Strona główna › Działy › Praca › SAMOZATRUDNIENIE (jak otworzyć małą firmę?)
Na wstępie pragnę przeprosić że nie robię tego (co w temacie) sam, uprzednio przeszukawszy dotychczasowe posty.
Zależy mi by opisać stan dzisiejszy w/w sytuacji ze względu na branże (praktycy mile widziani) i sposoby "serwisu papierkowego" w tutejszych realiach…
Na początek może [b:4f53433311]USŁUGI REMONTOWO-BUDOWLANE[/b:4f53433311] ?(i 😉 do Fatamorgany)
Tak jakby tylko Fatamorgana się tymi remontami zajmował…
No ale najprościej mówiąc, nic nie robię..
Tzn. nic nie trzeba robić jeśli chodzi o samozatrudnienie.
Nie ma tu comiesięcznych zaliczek na podatek dochodowy, nie ma nieustannego wypełniania papierków.
Wszystko się sumuje pod koniec roku podatkowego i można to zrobić w…Inland Revenue.
Najwygodniejsza sytuacja jest wtedy, gdy pracujemy jako podwykonawca dla kogoś (na karcie CIS), ponieważ wtedy większość spraw wygląda tak, jak gdy pracujemy dla agencji. Otrzymuje się tzw. voucher jako dokument poświadczający odprowadzony podatek i ile go było, tj. z jakiego zarobku. Jeśli zaś idzie o ubezpieczenie, to minimalna składka obowiązkowa wynosi….jakieś 2.50 funta za tydzień.
Jak to mówię "biznesmenom" w Polsce, to nie chcą wierzyć.
Cóż, ZUS to mus i tyle!
Najdziwniejsze jest jednak to, że nikt z urzędników nie traktuje cię jak potencjalnego złodzieja i kombinatora. Swoboda tej działalności, minimalizm biurokratyczny i poszanowanie człowieka z zakresie działalności gosp. są tu tak wielkie, że nawet nie mam porównania.
Wiedziałem o tym i dlatego po ponownym przyjeździe od razu poszedłem założyć firmę. Przyjechałem dobrze przygotowany, przywiozłem narzędzia i rozpocząłem zdobywanie angielskiego klienta…
Dzięki temu NIGDY NIE BYŁEM JANUSZEM!
Od początku wiedziałem co chcę tu robić. I tak było, jak miało być. Tyle że i szybciej i o niebo łatwiej niż w starym kraju.
Ja dodam tylko od siebie, ze jesli Twoje zarobki roczne nie przekraczaja 60 tys funtow to wcale nie musisz pchac sie w Vat, co jeszcze bardziej upraszcza Twoje sprawy. A ponadto wszystko zalatwisz tutaj przez telefon (lacznie z zatrudnieniem nowych ludzi).
Pozdrawiam Wszystkich
…no wlasnie.Zglosilam juz fakt samozatrudnienia,teraz pozostaje mi pytanie gdzie powinnam oplacac te skladke na insurance?Szukalam czegos na forum w tym temacie ale nie dowiedzialam sie wiele.Sytuacja jest taka ze….W chwili obecnej wykonuje prace home work dla pewnej firmy,15 h tygodniowo.Zglosilam to wlasnie w IR ale…zapomnialam zapytac co z oplatami zwiazanymi z z moim samozatrudnieniem.przez ostatnie osiem msc pracowalam dla agencji i nie mialam doczynienia z tym tematem.Stracilam prace i poki co udalo mi sie znalezc cos takiego(home work).Zielona jestem totalnie,bylabym wdzieczna za wskazowki co i jak gdzie i kiedy…??Pozdrawiam.
I. Revenue (a właściwie National Contributions Office) musi Ci przysłać rachunek na składki, naliczane zwykle od daty rozpoczęcia do pełnego okresu kwartalnego a potem już jak wszyscy co kwartał. Jak jakimś cudem nie dostaniesz -a ten pierwszy czasem się opóźnia- upomnij się…
Wyszczególnione tam są kwoty, daty (od- do i termin zapłaty) i wyjaśnienie kwoty. Przysyłają regularnie ale nie należy zapomnieć zapłacić, ponieważ nie przyślą upomnienia, lecz karę.
