Strona główna Działy Czarna lista Polak Polaka robi..Spojrzcie na to…

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    gonia
    Participant

A to sie wydarzylo w Leeds przeczytajcie ten artykul..
    http://londynek.net/londyneknews/article?jdnews_id=1058953

Dana
    Participant

Właściwie co mnie martwi najbardziej w tej sprawie to fakt, że policja wogóle nie zareagowała. Zupełnie jakby ich to nie dotyczyło – macie problem, to wracajcie do kraju… Coś tutaj jest nie tak.
    No właśnie jak to jest z tutejszą policją, na mojej ulicy jest sklep Pakistanczyka, który słynie ze sprzedaży alkoholu nieletnim. Wszyscy okoliczni Anglicy o tym wiedzą i wyrażają święte oburzenie, a jednocześnie nic się nie zmienia i pijane gówniarze nadal mają bal.
    A co wy sądzicie na ten temat czy wierzycie w niski współczynnik korupcji na wyspach?

ScOOrK
    Członek

Korupcja jak wszedzie, byla, jest i bedzie. 😀

A powaznie to trzeba zadac pytanie; Czy to jest korupcja, czy tylko uklady???

A co do Artykulu, hmm no coz. Chyba nie tylko w polsce sie nic nie zmienia, bo ilez to razy bylo mowione, pisane i naglasniane przez wszystkie media…

Ale zawsze sie znajdzie ktos kto nie wierzy, ze to jego moze spotkac.

Pozdrawiam Wszystkich!!!

fatamorgana
    Participant

"Dana"]Właściwie co mnie martwi najbardziej w tej sprawie to fakt, że policja wogóle nie zareagowała. Zupełnie jakby ich to nie dotyczyło – macie problem, to wracajcie do kraju… Coś tutaj jest nie tak.
    No właśnie jak to jest z tutejszą policją, na mojej ulicy jest sklep Pakistanczyka, który słynie ze sprzedaży alkoholu nieletnim. Wszyscy okoliczni Anglicy o tym wiedzą i wyrażają święte oburzenie, a jednocześnie nic się nie zmienia i pijane gówniarze nadal mają bal.
    A co wy sądzicie na ten temat czy wierzycie w niski współczynnik korupcji na wyspach?

