Strona główna › Działy › Hobby › Kupujemy samochod w UK.
Strony z najbardziej "przyjaznymi" cenami i warunkami ubezpieczeń z którymi się spotkałem:
http://www.tescofinance.com/personal/finance/insurance/carins/index.jsp
http://www.churchill.co.uk/motor/car_information.htm
http://www.lloydstsb.com/insurance.asp?link=top_navigation
…
Ja mam w Lloydsie ponieważ jest tylko o paręnaście funtów droższy od Churchilla. Kumpel ma w Tesco ale za zmianę ubezpieczenia na inne auto (sama zmiana) skasowali go okrągłe 120 funtów. Proponuję porównać Tesco i Churchilla, a Lloydsa jedynie w przypadku posiadaniu konta w Lloydsie i przywiązania do banku. (jak Ja)
Dodam jeszcze adres złomowiska gdzie idzie kupić parę części do samochodu niedrogo. Blisko Sunday Market (car boot).
Babington Car Spares
29 Knowsthortpe Way
Cross Green Ind. Est.
LS9 0SW
tel. 01132 496 753, 07788 751 889
proponuje znaleźść drogę na http://maps.google.co.uk/
Pozdrawiam
ZoJesli ktos jest zainteresownay porownaniem wszelkiego rodzaju ubezpieczen (motocykle, samochody)
Niech sprawdzi:
autotrader.co.uk
A chyba wydaje mi sie ze najtaniej jest w prewilige
Z całym szacunkiem dla przedmówców,ale tak naprawdę to to czasami ciężko ocenić które towarzystwo jest najtańsze ponieważ wpływ no to ma wiele kryterów –
– wiek kierowcy
– licencja
– zniżki
– gdzie autko będzie parkowane itp. itd
o tym napewno wiecie.Ja sam mam wykupione ubezbieczenie w moim banku bo było bezkonkurencyjne – comprehensive+breakdown za 450 na rok-opel corsa 96r natomiast jeśli chodzi o inne wózki to już tak różowo nie było i trzeba było poszukać gdzie indziej.
poniewaz niedlugo bede przez to przechodzil, male pytanko – macie te ceny z jakimis znizkami z pl? jak tu z uwzglednianiem, potrzebne przetlumaczone papiery np? ktore firmy akceptuja? poprosze o konkretne informacje, sprawdzone. thx 🙂
Praktycznie każda ubezpieczalnia ma stronę w necie, na której po wpisaniu danych kierowcy (-ów), samochodu, oraz rodzaju ubezpieczenia (Third Party, Fire & Theft albo Comprehensive) otrzymujemy wysokość składki + jakie są opcje płacenia (raty). Jeśli jesteśmy happy, od razu możemy wykupić polisę. Cała filozofia.
Zaznaczając ile mamy lat bezszkodowej zniżki, radzę sprawdzić w warunkach umowy (Terms & Conditions) o jaki dowód na to mogą nas poprosić, w razie wątpliwości dlaczego nie zadzwonić, na ogół numery są bezpłatne (0800)
Na stronie automobilklubu http://www.theaa.co.uk jest wyszukiwarka najlepszych ofert, działa jak wyżej, ale przeszukuje oferty kilkunastu ubezpieczalni i podaje najtańsze.
Praktycznie każda ubezpieczalnia ma stronę w necie, na której po wpisaniu danych kierowcy (-ów), samochodu, oraz rodzaju ubezpieczenia (Third Party, Fire & Theft albo Comprehensive) otrzymujemy wysokość składki + jakie są opcje płacenia (raty). Jeśli jesteśmy happy, od razu możemy wykupić polisę. Cała filozofia.
Zaznaczając ile mamy lat bezszkodowej zniżki, radzę sprawdzić w warunkach umowy (Terms & Conditions) o jaki dowód na to mogą nas poprosić, w razie wątpliwości dlaczego nie zadzwonić, na ogół numery są bezpłatne (0800)
Na stronie automobilklubu http://www.theaa.co.uk jest wyszukiwarka najlepszych ofert, działa jak wyżej, ale przeszukuje oferty kilkunastu ubezpieczalni i podaje najtańsze.
no to oczywiste, ale na przestrzeni prawie dwoch lat slyszalem od jednych znajomych, ze im uznali, od innych ze nie, a jakos wtedy mnie to az tak nie interesowalo.. jeden kumpel ubezpieczyl tak online, a jak mu potem kazali przyslac papiery i wyslal, to sie dowiedzial, ze musi doplacic 200 gorka bo mu nie uznaja z pl.. i teraz jezdzi bez ubezpieczenia ktorys miesiac juz.. uwaga na srebrne primery ;))
Ja kupując ubezpieczenie nie korzystałem z żadnych zniżek z Polski, płaciłem 100% mimo to nie było drogo, jakieś Ł25 miesięczna rata, nawet dokładnie nie pamiętem ile więc musi być niedużo, a ubezpieczyłem w churchillu. Fakt że zniżkami za bezszkodowość to oni nie rozpieszczają, po roku składka praktycznie się nie zmieniła, ale ponieważ jak napisałem podstawowa stawka jest bardzo korzystna, więc nie robię z tego problemu, może po 2 latach dostanę jakąś większą zniżkę, a jak nie to poszukam w necie może znajdę lepszą ofertę 8)
A moze wiecie gdzie zrobic MOT tak………..troche……….po……..polsku………czyli za wieksza oplata a bez problemow, bo slyszlam, ze strasznie sie tu czepiaja.
