Strona główna Działy Hyde Park Ile kosztuje zarejetrowanie wlasnej dzialalnosci w UK ?

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    rascal1983
    Członek

chodzi mi o koszty zarejestrowania firmy i jak to wyglada jezeli chodzi o obcokraowcow (np. POLAKOW), czy jest duzo papierkowej roboty ?
    (chodzi mi o zgloszenie dzialalnosci gospodarczej).

Czy mozna liczyc na jakies ulgi ??? Prosze o jakies namiary lub jakies info.

Pozdrawiam forumowiczow i cala spolecznosc polska w UK.

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    rascal1983 wrote:

chodzi mi o koszty zarejestrowania firmy i jak to wyglada jezeli chodzi o obcokraowcow (np. POLAKOW), czy jest duzo papierkowej roboty ?
    (chodzi mi o zgloszenie dzialalnosci gospodarczej).

Czy mozna liczyc na jakies ulgi ??? Prosze o jakies namiary lub jakies info.

Pozdrawiam forumowiczow i cala spolecznosc polska w UK.

Kosztuje 1.80 GBP albo nic w zależności od tego czy pojedziesz do Inland Revenue autobusem miejskim, czy pójdziesz na piechotę… 😀

Rascal, rozleniwiłeś się ostatnio…Pisane było już o tym.
    Co innego jak chcesz otworzyć sklep, knajpę czy spółkę z.o.o (Limited Company). Wtedy nie dość, że potrwa, kosztuje, to jeszcze jest nieco papierów.
    Ale jak chcesz najpopularniejszą formę, czyli self -employment firma jednoosobowa, to załatwisz to w ciągu kilkunastu minut. Jeżeli branża jest budowlana, czy pokrewna, to wyrabiasz kartę CIS (od 1.04 2007 będzie zniesiona). Wszystko jest za darmo i nie prowadzisz takiej kupy papierów jak w Polsce. Pytanie czy ktoś będzie Tobie wystawiał rachunki (jako podwykonawcy), czy Ty sam? W pierwszym przypadku jest najłatwiej, bo jedyne co robisz, to zestawienie roczne (w celu zwrotu podatku). A jak sam, no to musisz ten podatek sam zapłacić i wiedzieć jak go obliczyć.
    Ulg nie ma, no bo od czego one mają być ?
    Co innego jak się chcemy postarać o dofinansowanie na otwarcie większej firmy, przedsiębiorstwa.
    Wszystko jest zapisane na stronie Inland Revenue…
    http://www.hmrc.gov.uk/ pod hasłem: self employment, starting a business.
    Warto wiedzieć, że nas obowiązują takie same zasady jak Anglików.
    Samemu opłacasz składkę ubezpieczeniową.

Podam jeszcze kilka informacji.
    Anglia

(…)W Wielkiej Brytani założenie firmy trwa 3 dni, a ze znalezieniem odpowiednich pracowników nie ma najmniejszych problemów. W tym kraju również występują największe ulgi podatkowe. Przedsiębiorstwa o rocznym dochodzie poniżej 78 tys. euro są zwolnione z rejestracji dla potrzeb podatku VAT, a firmy o dochodzie poniżej 15 tys. euro muszą zapłacić tylko 10 proc. podatek dochodowy. Innym sposobem wejścia na brytyjski rynek jest otworzenie na Wyspach oddziału firmy. Oddział może prowadzić działalność handlową oraz podejmować decyzje w imieniu firmy, a jego działalność kosztuje znacznie mniej, niż w przypadku spółki powoływanej na miejscu.(…)

Ubezpieczenie społeczne. Osoby samozatrudnione muszą płacić składki na ubezpieczenie społeczne – w roku 2006-2007 jest to 2,10 funta tygodniowo. Jeżeli twój roczny dochód przekroczy 5035 funtów oprócz wspomnianych 2,10 funtów należy zapłacić dodatkowe 8% naliczane od granicy 5035 funtów. Jeżeli twój dochód przekroczy 31 720 funtów do tego dojdzie kolejny 1%.
    Przykład 1.

Jeżeli zarabiasz rocznie od 0 – 5035 funtów, płacisz:
    2,10 funta tygodniowo czyli 109,20 (2,05 * 52 tygodnie) w skali rocznej.

Przykład 2.

Jeżeli zarabiasz rocznie pomiędzy 5036 a 31 720 funtów (dla przykładu weźmy 7000 funtów) musisz zapłacić:
    2,10 funta tygodniowo czyli 109,20 (2,10 * 52 tygodnie) w skali rocznej
    + 8% z 1965 funtów (7000 – 5035) czyli 157,20 funtów rocznie
    W sumie zapłacisz 109,20 + 157,20 = 266,40 funtów rocznie

Przykład 3.

Jeżeli zarabiasz powyżej 31 720 (dla przykładu weźmy 35000 funtów) musisz zapłacić:
    2,10 funta tygodniowo czyli 109,20 (2,10 * 52 tygodnie) w skali rocznej.
    + 8% z 26 685 (31720 – 5035) czyli 2134 funtów rocznie
    + 1% z 3280 (35000 – 31720 )czyli 32,80 funtów rocznie
    W sumie zapłacisz 2276,80 funtów rocznie.

Rejestracja VAT. Jeżeli twoje obroty w ciągu roku przekroczą 61 000 musisz też zarejestrować się jako płatnik VAT. Oznacza to, że do ceny jaką będą płacić twoi klienci za wykonane usługi musisz doliczyć podatek VAT, (obecnie na większość rzeczy i usług wynosi 17,5%) i potem oddać go fiskusowi.

D-H
    Participant

fatamorgana a moglbys opisac dokladniej jakie formalnosci trzeba zalatwic przy zakladaniu sklepu lub knajpy?

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    D-H wrote:

fatamorgana a moglbys opisac dokladniej jakie formalnosci trzeba zalatwic przy zakladaniu sklepu lub knajpy?

Nie, bo nie wiem a poza tym mam zły humor i nie chce mi się z wami gadać…. 😀 😀 😀 👿 👿 👿
    Ruszta tyłki (mózgi) i poszukajta!
    W necie przecież jest wszystko…

jackyl
    Participant

fatamorgana wrote:

D-H wrote:

Nie, bo nie wiem a poza tym mam zły humor i nie chce mi się z wami gadać…. 😀 😀 😀 👿 👿 👿
    Ruszta tyłki (mózgi) i poszukajta!
    W necie przecież jest wszystko…[/quote]

tylko trzeba umiec szukac… :))))

yyy, jakies deja vu czy cos.. 😉

fatamorgana
    Participant

W przypadku jeśli knajpa lub sklep będą nosiły nazwę "U Janusza", konieczne będzie dodatkowo zezwolenie na używanie nazwy zastrzeżonej, wydawane przez Spokoboy’a… 😀

P.S. Humor od razu mi się poprawił…

D-H
    Participant

dzieki

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.