Strona główna Działy Finanse Podatek w Polsce

Wyświetlanych postów: 2 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Abigail
    Participant

Poniewaz za niedlugo przyjezdzam na wyspe mam pytanie dotyczace rozliczenia podatkowego . Czy to prawda ze kazdy kto legalnie pracuje w Anglii i tutaj odprowadza podatek , musi tez co roku placic podatek w Polsce. Gdzies przeczytalem ze podatku w Polsce nie musi tylko placic " rezydent angielski ". Moze mi ktos wytlumaczy co to znaczy pracowac w Anglii i byc " rezydentem angielskim " , jakie warunki trzeba spelnic aby zostac " rezydentem angielskim " i nie placic haraczu polskiej skarbowce.
    Z gory dziekuje za odpowiedzi i POZDRAWIAM 🙂

Dana
    Participant

Rezydent to ktos taki, kto przeniósł swój ośrodek interesów życiowych do UK (brzmi okropnie 😕 ). W skrócie chodzi o to, że jeśli zostawiasz w Polsce żonę i dzieci to znaczy, że twóje interesy życiowe nadal są związane z Polską dlatego tam też musisz odprowadzić podatek. Inna sprawa jeśli nie masz rodziny w Polsce, poprostu wymelduj ze swojego miejsca zamieszkania i dodatkowo wystosuj zapytanie do swojego Urzedu Skarbowego gdzie powinieneś wysłać formularz zgłoszeniowy NIP 3, ponieważ przeniosłeś swój ośrodek interesów życiowych za granicę. Pamiętaj, że jeśli nie przepracowałeś pełnego roku za granicą (tzn. od 1 stycznia do 31 grudnia) to i tak masz obowiązek rozliczyć się z polskim fiskusem.
    Moja rada, zawsze gdy masz jakieś wątpliwości, pisz zapytania do US, oni mają obowiązek udzielić ci wyczerpujących odpowiedzi, a w razie czego zawsze masz to na piśmie.

Wyświetlanych postów: 2 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.