Strona główna › Działy › Hyde Park › Masz stałe łącze – możesz mieć Polski stacjonarny tel.
Witam – to nie jest reklama usług – a jedynie informacja techniczne która może byc nieznana osobom niezaznajomionym z technicznymi nowinkami w dziedzinbie VOIP. Otóż kazdy z posiadaczy przyzwoitego stałego łącza w dowolnym miejscu na ziemi może przy wykożystaniu odpowiednio skonfigurowanej bramki VOIP stać się posiadaczem stacjonarnego telefonu z polskim numerem telefonu z dowolnej polaskiej strefy numeracyjnej (nie trzeba posiadać komputera). Nie płaci abonamentu za kozystanie z usługi (w zależności od operatora jakiego sobie wybierze – a jest kilku) płaci jedynie za połącznia np. 0,11 PLN na stacjonarne do POLSKI i UK oraz 0,78 za komórki w PL i 1,21 na komórki w UK. Ale naważniesze jest to że nie tylko wy możecie dzwonic tanio ale wy możecie być uchwytni dla swoich bliskich w Polsce pod lokalnym numerem stacjonarnym choć jesteście baaaaaaaardzo daleko.
Moje pytanie – czy to co tu napisałem nikogo nie dziwi – i zadnej nowinki nie opowiedziałem, oraz czy ktoś z was by cos takiego chciał mieć?
Pozdrawiam
Z takiej uslugi mozna korzystac po zainstalowaniu np. Skype.
Zgadzam sie z Toba -zadnej nowinki nie opowiedziałes 🙂
Oczywiście …..
…. i możesz to mieć bez komputera?
…. i masz stacjonarny POLSKI numer na który dodzwania (oni dzwonią do ciebie) się twoja rodzina z np. Katowitz która nie ma komputera i płaci za lokalne połączenie?
Jak ustawić Skype aby mieć to wszystko ?
Pozdrawiam
Taquilla
ja nic nie wiem, to ciekawe co mowisz wiec prosze o szczegoly czy cus…
Oczywiście …..
…. i możesz to mieć bez komputera?
…. i masz stacjonarny POLSKI numer na który dodzwania (oni dzwonią do ciebie) się twoja rodzina z np. Katowitz która nie ma komputera i płaci za lokalne połączenie?Jak ustawić Skype aby mieć to wszystko ?
Pozdrawiam
Taquilla
Mysle ze komputer w UK ma sporo ludzi, nie jest ani szczegolnie drogi ani trudno dostepny. Natomiast osoby ktore maja sztywne lacze a nie maja kompa mozna policzyc na palcach jednej reki pracownika tartaku 😉
Skype pozwala Ci na wykupienie numeru stacjonarnego (moze to byc numer polski lub UK). Kosztuje toto jakies 10 euro za 3 miesiace i wabi sie SKYPE IN – po szczegoly odsylam na www.
Oczywiscie komputer musisz miec (gdzies ten Skype musi byc zainstalowany) ale twoja np. rodzina, ktora chce do Ciebie zadzwoic niekonieczne.
To przed chwila skopiowalem ze strony http://www.skype.pl/
[b:76d037d63e]SkypeOut[/b:76d037d63e] to tani sposób na dzwonienie za pomocą programu Skype na telefony stacjonarne i komórkowe. Dzięki tej funkcji możesz również przekierowywać swoje rozmowy na dowolny inny telefon.
[b:76d037d63e]SkypeIn[/b:76d037d63e] to numer telefonu, na który mogą dzwonić twoi przyjaciele. Odbierasz rozmowy za pomocą programu Skype.
[b:76d037d63e]Poczta głosowa[/b:76d037d63e] odbiera twoje telefony, kiedy nie masz czasu lub nie masz połączenia z Internetem.
Na stronie znajdziesz dokladne info jak to zainstalowac.
Skype pozwala Ci na wykupienie numeru stacjonarnego (moze to byc numer polski lub UK). Kosztuje toto jakies 10 euro za 3 miesiace
No to kiszka bo ja znam usługę w której w za polski numer nic nie płacisz a zaoszczedzone na Sypie 10 € co kwartal – masz – 342 munuty gadania czyli prawie 6 godzin czyli inaczej 2 godziny co miesiac.
Poza tym Tu nie chodzi o to czy masz kompa – bo raczej jak masz stałkę to go masz ale to to że musi byc non stop wlaczony aby sie ktos do ciebie dodzwonil, i kiedy ty chcesz zadzwonić.
A jest jeszcze usługa gdzie płacisz za Brytyjski numer jednorazowo 10 GBP, a za abonament 5 GBP miesiecznie w ktorym masz 1000 minut na stacjonarne + 20 SMS-ów i przechodza ci niewykozystane.
