Strona główna › Działy › Hobby › ubezpieczenie auta i kompy
[b:6721fcf7ae][/color:6721fcf7ae] 😀 Hello niedlugo przyjezdzam do leeds mam pytanie jakie sa koszty ubezpieczenia auta kupionego tutaj
mam prawko niecaly rok jaki samochod tego nie wiem mam 31 lat jak mozna najtaniej sie ubezpieczyc
po drugie potrzebuje namiar na sklep/lub inne miejsce gdzie moge kupic uzywany monitor CRT mam kompa i zabieram go ze sobą widze na http://www.ebay.co.uk rozne uzywki CRt za ok 20 40 Pounds tylko czasem Ci ktorzy na aukcjach sprzedaja sa nieraz daleko i trzeba by do nich dojechac
na temat netu juz czytałem na forum interesuje mnie to czy jesli polaczenei jest modemowe to obowiazuje jakies limity transferu danych??
😳 [/b:6721fcf7ae]
[b:657343133c][/color:657343133c] 😀 Hello niedlugo przyjezdzam do leeds mam pytanie jakie sa koszty ubezpieczenia auta kupionego tutaj
mam prawko niecaly rok jaki samochod tego nie wiem mam 31 lat jak mozna najtaniej sie ubezpieczyc
po drugie potrzebuje namiar na sklep/lub inne miejsce gdzie moge kupic uzywany monitor CRT mam kompa i zabieram go ze sobą widze na http://www.ebay.co.uk rozne uzywki CRt za ok 20 40 Pounds tylko czasem Ci ktorzy na aukcjach sprzedaja sa nieraz daleko i trzeba by do nich dojechac
na temat netu juz czytałem na forum interesuje mnie to czy jesli polaczenei jest modemowe to obowiazuje jakies limity transferu danych??
😳 [/b:657343133c]
http://www.tesco.com
http://www.churchill.com
http://www.privilege.co.uk
Wybierasz CAR INSURANCE potem GET A QUOTE lub podobnie. Wpisujesz dowolny wóz, z danymi jaka wersja, swoje dane (jak długo masz prawko, jaka zniżka itd.) i w ciągu kilku sekund masz kwotę.
Trzeba odznaczyć że się chce podstawowe (third party) lub szerokie/pełne (comprehensive). To jedna z kilku opcji różnicujących cenę.
Kupując on-line masz zniżkę (już wliczoną), możesz na miesięczne (oprocentowane) raty, ale najfajniejsze jest to, że NIGDZIE NIE MUSISZ WYCHODZIĆ, aby załatwić sprawę. Uwaga! Wymienione firmy (i większość innych) nie akceptują kart Visa Electron.
Potem w kilka dni masz przysłane dokumenty z zaznaczeniem, że musisz im dosłać zaświadczenie o bezwypadkowej jeździe (uprawniające do zniżki). Polskie honorują ale przetłumaczone na angielski.
Raty najlepiej płacić automatycznie poprzez Direct Debit lub Standing Order czyli z banku.
W taki oto prosty sposób wszystko można załatwić szybko i przyjemnie.
Odp. 2 nie wiem, bo tu nie ma w zasadzie takich giełd używanego sprzętu komputerowego jak w Polsce, ale są sklepy (rzadko) z nowymi i używanymi. Znam tylko jeden (gdzie jest i serwis) ale nie mam namiarów w głowie. Jak przyjedziesz to się przypomnij.
Odp. 3 czy Tobie chodzi o przepustowość czy o download limit (limit ściągania plików, filmów z sieci. Jedno i drugie jest różne u poszczególnych dostawców.
