Strona główna Działy Hyde Park Wybieramy sie do Leeds:-)

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    ptys
    Członek

Witam wszystkich.
    W lipcu mamy zamiar wyjechac z Polski do Leeds. Dopiero w lipcu, bo wlasnie konczymy studia.
    Od jakiegos czasu sledzimy wasze forum, zeby dowiedziec sie jak najwiecej, ale pewno i tak bedziemy wolac HELP duzymi leterami. Przynajmniej na poczatku 😯
    W lipcu jade z mezem na rekonesans. Musimy wynajac mieszkanie, znalezc prace, ew, dac swoje namiary w agencjach i wracamy po dzieci. Myslimy o wyjezdzie na stale, ale zobaczymy jak bedzie…
    Mamy ponad 30 lat, wyzsze wyksztalcenie, angielski w stopniu srednim ja / rozmawiam i pisze/ i wciaz sie ucze, a maz mowi slabo ale uczy się intensywnie. 😀
    Niestety nie mamy w tej chwili w Leeds nikogo znajomego / kuzynka wyjechala w grudniu/ i bylabym wdzieczna o kontakt z osoba z Leeds, ktora pomoglaby nam rozeznac sie w pierwszych dniach. Bede potrzebowac przedszkola dla 5-latka i szkoly na 13-latki, miszkania co najmniej dwupokojowego, oczywiscie jak najtanszego.
    Juz wiem od was o mieszkaniu socjalnym i zasilku na dziecko. Prosilabym jeszcze o informacje, czy w okolicach Leeds sa domy opieki, bo od takiej pracy mysle zaczac. Z gory sedeczne dzieki.

ScOOrK
    Członek

Sa i do tego jest ich sporo. Wiem bo sam pracowalem w polsce przez 1,5 roku w takiej placowce i na poczatku poszukiwalem pracy w takich wlasnie osrodkach. Naprawde nietrudno je znalezc. Jak sie pojawisz to daj znac, moze bede w stanie pomoc.

Pozdrawiam Wszystkich!!

fatamorgana
    Participant

To Was szczerze podziwiam, że wraz z dziećmi tak szybko…
    Rozumiem, że dzieci przyjadą na gotowe.
    Tylko że chyba najlepiej byłoby, aby przyjechały nie tyle gdy będzie już wynajęte mieszkanie, ale przede wszystkim GDY BĘDZIE PRACA I UTRZYMANIE.
    Mam nadzieję, że wzięliście pod uwagę, iż czas od przyjazdu do urządzenia podstawowych spraw niekoniecznie jest krótki…
    Zwłaszcza znalezienie konkretnej pracy zajmuje coraz więcej czasu.
    Nie chcę wtykać Wam rozwiązań, ale może zajrzycie tutaj…
    http://www.leeds.pl/forum/viewtopic.php?t=1000
    Czasami kilka przemyśleń więcej potrafi dużo dać.
    Pozdrawiam i powodzenia! 🙂

ptys
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    fatamorgana wrote:

To Was szczerze podziwiam, że wraz z dziećmi tak szybko…
    Rozumiem, że dzieci przyjadą na gotowe.
    Tylko że chyba najlepiej byłoby, aby przyjechały nie tyle gdy będzie już wynajęte mieszkanie, ale przede wszystkim GDY BĘDZIE PRACA I UTRZYMANIE.
    Mam nadzieję, że wzięliście pod uwagę, iż czas od przyjazdu do urządzenia podstawowych spraw niekoniecznie jest krótki…
    Zwłaszcza znalezienie konkretnej pracy zajmuje coraz więcej czasu.
    Nie chcę wtykać Wam rozwiązań, ale może zajrzycie tutaj…
    http://www.leeds.pl/forum/viewtopic.php?t=1000
    Czasami kilka przemyśleń więcej potrafi dużo dać.
    Pozdrawiam i powodzenia! 🙂

Dzieki serdeczne za tak szybka odpowiedz. Praca i utrzymanie sa warunkiem wyjazdu z dziecmi. Trzezwe spojrzenie gwarancja sukcesu:-) wlasnie dla tego was czytam. Jestem dobrej mysli, pytam i dzialam.
    Czy sa w Leeds polskie przedszkola?

monika2
    Członek

Witam. Dla 5- latka bedzie ci rowniez potrzebna szkola.Tutaj szkole dzieci zaczynaja jak maja skonczone 4 lata.Gwarantuje ze jest to lepsze rozwiazanie bo za przedszkole trzeba slono zaplacic.Pozdrawiam i zycze powodzenia 🙂