Czyli przykładowo
Numer w Skype na cały rok – 30 € (20,30 GBP) (taniej niż 4 x 10 za kwartał – jak ty podałeś)
Skype GBP 0.012 / min
Numer u konkurencji 10GBP Jednorazowo
Konkurencja GBP 0,005 / min
Powiedzmy że gadasz 30 min dziennie
w rok wydasz:
w Skype: GBP 20,30 (za numer) + 365 x 30 min x 0,012 = [b:db12b57f26]151,70 GBP[/b:db12b57f26]
konkurencja: 10 GBP (za numer)+ 12 x 5 = [b:db12b57f26]70 GBP !!![/b:db12b57f26]
i zostanie ci jeszcze:
1050 niewykorzystanych minut (17h 30 min !!!)
240 SMS-ów do wysłania
i nie musisz bulić za numer w następnym roku.
Licząc Inaczej
za 70 GBP u konkurencji masz numer + 33 minuty dziennie
nie mówiąc o SMS-ach
za te same 70 GBP na Skype masz numer + 9 minut dziennie
Moj post miał mi pokazac czy wiekszość „tanio” dzwoniących to osoby co poza Skype świata nie widzą. Jak narazie moja obawa się potwierdza, a moze są tu jacyś inni naprawdę dociekliwi. Chodzi mi po prostu o to czy ktoś zna sposób na tańsze dzwonienie niż mi się udało wykombinować, to by dał cynk. A tak poza tym Skype używa kichowatych w moim mniemaniu w porównaniu z innymi kodeków do transmisji głosu.
Taquila, możesz powiedzieć o co ci chodzi konkretnie? Jeśli znasz sposób żeby mieć polski numer w Anglii to dlaczego po prostu nie podasz jak to zrobić dla zainteresowanych, a nie zaśmiecasz forum długachnymi wyliczeniami ile to można zaoszczędzić i przechwałkami jaki to jesteś cwaniak a wszyscy inni bałwany 👿 Wielu mi tu zarzucało że się rzekomo przechwalam, ale ja tobie do pięt nie dorastam chłopie 😆
nie wiem co to jest ……kichowaty kodek do transmisji głosu i szczerze mowiac malo mnie to obchodzi. Ja chce miec kontakt glosowy z innymi i jak narazie nie znalazlem niczego lepszego niz Skype.
Jezeli tobie sie udalo to zgadzam sie z V-tec -powiedz jak to zrobic.
nie wiem co to jest ……kichowaty kodek do transmisji głosu i szczerze mowiac malo mnie to obchodzi. Ja chce miec kontakt glosowy z innymi i jak narazie nie znalazlem niczego lepszego niz Skype.
Jezeli tobie sie udalo to zgadzam sie z V-tec -powiedz jak to zrobic.
Otóż to!
Powiedz…
Czekam.
Nie chodzi mi o to aby sie poprzekomarzać ” … wy nie wiecie a ja wiem…” po prostu chciałem rzucić temat który być może dałby możliwość dzwonienia taniej niż ja dzwonię w tej chwili (w domyśle myślałem – tylko żeby mi nikt ze Skype nie wyjechał – i powinienem może to napisać)
Usługę której używam oferuje akurat http://www.babble.net oczywiście między użytkownikami gadanie za darmo – to oczywiste. Ale ciekawie wygląda dzwonienie. Jak napisałem za 5 GBP na miesiąc masz 1000 min na numery stacjonarne za 10 GBP dokupujesz na stałe numer stacjonarny brytyjski. Poza tym babble jak inne profesjonalne usługi voip kożysta z nowoczesneg kodeka SIP który obsługiwany jest przez sprzętowe bramki/routery VOIP pozwalające podłączyć zwykły aparat telefoniczny bez konieczności posiadania/właczania komputera.
Taką bramkę można również skonfigurować na inną usługę np. polski http://www.ipfon.pl który daje POLSKI NUMER ZA DARMO – płacisz tylko za połączenia a warunkiem jest doładowanie konta min. 10 PLN na miesiąc lub 25 PLN na kwartał. I jesteś dostępny pod polskim stacjonarnym numerem z dowolnej polskiej strefy numeracyjnej.
Pozdrawiam
szkoda tylko ze ipfon nie akceptuje angielskich kart (przyanjmniej mojej). Ale cos sie wymysli. 😀
Pozdrawiam Wszystkich!!!
szkoda tylko ze ipfon nie akceptuje angielskich kart (przyanjmniej mojej). Ale cos sie wymysli. 😀
Pozdrawiam Wszystkich!!!
O jakie karty chodzi konkretnie?
Płatnicze czy te w telefonie?
… Płatnicze czy te w telefonie?
Chodzi mu zapewne o płatnicze – a konkretnie chodzi o doładowywanie konta które dla http://www.ipfon.pl realizuje serwis opłat http://www.przelewy24.pl – ale visa z wypukłymi numerkami powinna przejsc, elektron – raczej nie
Platnicze 😉
Widzicie, niedawno zmienilem bank na natwest, a ze otworzylem nowe konto (a nie zrobilem transferu starego), posiadam tylko karte maestro a nie visa.
P.S. Visa elektron prawie nigdzie (poza sklepami, a i tu sa wyjatki) nie jest akceptowana (tak przynajmniej twierdzi moj kolega, ktory jest jej „szczesliwym” posiadaczem)
😀
Ale ja sie nie poddam. Jutro ide do banku zrobic transfer na swoje m-konto i dam rade!!!!