Strona główna › Działy › Finanse › Jak rozliczyć się z IR ?
Witam serdecznie.
Pracowałem w wakacje w Anglii i chciałbym się rozliczyć, czyli odebrać zwrot.
Pracodawca przysłał mi P45 wg którego zapłaciłem ok 400GBP podatku przy zarobkach poniżej 3000 GBP więc wnioskuję, że całą kwotę podatku który zapłaciłem mogę otrzymać back.
Jestem w PL od dłuższego czasu i nie wybieram się do UK.
Co powinienem zrobić w celu rozliczenia się ?
Jaki druk wypełnić ?
Czy potrzebuję P60 ?
Czy istnieje możliwość odbioru pieniędzy tutaj w PL ?
Do kiedy muszę się rozliczyć ?
Z góry dzięki za pomocne odpowiedzi, proszę nie podrzucać linków do stron angielskojęzycznych, gdyż poziom znajomości angielskiego uniemożliwia mi taką zabawę.
mozesz to zalatwic bedac w polsce przez firmy,ktore sie tym zajmuja
poszukaj ogloszen w lokalnej prasie
biora od tego swoja prowizje, ale nie wiem dokladnie ile
jesli masz znajomego w anglii i swoje konto mozna to zalatwic inaczej
napisz mu swoje upowaznienie na zalatwienie tej sprawy (albo niech sam napisze i podpisze sie za Ciebie:), pojdzie do inland i wyjasni,ze wyjechales i chcesz odzyskac podatek,
dadza papiery do wypelnienia (niestety nie pamietam oznaczen),
po jakims czasie (od 1 do 3 miesiecy) przyjda kolejne papiery do wypelnienia lub od razu kasa wplynie na konto
sprawdzone bo osobiscie tak zalatwialem 2 osobom
pozdrawiam
Daniel H.
Dzięki za odpowiedzi. Nadal jednak nie wiem do kiedy należy rozliczyć się z IR. Niestety jechałem sam do UK i tam gdzie byłem nie mam nikogo ze 'swoich’, których zresztą i tak niewiele, bo raczej samotnikiem jestem.
Czy jak pojadę w lipcu i odwiedzę IR będę mógł odebrać ten zwrot, czy już raczej przepada jak się nie rozliczę w wyznaczonym, nieznanym mi jeszcze terminie ?
Jeśli chodzi o firmy to one chcą na całą procedurę zbyt wiele czasu jak dla mnie. Nie wiem czy szybciej nie pojawię się w UK osobiście.
Dzięki za odpowiedzi. Nadal jednak nie wiem do kiedy należy rozliczyć się z IR. Niestety jechałem sam do UK i tam gdzie byłem nie mam nikogo ze 'swoich’, których zresztą i tak niewiele, bo raczej samotnikiem jestem.
Czy jak pojadę w lipcu i odwiedzę IR będę mógł odebrać ten zwrot, czy już raczej przepada jak się nie rozliczę w wyznaczonym, nieznanym mi jeszcze terminie ?
Jeśli chodzi o firmy to one chcą na całą procedurę zbyt wiele czasu jak dla mnie. Nie wiem czy szybciej nie pojawię się w UK osobiście.
Z tego co mi powiedziano i pamiętam z wizyty w IR, czas do ostatecznego złożenia podsumowania roku podatkowego jest do sierpnia, ale nie pamiętam do którego. Lepiej jednak zrobić to do wakacji. Tutejszy fiskus jest dosyć spolegliwy i nie zmusza ludzi do bieganiny na wariata i szybko. Większość ludzi jednak robi to na przełomie kwietnia i maja, zwłaszcza jeżeli w grę wchodzi odzyskanie podatku. Sama procedura jest bardzo prosta i szybka (jak się jest osobiście). Mnie zrobili to od ręki, ponieważ miałem tylko jeden P45 od jednego pracodawcy i też był to krótki okres (4 miesiące w roku podatkowym).
