Strona główna › Działy › Prawo › Tax Credit
Kto się z tym spotkał, kto korzystał i co to jest??
Scoork tyle siedzisz na tym forum i jeszcze nie wiesz, temat przewijał się dosyć regularnie.
Przypuszczam, że pytasz o Working Tax Credit, bo na Child Tax chyba jeszcze zawcześnie 😉
W skrócie są to pieniążki, które dostaniesz jeśli będziesz pracował i zarabiał odpowiednio niewiele, dostaniesz wtedy coś w rodzaju dopłaty od wspaniałomyślnego rządu angielskiego, żeby ci zbyt ciężko nie było.
Więcej informacji:
http://www.inlandrevenue.co.uk
ostatnio mówił mi kolega z wisbeach o tym. Jest z dziewczyną i dzieckiem, otrzymali working tax credit oraz dofinansowanie od królowej na dziecko, razem 4500 Funtów rozłożone na cały rok.
Working tax credit to ( z tego co wiem) jednorazowa zapomoga o którą może ubiegać się każdy!
Także wydaje mi sie że warto spróbować, w poniedziałek ide do IR oddać P60, składam też wnoisek o working tax credit, napisze czego sie dowiedziałem.
Pozdrawiam
Tomeczek
Working tax credit to ( z tego co wiem) jednorazowa zapomoga o którą może ubiegać się każdy!
Nie, jest to rodzaj dopłaty do pensji dla mało (nie więcej niż ok. Ł900/mies. przy pełnym etacie) zarabiających, fundowany przez rząd, a wypłacany przez pracodawcę razem z 'normalną’ wypłatą.
Child Tax Credit analogicznie dla mających dzieci (niekoniecznie przebywające w UK), z tym że przysługuje nawet przy dość wysokich zarobkach, a wypłacany jest bezpośrednio na konto.
(Dodatkowo rodzicom przysługuje Children Benefit, niezależny od zarobków, a wypłacany oddzielnie co miesiąc na konto)
Dokladnie, jest to pomoc kochanego rzadu angielskiego 😉 dla osob pracujacych (najlepiej powyzej 30h w tygodniu). Kiedys mozna bylo aplikowac online, ale angole tez potrafia i zdeufraudowali tryche system, no chyba ze to juz Polacy byli 😀 na szczescie sie zalapalem jeszcze rok temu.. 😉
http://www.hmrc.gov.uk/individuals/tmatax-credits.shtml
kilka uwag:
– im wczesniej zaaplikujesz tym wiecej dostaniesz, wiec najlepiej teraz jak najszybciej wyciagnac P60 i inne niezbedne info od pracodawcy ( http://www.hmrc.gov.uk/taxcredits/howdo.htm ) i sie zglaszac
– wtc wyliczane jest wg zarobkow z poprzedniego roku – szczegolnie oplaca sie aplikowac osobom ktore rozpoczely prace w ciagu poprzedniego roku podatkowego, poniewaz z reguly zarobki z kilku miesiecy bedace jednoczesnie rocznym przychodem sa ponizej 11k – 12k (do tylu jakos sie dostaje)
– nalezy ich jak najszybciej informowac o zmianach w dochodzie, kiedy przekroczysz juz w tym roku konkretna kwote podana na formularzu umowy. bo potem moze sie okazac ze dostales za duzo i kaza oddawac.. a to juz moze nie byc przyjemne 🙂
– jest ograniczenie wiekowe (chyba 26 lat), ale tez zalezy to od tego czy sie ma dzieci, wplyw ma tez wystepowanie partnera i czy pracuje on/ona czy nie.. (mozna wziac na pare mieszkajaca razem, nie tylko malzenstwo – czasami sie moze oplacic, jak przy rozliczaniu malzonkow z podatku w PL). polecam dopytac sie bezposrednio u zrodla
wiecej grzechow mi na obecna chwile do lba nie przychodzi 🙂
pozdr
Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. 😀 Postaram sie wykorzystac i sprawdzic wszystkie informacje, a pozniej napisze czego sie dowiedzialem. Pozdrawiam Wszystkich.
”Tomeczek” wrote:Working tax credit to ( z tego co wiem) jednorazowa zapomoga o którą może ubiegać się każdy!
