Strona główna Działy Hyde Park cztery pytania -wiele odpowiedzi (mam nadzieje)

Wyświetlanych postów: 6 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    MK
    Członek

Witam,

Potrzebuje uzyskac od kilku osob odpowiedz na ponizsze pytania:

1. Ilu Twoim zdaniem Polaków mieszka w w Leeds?

2. W jakich zawodach najłatwiej znaleźć Polakom zatrudnienie w Leeds?

3. Jaką opinię mają Polacy wśród mieszkańców Leeds? (dobrzy fachowcy,
    czy nie? i dlaczego?)

4. Co takiego Leeds ma w sobie, że tam mieszkasz i pracujesz?

(chodzi mi tutaj o to, czy to miasto moze sie podobac, czy sie tam
    "dobrze" zyje w porównaniu do innych miast brytyjskich, itp)

dzieki za pomoc,

Marcin Kwiatkowski
    wspoltworca serwisu http://www.leeds.pl

Niccolas
    Członek

Co do pierwszych trzech pytan to nie mam pojecia.Osobiscie znam tylko kilka osob z Polski , ktore mieszkaja w leeds.Jedyne co moge powiedziec ze pracuja oni w restauracjach i hotelach.Kilka z nich w hurtowniach.Spotkalem tez kilku kierowcow autobusow miejskich.
    Prawie 3 lata mieszkalem w Londynie.Od 3 miesiecy mieszkam w Leeds.Wczesniej w Castleford(11 mil od Leeds).Powody dla ktorych przeprowadzilem sie do Leeds:
    – niskie koszty wynajmu mieszkania
    – mozliwosc pracy wsrod anglikow ( jestem jedynym obcokrajowcem w mojej firmie), w Londynie jest to prawie niemozliwe.
    – ze wzgledu na studia ( w miare tanio i na standardowym poziomie, dobre wyposazenie i wysoka jakosc infrastruktory(budynki,dobry dojazd, duzo przestrzeni))
    – Leedes to nieduze miasto, wiec jest tu spokojnie a jednoczesnie jest co robic
    Ale jest tez duzo wad, np:
    – tragiczny transport, nie maja nawet tramwaju, wiec panuje tu "kult samochodu"
    – yorkshire english- smieszny akcent, dla mnie to jest "gwara" , ale co kraj to obyczaj
    – ksenofobia, niechec do obcokrajowcow, na poludniu UK mniej sie to rzuca w oczy
    – pogoda jest ale nigdy nie wiesz w zasadzie jaka
    Ogolnie to Leeds jest ok, ale nie zamierzam tu spedzic dluzej niz potrwaja moje studia.Znam lepsze miejsca do zycia.

gonia
    Participant

Hejka….nie ma problemu bardzo chtnie odpowiem na Twoje pytania choc nie na wszytkie znam odpowiedz:)

1. nie mam pojecia sama nie znam zbyt wielu…ciezko powiedziec ale jest ich coraz wiecej..a poza tym zawsze bylam slaba w liczbach 😉

2.Mysle ze w cateringu, fabrykach, magazynach(choc ostatnio zmeniam zdanie co do tych ostatnich dwoch) ostatnio zauwazylam tez ze nie jest az tak bardzo ciezko znalezc jakas bardzo podstawowa prace w biurze jakies data entry.. czy cos takiego…

3. Nie spotkalam sie z jakas mocno negatywna ocena…
    obily mi sie o uszy albo obojetne opinie albo pozytywne…
    czesto slyszane mi byly po prostu stwierdzenia faktu ze duzo Polakow w Leeds obecnie…ogolnie ze lubimy pracowac ze podziwiaja nas za pracowitosc odwage opuszczenia rodzinnego domu i wyjazd do dalekiego kraju za pieniedzmi…itp itd…ogolnie nie slyszlalam na szczescie zadnej negatywnej oceny..

4W miare zadbane misto…dobrze rozwiniety sektor publiczny, Uniwersytety, restauracje puby, centra handlowe galerie…Leeds moze nie jest wielkie ale gdy sie przejdziesz po ulicach czujesz sie jakbys byl w naprawde wielkim i zabieganym miescie…ma wszytko czego potrzeba by wzbogacac edukacje, kulture osobista pojsc poszalec na jakims shoppingu czy w dobrym klubie…Leeds ma tez dobrze rozwiniety rynek pracy ktory nie jest strictly nastawiony na jeden przemysl mysle ze w miare rowno rozlozone jest zapotrzebowanie na sile robocza zarowno na ta wykwalifikowana i doswiadczona jak i ta nie wykwalifikowana…

Ogolnie zyje mi sie tu dobrze jak juz wspomnialam jest wiele plusow i wygod..sa tez minusy jak autobusy wieczny syf przy bus station i wiele wiele innych nie przychodzi mi teraz nic wiecej do glowy( …ale jak przyjdzie to dopisze..)jednak mysle ze takie niedogodnosci mozna spotkac w kazdy wiekszym miescie i to nie tylko w Anglii

Co by ulepszyla…polaczenia lotnicze z Polska i innymi krajami…moze te inne kraje to przesadzilam ale z Polska zdecydowanie ..juz cos widac ze idzie ku dobremu ale mogloby byc lepiej przeloty np do 3miasta
    😀 😀 😀 badz gdzies na poludnie Polski…ale dobra co tu narzekac i tak jest ok:)

Pozdrowka…dla ciebie Mk i calej reszty 😀 😀 😀

Anonim
    Gość

Oto moja skromna wypowiedz na zadane pytania.

