Strona główna Działy Prawo Tax Credit

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    ScOOrK
    Członek

Kto się z tym spotkał, kto korzystał i co to jest??

Dana
    Participant

Scoork tyle siedzisz na tym forum i jeszcze nie wiesz, temat przewijał się dosyć regularnie.
    Przypuszczam, że pytasz o Working Tax Credit, bo na Child Tax chyba jeszcze zawcześnie 😉
    W skrócie są to pieniążki, które dostaniesz jeśli będziesz pracował i zarabiał odpowiednio niewiele, dostaniesz wtedy coś w rodzaju dopłaty od wspaniałomyślnego rządu angielskiego, żeby ci zbyt ciężko nie było.
    Więcej informacji:
    http://www.inlandrevenue.co.uk

Anonim
    Gość

ostatnio mówił mi kolega z wisbeach o tym. Jest z dziewczyną i dzieckiem, otrzymali working tax credit oraz dofinansowanie od królowej na dziecko, razem 4500 Funtów rozłożone na cały rok.
    Working tax credit to ( z tego co wiem) jednorazowa zapomoga o którą może ubiegać się każdy!
    Także wydaje mi sie że warto spróbować, w poniedziałek ide do IR oddać P60, składam też wnoisek o working tax credit, napisze czego sie dowiedziałem.

Pozdrawiam

Tomeczek

v-tec
    Członek
    ”Tomeczek” wrote:

Working tax credit to ( z tego co wiem) jednorazowa zapomoga o którą może ubiegać się każdy!

Nie, jest to rodzaj dopłaty do pensji dla mało (nie więcej niż ok. Ł900/mies. przy pełnym etacie) zarabiających, fundowany przez rząd, a wypłacany przez pracodawcę razem z 'normalną’ wypłatą.

Child Tax Credit analogicznie dla mających dzieci (niekoniecznie przebywające w UK), z tym że przysługuje nawet przy dość wysokich zarobkach, a wypłacany jest bezpośrednio na konto.
    (Dodatkowo rodzicom przysługuje Children Benefit, niezależny od zarobków, a wypłacany oddzielnie co miesiąc na konto)

jackyl
    Participant

Dokladnie, jest to pomoc kochanego rzadu angielskiego 😉 dla osob pracujacych (najlepiej powyzej 30h w tygodniu). Kiedys mozna bylo aplikowac online, ale angole tez potrafia i zdeufraudowali tryche system, no chyba ze to juz Polacy byli 😀 na szczescie sie zalapalem jeszcze rok temu.. 😉

http://www.hmrc.gov.uk/individuals/tmatax-credits.shtml

kilka uwag:

– im wczesniej zaaplikujesz tym wiecej dostaniesz, wiec najlepiej teraz jak najszybciej wyciagnac P60 i inne niezbedne info od pracodawcy ( http://www.hmrc.gov.uk/taxcredits/howdo.htm ) i sie zglaszac

– wtc wyliczane jest wg zarobkow z poprzedniego roku – szczegolnie oplaca sie aplikowac osobom ktore rozpoczely prace w ciagu poprzedniego roku podatkowego, poniewaz z reguly zarobki z kilku miesiecy bedace jednoczesnie rocznym przychodem sa ponizej 11k – 12k (do tylu jakos sie dostaje)

– nalezy ich jak najszybciej informowac o zmianach w dochodzie, kiedy przekroczysz juz w tym roku konkretna kwote podana na formularzu umowy. bo potem moze sie okazac ze dostales za duzo i kaza oddawac.. a to juz moze nie byc przyjemne 🙂

– jest ograniczenie wiekowe (chyba 26 lat), ale tez zalezy to od tego czy sie ma dzieci, wplyw ma tez wystepowanie partnera i czy pracuje on/ona czy nie.. (mozna wziac na pare mieszkajaca razem, nie tylko malzenstwo – czasami sie moze oplacic, jak przy rozliczaniu malzonkow z podatku w PL). polecam dopytac sie bezposrednio u zrodla

wiecej grzechow mi na obecna chwile do lba nie przychodzi 🙂

pozdr

ScOOrK
    Członek

Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. 😀 Postaram sie wykorzystac i sprawdzic wszystkie informacje, a pozniej napisze czego sie dowiedzialem. Pozdrawiam Wszystkich.