Zwrot nie przepadnie, chyba że nie załatwisz tego wcale. Wiem, że firmy odbierają podatek nawet wstecz…
jak juz jestesmy przy tym temacie czy moglby mi ktos jasniej wytlumaczyc po co i czy sie przysluguje tak na prawde zwrot z podatku.. Nie zamiezam wracac do Polski przez najblizsze lata…
jak juz jestesmy przy tym temacie czy moglby mi ktos jasniej wytlumaczyc po co i czy sie przysluguje tak na prawde zwrot z podatku.. Nie zamiezam wracac do Polski przez najblizsze lata…
Podatek który odciąga Twój pracodawca to zaliczka, obliczana przy założeniu że będziesz pracować w UK cały rok za taką stawkę jak w danym momencie. Tymczasem, oprócz trzech progów podatkowych, istnieje też kwota wolna od podatku, uzależniona od Twojej sytuacji. Jeżeli więc np. Twoje zarobki w UK nie przekroczą kwoty wolnej od podatku, otrzymasz zwrot pieniędzy sciągniętych jako zaliczka.
no tak ale kto decyduje o tym ze mi sie nalezy zwrot? Ja sama musze podjac taka decyzje… chociaz mi akurat pracodawca w ramach kwoty zwolnionej od podatku w ogole nie odprowadzal podatku. Dopiero jak przekrocze prog. Chodzi mi o meza.. 🙄 pracodawca zabieral mu podatek przez caly rok wiec jak to teraz sprawdzic czy nalezy albo mozna zlozyc o zwrot.. trudna sprawa
Ale macie ludzie problemy…
Zamiast zadawać tyle pytań idźcie do Inland Revenue ze wszystkimi papierami za zakończony rok podatkowy i powiedzcie wprost, że nie wiecie czy wam przysługuje zwrot. Obliczą wam i powiedzą opraz wypłacą na konto. Dostaje się też poradnik jak obliczyć samemu, a po złożeniu papierów w IR przysyłają szczegółowe wyliczenie zwrotu podatku.
Rzecz w tym, że zależy to od kodu podatkowego jaki wam przydzieli IR oraz pracodawca (można go zmienić na wniosek własny pisząc pismo do IR). Najpopularniejszy kod dla "nowych" to 489L czyli tzw. Emergency Tax Code. Pobierają wtedy wyższy podatek, "na wszelki wypadek", za to z tego większy zwrot będzie. Urząd Podatkowy pobiera podatek na zasadzie, wziąść więcej i oddać mniej zamiast pobrać mniej i czekać na dopłaty.
Do tego dochodzi dla wszystkich kwota wolna od podatku.
Jakieś 4860 GBP czy podobnie…
Dalej jak 7 sisters…
no tak ale kto decyduje o tym ze mi sie nalezy zwrot? Ja sama musze podjac taka decyzje… chociaz mi akurat pracodawca w ramach kwoty zwolnionej od podatku w ogole nie odprowadzal podatku. Dopiero jak przekrocze prog. Chodzi mi o meza.. 🙄 pracodawca zabieral mu podatek przez caly rok wiec jak to teraz sprawdzic czy nalezy albo mozna zlozyc o zwrot.. trudna sprawa
Upewnij się że pracujesz legalnie, tj. masz payslips i opłacone National Insurance. Twój pracodawca powinien zacząć płacić składki od momentu Twojego zatrudnienia a nie po przekroczeniu przez Ciebie kwoty wolnej od podatku.
ZAWSZE możesz złożyć wniosek o zwrot podatku. W skarbowym nie pracują idioci i przecież policzą czy ci się coś należy i ile. Jeśli nic, to poinformują cię o tym, żelazem za karę nie będą przypiekać 😆
Trochę więcej zdecydowania i wiary w siebie, ludzie. Urząd jest dla was i dopóki robicie wszystko zgodnie z prawem nic złego wam nie zrobią (a jak nie wiecie, czy zgodnie z prawem, to się ich spytajcie)
Sam policz ile powinienieś zapłacić podatku: http://www.listentotaxman.com (wystarczy wypełnić rubrykę tax code, wpisując 503L). Potem porównaj z tym co zapłaciłeś (sumując z payslipów) i vszystko jasne 😉