Strona główna Działy Praca Praca z Agencji.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Abigail
    Participant

Czy ktos moze mi wytlumaczyc co dalej po otrzymaniu pracy od agencji.
    Kto placi ubezpieczenie i podatek ( czy pracodawca czy agencja ).
    Od kogo otrzymuje wynagrodzenie ( czy od pracodawcy czy agencji ).
    Czy od agencji mozna otrzymac prace tylko na czas okreslony ( 1dzien,tydzien,miesiac,itp ).
    Jaka korzysc ma agencja ze pracodawcy znajduje pracownika.

Prosze o informacje na wyzej wymienione pytania.
    Licze na Was

Pozdrawiam !!!

bolek
    Participant

1. Dalej idziesz do pracy.
    2.Podatek i ubezpieczenie płaci agencja.
    3. Wynagrodzenie otrzymujesz od agencji.
    4. Od agencji otrzymujesz pracę raczej na czas określony, jednak z reguły po pewnym okresie pracodawca może zaproponować ci przejście na stały kontrakt.
    5.Agencja pobiera od pracodawcy opłatę za pracownika, korzyść ma także pracodawca – może cię zwolnić w każdej chwili bez podania przyczyny.
    Pozdrawiam

Efka
    Participant

TO CENNA INFORMACJA , CZY MOZE KTOS MOGLBY Z WLASNEGO DOSWIADCZENIA OKRESLIC PROCENTOWY ” UDZIAL” ❓ AGENCJI W ZAROBKACH OSOBY KOZYSTAJACEJ Z ICH POSREDNICTWA . CZY JEST JAKIS ZWYCZAJOWY PROCENT …CZY MOZNA TO JAKOS USTALIC … ORAZ TO, CZY WYPLATA STAWKI ZA GODZINE PRACY JAKA DOSTAJE SIE OD AGENCJI MOZE BYC NIZSZA NIZ UZNANA SREDNIA KRAJOWA ❓ DZIEKI ZA ODPOWIEDZ

deryo
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Efka wrote:

TO CENNA INFORMACJA , CZY MOZE KTOS MOGLBY Z WLASNEGO DOSWIADCZENIA OKRESLIC PROCENTOWY ” UDZIAL” ❓ AGENCJI W ZAROBKACH OSOBY KOZYSTAJACEJ Z ICH POSREDNICTWA . CZY JEST JAKIS ZWYCZAJOWY PROCENT …CZY MOZNA TO JAKOS USTALIC … ORAZ TO, CZY WYPLATA STAWKI ZA GODZINE PRACY JAKA DOSTAJE SIE OD AGENCJI MOZE BYC NIZSZA NIZ UZNANA SREDNIA KRAJOWA ❓ DZIEKI ZA ODPOWIEDZ

Z doswiadczenia wiem,ze agencja zarabia jakies tyle samo co ty, tzn. przy twoich zarobkach powiedzmy 6 funtow agencja dostaje tyle samo od pracodawcy.[ łacznie pracodawca placi agencji powiedzmy 13 funtow za godzine danego pracownika,zas ty dostajesz z tego dane 6 ]
    Nie ma w tym zadnego naciagania czy czegos w tym rodzaju.Pracodawca musi po prostu zaplacic wiecej niz za szeregowego pracownika,jesli ma niedobor masy pracujacej i zwraca sie do agencji.Tak to dziala.

Oczywiscie to sie moze zmieniac w zaleznosci jaki zawod wykonujemy,nie ma tu zadnego zwyczajowego”procentowego’ udzialu” z tego co mi sie wydaje.

Z tego co sie orientuje tak to dziala-ty zarabiasz wedlug normalych stawek,agencja zarabia swoje, tylko pracodawca ryzykuje,ze zaplaci kupe kasy za jakiegos lenia czy nieroba 😉

A co do stawki to oczywiscie nie moze byc onna nizsza nis strednia krajowa.Agencje pracy to jak najbardziej legalne organy poszukiwania pracy i nie ma tu mowy o zadnych naciagnieciach. No a jesli juz jakies sa to trzeba to zglaszac odpowiednim wladzom.

gonia
    Participant

Nie ma jakiejs stalej stawki ani procentowej ani zadnej innej ktora agencja sobie potraca z twoich pieniazkow zawsze taka stawke agencja ustala indywidualnie z firma dla ktorej pracujesz…agencja tez nie moze ci placic mniej niz min wage teraz jest to 5.05/h Ale agencje zatrudniaja na rozny okres trwania umowy temporary(Temp) albo Permament(Perm)temporary to praca czasowa czasem bez konkretnej daty zakonczenia a permanent to stala troszke ciezej jest ta stala dostac…gdyz nie wystarczy tylko interview w angecji(jak jest przewaznie z temp)tylko masz jeszcze interview w danej firmie a agencja dostaje za znalezienie ciebie sporo kaske ale wowczas gdy przepracujesz dla danej firmy powyzej 3 m-cy(przynajmiej tak bylo w moim przypadku)a jesli chodzi o temp to mi bylo wiadomo w jednej z moich poprzednich prac(oczywiscie wiadomo nieoficjalnie)ale agencja dostawala za kazda godzine mojej pracy £9 a ja dostawalam jedynie £ 6.2wiec calkiem sporo zgarniali ale slyszalam od znajomych ze sa agencje ktore odciagaja sobie funcika albo dwa…tylko ze ty jeste oficjalnie powiadamiana o kwocie ktora bedziesz zarabiala juz po odciagnieciu przez agencje swojej czesci…

