Strona główna Działy Hobby zakup samochodu

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    hektor
    Participant

Wita m po raz pierwszy na forum. Pozdrawiam wszystkich . Mam pytanie: przyjeżdżam do uk i w pierwszym dniu chcę kupić auto osobowe. Jak to zrobić nie mając adresu w uk?

v-tec
    Członek

No nie mogę, ludzie macie coraz bardziej fantastyczne pomysły 🙂 I pewnie chcesz autka używać w charakterze domu, tzn. kimać w nim? 😕

hektor
    Participant

Nie chcę spać w samochodzie. Nie jestem takim golasem, a wręcz przeciwnie. Przed podjęciem decyzji gdzie zamieszkam chcę trochę zwiedzić kraj. Nie wiem jak sobie poradzić z rejestracją somochodu przy częstych zmianach miejsca pobytu i adresu. Pierwszą rzeczą po przylocie jaką chcę zrobić, to kupić samochód. Szanowny V-teku cenię sobie bardzo twoje rady ale szkoda że na moje pytanie odpowiadasz tak uszczypliwie. Nadal czekam na konstruktywną poradę.

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    hektor wrote:

Wita m po raz pierwszy na forum. Pozdrawiam wszystkich . Mam pytanie: przyjeżdżam do uk i w pierwszym dniu chcę kupić auto osobowe. Jak to zrobić nie mając adresu w uk?

Twoje pytanie jest dość nietypowe. Na Twoim miejscu zadzwoniłbym do DVLA (urzędu zajmującego się rejestracją samochodów), numer 0870 240 0009, wyjaśniłbym sytuację i zapytał czy możesz zarejestrować samochód na adres w Polsce, docelowo zmieniając go potem na adres brytyjski, kiedy już się osiedlisz. Możliwe jednak że jedynym i najlepszym rozwiązaniem będzie wynajęcie pokoju w UK na jakiś czas, co pozwoli Ci załatwić podstawowe kwestie: konto w banku, rejestrację samochodu i rejestrację w Home Office jeżeli chcesz podjąć pracę.

MK
    Członek

Wydaje mi sie, ze gdybym sie znalazl w Twojej sytuacji to poprosilbym o przysluge kogos, kto mieszka w Anglii i ma w miare staly adres.
    Kupilbym samochod, w DVLA i firmie ubezpieczeniowej podalbym adres wlasnie tej osoby a po znalezieniu sobie miejsca w UK -adres bym zaktualizowal.

v-tec
    Członek

Sory, nie chciałem cię urazić ale jak ktoś pisze że chce przyjechać do obcego kraju i w PIERWSZYM DNIU kupić samochód to nie brzmi to zbyt poważnie… Kupno auta to jednak nie to samo co zakup bułeczki w piekarni…
    Legalnie nabywając auto musisz podać adres pod którym mieszkasz (mandaty muszą gdzieś przychodzić), z drugiej strony możesz sprzedawcy podać dowolny fikcyjny adres on tego przecież nie sprawdzi (ale podawanie nieprawdziwych danych jest nielegalne). Najlepiej chyba podaj adres jakiegoś znajomego w UK jeśli masz kogoś takiego.

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    MK wrote:

Wydaje mi sie, ze gdybym sie znalazl w Twojej sytuacji to poprosilbym o przysluge kogos, kto mieszka w Anglii i ma w miare staly adres.
    Kupilbym samochod, w DVLA i firmie ubezpieczeniowej podalbym adres wlasnie tej osoby a po znalezieniu sobie miejsca w UK -adres bym zaktualizowal.

Dokładnie tak, ponieważ pierwszy adres w pierwszym dokumencie jest to ten, który podajemy w momencie zakupu i wpisujemy do dowodu rej (V5C), zwanego Log book. Ale w zasadzie może to być jakikolwiek adres, ponieważ nikt nie będzie łaził i sprawdzał, czy tam faktycznie mieszkasz…Potem , na podstawie tegoż, powieli się go w kolejnych dokumentach zw. z autem (polisa ubezpieczeniowa, MOT certificate=przegląd, aczkolwiek w przypadku polisy radzę NIE SPOWODOWAĆ ŻADNEJ KOLIZJI!).
    Jak już wybierzesz daj znać co chcesz jeszcze wiedzieć.
    Pozdrawiam [/list]

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.