Gienia
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

”Tomeczek” wrote:

Nie, jest to rodzaj dopłaty do pensji dla mało (nie więcej niż ok. Ł900/mies. przy pełnym etacie) zarabiających, fundowany przez rząd, a wypłacany przez pracodawcę razem z 'normalną’ wypłatą.

Child Tax Credit analogicznie dla mających dzieci (niekoniecznie przebywające w UK), z tym że przysługuje nawet przy dość wysokich zarobkach, a wypłacany jest bezpośrednio na konto.
    (Dodatkowo rodzicom przysługuje Children Benefit, niezależny od zarobków, a wypłacany oddzielnie co miesiąc na konto)[/quote]

Nie masz racji bo working tax credit ja dostaje od IR na konto pracodawca nawet o tym nie wie

jackyl
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193

Gienia wrote:

v-tec wrote:

”Tomeczek” wrote:

(Dodatkowo rodzicom przysługuje Children Benefit, niezależny od zarobków, a wypłacany oddzielnie co miesiąc na konto)[/quote]

Nie masz racji bo working tax credit ja dostaje od IR na konto pracodawca nawet o tym nie wie[/quote]

ma racje 🙂

Gienia
    Participant

to to co ja dostaje to twoim zdaniem co jest?i nie wchodz temu kolesiowi w dupe jak wszyscy na tym forum

fatamorgana
    Participant

Gienia wrote:

to to co ja dostaje to twoim zdaniem co jest?i nie wchodz temu kolesiowi w dupe jak wszyscy na tym forum

UUUUUUUUUUUUUUHHHHHHHHHHHHH!!!!!
    Ale ostro powiedziane!!! 😮 😯 😯 😯
    Ale ja umywam ręce…Jak się zgadzam to o.k., ale jak nie to piszę wprost o tym. Prawda jest jednak taka, że zarówno V-tec jak i np. Woyth mają na tyle duży zasób wiedzy, że wielu się już przydał. I po prostu za to ludzie ich szanują (niezależnie od ciętego języka V-tec-a… 😆 😆 😆 ). Ja też, ale BEZ WAZELINY!!!

7sisters
    Participant

Gienia wrote:

Nieładnie, o taką głupotę zaraz brać się za łby… 😕

Obaj macie rację: Tax Credits najczęściej są wypłacane przez pracodawcę razem z pensją- figurują wtedy na payslipie. Czasami jednak IR wpłaca je bezpośrednio na konto delikwenta i tak jest m.in. w moim przypadku pomimo że mam stałą i legalną pracę od ponad dwóch lat. Myślę że sposób wypłacania pieniędzy zależy po prostu od natężenia w danym momencie bałaganu w IR.

jackyl
    Participant

he he v-tec moze potwierdzic sam jak mu w dupe wchodze na tym forum.. 🙂

a na taka celna i kulturalna uwage droga Gieniu pozostaje mi tylko zadac pytanie: czy ja napisalem ze tylko on ma racje? albo ze Ty nie masz? 🙂

Kolejna madra, ktorej sie wydaje ze wszystko wie najlepiej i ze wszyscy maja tak samo.. 🙂

pozdrawiam ozieble

fatamorgana
    Participant

jackyl wrote:

he he v-tec moze potwierdzic sam jak mu w dupe wchodze na tym forum.. 🙂

a na taka celna i kulturalna uwage droga Gieniu pozostaje mi tylko zadac pytanie: czy ja napisalem ze tylko on ma racje? albo ze Ty nie masz? 🙂

Kolejna madra, ktorej sie wydaje ze wszystko wie najlepiej i ze wszyscy maja tak samo.. 🙂

pozdrawiam ozieble

To everybody: TAKE IT EASIER , EASIER…. 🙂

mariola.g
    Członek

Ja otrzymuje bezposrednio na konto Working Tax Credit,Children Benefit,Child Tax
    Wszystko z wyrownaniem za trzy miesiace do tylu

v-tec
    Członek

Jakoś nie zauważyłem żeby ktoś wchodził mi w dupę, a już na pewno nie WSZYSCY NA TYM FORUM! (poczułbym).
    A co do benefitów, to można pewnie i tak i siak, czyli z wypłatą albo bezpośrednio przelewem. Nie ma się o co spierać, ważne że pieniążki są, a którą drogą one przychodzą to nie jest takie istotne 🙄

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.