Wanadoo, Bulldog (nie pies lecz internet provider… 😆 ), NTL, BT, Tesco (tam też się wciśli!), TISCALI to główne z firm. Firmy mają pakiety usług i tam znajdziesz co, kto i za ile daje…
Pozdrawiam.[/list]
1. mam prawko 17 lat, za 1800 cm3 płace 528 F rocznie na raty . mógłbym za 380 F gdybym zapłacił jednorazowo, jak masz prawko rok to zapłacisz wiecej , albo duzo więcej…. 😥
2. monitor 14" 15" kupisz za 10-15 F na Leeds Market- stan rozny , ale działa, 17" kosztuje około 40F
3. limity transferu z reguly obowiązują, ale… przy necie z NTL-a (modem kablowy – więc może o inny ci chodziło) : 1MB z limitem 3GB/m, a teraz 2MB z limitem 30 GB nikt sie nie czepia, a przynajmniej od roku nie czepił, a limit przekroczyłem napewno nie raz…hehe
1. mam prawko 17 lat, za 1800 cm3 płace 528 F rocznie na raty . mógłbym za 380 F gdybym zapłacił jednorazowo, jak masz prawko rok to zapłacisz wiecej , albo duzo więcej…. 😥
2. monitor 14" 15" kupisz za 10-15 F na Leeds Market- stan rozny , ale działa, 17" kosztuje około 40F
3. limity transferu z reguly obowiązują, ale… przy necie z NTL-a (modem kablowy – więc może o inny ci chodziło) : 1MB z limitem 3GB/m, a teraz 2MB z limitem 30 GB nikt sie nie czepia, a przynajmniej od roku nie czepił, a limit przekroczyłem napewno nie raz…hehe
Cholernie duże odsetki od rat płacisz stary!
Ja płacę za takie same pojemności odpowiednio 430 GBP (Tesco) i 420 GBP (Privilege) z odsetkami włącznie… A jednorazowo wychodziłoby tylko ok. 30-35 GBP taniej. A u Ciebie aż 150 funtów różnicy??? 😯
Wiem o tym, znalazłem dużo innych, tańszych ofert, ale nie spełniałem warunków: 3 lata rezydentury, tylko Full GB prawko, albo nie chcieli rozłożyć na raty…, dlatego wolę zapłacić te 8 F miesięcznie więcej i mieć pewność że wszystko jest ok. Bo, co prawda, przy zawieraniu umowy nikt tego nie sprawdza, ale nie chciałbym usłyszeć "I’m sorry" gdyby przyszło mi skorzystać z polisy…
Wiem o tym, znalazłem dużo innych, tańszych ofert, ale nie spełniałem warunków: 3 lata rezydentury, tylko Full GB prawko, albo nie chcieli rozłożyć na raty…, dlatego wolę zapłacić te 8 F miesięcznie więcej i mieć pewność że wszystko jest ok. Bo, co prawda, przy zawieraniu umowy nikt tego nie sprawdza, ale nie chciałbym usłyszeć "I’m sorry" gdyby przyszło mi skorzystać z polisy…
Było już o tym kiedyś, ale przypomnę, (bo dziwne rzeczy tu słyszę…), że wprawdzie pisze w dokumentach i warunkach Full UK driving licence, ale wyraźnie powiedziano mi, że ten przepis nie dotyczy obywateli Unii Europejskiej, ponieważ tamtejsze prawa jazdy są RÓWNORZĘDNE i traktowane tak samo. Po prostu zapis jest niezbyt dostosowany do realiów, co nie znaczy, że firma umyje ręce, ponieważ i tak jeździsz tu a nie w Europie, zatem nawet jak nie umiałeś wcześniej jeździć po lewej stronie to i tak musiałeś się nauczyć…
Sprawa następna; rezydentura jest napisana z uwagi na wszystkich obcokrajowców, a więc i Afrykańskich i Azjatów. Ale tu znowu to samo co z prawkiem. Jesteśmy w Unii więc nie liczą nam od 3 lat lecz- tak jak z wpisywaniem na listy wyborcze- od początku możemy i jesteśmy traktowani jak full rezydent (i w warunkach niejednej polisy pisze :"must be UK resident"- bez względu ile). Być może czasami nie jesteśmy pewni jak to jest, ale skoro w PRAKTYCE zapewnia sama firma że nie będzie problemu to co innego…