Strona główna Działy Finanse polski notariusz

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    kasia40
    Participant

szukam polskiego notariusza jesli ktos posiada jakies informacje na ten temat bardzo prosze o pilna odpowiedz z gory dziekuje i pozdrawiam!!!!

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    kasia40 wrote:

szukam polskiego notariusza jesli ktos posiada jakies informacje na ten temat bardzo prosze o pilna odpowiedz z gory dziekuje i pozdrawiam!!!!

Mozesz sprecyzowac? Szukasz go w Leeds, calym UK, w Polsce czy w ogole gdzies na swiecie?

kasia40
    Participant

a sorki szukam notariusza w Leeds!!!

TommyB
    Członek

Nie mialem do czynienia, ale sugeruje 2 metody:
    – telefon do Polskiego Kosciola w Leeds – moze znaja takowego (namiary na stronach Leeds)
    – wejdz na yellow pages, wpisz „solicitor” i szukaj polskiego nazwiska. Jak znajdziesz, to dobrze sie dokladniej dopytac, bo pod ta nazwa kryje sie rowniez radca prawny i adwokat „nizszego stopnia”.

Na Twoim miejscu nie wykluczalbym tez Bradford – jest tam spora spolecznosc Polakow – tzw. starsza emigracja

3mka,

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    kasia40 wrote:

Spróbuj tego:

http://www.lawsociety.org.uk/choosingandusing/findasolicitor/action=lawfirmsearch.law

nie da sie niestety wyslac linka z wynikami wyszukiwania. Musisz wpisac w 'more search options’ kraj 'England’ i jezyk 'polish’ a dostaniesz liste prawnikow mowiacych po polsku.

Pamietaj ze oni niekoniecznie maja uprawnienia honorowane w Polsce!

v-tec
    Członek

kasia40 wrote:

Po pierwsze w Anglii nie ma notariuszy ich funkcję spełniają adwokaci (solicitors)
    Po drugie polskiego notariusza możesz szukać w Polsce, jak to sobie wyobrażasz że notariusz z Polski wyemigrował do Leeds i tu otworzył kancelarię???

Radosc
    Członek

kasia40 wrote:

http://www.thenotariessociety.org.uk/nav_home.htm
    poszukaj tutaj ale raczej marne szanse na notariusza polskiego pochodzenia bo mysle ze o kogos takiego Ci chodzilo 😉

Pozdrawiam

woyth
    Członek

Wszelakie dokumenty, ktorych chcesz uzyc w Polsce (bo chyba po to Ci polski notariusz 😀 ) mozesz sporzadzic w polskim konsulacie i tam otrzymasz potwierdzenie takich dokumentow przez konsula, czeka Cie wiec wycieczka do Londynu lub Edynburga, no chyba ze jednak przemozesz sie i pojdziesz do notariusza angielskiego (w Anglii pomimo twierdzen niektorych 😀 sa notariusze i nazywa sie ich „notary public” ale faktycznie zwykle takowych notary public mozna znalezc w biurach adwokackich a tam sa „solicitors” czyli adwokaci 😉 ). Dokument sporzadzony przez takiego notary public moze byc uzyty w Polsce po potwierdzeniu go w „Foreign & Commonweath Office (Old Admiralty Building, Whitehall, London SW1A 2LG, tel. 020 70081111” http://www.fco.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket/Xcelerate/ShowPage&c=Page&cid=1007029391440 ale tutaj nie musisz stawiac sie osobiscie, mozesz dokument wyslac placac 19 funtow za taka przyjemnosc. Chociaz ostatnio troche zmienily sie przepisy dotyczce potwierdzania dokumentow i teraz zamiast legalizacji dokumentu dostaniesz potwierdzenie, ktore nazywa sie „Apostille” ale nadal musisz to zalatwic w FCO.

Powodzenia

kasia40
    Participant

😛 dzieki wielkie za informacje, chce dodac ze potrzebny mi notariusz tutaj na miejscu czyli w Leeds poniewaz musze dac komus upowaznienie do poprowadzenia sprawy zwizanej z domem w polsce, moze ktos z WAS juz przerabial ten temat, czy ewentualnie takie upowaznienie wystawione przez notariusza tutejszego a przetlumaczone w kraju naszym przez naszego przysieglego bedzie uznawane.jeszcze raz dziekuje za odpowiedz ale naprawde jest to bardzo wazna sprawa dla mnie

woyth
    Członek

kasia40 wrote:

😛 dzieki wielkie za informacje, chce dodac ze potrzebny mi notariusz tutaj na miejscu czyli w Leeds poniewaz musze dac komus upowaznienie do poprowadzenia sprawy zwizanej z domem w polsce, moze ktos z WAS juz przerabial ten temat, czy ewentualnie takie upowaznienie wystawione przez notariusza tutejszego a przetlumaczone w kraju naszym przez naszego przysieglego bedzie uznawane.jeszcze raz dziekuje za odpowiedz ale naprawde jest to bardzo wazna sprawa dla mnie

O tym wlasnie Kasiu napisalem, notariusza znajdz w Leeds (skorzystaj na przyklad z linka podanego przez Radosc lub ksiazki telefonicznej) a nastepnie wyslij dokument wystawiony przez notariusza do Foreign & Commonweath Office (info w poscie powyzej) ktore to wystawi Ci potwierdzenie ze jest to dokument wazny. Sam dokument wystawiony przez notariusza wazny jest tylko na terenie UK a jesli chcesz uzyc go w Polsce czy innym kraju poza UK musi byc potwierdzony przez Foreign & Commonweath Office. Tlumaczenia dokumentu dokonaj w Polsce (bo taniej 😀 ) i prosze bardzo.