deryo
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    gonia wrote:

za kazda godzine mojej pracy £9 a ja dostawalam jedynie £ 6.2wiec calkiem sporo zgarniali ale slyszalam od znajomych ze sa agencje ktore odciagaja sobie funcika albo dwa…tylko ze ty jeste oficjalnie powiadamiana o kwocie ktora bedziesz zarabiala juz po odciagnieciu przez agencje swojej czesci…

no to ja troszke zawyzylem 😛 ,ale w moim przypadku wlasnie tak bylo jak napisalem, tj.pracodawca placil agencji funtow 13,a pracownik otrzymywal z tego ledwie 5.50

Nie wiem od czego to zalezy- pewnie od skupiska agencji w danym miejscu, od branzy i od czasu jakiego potrzeba na znalezienie danego pracownika ( czasami pracodawcy zalezy na jak najszybszym wypelnieniu luki ), tak wiec nie ma zadnych regul.

pozdrawiam

fatamorgana
    Participant

deryo wrote:

gonia wrote:

za kazda godzine mojej pracy £9 a ja dostawalam jedynie £ 6.2wiec calkiem sporo zgarniali ale slyszalam od znajomych ze sa agencje ktore odciagaja sobie funcika albo dwa…tylko ze ty jeste oficjalnie powiadamiana o kwocie ktora bedziesz zarabiala juz po odciagnieciu przez agencje swojej czesci…

no to ja troszke zawyzylem 😛 ,ale w moim przypadku wlasnie tak bylo jak napisalem, tj.pracodawca placil agencji funtow 13,a pracownik otrzymywal z tego ledwie 5.50

Nie wiem od czego to zalezy- pewnie od skupiska agencji w danym miejscu, od branzy i od czasu jakiego potrzeba na znalezienie danego pracownika ( czasami pracodawcy zalezy na jak najszybszym wypelnieniu luki ), tak wiec nie ma zadnych regul.

pozdrawiam[/quote]

Reguła jest jedna;
    Agencja i firma (zleceniodawca) muszą być razem zadowolone z umowy.
    A ile wynegocjują między sobą?
    Wszystko zależy od wartości roboczogodziny i branży…
    Np. w budownictwie stolarz dostaje z agencji od 10 do nawet 15 funtów, ale ten sam stolarz dostaje bezpośrednio od firmy te same pieniądze.
    Zależy ile dana firma płaci za 1 h. pracy, a potem dogadują się ile z tego ma być dla kogo…
    Przypadek aby różnica wynosiła aż kilkadziesiąt procent (lub 100) nie jest mi znany, a poza tym, np. w fabrykach, przy produkcji jest niska wartość roboczogodziny więc nawet nie ma z czego płacić tej agencji aż tyle.
    Temporary dostawali 5-5,50 ph, a tacy sami na stałej umowie -6-6.50

Abigail
    Participant

Dzieki za naswietlenie tematu i prosze o odpowiedz na kolejne pytanie.
    Dlaczego pracodawcy szukaja pracownikow ( perman ) lub ( tempor ) przez agencje i placa agencji 10-15 pf za roboczogodzine z czego pracownik otrzymuje 5-8 pf. A dlaczego nie zglaszaja oferty pracy w Urzedzie Pracy ktory proponuje prace bezrobotnym nie pobierajac zadnych oplat od pracodawcy przeciez po to Urzad Pracy istnieje.
    Prosze o odpowiedzi.

