Strona główna › Działy › Hyde Park › Jak to jest z tymi dokumentami?
Niedlugo wyjezdzam, przetlumaczylam juz CV i referencje. Co do reszty czyli: swiadectwo maturalne, dyplom, akt urodzenie, zaswiadczenie o niekaralnosci, ostatnie swiadectwo pracy… czy mam je oddac do tlumaczenia przysięglego? Zdania moich znajomych sa tak zroznicowane, ze chcialam sie Was poradzic. Moze ktos podzieli sie swoim doswiadczeniem w tej dwestii. Z gory wielkie dzieki!!
ja podstawie moje doswiadczenia powiem ci..przetlumacz ja tak zrobilam i skorzystalam z kazdego papierka jeszcze zostaje kwestia czy u tlumacza przysieglego czy po prostu u kogos kto dobrze zna angielski..ja przetlumaczylam u przysieglego i mam znajomych ktorzy tlumaczyli z nauczycielami itp i nie bylo problamu
Niedlugo wyjezdzam, przetlumaczylam juz CV i referencje. Co do reszty czyli: swiadectwo maturalne, dyplom, akt urodzenie, zaswiadczenie o niekaralnosci, ostatnie swiadectwo pracy… czy mam je oddac do tlumaczenia przysięglego? Zdania moich znajomych sa tak zroznicowane, ze chcialam sie Was poradzic. Moze ktos podzieli sie swoim doswiadczeniem w tej dwestii. Z gory wielkie dzieki!!
Nieźle się przygotowujesz…
Pochwalić. Ja podobnie podeszłem do sprawy, ale rozumiem, że Ty chyba nie na fizyczną pracę raczej liczysz…
Co by Ci się nie trafiło, każdy papier dotyczący tego co umiesz, może się przydać. Zwłaszcza, jeśli chcesz Anglika przekonać, że nadajesz się do jakiejś bardziej ciekawej, lepszej pracy.
Bywa tak, że samą (dobrą!) znajomością języka i entuzjazmem możesz przekonać ich do siebie, bez pokazywania papierów (jak to było ze mną…), ale jeżeli dana praca wymaga konkretnych kwalifikacji, na pewno będą chcieli się przekonać od startu, czy masz znajomość tematu…
Jedyny kłopot to nazewnictwo. To co u nas nazywa się X’ u nich jest nazywane Y’, zatem przekonać się trzeba (zwłaszcza przy pracy technicznej i biurowej) co umiemy robić w warunkach brytyjskich.
Jaki jest odpowiednik tego kim jesteśmy.
Powodzenia!
Pamiętaj! Nigdy się nie poddawaj!
Witajcie,
Lubie byc dobrze przygotowana :-)) chociaz czesto „ide” na tzw. spontan.
To, ze przetlumaczę dokumenty nie podlega kwestii, ale chodzi mi raczej o to, czy i które dokumenty wymagają tlumaczenia przysięglego i czy np. potrzebne jest wogole zasw. o niekaralnosci. Bo wiadomo, ze jest to związane z większymi kosztami.
Wielkie dzieki za podpowiedzi!!!
Pozdrawiam z dzisiaj bardzo słonecznej Łodzi.
Witajcie,
Lubie byc dobrze przygotowana :-)) chociaz czesto „ide” na tzw. spontan.
To, ze przetlumaczę dokumenty nie podlega kwestii, ale chodzi mi raczej o to, czy i które dokumenty wymagają tlumaczenia przysięglego i czy np. potrzebne jest wogole zasw. o niekaralnosci. Bo wiadomo, ze jest to związane z większymi kosztami.
Wielkie dzieki za podpowiedzi!!!
Pozdrawiam z dzisiaj bardzo słonecznej Łodzi.
Zaświadczenie o niekaralności (zwane tutaj popularnie disclosure), najczęściej wymagane jest w ;
Opiece nad osobami starszymi, dziećmi, w szkołach, przedszkolach , w prywatnych posiadłościach (dozorcy, sprzątaczki), a także w niemal każdej pracy związanej z przebywaniem na /w terenie prywatnej własności, zwłaszcza w domach zamożniejszych Anglików, bądź w biurach lepszych firm, gdzie ma się dostęp do drogich rzeczy, dokumentów itp.
No i rzecz jasna, w dziedzinach związanych z prawem, pieniędzmi, bankowością, ochroniarstwem itp…
Zamiennie, o ile nie jest wyraźnie powiedziane o tym, że wymagają takowego, z reguły trzeba podać dobre referencje od osób prywatnych (tutejszych).
A ilość i rodzaj dokumentów, zależy naprawdę od tego, gdzie chcemy uderzyć…
Ale panuje jedna zasada: im wiecej tych papierow masz, tym lepiej dla Ciebie.
