Strona główna › Działy › Finanse › Z jakim bankiem zakupy przez internet ?
Mam pytanie zwiazane z tematem. Interesuje mnie czy ktos wie, ktory bank potrafi otworzyc konto by moc od razu kupowac przez internet. Mam prace, paychecki, council tax i inne niezbedne dokumenty do otworzenia konta lecz np. w HSBC dopiero po 3miesiacach moge takowe pozwolenie uzyskac.
za wszelkie odpowiedzi DZIEKUJE 🙂
Mam pytanie zwiazane z tematem. Interesuje mnie czy ktos wie, ktory bank potrafi otworzyc konto by moc od razu kupowac przez internet. Mam prace, paychecki, council tax i inne niezbedne dokumenty do otworzenia konta lecz np. w HSBC dopiero po 3miesiacach moge takowe pozwolenie uzyskac.
za wszelkie odpowiedzi DZIEKUJE 🙂
A nie mówiłem???
HSBC nie słynie ze szczodrości dla „nowych”… [/list][/list]
Polecam Barcleys Loyds tam w miare expresowo mozna otworzyc konto i dostac na starcie vise electron . Tylko jedno male ale w Barclays proboja zawsze wcisnac konto platne ( L5/m) wiec trzeba grzecznie upomniec sie o bezplatne konto. A z visa electron zakupy przez net sa czysta przyjemnoscia w wiekszosci sklepow.
Witam.Ja mam konto w HSBC i nie narzekam.Na poczatek dostalam Master Card i Visa Electron.Prowadzenie konta nic nie kosztuje.Poza tym dogodna obsluga przez internet i jak do tej pory (odpukac) zadnych problemow.Pozdrawiam i zycze milego weekendu 🙂
To z Visa Electron mozna robic zakupy przez net??
Jak zakladalam kilka lat temu konto w banku (polskim), to mi powiedzieli, ze musze miec Visa (bodajze) i ze te wydaja dopiero od jakichs tam dochodow…
Niestety tylko niektore sklepy w sieci akceptuja Vise Electron, zalezy jak trafisz.
… w HSBC dopiero po 3miesiacach moge takowe pozwolenie uzyskac.
To żeby kupować w necie potrzebne jest jakieś specjalne pozwolenie ❓ 😯 A mi się zawsze wydawało, że jak masz kartę solo albo kredytową to po prostu wchodzisz na stronę i kupujesz… (dla ścisłości: solo tylko na angielskich stronkach)
nie trzeba miec pozwolenia, ale HSBC daje na poczatek cash karte, ktora umozliwiaq jedynie wyplacanie gotowki.
Co do banku to polecam natwest.
Ja ostatnio pomogłem dwóm znajomym otworzyć konto 🙂 Jeden ma teraz w Abbey-u a drugi w Lloydsie 🙂 Pierwszy jest bez pracy (tymczasowo), mieszka w Leeds prawie od roku, ma rachunki na siebie (ntl) i bardzo miło nas obsłużyli – od ręki. Drugi mieszka tu zaledwie dwa miesiace ale miał „kwit” z zakładu pracy i tak samo od ręki otworzyliśmy w Lloydsie. Obydwaj dostali Vise electron 😉 Pozdrawiam
Karty do zakupow przez inet nie zaleza od banku tylko od tego jakie karty akceptuje dany sklep internetowy. Np. HSBC dal mi na poczatek karte Solo/Switch (mozna pobierac tylko gotowke w bankomatach i nie mozna nia placic w sklepach) i moglem nia od razu kupowac w necie ale slyszalem ze wiekszosc sklepow sie wycofuje z tych kart.
I teraz przyjmuja tylko karty Electron (Visa, Master Card itp) i takimi mozna juz wszedzie (99.99%) placic.
Karty do zakupow przez inet nie zaleza od banku tylko od tego jakie karty akceptuje dany sklep internetowy. Np. HSBC dal mi na poczatek karte Solo/Switch (mozna pobierac tylko gotowke w bankomatach i nie mozna nia placic w sklepach) i moglem nia od razu kupowac w necie ale slyszalem ze wiekszosc sklepow sie wycofuje z tych kart.
I teraz przyjmuja tylko karty Electron (Visa, Master Card itp) i takimi mozna juz wszedzie (99.99%) placic.
100% stężenie nonsensu
oldbike wrote:nie mozna nia placic w sklepach
100% stężenie nonsensu[/quote]
Sorry: nie mozna placic w normlanych sklepach – w inetowych mozna
Kartą debetową ze znaczkiem
Solo
albo
Switch
a także
Maestro (zastąpiła ostatnio Solo)
można oczywiście płacić zarówno w sklepie 'realnym’ jak i internetowym (to ostatnie dotyczy sklepów angielskich czyli .co.uk)
Teoretycznie to samo dotyczy karty Visa Electron, ale tu niektóre mniejsze sklepy z niewiadomych przyczyn odmawiają przyjęcia, więc ta karta jest nieco mniej użyteczna.
Natomiast Visa i MasterCard to karty kredytowe, są oczywiście akceptowane przez wszystkie sklepy, realne i internetowe (także zagraniczne)
co to znaczy wszystkie ? raczej wszystkie z bardzo wielkoma wyjatkami … ostatnio kupowalem bilet na pociag w Travel Centre i tam nie przyjmuja kart Solo/Switch, tak samo jest w wielu innych miejscach …
Natomiast Visa i MasterCard to karty kredytowe, są oczywiście akceptowane przez wszystkie sklepy, realne i internetowe (także zagraniczne)
troche bzdura, a raczej za malo prawdy w prawdzie. 🙂
Visa moze byc albo kredytowa – Visa Credit – jest karta niezwiazana z kontem bankowym, a wydawane za jej pomoca srodki sa krotkoterminowym kredytem, albo debetowa – (Visa Electron jest forma takiej karty) Visa Debit, ktora jest zwiazana z kontem bankowym, a wydawane za jej pomoca srodki pochodza z tego wlasnie konta (albo z overdraftu ;)).
W przypadku innych marek, jak np. MasterCard jest zapewne podobnie.
A w otwarciu konta w banku pomaga list od agencji/pracodawcy potwierdzajacy zatrudnienie i np. adres zamieszkania.
Pozdrawiam