No i w końcu dotarliśmy ponownie do tematu, który MUSIAŁ powrócić…
    Mam przynajmniej dwa sygnały, o innych przypadkach, gdzie Polacy byli poszkodowani przez kogoś innego (raz jakiś czarny drań, a kiedy indziej Cygan tyle, że z brytyjskim paszportem…), a policja zachowała się jakby g…o ich to obchodziło!!!
    I szlag mnie trafia jak to słyszę!
    Nie dlatego, że chodzi o naszych, choć wszelkie draństwo należy gnieść w zarodku, lecz DLATEGO, ŻE MY NA TĄ POLICJĘ PŁACIMY NIEMAŁE PIENIĄDZE CO MIESIĄC W COUNCIL TAX!!!
    Popatrzcie sobie na taki bill. Stoi tam jak byk; West Yorkshire Police Authority, a kwota stanowi ok. 10 proc. całego podatku miejskiego.
    Na co więc płacimy??? Czy na ich bezczynność???
    I teraz powiem Wam kochani dlaczego tak jest…
    To nie jest kwestia tylko tego, że my nie jesteśmy Brytyjczykami …
    Problem jest bardziej złożony.
    MY NIE MAMY NIKOGO, KTO WYSTĘPUJE W NASZEJ SPRAWIE!!!
    Jeżeli Policja nie chce reagować, to należy jej wyraźnie o tym przypomnieć!
    Ostatnio koledze jakiś głupi Murzyn uszkodził przy poczcie auto. Nawiał natychmiast, ale jakaś Angielka spisała numery i podała je i swój telefon koledze. Ten widział w pobliżu patrol policyjny w wozie. Podszedł i zgłosił co było, a oni….KAZALI MU SIĘ ZGŁOSIĆ DO SWOJEGO UBEZPIECZYCIELA…!!!
    Co najmniej skandaliczne. Mało tego! Kumpel rozczarowany stwierdził, że jak tylko usłyszeli, że nie jest 'stąd’, odczuł jakby chcieli się go po prostu pozbyć…
    NA TO JEST KOCHANI RADA!!!
    MUSICIE BEZWZGLĘDNIE ŻĄDAĆ POMOCY BO ONA WAM SIĘ NALEŻY!!!
    Kazałem kumplowi zaraz pojechać na pobliski posterunek Policji i złożyć zawiadomienie o zdarzeniu z zaznaczeniem, że tamci nie chcieli pomóc, ale on płaci tax na Policję i ma prawo do tej pomocy.
    I co??? Bez żadnego 'ale’ przyjęli zgłoszenie, spisali dane, numery i sprawa ruszyła!!!
    Nie bójcie się żądać tego, CO WAM SIĘ NALEŻY!!!
    Tu nie ma takich układów jak w Polsce, a policjanci zarabiają nawet jak na Anglię naporawdę dobre pieniądze, zatem problem nie tkwi w przekupstwie, ale w czymś paradoksalnie innym.
    Tutejsza Policja reaguje szybko i zdecydowanie, gdy jakaś krzywda dzieje się obywatelom, ale traktuje sprawy nieco priorytetowo. Jeśli dojdą do wniosku, że coś dzieje się między grupami młodocianych, lub przyjezdnych nie reagują szczególnie chętnie, ponieważ takie drobne przestępstwa są dla nich na porządku dziennym, a poza tym, wychodzą z założenia (niestety…); niech się tam między sobą szarpią…
    Losy oszukanych Polaków nie są dla nich niczym szczególnym, bowiem nazywają to często niejasnymi porachunkami pomiędzy grupkami ludzi, którzy tak naprawdę nie są chyba dla nich do końca czyści, a i sam proceder do którego dochodzi pomiędzy rodakami z tego samego kraju nie jest dla nich czymś normalnym (wśród Anglików to zjawisko nie występuje…)
    Ale niech tylko mają sygnał, że zagrożone jest czyjeś życie, reakcja jest szybka.
    Poza tym, raczej nikt im nie uświadamia, że my nie jesteśmy tylko prostymi robotnikami , którzy robią szemrane interesiki (jak setki przypalanych z papierochami, dragami czy innymi świństwami) i zadają się z podejrzanymi typami (a niestety, tak opisane przypadki interpretują…)
    Ale…Ale pewien fakt dowodzi co najmniej tego, że liczą się z naszą obecnością. W większych kwaterach Policji mają gotowe druki w języku polskim. Dotyczą one co prawda zatrzymań, praw obywatelskich i objaśnień prawnych, ale…już samo to, że są takowe daje do myślenia.
    Zresztą miałem okazję nie raz dość szczegółowo porozmawiać z policjantami ( a nawet policjantkami w tych sympatycznych melonikach a’la Charlie Chaplin… FAJNE LASKI!!!) i to w różnych miastach. Wcale tak źle też o nas nie myślą. Niektórzy się nawet dziwią jak możemy aż tyle pracować.

Powiem szczerze, należy zrobić wszystko, aby się to postrzeganie nas, a zwłaszcza naszych problemów ( nie tylko przez Policję )zmieniło na lepsze.
    Wkrótce planuję uczynić na tej drodze pierwsze kroki. Ale nie będę robił szumnych zapowiedzi. Po prostu niedługo powinno się zacząć więcej mówić o Polakach w Leeds i to tam, u góry…W kontekście obrony naszych interesów.
    Jest taka możliwość i należy ją wykorzystać.
    Ale nie obiecuję błyskawicznych efektów, jak sami wiecie, Anglicy do rychliwych nie należą, a u mnie w dodatku dramatycznie z czasem ( do tego potrzeba czasu niestety).

Na zakończenie dodam, że w/w uwagi n/t Policji nie są moim przypuszczeniami, ale informacjami uzyskanymi …..od samej Policji…
    Tak się składa, że mam z nimi całkiem dobre relacje, zaś uzyskiwanie informacji od ludzi (czasami o ludziach…) należy do mojej pracy, zatem nie podejrzewajcie mnie o nadmiar pisarskiej fantazji.
    Pozdrawiam i pamiętajcie ; W KUPIE SIŁA!!!

fatamorgana
    Participant

Ale zawsze sie znajdzie ktos kto nie wierzy, ze to jego moze spotkac.

Ilu jeszcze da się nabrać oszustom????
    Czy Polacy w pogoni za pieniądzem i szansą na lepsze życie są aż tak otumanieni???
    Toż setki już oszukanych i wykopanych na bruk przez takich gnojków z golonymi łbami (bez urazy dla łysych albo bardzo krótko strzyżonych!) powinny czegoś nauczyć tych następnych!!!