Pozdrawiam

kasia40
    Participant

😉 Bardzo dziekuje za cenne informacje.
    Pozdrawiam

bolek
    Participant

Załatwiałem podobny problem pare dni temu, i moim zdaniem najtaniej i najprościej to jednak przez Polski Konsulat. Upoważnienie, jakiego potrzebowałem, przygotowałem sobie wcześniej, potem megabusem za 3.25 F do Londynu , 45 min spacerku do konsulatu, 22 F za stwierdzenie własnoręczności podpisu i załatwione. Potem tylko spacerek powrotny i 3.25 za megabus do Leeds. Ogólnie sprawa do załatwienia w 1 dzień, koszt, w moim przypadku 28,50 F. Pozdrawiam.

Maryo
    Członek

Bolek to ty mi z nieba spadles. Toc ja wlasnie chce jechac do konsulatu i zalatwic podobna sprawe. Rozmawialem z mila pania, ktora wlasnie mi doradzila aby sie nie bawic w notariuszy tylko po prostu przyjechac do Londynu do konsulatu i zalatwic sprawe w jeden dzien.
    Mialbym prosbe, o udzielenie mi dokladniejszych wskazowek jak tam dojechac z Leeds. A mianowicie co to za megabus, skad odjezdza. Jak trafic do konsulatu po wysiadce w Londynie itp. no sam wiesz najlepiej. Z gory bardzo dziekuje. I mysle, ze taka informacja moze sie rowniez innym forumowiczom przydac.

bolek
    Participant

No dobra, to tera sie rozpisze, ale generalnie: nie bawcie sie w angielskich notariuszy, chyba że nie da się inaczej.

1. Nawet jeśli macie samochód, najtaniej i najwygodniej dostaniecie się do Londynu megabusem: http://www.megabus.com, aby zdążyć do polskiego konsulatu na czas polecam wyjazd z leeds o 5.45 w czwartek – w ten dzień polski konsulat jest czynny od 13-16. Autobus w londynie jest o 10:25 a więc jest czas na spacerek do konsulatu.Koszt w zależnosci od tego kiedy rezerwujesz… najniższa cena to 1 F +0,5 F za zapłate kartą , maksymalnie 10 F +0,5F w jedną strone, gdy rezerwujecie w ostatniej chwili sprawdzcie jeszcze http://www.nationalexpress.co.uk, może maja funfare i wyjdzie za 4 lub 6 F w jedną strone. Uwaga: megabus kupicie tylko przez internet lub telefon – trzeba zapłacić kartą, nie ma możliwości zapłaty u kierowcy, nie ma też mozliwości powrotu wcześniejszym autobusem nawet jeśli jedzie pusty, tylko terminy i godziny które kupicie przez internet/telefon!
    Megabus odjeżdża z Wellington Street, ok 100 metrów od Train Station dokładna mapka jest na stronie http://www.megabus.com, w Londynie przyjeżdża na Green Line Coach Station – 100 m od Victorii.
    2. Pod konsulatem zawsze jest kolejka, ja z powodu drobnego pomylenia trasy, dotarłem na 12.30 i byłem 30-ty( ale za to zwiedziłem Hyde Park, hehe)
    3.Bycie 30-tym to nie tragedia, jak otworzą konsulat to wchodzi pierwsza 20-tka i dalej idzie dość szybko.
    4. Mapke jak dotrzeć do konsulatu sprawdzcie sobie na np. http://www.viamichelin.co.uk albo innej podobnej stronie…np. http://www.multimap.co.uk – droga jest troche zakręcona więc bez wydruku się nie obejdzie za pierwszym razem
    5. Jest tez pewna wada wyjazdu w czwartek, w ten dzień konsulat przyjmuje od 13-16 ale wydaje dokumenty od 11-12 zatem aby dostać dokumet do ręki musisz przyjśc na drugi dzień…rozwiązania są dwa: – dopłacasz 4F i pani wysle ci to pocztą, albo…ładnie prosisz i mówisz, żeś chłopak/dziewczyna z Leeds i masz dobry kawałek do Londynu…na grzeczności jeszcze nikt nie stracił ( ale jak powiesz, że potrzebujesz express to zapłacisz dodatkową kase)
    6. Opłata za każdą czynność konsula to 22F, więc umowę/upoważnienie, czy tez co tam potrzebujecie, przygotujcie sobie wcześniej, znaczy gotowca, bo może dojść opłata za sporządzenie i …. do odbioru jutro…. Jeśli macie z tym problem to skontaktujcie się na PW
    7. Potem tylko spacerek powrotny, żeby było bezpiecznie to wyjazd z Londynu o 19.00 – przyjazd do Leeds o 23.30 (jeśli zmiennik kierowcy w Sheffield nie zaśpi, hehe), tak że mozna jeszcze pozwiedzać…..
    8. Mój zaspał, byłem w Leeds o 0:00….
    Pozdrawiam i powodzenia

PS: Wybieram się znowu początkiem czerwca, więc jeśli komuś się nie śpieszy, to zapraszam na wspólną wycieczkę!

keano
    Participant

Witam wszystkich.Mam podobny problem,a mianowicie potrzebuję pełnomocnictwa u notariusza publicznego i opatrzenie go w klazulę apostille.Pytanie brzmi czy rzeczywiście jeśli wybiorę się do Manchesteru(Konsulat) to da rade załatwić to w jeden dzień? Oczywiście jestem prawie pewien że tak to wygląda,ale jednak wole się upewnić;)

Pozdrawiam.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.