Ad. 1.
    Moim zdaniem mieszka w Leeds kilka tysiecy polakow, dokladnie nie mam pojecia, ale wydaje mi sie ze moze to byc liczba rzedu 2000-6000. W rzeczywistosc moze to znacznie odbiegac w ktoras ze stron, a to jest tylko moj typ.

Ad. 2.
    Uwazam ze polakom najlatwiej znalesc prace w zawodach w ktorych nie jest wymagana bardzo dobra znajomosc jezyka. Tez sam zaczynalem od prostych prac i w miare jak poznawalem jezyk lepiej startowalem do lepszych. Drugi aspekt to sa kwalifikacje jakie sie posiada, czyli co sie potrafi robic. Jesli sie nie ma zadnego doswiadczenia zawodowego to ciezko liczyc na cos super nawet jak sie zna swietnie jezyk.

Ad. 3.
    Co do opinii to na razie spotkalem sie tylko z jedna, ze ogolnie polacy sa dobrymi pracownikami.

Ad. 4.
    Leeds – eh, jak dla mnie Leeds nie ma nic w sobie, nie lubie tego miasta i raczej juz nigdy nie polubie. Mysle ze kiedys uda mi sie je zmienic na jakas male i spokojne miasteczko. Mysle ze kiedys sie wszystko zmieni na lepsze, tego i Wam i sobie zycze.

fatamorgana
    Participant

1. Prawdopodobnie ok. 5000.

2. Cleaner , ha, ha 😀 😀 😀 , żartowałem oczywiście,, ale to oznacza, że proste zajęcia, niewymagające wyższych kwalifikacji i zawodowych i językowych. Czyli pokażą ci jak zrobić i tak rób…Tu mieszczą się takie "zawody" albo raczej wakaty jak: general worker, assembler, packer, w/w cleaner, kitchen assistant, supporting staff i inne…

3. O opinie zapytałem w czasie ostatniego roku ponad 20-tu Anglików.
    Wśród nich byli: policjanci, Landlord, Landlady, szefowie 3 firm usługowo-budowlanych, właściciele sklepów, sprzedawcy a nawet jeden….handlarz prochami. Średnia odpowiedzi w skali 1:5 wynosi 4.
    Jak dotąd przyczyniły się do tej opinii: dobra praca, solidność, lepsza zdolność przystosowawcza i pokonywanie problemów brytyjskiej biurokracji, szerokie horyzonty (znajomość realiów więcej niż swego kraju).

4. Pisałem już, że czasami nienawidziłem tego miasta, ale wytrzymałem okres próby i teraz nie wyniosę się z niego, ponieważ po prostu rozwijam tu swą działalność i to naprawdę szybko. Mam już kontakty, wiem co gdzie jest, znam realia i nie ma sensu zaczynać od nowa ze wszystkim…
    Osobiście bardzo lubię centrum, za nowoczesność i szybki rozwój.
    Cenię Leeds również za to, że nie skończyło jak Łódź (bardzo podobne dzieje), lecz szybko wspina się w górę i zdobyło tytuł najbardziej przyjaznego dla biznesu (2005). Nie cierpię za to kolorowych rewirów (Harehills, Beeston, Holbeck) za syf i hołotę. Ale w rozwijających się szybko miastach takie skrajności to norma.
    Czy żyje się lepiej niż gdzie indziej? Żyłem już na kompletnym zadu…u w Lincolnshire, krótko w Scarborough, więc to za mało, aby tak szerzej porównać. Prawda jest jednak taka, że na prowincji nie ma tylu możliwości jak tutaj i to mnie głównie zatrzymało i skłoniło do przybycia w ogóle…Chyba jednak większość woli ciche, czyste i nie za bardzo "kolorowe" otoczenie… Pewnie w Szkocji czy Kornwalii lub Cumbrii lepiej…

underact
    Członek

1. Od 5000-10000 ale mysle ze bardziej to jest ta dolna granica.

2. Mysle ze typowo podstawowe prace w magazynach,fabrykach itp. Ale tez widze ze coraz wiecej w sklepach,stacjach,restauracjach i klubach. Spotkalem sie juz ktos pracowal w office ale sprzatal heheh:) wiem doskonale ze wielu Polakow pracuje rowniez na lepszych pozycjach

3. Ogolnie pierwsze co pamietam to pracowitosc, lubia tez ze nie boimy sie wyzwan i ogolnie ufaja nam bardziej niz czarnoskorym czy tez tych mniej czarnych. U mnie w pracy wielu angoli ma znajomych polakow i jedyna wade na zary mowia ze jak sa zapraszani na impreze to za duzo wodki pija:)

4. Miasto sie rozwija,niestety widac nadal ze Leeds bylo typowym przemyslowym miastem i nadal jest jednak szybki rozwoj daje efekty.Jest coraz wiecej ciekawych ludzi i miejsc. Duzy plus za rynek a takze druga czesc z biurowcami, ogromny plus za kluby i puby. Wady to napewno transport jesli ktos korzysta z busow, jesli chodzi o samochod to podoba mi sie przepustowosc komunikacji,co prawda nieraz mozna trafic na korek ale ogolnie nie da sie tego uniknac w wiekszym miescie.

Wyświetlanych postów: 6 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.