Nie, jest to rodzaj dopłaty do pensji dla mało (nie więcej niż ok. Ł900/mies. przy pełnym etacie) zarabiających, fundowany przez rząd, a wypłacany przez pracodawcę razem z 'normalną’ wypłatą.
Child Tax Credit analogicznie dla mających dzieci (niekoniecznie przebywające w UK), z tym że przysługuje nawet przy dość wysokich zarobkach, a wypłacany jest bezpośrednio na konto.
(Dodatkowo rodzicom przysługuje Children Benefit, niezależny od zarobków, a wypłacany oddzielnie co miesiąc na konto)[/quote]
Nie masz racji bo working tax credit ja dostaje od IR na konto pracodawca nawet o tym nie wie
v-tec wrote:”Tomeczek” wrote:Working tax credit to ( z tego co wiem) jednorazowa zapomoga o którą może ubiegać się każdy!
(Dodatkowo rodzicom przysługuje Children Benefit, niezależny od zarobków, a wypłacany oddzielnie co miesiąc na konto)[/quote]
Nie masz racji bo working tax credit ja dostaje od IR na konto pracodawca nawet o tym nie wie[/quote]
ma racje 🙂
to to co ja dostaje to twoim zdaniem co jest?i nie wchodz temu kolesiowi w dupe jak wszyscy na tym forum
to to co ja dostaje to twoim zdaniem co jest?i nie wchodz temu kolesiowi w dupe jak wszyscy na tym forum
UUUUUUUUUUUUUUHHHHHHHHHHHHH!!!!!
Ale ostro powiedziane!!! 😮 😯 😯 😯
Ale ja umywam ręce…Jak się zgadzam to o.k., ale jak nie to piszę wprost o tym. Prawda jest jednak taka, że zarówno V-tec jak i np. Woyth mają na tyle duży zasób wiedzy, że wielu się już przydał. I po prostu za to ludzie ich szanują (niezależnie od ciętego języka V-tec-a… 😆 😆 😆 ). Ja też, ale BEZ WAZELINY!!!
Nieładnie, o taką głupotę zaraz brać się za łby… 😕
Obaj macie rację: Tax Credits najczęściej są wypłacane przez pracodawcę razem z pensją- figurują wtedy na payslipie. Czasami jednak IR wpłaca je bezpośrednio na konto delikwenta i tak jest m.in. w moim przypadku pomimo że mam stałą i legalną pracę od ponad dwóch lat. Myślę że sposób wypłacania pieniędzy zależy po prostu od natężenia w danym momencie bałaganu w IR.
he he v-tec moze potwierdzic sam jak mu w dupe wchodze na tym forum.. 🙂
a na taka celna i kulturalna uwage droga Gieniu pozostaje mi tylko zadac pytanie: czy ja napisalem ze tylko on ma racje? albo ze Ty nie masz? 🙂
Kolejna madra, ktorej sie wydaje ze wszystko wie najlepiej i ze wszyscy maja tak samo.. 🙂
pozdrawiam ozieble
he he v-tec moze potwierdzic sam jak mu w dupe wchodze na tym forum.. 🙂
a na taka celna i kulturalna uwage droga Gieniu pozostaje mi tylko zadac pytanie: czy ja napisalem ze tylko on ma racje? albo ze Ty nie masz? 🙂
Kolejna madra, ktorej sie wydaje ze wszystko wie najlepiej i ze wszyscy maja tak samo.. 🙂
pozdrawiam ozieble
To everybody: TAKE IT EASIER , EASIER…. 🙂
Ja otrzymuje bezposrednio na konto Working Tax Credit,Children Benefit,Child Tax
Wszystko z wyrownaniem za trzy miesiace do tylu
Jakoś nie zauważyłem żeby ktoś wchodził mi w dupę, a już na pewno nie WSZYSCY NA TYM FORUM! (poczułbym).
A co do benefitów, to można pewnie i tak i siak, czyli z wypłatą albo bezpośrednio przelewem. Nie ma się o co spierać, ważne że pieniążki są, a którą drogą one przychodzą to nie jest takie istotne 🙄