Pozdrawiam Wszystkich!!
hej,widze ze kolazanka dorris niezle sie przygotowuje 😉
ja idac w jej slady chcialbym sobie zalatwic zaswiadczenie o niekaralnosci.gdzie takowe w Polsce zdobyc? musze jechac do Warszawy do centralnego rejestru skazanych,czy wystarczy udac sie na najblizszy omisariat a oni wszystko zalatwia?
jakie macie z tym doswiadczenia?
Doris pomozesz?
tnx
Witam ponownie,
Dzieci Ci fatamorgana za wyczerpującą odpowiedz, o to mi wlasnie chodzilo.
Do deryo: po zaswiadczenie o niekaralnosci trzeba sie udac do Sądu Rejonowego, do biura podawczego i wypelnic wniosek, uiscic 50 zl i czekac… w Lodzi do 10 dni, w Warszawie nie wiem. Jeszcze niedawno czekalo sie ok. miesiąca! Ale teraz ponoc jest szybciej. Powodzenia.
Musze przyznac, ze odwiedzający to forum sa bardzo pomocni. Dzieki!!!
No widze, ze zamiast podziękowan, pozyczylam fatamorganie dzieci, ale moze to tez go ucieszy 😆
no dzieki doriss,ale jesli juz jestesmy przy temacie dokumentow, to jeszcze jedno pytanko.skad wziasc wyciag z punktow karnych do prawka? z komendy rejonowej policji? jesli jestem teraz w trakcie robienia nastepnej kategorii, to poczekac z tym do zdania egzaminu, czy nei ma to znaczenia?
jakies rady?
Witam ponownie,
Dzieci Ci fatamorgana za wyczerpującą odpowiedz, o to mi wlasnie chodzilo.
Musze przyznac, ze odwiedzający to forum sa bardzo pomocni. Dzieki!!!
Bardzo mi miło. Cieszę się, że coś mogę pomóc, ale nie wyczerpałem wszystkiego…ponieważ niejaki Howard Roark i jeszcze ktoś ma mi za złe, że się ZA DUŻO WYPOWIADAM…
A że demokratyczny głos ludu ma dla mnie znaczenie, podam ostatnie info…
Istnieją dwa dokumenty o niekaralności, tu w UK.
Pierwszy załatwiasz Ty, sama dla siebie, na wniosek własny.
Idziesz na komendę Policji, prosisz o aplikację (zapomniałem na amen nazwy!!!) cos jakby disclosure appl. form, wypełniasz, wpłacasz bodaj 10 GBP (tyle było ostatnio jak pytałem…) i czekasz albo krócej, albo dłużej w zależności jak długo tu jesteś. Jeżeli poniżej roku, to wyślą zapytanie o niekaralności do Polski (wtedy to trwa).
Taki dokument może, ale nie musi się przydać.
Natomiast drugi, to ten, którego żąda czy oczekuje pracodawca.
Są to inne druki aplikacji. Powinny być udostępnione albo w samej firmie, albo na Policji ( i tu niestety nazwy druku też zapomniałem….sorry)
Jeżeli w informacji o ofercie pracy jest sformułowanie; The employer will met disclosure expenses (costs)”, czy podobny, oznacza to, że wtedy (i tak z reguły jest) opłatę za uzyskanie dokumentu pokrywa pracodawca.
A tak poza tym, to widzę, że jeszcze coś razem zwojujemy Doris…
Ten wizaż i photo…
Serdeczności…
Doris777….kiedy przyjedzasz do Leeds..a na co mniej wiecej sie szykuje(jaki rodzaj pracy)?
fatamorgana…ja nie wiem czepiaja sie ciebie…z tym wypowiadaniem sie..przeciez nikt nikogo nie zmusza by to czytal…ja szczerze powiem ze przy niektorych twoich wypowiedziach tez rezygnowalam w polowie bo troszke za dlugie ale wiekszosc czytalam z zapartym dechem i wielka ciekawoscia…
tak trzymac
taaaak,serdecznosci, pochwaly,a gdzie odpowiedz na moje pytanie co? 😛 😉
deryo…ja niestety nie znam odpowiedzi na twoje pytania…ale moze ktos inny???????????
no dzieki doriss,ale jesli juz jestesmy przy temacie dokumentow, to jeszcze jedno pytanko.skad wziasc wyciag z punktow karnych do prawka? z komendy rejonowej policji? jesli jestem teraz w trakcie robienia nastepnej kategorii, to poczekac z tym do zdania egzaminu, czy nei ma to znaczenia?
jakies rady?
Naprawdę chciałbym pomóc, ale nie wiem…
Po prostu nie zbieram raczej takich punktów, zatem potem nie ma problemu…