gonia
    Participant

To pytanie powinnas raczej skierowac bezposrednio do wlasnie takich pracodawcow…
    jak na moje oko to wynika z tego ze maja bardzo wygodna umowe, jesli pracodawcy braknie sily roboczej daje cynk agencji a agencja dostarcza taki ludzi do popracowania na dluzszy badz krotszy okres czasu…ale tak sobie tez mysle ze moze wynika to iz w uk agencje pracy sa bardzo bardzo popularnym skupiskiem kazdego rodzaju pracy i osoby poszukujace pracy w wiekszosci udaja sie pierwsze co to do agencji moze takze dlatego pracodawcy tez pierwsze co to udaja sie do agencji…moze i czasem nie maja warunkow, czasu czy moze nawet checi do rekrutacji ludzi wiec daja takie zlecenie agencji…
    Jak juz gdzies wczesniej wspomnialam o perm pracach (ze ma sie interview w firmie takze)to mi sie tak z lekka wydaje iz agencja dziala tu jakos miejsce gdzie dopieraja ludzi odpowiednich na dane stanowisko robia tzw pierwsze przesiewki w kandydatach…a wowczas tych naj naj odpowiedniejszych wysylaja na interview do firmy…wiec dany pracodawca ma juz polowe roboty odwalonej…za ktora placi sporo kase no ale zaoszczedza na swoim personelu i czasie ktory musialby sie tym zajac…
    tak jakos mi sie to wydaje ….

Pozdrowka dla wszytskich…..

Efka
    Participant

dzieki bardzo za odpowiedz 🙂

deryo wrote:

Efka wrote:

Z doswiadczenia wiem,ze agencja zarabia jakies tyle samo co ty, tzn. przy twoich zarobkach powiedzmy 6 funtow agencja dostaje tyle samo od pracodawcy.[ łacznie pracodawca placi agencji powiedzmy 13 funtow za godzine danego pracownika,zas ty dostajesz z tego dane 6 ]
    Nie ma w tym zadnego naciagania czy czegos w tym rodzaju.Pracodawca musi po prostu zaplacic wiecej niz za szeregowego pracownika,jesli ma niedobor masy pracujacej i zwraca sie do agencji.Tak to dziala.

Oczywiscie to sie moze zmieniac w zaleznosci jaki zawod wykonujemy,nie ma tu zadnego zwyczajowego”procentowego’ udzialu” z tego co mi sie wydaje.

Z tego co sie orientuje tak to dziala-ty zarabiasz wedlug normalych stawek,agencja zarabia swoje, tylko pracodawca ryzykuje,ze zaplaci kupe kasy za jakiegos lenia czy nieroba 😉

A co do stawki to oczywiscie nie moze byc onna nizsza nis strednia krajowa.Agencje pracy to jak najbardziej legalne organy poszukiwania pracy i nie ma tu mowy o zadnych naciagnieciach. No a jesli juz jakies sa to trzeba to zglaszac odpowiednim wladzom.[/quote] 🙂 😆 😆

Efka
    Participant

DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA ODPOWIEDZI… MAM PROSBE SKORO MACIE DOSWIADCZENIE W PRACY UZYSKANEJ POPRZEZ AGENCJE , CZY MOZECIE POLECIC MI KTORAS Z NICH I POMOC W WYBORZE. JESTEM PROJEKTANTEM W SDRODWISKU CAD , MAM ROWNIEZ SPORE DOSWIADCZENIE W GRAFICE … PROWADZILAM I PROWADZE MALA AGENCJE REKLAMOWA… CZY JEST MOZE JAKIS KLUCZ (?) WG KTOREGO NALEZY DOKONAC WYBORU ODPOWIEDNIEJ AGENCJI , CZY PROFIL ZAWODOWY MA TUTAJ ZNACZENIE? Z GORY DZIEKUJE ZA POMOC …. I JESZCZE JEDNO CZY NALEZY UNIKAC POSREDNICTWA AGENCJI W POLSCE ? SLYSZALAM ROZNE OPINIE SPOTKALAM SIE TEZ Z WIELOMA SPRZECZNYMI WYPOWIEDZIAMI NA TEN TEMAT W NECIE. DZIEKI Z GORY ZA POMOC 😀

ScOOrK
    Członek

Jest jedna (przynajmniej ja wiem o jednej) dobra agencja zajmujaca sie zalatwianiem pracy (glownie IT) nazywa sie o ile dobrze pamietam „People Resources” (jesli ktos wie na pewno, niech potwierdzi, badz poprawi jesli sie pomylilem), miesci sie obok Job Centre Plus w centrum. Niestety nie pamietam telefonu, ale moge wytlumaczyc jak dojsc (dojechac). W momencie kiedy ja tam bylem wyszukiwali prace tylko (prawie tylko) na stale (pernament). Fakt jest faktem, ze zdazylem znalezc robote sam, ale nie zapomnieli o mnie. 😉 Tylko troszke za dlugo czekali. 😀

Swoja droga, tuz obok jest ciekawy sklep „Maplin”, w ktorym mozna zakupic sporo drobiazgow, ktorych normalne sklepy z czesciami komputerowymi nie oferuja („… Co pan chcial kupic 😯 ??…”)

Pozdrawiam Wszystkich.

fatamorgana
    Participant

Efka wrote:

DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA ODPOWIEDZI… MAM PROSBE SKORO MACIE DOSWIADCZENIE W PRACY UZYSKANEJ POPRZEZ AGENCJE , CZY MOZECIE POLECIC MI KTORAS Z NICH I POMOC W WYBORZE. JESTEM PROJEKTANTEM W SDRODWISKU CAD , MAM ROWNIEZ SPORE DOSWIADCZENIE W GRAFICE … PROWADZILAM I PROWADZE MALA AGENCJE REKLAMOWA… CZY JEST MOZE JAKIS KLUCZ (?) WG KTOREGO NALEZY DOKONAC WYBORU ODPOWIEDNIEJ AGENCJI , CZY PROFIL ZAWODOWY MA TUTAJ ZNACZENIE? Z GORY DZIEKUJE ZA POMOC …. I JESZCZE JEDNO CZY NALEZY UNIKAC POSREDNICTWA AGENCJI W POLSCE ? SLYSZALAM ROZNE OPINIE SPOTKALAM SIE TEZ Z WIELOMA SPRZECZNYMI WYPOWIEDZIAMI NA TEN TEMAT W NECIE. DZIEKI Z GORY ZA POMOC 😀

Z agencjami jest tak, że te wyspecjalizowane w jednej, dwu branżach, i to z 'lepszej’ półki (nie praca fizyczna) mają wyraźnie określone kierunki naboru. I najczęściej w informacji na ich temat można zobaczyć jakie to branże. Najprościej jest zajrzeć do tutejszej 'Panoramy Firm’, czyli Yellow Pages. W samym Leeds takich agencji od IT i pokrewnych jest od groma, tam też są dokładniejsze opisy lepszych agencji.
    W bibliotekach publicznych jeszcze niedawno widziałem również informatory o agencjach pracy w Leeds. Są tam wszystkie podstawowe dane, z adresami i telefonami.
    A co do tego jaka….słyszałem że 'SEARCH’ jest niezły. Wiem że jest to gdzieś na Headrow, pomiędzy Ratuszem a Eastgate.
    A co do tego, jak to jest ze zlecaniem rekrutacji przez firmy, to powiem że Goni się bardzo dobrze wydaje…. Tak właśnie to wygląda.
    Po prostu, Job Centre jest od tego, ABY POMAGAĆ bezrobotnym (kursy, szkolenia, baza danych, dokumenty, ale i świadczenia socjalne, załatwianie papierów), zaś agencje pośrednictwa pracy są WYSPECJALIZOWANE W SZUKANIU I ZNAJDOWANIU LUDZI właściwych do danej pracy.
    Mają bezpośrednią styczność z pracodawcami, znają lepiej ich oczekiwania i potrzeby. I mają na wszystkie te sprawy czas- tylko na to- zaś firmy musiałyby mieć specjalistów od rekrutacji, czas i dodatkowe urwanie głowy, zatem, zgodnie z zasadą; DAJMY INNYM ZAROBIĆ TO I MY ZAROBIMY (bardzo tu popularną), wolą zlecić cały proces rekrutacji komuś, kto się tym zajmie lepiej od nich.
    Pozdrawiam…ciekawe co to za grafika???
    Art czy z kompa?

rollingstone
    Członek

czytam i czytam wypowiedzi jak to w agencjach oszukuja. A to komus nie zaplacili za pare godzin pracy, a to niedoplacili za urlop a to wzieli pieniadze na WRS a dokumentow nie zalatwili. Ze tak sie dzieje to wiem wiec sie tak zastanawiam do czyjej kieszeni te pieniadze trafiaja i w jaki sposob i kto takie 'procedury’ niewyplacania naleznego pracownikom agencji zleca? Menadzer? Pracownicy samoistnie?

Przeciez wszystkie rozliczenia z zakladami pracy sa bezgotowkowe. Rozliczenia z pracobiorcami tez sa bezgotowkowe. Za kazda godzine agencja pobiera marze od pracodawcy i w ogolnej ksiegowosci zostaje nadwyzka za niewyplacone godziny. Jak sie agencje rozliczaja z urzedem podatkowym z tych nadwyzek? Gdyby to byly operacje gotowkowe – ktos moglby sobie forse wlozyc do kieszeni, ale przy rozliczeniach bezgotowkowych to jest nie mozliwe.?? Wiele agencji ma filie i wplywy/odplywy ida przez head office – no wiec w ktorym momencie te pieniadze wyparowuja? Zostaja w head office, bierze manager filii agencji? Dzieli sie tym z pracownikami?

….. kto i w jaki sposob na tych machlojkach korzysta? Kogo za te machlojki nienawidziec?

fatamorgana
    Participant

[quote:c34c054dd9]… Rozliczenia z pracobiorcami tez sa bezgotowkowe. [/quote]
    Jesteś pewien?
    Ja też kiedys byłem…

Dobry temat zadałeś. Nareszcie ktoś nie tylko biadoli, ale obserwuje i mówi z głową. No i mysli przede wszystkim…
    Pozdrawiam.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.