Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in
/home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line
193
witam serdecznie,
zostałam poproszona o takie informacje:
-jakie są dopuszczalne prędkości w mieście, na autostradach i ogólnie jakies ważnie informacje dla kierowcy.
-jak można opłacić składkę na podstawowe ubezpiecznie zdrowotne, te które pokrywa lekarza (GPO)
Oprócz tego co podpowiedział ScOOrk, dodam że;
Obywatelom polskim na mocy umowy wzajemnej, przysługuje prawo do bezpłatnej pomocy lekarskiej, niezależnie nawet czy pracują na czarno, czy w ogóle nie pracują, a nawet jeżeli właśnie co przyjechali i planują być tylko tydzień.
Mało tego, w razie jakiegokolwiek wypadku, połączonego z jakimś uszczebkiem na zdrowiu (’dostanie w ryło’ na ulicy, złamanie nosa, czy stłuczenie nogi w wypadku drogowym, a także wypadek przy pracy na czarno…), każdemu przysługuje prawo do odszkodowania (zwanego COMPENSATION), określanego przez stawki procentowe.
W tym celu pojawiło się sporo firm, biur prawnych do przeprowadzania takich spraw.
Są już nawet takie z językiem polskim.
Najlepiej iść do takich, które mają w reklamach napis; NO WIN NO FEE, czyli nic się nie płaci od siebie, nawet jak się nie wygra sprawy o odszkodowanie. Oni zajmują się wszystkim, a jak wygrają naszą sprawę, potrącają od razu swoje honorarium (dość wysokie, ale spróbujcie sami wygrać…)
Piszę to , bo jakby nie patrzeć, ubezpieczenie zawieramy właśnie na wypadek…wypadków i kosztów z nimi związanych.
Kolejną opcją jest zarejestrowanie się jako bezrobotny w Job Centre. Wtedy-podobnie jak i w Polsce- państwo nas ubezpiecza.
Z tego, co pamiętam, tutaj do rejestracji jest już potrzebny NIN właściwy.
Choć w tym samym urzędzie powiedziano mi, że NIN właściwy jest potrzebny aby z Urzędu Pracy otrzymywać jakiekolwiek świadczenia poza ubezpieczeniem.
Dodam, że warto zaraz po przyjeździe (gdziekolwiek) iść do najbliższej przychodni NHS (Narodowej Służby Zdrowia), aby się zarejestrować i otrzymać kartę pacjenta (gratis, ale należy później zadzwonić i poprosić o przysłanie tej karty na nasz adres).
Z taką kartą, niezależnie od płaconych składek, otrzymamy pomoc medyczną. Konieczny jest NIN, ale póki się go nie ma, bez problemów posługujemy się TYMCZASOWYM.
Sprawdziłem i wiem, że np. afrykańcom, którzy nie mają ani potwierdzenia adresu ani NIN, ani nawet pracy taka pomoc przysługuje.
Po prostu, angielska służba zdrowia jest kiepska, ale dość hojna, tyle że wymaga cierpliwości i …czasu.
Pozdrawiam zdrowych i chorych.