Strona główna Działy Hyde Park PRZEDSZKOLA I SZKOLY DLA DZIECIACZKOW

Wyświetlanych postów: 6 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    scalak
    Członek

Poszukuje informacji na temat przedszkoli. Interesuje mnie czy sa platne bo slyszalem i takie opinie. Drugie pytanie jak i kiedy trzeba dzieciaczki zapisywac itp. pozdrawiam.

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    scalak wrote:

Poszukuje informacji na temat przedszkoli. Interesuje mnie czy sa platne bo slyszalem i takie opinie. Drugie pytanie jak i kiedy trzeba dzieciaczki zapisywac itp. pozdrawiam.

Przedszkola z zasady sa platne. Z reguly jeden dzien pobytu kosztuje ok. 2-5 funtow. Jednak, jezeli Twoje dziecko ma ukonczone trzy lata, przysluguje Ci dotacja rzadowa do przedszkola. Pokrywa ona koszty w wymiarze okolo trzech godzin dziennie – po tym czasie musisz doplacic roznice albo odebrac dziecko z przedszkola.

Zapisywac sie nalezy jak najwczesniej, poniewaz do lepszych przedszkoli sa kolejki i zapisy trwaja caly rok. Najlepiej bedzie jezeli wypytasz w okolicy ktore przedszkola maja dobra reputacje i zadzwonisz do kazdego z nich sprawdzajac czy beda miec miejsca kiedy Twoj maluch bedzie gotowy na przedszkole. Kiedy juz wybierzesz odpowiednia placowke, musisz isc tam osobiscie i wypelnic formularze ktore Ci dadza.

Powodzenia

monika2
    Członek

Witam,
    Z tego co ja wiem (mam w domu trzyletniego przedszkolaka), przedszkola dziela sie tutaj na dwa rodzaje. Prywatne (wiekszosc), do ktorych mozna poslac dziecko na caly dzien, platne ok.3 funtow za godz! i panstwowe (tylko dla dzieci od trzeciego roku zycia), do ktorych dziecko chodzi albo na poranna albo popoludniowa sesje (2,5 godz), bezplatne.
    Dla dzieci od trzeciego roku zycia mozna sie starac o dofinansowanie, ale jakiej wielkosci jest to kwota nie wiem.
    Im wczesnie zapiszesz dziecko tym lepiej, bo obowiazuja tu waiting list (nawet w tych prywatnych) i chyba kazdy musi przez to przebrnac.
    Tyle mojej wiedzy.

Jesli ktos zna tansze rozwiazanie na calodzienny pobyt dziecka w przedszkolu, prosze niech sie podzieli tym na forum.Pozdrawiam.

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    7sisters wrote:

Z reguly jeden dzien pobytu kosztuje ok. 2-5 funtow.

🙂 😀 😆 😯 😮

Natomiast faktem jest, że ok. 70% opłat jest zwracane przez system Tax Credit

Dana
    Participant

Możliwe, że twoje dziecko będzie już musiało zacząć chodzić do szkoły od września, jeśli ukończy do tego czasu 4 lata (tutaj wiek dziecka rozpoczynającego szkołę liczy się od września do września – czyli jeśli dzieciak ukończy 4 lata np 15 września, pójdzie do szkoły na następny rok, jeśli natomiast będzie to koniec sierpnia lub nawet sam początek września musi zacząć szkołę już w tym roku).
    Szkoły są bezpłatne (przynajmniej te publiczne), zapisy właściwie już były, ale napewno będzie jeszcze możliwość dziecko zapisać, z tym, że możesz mieć nieco ograniczony wybór, bo poprostu przydzielą dziecko tam gdzie jeszcze zostały wolne miejsca.
    Dzień szkolny to 6 godzin, jeśli pracujesz dłużej to z reguły przy szkole jest organizowane coś w rodzaju świetlicy, gdzie za 2-3 funty możesz zostawić dzieciaka trochę dłużej.

scalak
    Członek

Dzieki za te podstawowe informacje. Na pewno sie przydadza. Troche sie zmartwilem tym czasem oczekiwania na przedszkole czy jest ktos z Bradford na bierzaco w tych sprawach? A jesli chodzi o sprawe zwrotu kosztow pobytu dzieciaczka w przedszkolu to jak to zalatwic i jak to sie nazywa dokladnie? Pozdrawiam

Wyświetlanych postów: 6 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.