A moze wiecie gdzie zrobic MOT tak………..troche……….po……..polsku………czyli za wieksza oplata a bez problemow, bo slyszlam, ze strasznie sie tu czepiaja.
Ela nie jest aż tak źle, podstawa to mieć: działające pasy bezpieczeństwa (wszystkie), wycieraczki żeby dobrze wycierały szybę, kierunkowskazy nie mogą być zbyt 'blade’ (muszą być ładne pomarańczowe), opony niezbyt łyse no i działające hamulce.
Z drugiej strony w samochodzie starszym niż P prawie na bank masz negatywnie za 1. podejściem – coś tam zawsze znajdą, najlepiej jak można naprawić i przyjechać na powtórny test gratis.
A wiecie, wiecie…Ale tylko na priva…
czy ktos sie orientuje jaka moze byc najwyzsza miesieczna stawka ubezpieczeniowa na samochod
samochod chce zarejestrowac na mnie
nie mam zadnych znizek, prawko mam polskie
dodatkowy kierowca to moj brat, ktory ma 19 lat i prawko od kilku miesiecy
mieszkam na Harehills (czyli niezbyt ciekawa okolica) i auto bedzie stalo na ulicy
silnik 1.9
rok 99
Czy to mozliwe zeby ubezpieczenie na rok czasu przekraczalo wartosc samochodu, bo sprawdzilam chyba w kilkunastu firmach i wychodza mi ogromne kwoty
Czy mozliwe ze cos zle wpisuje w formularzach?
uwierz ze moze przekraczas o to ostro!!!!!tym bradziej ze brat mlody i krotki okres prawko i wszystkie inne aspekty(dzielnica duzy silnik itp)
Ciekawe pytanie.
Nie ma górnego limitu, no bo jak go sztucznie ustalać przed podaniem danych pojazdu i kierującego, a także pozostałych danych , które to wszystkie dane mają właśnie wpływ na wysokość składki całkowitej a potem rat? 😯 😯 😮
Bardzo wysoką składkę otrzyma np. posiadacz samochodu nietypowego, albo sportowego wysokiej klasy, gdzie każda naprawa kosztuje kupę pieniędzy, więc ryzyko jest wyceniane odpowiednio wysoko.
Podam przykład: w formularzu online wpisujesz np. przewidywany roczny mileage i jeśli to będą bardzo różne wartości składka może być już zróżnicowana.
A takich składników wysokości składki jest w tym kraju wiele.
Niektóre są ukryte już w tzw. insurance group, czyli skalowane wg. ich własnych przeliczników wartości auta (i parametrów wozu jak poj. silnika, rodzaj nadwozia, a nawet posiadania turbo!) i jego popularności wśród złodziei.
Owszem, wysokość ubezpieczenia może przekroczyć wartość nabywczą auta.
Najczęściej dotyczy to aut w cenie do 1300-1500 funtów.
Kupując wóz z wielkim silnikiem i nie mając zniżek, za to mając np. rzadką wersję silnika, albo wóz po tuningu możesz zapłacić to samo albo więcej za polisę. 😥 😥 😥 Najgorzej jak wartość auta to poniżej 1000 GBP, a za polisę jeszcze trzeba wywalić 1400!!!
Najczęściej takie kolosalne kwoty płacą Azjaci i Murzyni. Po stracie zniżek.
Gratuluję. rocznik 99 to już coś.
Czyżby VW lub Audi TDi? 🙂 8)
dodatkowy kierowca to moj brat, ktory ma 19 lat i prawko od kilku miesiecy
Czy mozliwe ze cos zle wpisuje w formularzach?
Pewnie właśnie brat – zielony kierowca podbija ci stawkę. Sprawdź 'wyrzucając’ go z polisy.
W formularzu zaznacz full licence i podaj swój staż za kółkiem (włącznie z Polską), wyrzuć wszystkie extrasy (zostaw tylko obowiązkowe ubezp.), zmniejsz milaż (to tylko prognoza zawsze mogłeś niedoszacować 🙂 ) i ew. wartość wozu, daj max. excess (udział własny)
Pomogło?
Dzieki za rady, sprobuje jeszcze raz wyrzucajac brata, chociaz i tak pewnie bedzie duzo. Auto jest wycenione na 1800 funtow to ford focus kombi a ubezpieczenie wychodzilo mi miedzy 3 a 4 tys. Najtaniej znalazlam w express insurance ale i tak przekraczalo wartosc auta.
Chyba pozostaje mi tylko kupic auto z malym silnikiem i zarejestrowac wylacznie na mnie.