Sandgirl
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    ptys wrote:

Jesli by nawet mialo isc do przedszkola, to dlaczego do Polskiego?
    Tak jak napisal ktos kiedys w watku o przedszkolu, po co je izolowac od spoleczenstwa, im szybciej sie zasymiluje tym lepiej dla niego…
    Naprawde dzieci chodza do szkoly juz w tym wieku?
    Moje biedne przyszle dzieci… W Polsce to jednak by lepiej z tym wiekiem szkolnym 😛 😉

ptys
    Członek

Sandgirl wrote:

ptys wrote:

Jesli by nawet mialo isc do przedszkola, to dlaczego do Polskiego?
    Tak jak napisal ktos kiedys w watku o przedszkolu, po co je izolowac od spoleczenstwa, im szybciej sie zasymiluje tym lepiej dla niego…
    Naprawde dzieci chodza do szkoly juz w tym wieku?
    Moje biedne przyszle dzieci… W Polsce to jednak by lepiej z tym wiekiem szkolnym 😛 ;)[/quote]

No tak…Zapomnialam o roznicach w systemie szkolnictwa.
    A o polskim przedszkolu pomyslalam dlatego, zeby choc troche zlagodzic szok zwiazany z wyjazdem. Tak na poczatek.
    Jesli nie byloby to klopotem, prosilabym o oswiecenie w temacie szkol – w jaki sposob zapisac dziecko do szkoly? Jakie sa warunki przyjecia, ew, rodzaje szkol na miejscu? Chodzi mi konkretnie o szkole dla 5-latka i 13-latki.
    🙄 🙄

monika2
    Członek

Jesli chodzi o szkoly to obowiazuje rejonizacja, wyj. stanowia szkoly katolickie (te podobno ciesza sie lepsza opinia, ale wedlug mnie wszystko zalezy jak trafisz). Jesli chodzi o zwykle szkoly to poprostu idziesz i zglaszasz dzieci, adres zamieszkania ( i tu polecalabym przy szukaniu mieszkania zorientowac sie rownoczesnie jaka szkola podlega pod adres i jaka cieszy sie opinia) i tyle. Szkoly katolickie wymagaja jeszcze aktu chrztu. To tyle co wiem na ten temat, przede mna ten problem za 1,5 a potem za 3 lata.Pozdrawiam.

ptys
    Członek

monika2 wrote:

Jesli chodzi o szkoly to obowiazuje rejonizacja, wyj. stanowia szkoly katolickie (te podobno ciesza sie lepsza opinia, ale wedlug mnie wszystko zalezy jak trafisz). Jesli chodzi o zwykle szkoly to poprostu idziesz i zglaszasz dzieci, adres zamieszkania ( i tu polecalabym przy szukaniu mieszkania zorientowac sie rownoczesnie jaka szkola podlega pod adres i jaka cieszy sie opinia) i tyle. Szkoly katolickie wymagaja jeszcze aktu chrztu. To tyle co wiem na ten temat, przede mna ten problem za 1,5 a potem za 3 lata.Pozdrawiam.

Serdecznie dziekuje za odpowiedzi. mam nadzieje, ze bede miala okazje sie odwdzieczyc:-)
    Monika 3 – ptys:-)

7sisters
    Participant

monika2 wrote:

Zapisujac dziecko do szkoly wypelnia sie forumlarz redagowany przez Council (powiat), do pobrania w szkole. Wpisujesz min. 3 szkoly w okolicy, z uzasadnieniem dlaczego wlasnie te szkoly wybrales/las. Zasadnicze kryteria to: potrzeby dziecka (np. zdrowotne), latwosc dojazdu, odleglosc i WYZNANIE. To ostatnie jest dla Polakow atutem 😉 tym bardziej ze katolickie szkoly zwykle uchodza za jedne z najlepszych. O szkolach i nie tylko dowiesz sie pod

http://www.upmystreet.com/

wpisujac kod pocztowy albo nazwe ulicy i miasto gdzie planujesz zamieszkac.

Jezeli chodzi o dzieci, pamietaj tez ze dostaniesz zasilki (Child Benefit w wysokosci 68 funtow co 4 tygodnie) oraz Tax Credits – w zaleznosci od Twoich dochodow i ilosci dzieci. Warunkiem pobierania zasilkow jest praca przynajmniej jednego z Was w wymiarze min. 3/4 etatu. Po dalsze informacje odsylam do

http://www.direct.gov.uk

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.