Można się uśmiać jakie to małe kwoty…I aby nie zapomnieć najlepiej dać to w Direct Debit… Można też płacić tak jak wszystkie inne rachunki tj. poczta, bank albo przez online banking. Podaje się numer referencyjny/ z rachunku i wyskoczy w okienku National Insurance Contributions -plus numer konta i quarterly payment, czy coś takiego…
Miło, łatwo i przyjemnie…prawda?
ŚMIERĆ ZUSOWI!!! 👿 👿 👿 😈
Wielkie dzieki za pomoc.Mam spokojną glowe i wiem co dalej.Jeszcze raz dzieki!!!! 😀
hmm ale ja nie zupelnie rozumiem? Zaczeliscie troche od srodka.. moze tak od poczatku. jezeli juz chce zalozyc wlasna dzialalnosc czyli samozatrudnic sie 😉 to co pierwsze Home office? zgaduje. Kwestia jeszcze rachunkow zlecen itp. Zalozmy ze chcialabym otworzyc firme sprzatajaca co tu w mojej okolicy ostatnio zrobilo sie bardzo modne, to potrzebuje "narzedzi" kupuje je no i wlasnie co dalej… Czy to takie proste ze dla mnie nie pojete??? czy tu w ogole istnieje jaka kolwiek ksiegowosc bo wierzyc mi sie jakos nie chce.. a co z katem firmowym??? Albo inna dzialka biuro ale nie agencja pracy tylko biuro informacyjno-doradcze dla hmmm innych Polakow (wierzcie mi sa tacy co absolutnie nic nie wiedza) i co dalej co z kasztem wynajmu lokalu telefonu itp
hmm ale ja nie zupelnie rozumiem? Zaczeliscie troche od srodka.. moze tak od poczatku. jezeli juz chce zalozyc wlasna dzialalnosc czyli samozatrudnic sie 😉 to co pierwsze Home office? zgaduje. Kwestia jeszcze rachunkow zlecen itp. Zalozmy ze chcialabym otworzyc firme sprzatajaca co tu w mojej okolicy ostatnio zrobilo sie bardzo modne, to potrzebuje "narzedzi" kupuje je no i wlasnie co dalej… Czy to takie proste ze dla mnie nie pojete??? czy tu w ogole istnieje jaka kolwiek ksiegowosc bo wierzyc mi sie jakos nie chce.. a co z katem firmowym??? Albo inna dzialka biuro ale nie agencja pracy tylko biuro informacyjno-doradcze dla hmmm innych Polakow (wierzcie mi sa tacy co absolutnie nic nie wiedza) i co dalej co z kasztem wynajmu lokalu telefonu itp
Nikt nie zaczyna od środka…
Pytali to odpowiedziałem. Wszystko zależy od formy samozatrudnienia. Czy ma się jakieś środki trwałe, czy ma się auto na firmę, ponosi koszty etc…Czy prowadzisz biuro, czy też nie masz nic z w/w ale świadczysz usługi. Ja mam ten luksus, że nie mam niczego, aby nie było za dużo na głowie…
I taka forma jest i najprostsza i najwygodniejsza…
Ale to dotyczy branży budowlano- usługowej.
Inne rządzą się swoimi zasadami, to samo dotyczy księgowości. Dziwnie pytasz, jasne że musi być księgowość, ale nie zawsze.
Co do Home Office, źle zgadujesz, było już tyle razy o tym, że otwierając firmę nie musisz rejestrować się w żadnym Home Office. Zajrzyj na stronę Inland Revenue i Home Office, a w ogóle to poszukaj na tym forum. Przecież nie Ty jedna pytasz o to…Te informacje są ogólnie dostępne i dziwię się, że nadal zadajecie pytania , gdy odpowiedzi są jasne i podane na stronach właściwych urzędów. Skoro ja mogłem je znaleźć i przeczytać nawet 2 lata temu i to w polskiej prasie, to czy wy nie możecie się trochę wysilić???
Do licha, ile można pisać to samo?!
😮 😯 😕
Witam,
Czy zakładając drobną usługową działalność gospodarczą z małymi dochodami trzeba tez zakładać od razu konto firmowe?
Czy można do tego celu używać konta bieżącego? (które już mam)
Raczej będę otrzymywać niewielkie wpłaty gotówkowe i może sporadycznie przelewy.