Czasem to się naprawdę wstydzę za tych Polaków, że jedni są takimi draniami, ale że drudzy są tak głupi i naiwni…

Przezorny zawsze zabezpieczony!!!
    Nie tylko przed AIDS…

gonia
    Participant

widze ze walnelo was w tym artykule to samo co mnie obojetnosc policji i naiwnosc poszkodowanych.Co do Policji to racja trzeba od nich wymagac a widac wowczas efekty.A co do naiwnosci poszkodowanych to szkoda gadac przeciez tyle sie gada w miediach i miedzy nami o naciagaczach a ci biedni ludzie wciaz sie nabieraja….czy oni naprawde sa az tak bezmyslni i ostateczni by lapac sie takich ofert…tak sie sklada ze rozmawialam wczoraj z pewna osoba na temat tego artykulu i mielismy troche inne zdania na ten temat dla mnie to bylo nie zrozumiale jak mozna sie tak dac rolowac … ale tez zostalo mi wytlumaczony inny sposob myslenia…jestes w slabej sytuacji nie znasz jezyka nie chcesz porazki nie masz nic do stracenia (przynamiej ci sie tak wydaje) no i myslisz ze tak innym sie to moze zdazyc ale tobie nie no przeciez to nie mozliwe….RODACY!!!!to jest mozliwe!!!i prosze nie robcie takich glupot i ruszcie ta glowa ja rozumiem ze jest ciezko….ale przeciez nie chcecie by bylo gorzej…
    Pozdrowka dla Wszytskich

Kaliko
    Participant

Ja sie powstrzymam od komentarza ale za to powiem czesc ScOOrk

ScOOrK
    Członek

Czesc Mała. Miło w końcu zostać zauważonym. 😀

Dezmondo
    Participant

szlak czlowieka malo nie trafi jak sie czyta takie teksty

powiedzcie mi dlaczego to akurat polacy sa tacy dla swoich rodakow?

chyba predzej mozna zufac komus z innej nacji

pozdrawiam

kamaag
    Participant

calkowicie sie zgodze, moze dlatego ze nie znam innych nacji tak jak nas polakow, (czasem zaluje ze wiem do czego sa co niektorzy zdolni), wstydze sie za rodakow nie czasem, czesto.. i niestety z wlasnego przykrego doswiadczenia boje sie zaufac polakowi, boje sie byc szczera, z sympatia nastawiona,a juz nie powiem, ze uwazac kogos za przyjaciela i myslec ze sie go zna, myslec ze to ktos kto nie jest ci wrogiem to prawidlowe rozwiazanie. jestem zszokowana brakiem reakcji policji, jak i postepowaniem polaka wzgledem polaka, choc to nie nowosc – niestety.

kasia40
    Participant

ja juz tez zostalam zrobiona na szaro przez ,,przyjaciela,, z polski i teraz jest mi bardzo ciezko zaufac komus kto by na to zaslugiwal,wyobrazcie sobie ze za zalatwienie pracy musialam dac 500 funtow a na dodatek ci ludzie dobrze wiedzieli,ze aby im dac kase musze sie zapozyczyc i to w banku gdzie dochodza jeszcze odsetki ale trudno jakos dajemy sobie rade i mysle ze takich ludzi trzeba jakos znaczyc zeby inni sie nie nabierali.Pozdrawiam wszystkich milych serdecznych i uczciwych ludzi[/list]

m_krecik1
    Participant

niestety swiadomosc polakow jest taka jak za zaborow tzn nachapac sie i spier……….alac. Dzielmy tych sposrod plakow na ludzi co chca sie osiedlic na stale i na tych co nachapac i wracac.
    Jedni zyja jak przyslowiowi biali ludzie inni jak mrowki na chlebie z dzemem i kwita nie mnie to oceniac. ale JEDNO mnie wkurza ( na co zreszta zwrocil mi uwage znajomy Z EUROPY) ZE POLACY NIE TRZYMAJA SIE RAZEM I TO NIESTETY PRAWDA sorka za krzyk ale nie moge tego zmilczec acha pozdro dla ciemnogrodu w kaczolandi ja ich pier…….zapraszam hehe
    a propos wyzszego wyksztalcenia to niestety w Polsce sie tego nie szanuje w Angli brakuje ludzi z tymze wyksztalceniem ale nieztety ten jezyk hehe nop nic piszta bede sie odzywac ale z umiarem oby nam sie dobrze zylo pod bandera Elki GOD SAVE THE QUEEN:D

zibi
    Członek

Witam czy ktoś ma jakiś nr. telefonu lub e-mail do tych cwaniaczków z leeds a może dokładny adres prosze dajcie mi namiary na tych frajerów.pozdrawiam zibi

fatamorgana
    Participant

Bez komentarza…[/list]

Sadddako
    Członek

To jest strasznie a wyobrascie sobie ze mieszkacie tak jak ja z 6 Polakow w jednym domu ktora kradnie i uzywa twoje rzeczy, jest wolgarna i agresywna a ty nie mozesz nic zrobic. Za pare dni sie wyprowadzam i czekam na to jak na manne z niebios.

Pozdrowienia dla tych milych Polakow 😉 [/list]

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.