałem tej wiosny, oj nie…
Powiem więcej…to właśnie tam -w Brimham Rocks- miało odbyć się nasze kolejne spotkanie, ale…nie wolno tam czegoś i to jest właśnie przyczyna, że się tam jeszcze nic nie odbyło…
😀
Zdecydowanie Swinsty Lake /Reservoir.
Na północ od Otley jest dolina jakby żywcem wyjęta z naszych poczciwych Beskidów. A w tej dolinie 3 zbiorniki wodne, otoczone lasem, z rybkami i malowniczą okolicą…
Jechać trzeba drogą na Pateley Bridge. Droga mija jeden z tych zbiorników po moście. Nie ma takich tłumów jak w Leeds, a okolica doprawdy warta grzechu…
Zdjęcia wkrótce w naszej galerii.
Na północ od Otley jest dolina jakby żywcem wyjęta z naszych poczciwych Beskidów. A w tej dolinie 3 zbiorniki wodne, otoczone lasem, z rybkami i malowniczą okolicą…
Jechać trzeba drogą na Pateley Bridge. Droga mija jeden z tych zbiorników po moście. Nie ma takich tłumów jak w Leeds, a okolica doprawdy warta grzechu…
Zdjęcia wkrótce w naszej galerii.
ja tak wlasnie z okazji nadchodzacego weekendziku ktory mam prawdopodobnie byc niebywale sloneczny planuje co nie co…
mysle o wypadzie moze na morze albo wlasnie nad te jeziorka o ktorych mowisz Drogi Fatamorgano…
tylko prosze jakbyc mogl udzielic kilku wiecej wskazowek…no bo jak tak patrze na mapke
http://maps.google.co.uk/maps?oi=eu_map&q=Otley&hl=en
I nie za bardzo wiem ktore to te 3 zbiorniki wodne???
podpowiesz? 😉 🙂
dzieki i pozdroweczka 8) 😀 8) 😀 8) 😀 8)
Czyżbyś Goniu Droga nie posiadała mapy drogowej?
Te jeziora są naniesione na wszystkich mapach…
Polecam zakup mapy Yorkshire (wszystkie hrabstwa), zwłaszcza, że tam naniesione są wszystkie miejsca warte zobaczenia…
A te mapki które używasz… chyba lepiej wejdź na:
http://www.multimap.com/
Wpisz postcode HG3 1SZ i powiększ /pomniejsz aby zobaczyć całe otoczenia i dojazd. Oprócz Swinsty jest jeszcze jezioro zaporowe Lindley Wood (tam się przejeżdża po moście) i Fewston -najbardziej na pn. -zach. wysunięty…
Pozdrawiam jak zawsze najserdeczniej i nie zapomnij o fotkach z Love Leeds!!!
Czyżbyś Goniu Droga nie posiadała mapy drogowej?
Te jeziora są naniesione na wszystkich mapach…
Polecam zakup mapy Yorkshire (wszystkie hrabstwa), zwłaszcza, że tam naniesione są wszystkie miejsca warte zobaczenia…
A te mapki które używasz… chyba lepiej wejdź na:
http://www.multimap.com/
Wpisz postcode HG3 1SZ i powiększ /pomniejsz aby zobaczyć całe otoczenia i dojazd. Oprócz Swinsty jest jeszcze jezioro zaporowe Lindley Wood (tam się przejeżdża po moście) i Fewston -najbardziej na pn. -zach. wysunięty…
Pozdrawiam jak zawsze najserdeczniej i nie zapomnij o fotkach z Love Leeds!!!
Posiadam mapke ale calej GB i tam neistety nie ma tak scislych informacji…dzieki sliczne Fatamorgana za wskazowki….a dzis po pracy lece szybciutko kupic sobie mapke yorks 😀
O zdejciach nie zapomne…zapowiada sie na to ze w weekend dostane aparat spowrotem wiecprzesle pare fotek :)pozdroweczka
Czy mozna tam sie kapac?
fatamorgana wrote:Zdecydowanie Swinsty Lake /Reservoir.
Czy mozna tam sie kapac?[/quote]
A dobre pytanie…
NIE WIEM…JESZCZE.
Trzeba po prostu pojechać i zobaczyć…
Wiem, że wolno łowić ryby.
Najwyżej popływaj a jakby co, to powiedz, że to nowa metoda łowienia ryb… 😆 😀
a dodam i swoje trzy grosze;]
co do yorkshire dales to polecam miasteczko kettlewell a konkretnie szlaki z niego wychodzace, ee warto rowniez przejsc sie po okolicach bolton abbey, jak i zobaczyc jej ruiny, jest to po drodze do kettlewell, jadac do kettlewell (ja zawsze jade przez addingham- za ilkley sie odbija na prawo) jest rowniez wioseczka zwana kilnsey, gdzie swoja mozliwosci moga sprawdzic sympatycy wspinaczki, hmm, odnosnie lake district to polecam zobaczyc keswick, ja stamtad podjechalem sobie do buttermere, i potem juz piechota zrobilismy z dziewczyna takie kolko z noclegiem w hostelu nad jeziorem ennerdale, no i warto tez wejsc na skiddaw gdzie jest punkt widokowy,niestety, my sie poddalismy w jakies 3/4 drogi – ciezkie przejscie z buttermere do ennerdale, szczegolnie z 20 kg ladunkiem na plecach w bardzo zmiennej pogodzie(to podobno jeden z najbardziej "mokrych rejonow" w anglii), widoki nieprzecietne, a w ten weekend bylismy troche ograniczeni czasowo, wiec machnelismy w dwa dni z noclegiem na dziko kolko przez high raise i high street, pozdrawiam i zycze dobrej pogody na szlaku
ps. do kogo nadawac apropo tych zdjec? moze tez bym sie pochwalil swoimi plakatami z mojego kompakta:D
elo
aha, co do kapieli nad jeziorami, hmm , do tej pory jeszcze nie widzialem takiego gdzie byloby to dozwolone, albo jezioro jest calkowicie odgrodzone albo jest scisle oznajmione ze kapiel zabrioniona, duza czesc tych jezior to tutaj chyba zrodla wody, bo czesto sa loga operatorow wodnych czy jak to sie tam nazywa, i to jest ich wlasnosc, w kazdym badz razie jak ktos wie gdzie mozna sie popluskac w jakims jeziorze to niech zapoda namiary