Strona główna Działy Prawo Prędkość i ubezpieczenie zdrowotne

Wyświetlanych postów: 6 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    eluchna
    Participant

witam serdecznie,
    zostałam poproszona o takie informacje:
    -jakie są dopuszczalne prędkości w mieście, na autostradach i ogólnie jakies ważnie informacje dla kierowcy.
    -jak można opłacić składkę na podstawowe ubezpiecznie zdrowotne, te które pokrywa lekarza (GPO)

Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedzi
    pozdrawiam serdecznie

bolek
    Participant

Jeździłem tu pół roku jako kierowca ale aż wstyd się przyznać , ze nie wiem, hehe, generalnie: w mieście to chyba 40 m/h czyli koło 60 paru km/h, ale polecam patrzeć na znaki, na 2-pasmówkach czyli carrige way to chyba mozna 70 m/h, na autostradach 130 km/h, ale z życia to wiem, że (jeździłem małą ciężarówką) – na jednopasmówkach przez pół roku wyprzedziło mnie może z 15-20 samochodów- anglicy pokornie wlekli mi sie za tyłkiem do najbliższej autostrady – im sie nie pali ( w Polsce by sie chyba pogubili, hehe), na dwupasmówkach i autostradach polują na tych co zasuwają powyżej 150 km/h,
    no i trzeba jeszcze uważać na fotoradary, których tu jest tyle w małym mieście co w całej Polsce,
    Z ważnych informacji: na rondach twarde wchodzi z prawej….
    Jeśli chodzi o ubezpieczenie, to po prostu musisz pracować, wtedy pracodawca z twojej pensji potrąca składke na NI i jesteś ubezpieczona, tak samo jak w Polsce

eluchna
    Participant

ale jak to wtgląda z tm ubezpieczeniem kiedy sie pracuje na czarno
    czy jest mozlisosc oplacac sobie samemu?

ScOOrK
    Członek

Mozesz zarejestrowac sie na zasadzie samozatrudnienia (wystarczy isc do tax office i wypelnic jeden druczek) i wtedy bedziesz oplacac to samemu. Przy braku zarobkow lub do 94.04 funta tygodniowo jest to 2.5 funta, wiec taki zarobek mozesz zglosic.

Co do predkosci to w miescie jest 30 mil na godz i 70 na autostradzie. I uwazaj na zolte skrzynki. 😀 Anglicy na ogol tego nie przestrzegaja, ale zawsze zwalniaja jak widza policje badz autoradar.

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    eluchna wrote:

witam serdecznie,
    zostałam poproszona o takie informacje:
    -jakie są dopuszczalne prędkości w mieście, na autostradach i ogólnie jakies ważnie informacje dla kierowcy.
    -jak można opłacić składkę na podstawowe ubezpiecznie zdrowotne, te które pokrywa lekarza (GPO)

Oprócz tego co podpowiedział ScOOrk, dodam że;
    Obywatelom polskim na mocy umowy wzajemnej, przysługuje prawo do bezpłatnej pomocy lekarskiej, niezależnie nawet czy pracują na czarno, czy w ogóle nie pracują, a nawet jeżeli właśnie co przyjechali i planują być tylko tydzień.
    Mało tego, w razie jakiegokolwiek wypadku, połączonego z jakimś uszczebkiem na zdrowiu (’dostanie w ryło’ na ulicy, złamanie nosa, czy stłuczenie nogi w wypadku drogowym, a także wypadek przy pracy na czarno…), każdemu przysługuje prawo do odszkodowania (zwanego COMPENSATION), określanego przez stawki procentowe.
    W tym celu pojawiło się sporo firm, biur prawnych do przeprowadzania takich spraw.
    Są już nawet takie z językiem polskim.
    Najlepiej iść do takich, które mają w reklamach napis; NO WIN NO FEE, czyli nic się nie płaci od siebie, nawet jak się nie wygra sprawy o odszkodowanie. Oni zajmują się wszystkim, a jak wygrają naszą sprawę, potrącają od razu swoje honorarium (dość wysokie, ale spróbujcie sami wygrać…)
    Piszę to , bo jakby nie patrzeć, ubezpieczenie zawieramy właśnie na wypadek…wypadków i kosztów z nimi związanych.
    Kolejną opcją jest zarejestrowanie się jako bezrobotny w Job Centre. Wtedy-podobnie jak i w Polsce- państwo nas ubezpiecza.
    Z tego, co pamiętam, tutaj do rejestracji jest już potrzebny NIN właściwy.
    Choć w tym samym urzędzie powiedziano mi, że NIN właściwy jest potrzebny aby z Urzędu Pracy otrzymywać jakiekolwiek świadczenia poza ubezpieczeniem.

Dodam, że warto zaraz po przyjeździe (gdziekolwiek) iść do najbliższej przychodni NHS (Narodowej Służby Zdrowia), aby się zarejestrować i otrzymać kartę pacjenta (gratis, ale należy później zadzwonić i poprosić o przysłanie tej karty na nasz adres).
    Z taką kartą, niezależnie od płaconych składek, otrzymamy pomoc medyczną. Konieczny jest NIN, ale póki się go nie ma, bez problemów posługujemy się TYMCZASOWYM.
    Sprawdziłem i wiem, że np. afrykańcom, którzy nie mają ani potwierdzenia adresu ani NIN, ani nawet pracy taka pomoc przysługuje.
    Po prostu, angielska służba zdrowia jest kiepska, ale dość hojna, tyle że wymaga cierpliwości i …czasu.
    Pozdrawiam zdrowych i chorych.

eluchna
    Participant

Dziękuję bardzo
    jestem wdzięczna za te cenne informacje
    pozdrawiam

Wyświetlanych postów: 6 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.