Strona główna Działy Finanse Z jakim bankiem zakupy przez internet ?

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    habik83
    Participant

Mam pytanie zwiazane z tematem. Interesuje mnie czy ktos wie, ktory bank potrafi otworzyc konto by moc od razu kupowac przez internet. Mam prace, paychecki, council tax i inne niezbedne dokumenty do otworzenia konta lecz np. w HSBC dopiero po 3miesiacach moge takowe pozwolenie uzyskac.
    za wszelkie odpowiedzi DZIEKUJE 🙂

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    habik83 wrote:

Mam pytanie zwiazane z tematem. Interesuje mnie czy ktos wie, ktory bank potrafi otworzyc konto by moc od razu kupowac przez internet. Mam prace, paychecki, council tax i inne niezbedne dokumenty do otworzenia konta lecz np. w HSBC dopiero po 3miesiacach moge takowe pozwolenie uzyskac.
    za wszelkie odpowiedzi DZIEKUJE 🙂

A nie mówiłem???
    HSBC nie słynie ze szczodrości dla „nowych”… [/list][/list]

BIZON
    Participant

Polecam Barcleys Loyds tam w miare expresowo mozna otworzyc konto i dostac na starcie vise electron . Tylko jedno male ale w Barclays proboja zawsze wcisnac konto platne ( L5/m) wiec trzeba grzecznie upomniec sie o bezplatne konto. A z visa electron zakupy przez net sa czysta przyjemnoscia w wiekszosci sklepow.

monika2
    Członek

Witam.Ja mam konto w HSBC i nie narzekam.Na poczatek dostalam Master Card i Visa Electron.Prowadzenie konta nic nie kosztuje.Poza tym dogodna obsluga przez internet i jak do tej pory (odpukac) zadnych problemow.Pozdrawiam i zycze milego weekendu 🙂

Sandgirl
    Członek

To z Visa Electron mozna robic zakupy przez net??
    Jak zakladalam kilka lat temu konto w banku (polskim), to mi powiedzieli, ze musze miec Visa (bodajze) i ze te wydaja dopiero od jakichs tam dochodow…

monika2
    Członek

Niestety tylko niektore sklepy w sieci akceptuja Vise Electron, zalezy jak trafisz.

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    habik83 wrote:

… w HSBC dopiero po 3miesiacach moge takowe pozwolenie uzyskac.

To żeby kupować w necie potrzebne jest jakieś specjalne pozwolenie ❓ 😯 A mi się zawsze wydawało, że jak masz kartę solo albo kredytową to po prostu wchodzisz na stronę i kupujesz… (dla ścisłości: solo tylko na angielskich stronkach)

ScOOrK
    Członek

nie trzeba miec pozwolenia, ale HSBC daje na poczatek cash karte, ktora umozliwiaq jedynie wyplacanie gotowki.

Co do banku to polecam natwest.

sylwek
    Członek

Ja ostatnio pomogłem dwóm znajomym otworzyć konto 🙂 Jeden ma teraz w Abbey-u a drugi w Lloydsie 🙂 Pierwszy jest bez pracy (tymczasowo), mieszka w Leeds prawie od roku, ma rachunki na siebie (ntl) i bardzo miło nas obsłużyli – od ręki. Drugi mieszka tu zaledwie dwa miesiace ale miał „kwit” z zakładu pracy i tak samo od ręki otworzyliśmy w Lloydsie. Obydwaj dostali Vise electron 😉 Pozdrawiam

oldbike
    Członek

Karty do zakupow przez inet nie zaleza od banku tylko od tego jakie karty akceptuje dany sklep internetowy. Np. HSBC dal mi na poczatek karte Solo/Switch (mozna pobierac tylko gotowke w bankomatach i nie mozna nia placic w sklepach) i moglem nia od razu kupowac w necie ale slyszalem ze wiekszosc sklepow sie wycofuje z tych kart.
    I teraz przyjmuja tylko karty Electron (Visa, Master Card itp) i takimi mozna juz wszedzie (99.99%) placic.

v-tec
    Członek

oldbike wrote:

Karty do zakupow przez inet nie zaleza od banku tylko od tego jakie karty akceptuje dany sklep internetowy. Np. HSBC dal mi na poczatek karte Solo/Switch (mozna pobierac tylko gotowke w bankomatach i nie mozna nia placic w sklepach) i moglem nia od razu kupowac w necie ale slyszalem ze wiekszosc sklepow sie wycofuje z tych kart.
    I teraz przyjmuja tylko karty Electron (Visa, Master Card itp) i takimi mozna juz wszedzie (99.99%) placic.

100% stężenie nonsensu

oldbike
    Członek

v-tec wrote:

oldbike wrote:

nie mozna nia placic w sklepach

100% stężenie nonsensu[/quote]

Sorry: nie mozna placic w normlanych sklepach – w inetowych mozna

v-tec
    Członek

Kartą debetową ze znaczkiem
    Solo
    albo
    Switch
    a także
    Maestro (zastąpiła ostatnio Solo)
    można oczywiście płacić zarówno w sklepie 'realnym’ jak i internetowym (to ostatnie dotyczy sklepów angielskich czyli .co.uk)

Teoretycznie to samo dotyczy karty Visa Electron, ale tu niektóre mniejsze sklepy z niewiadomych przyczyn odmawiają przyjęcia, więc ta karta jest nieco mniej użyteczna.

Natomiast Visa i MasterCard to karty kredytowe, są oczywiście akceptowane przez wszystkie sklepy, realne i internetowe (także zagraniczne)

oldbike
    Członek

co to znaczy wszystkie ? raczej wszystkie z bardzo wielkoma wyjatkami … ostatnio kupowalem bilet na pociag w Travel Centre i tam nie przyjmuja kart Solo/Switch, tak samo jest w wielu innych miejscach …

jackyl
    Participant

v-tec wrote:

Natomiast Visa i MasterCard to karty kredytowe, są oczywiście akceptowane przez wszystkie sklepy, realne i internetowe (także zagraniczne)

troche bzdura, a raczej za malo prawdy w prawdzie. 🙂

Visa moze byc albo kredytowa – Visa Credit – jest karta niezwiazana z kontem bankowym, a wydawane za jej pomoca srodki sa krotkoterminowym kredytem, albo debetowa – (Visa Electron jest forma takiej karty) Visa Debit, ktora jest zwiazana z kontem bankowym, a wydawane za jej pomoca srodki pochodza z tego wlasnie konta (albo z overdraftu ;)).

W przypadku innych marek, jak np. MasterCard jest zapewne podobnie.

A w otwarciu konta w banku pomaga list od agencji/pracodawcy potwierdzajacy zatrudnienie i np. adres zamieszkania.

Pozdrawiam

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.