Pozdr.
Oldbike
…..nie trzeba. Mozesz uzywac current account i to jest OK.
Aczkolwiek, mozesz miec problem z rozliczeniem kosztow prowadzenia dzialalnosci. Ogolnie Inland Revenue nie czepia sie kosztow, ktore przechodza przez business account i sa zwiazane z prowadzona dzialalnoscia.
Jesli planujesz rozwijac interes -otworz Business Account -jesli dochody (&koszty) nie sa zbyt duze to odpusc sobie ten pomysl.
Ok dzięki za odpowiedz.
na razie nie planuje mieć większych dochodów. W 1szym roku działalności chce się załapać poniżej progu podatkowego zwolnionego z podatku.
Ale zaraz na początku działalności chce kupić sprzęt za ponad 1000 GBP, który chciałbym wrzucić w koszty.
Lepiej to zrobić przez konto firmowe, czy może przez osobiste? Rachunek za zakup będzie wystawiony na firmę, z tym ze kasa będzie pochodzić z konta osobistego.
Pozdr.
Oldbike
Nie pamiętam 100% ale wydaje mi się że przy zakładaniu konta w terms & conditions stało że konta NIE można używać do operacji związanych z działalnością biznesową. Proponuję sprawdź na stronach swojego banku albo telefonicznie.
PS Tak z ciekawości co zamierzasz robić, naprawiać stare rowery? 😉
😆 Może naprawa płotów?
To przy tutejszych wichurach fajny pomysł…
🙂
Ja mam takie pytanie: skoro current account nie mogłoby być użyte do operacji biznesowych, to co ma zrobić ktoś, kto musi takie operacje przeprowadzić, ale w związku z niewielkimi dochodami, oraz początkiem działalności nie będzie w stanie uzyskać biznes konta? (na te konto trzeba spełniać określone wymogi).
Wie ktoś?
co ma zrobić ktoś, kto musi takie operacje przeprowadzić, ale w związku z niewielkimi dochodami, oraz początkiem działalności nie będzie w stanie uzyskać biznes konta? (na te konto trzeba spełniać określone wymogi).
Nie wydaje mi się żeby trzeba było spełniać jakieś trudne do spełnienia wymogi.
A nawet jeśli to banku nie interesuje co ma zrobić ktoś kto ich nie spełnia. Podobnie w przypadku konta osobistego banki trzymają się swojej procedury i nie interesuje ich że nie masz np. papierka z adresem i w związku z tym nie możesz podjąć pracy bo pracodawcy płacą na konto i przez to nie masz z czego żyć. Możesz tłumaczyć swoją sytuację przez godzinę i po godzinie usłyszysz I’m sorry we can’t open an account for you…
Ale nie wiesz na pewno, zaś ja dowiedziałem się od dwóch osób, że biznes konto wiąże się np. z posiadaniem większej ilości pieniędzy i sporymi wpłatami na takie konto, co ma niejako uwiarygodnić nas w oczach banku jako przyszłych ludzi interesu, a także zabezpieczyć możliwości debetowo- kredytowe, poprzez posiadanie takich środków na owym koncie.
Niby nietrudne, ale…jak ktoś zaczyna, to niekoniecznie ma tyle często.
A przynajmniej Polak nie zawsze ma. 🙂
MK wiesz jak jest? 😉
Ale zaraz na początku działalności chce kupić sprzęt za ponad 1000 GBP, który chciałbym wrzucić w koszty
Na Twoim miejscu zalozylbym Business Account -to nic nie kosztuje, a dzieki temu od samego poczatku bedziesz dzialal "zgodnie ze sztuka".
….na te konto trzeba spełniać określone wymogi
Nie trzeba spelniac, zadnych spacjalnych wymagan. Trzeba pojsc do banku z paszportem & np. polskim dowodem osobistym, podczas otwierania konta urzednik zada kilka standardowych pytan, zapyta tez o planowane dochody i sposb w jaki je obliczyles etc.
Konto zaczyna dzialac po 2-3 dniach, po kolejynch kilku dostajesz ksiazeczke czekowa & karte debetowa, w miedzyczasie ,mozesz zorganizowac sobie dostep do konta on-line.
Zalatwienie wszytskiego to ok. 45 minut.