Strona główna Działy Nauka Wakacyjne praktyki/staz w UK?

Wyświetlanych postów: 4 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Sandgirl
    Członek

Wlasciwie to nie wiem, czy ten temat sie powinien pojawic tutaj, czy w dziale praca… ale jakby co, to moderatorzy przeniosa 🙂
    W tej chwili jestem na 3 roku informatyki. W wakacje, 'jak co roku’ juz niemalze, wybieram sie do UK, juz drugi raz do Leeds (nie moge sie doczekac!!). Chcialabym sie dowiedziec, czy istnialaby tam mozliwosc odbycia praktyki wakacyjnej w jakiejs firmie, albo stazu (nawet bezplatnego czy cos takiego…). Na pewno by to wygladalo ciekawie w moim CV, niezaleznie czy tutaj czy w Polsce.
    Czy ktos by mi mogl udzielic informacji, czy w ogole cos takiego sie odbywa w Leeds? Wiem ze jest tam uniwerek (czy nawet dwa, juz sie pogubilam) i College. Czy tamtejsi studenci maja taki zwyczaj, czy moze oni nie musza sie tak starac, jak nas lub tez maja wiecej praktyki juz na studiachi i wystarcza im studia?
    Prosze o odpowiedz, jesli to oczywiscie mozliwe 🙂
    Z gory dziekuje 🙂

woyth
    Członek

Nie moge Ci niestety powiedziec nic na temat praktyk w Leeds ale wielu studentow i uczniow ❗ stara sie w czasie wakacji zdobyc dodatkowe kwalifikacje pracujac jako wolontariusze dla roznych firm.
    W zeszlym roku podczas wakacji mielismy w firmie dwojke wolontariuszy i najprawdopodobniej w tym roku tez bedzie dwojka lub trojka. Wszyscy prowadzili cos co na moj gust wygladalo jak dziennik praktyk poza tym po miesiacu przepracowanym u nas wystawialismy im opinie i wycenialismy przebieg ich pracy (nie pytalem dlaczego student historii chce miec praktyke w biurze firmy budowlanej 8) i do czego beda mu potrzebne zdobyte umiejetnosci). Nie korzystali oni z zadnego programu doszkalania, wyslali nam po prostu swoje cv z prosba o mozliwosc odbycia praktyki ale twierdzili ze mozna skorzystac z uslug jakiejs agencji (niestety nie pamietam nazwy) ktora zajmuje sie tylko i wylacznie zalatwianiem praktyk dla studentow i uczniow. Udalo mi sie cosik znalezc ale nie wiem czy to jest to co Cie interesuje http://www.work-experience.org/cms/ShowPage/Home_page/Students/About_work_experience/p!eaLdeeX
    http://www.support4learning.org.uk/careers/work_experience_and_exchanges.cfm .
    Jesli chcesz odbyc praktyke w jakiejs firmie wyslij do nich prosbe o odbycie praktyki lub stazu z cv. W internecie na pewno znajdziesz cala mase firm ktore chcialabys odwiedzic a wtedy liscik i voila 😀 Z tego co pamietam kazdy szanujacy sie uniwersytet ma dzial zajmujacy sie doszkalaniem studentow, wiec moze przed przyjazdem wyslij jakiegos maila z pytaniem czy nie znalezliby czegos dla studentki informatyki.

Pozdrawiam i owocnych poszukiwan

Sandgirl
    Członek

Dzieki wielkie 😀 😀 😀
    ALe czy angielska firma doszkoli studentke z Polski? 😛 🙄

woyth
    Członek

Jesli studentka z Polski napisze ze zawsze marzyla o takiej pracy i chcialaby odbyc staz w takiej a nie innej firmie i nawet ta studentka pofatygowala sie zeby sprawdzic czym zajmuje sie ta firma to mysle ze dzial rekrutacji bedzie tak udobruchany ze jeszcze zaplaci za bilet studentki 😀 A tak powaznie napisz porzadny list w ktorym wyjasnisz co chcesz robic i co robisz, wyjasnij im dlaczego chcesz odbyc taki staz no i wyslij go do paru (lepiej do parunastu) firm nie do jednej. Zdobywanie doswiadczen w firmach jest tutaj dosc popularna praktyka wiec mysle ze ktoras z tych firm do ktorych sie odezwiesz bedzie zainteresowana Twoim stazem. Anglicy staraja sie o taki staz ze wzgledu na ewentualne referencje ktore pozniej podczas szukania pierwszej pracy moga wykorzystac poza tym jesli trafisz na staz do firmy z Twojej branzy to bedzie to na pewno duzy plus w Twoim cv.
    Wiecej wiary w siebie a gory mozna przestawiac 😀 i nie przejmuj sie jesli dostaniesz pare odmownych odpowiedzi, widac te firmy nie byly zinteresowane poszerzaniem Twojej wiedzy a po co Ci takie firmy 😀

Powodzenia i pozdrawiam

Woyth

Wyświetlanych postów: 4 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.