Strona główna Działy Finanse Zasilki

Wyświetlanych postów: 13 (wszystkich: 16)
  • Autor
    Wpisy
    7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

Wiesz, nawet byl tu podobny przypadek, rok temu. Wskutek bledu w programie wiele rodzin (tysiace) otrzymalo zawyzona kwote tax credit. Gdy to odkryto, rzad zdecydowal ze nie mozna obywateli obarczyc odpowiedzialnoscia za blad i kazdy moze zatrzymac wszystkie pieniadze które juz mu wyplacono, chocby nieslusznie. A i tak gazety byly oburzone ze wyplacane kwoty obnizono (tzn. prawidlowo obliczono) bo… ludzie juz sie przyzwyczaili do tych wyzszych sum!!
    Nie mieszkamy w Polsce ❗ (To na wypadek jakby ktos jeszcze nie zauwazyl 🙂 )
    A tak w ogóle to oczywiscie urzad nie przyzna ci pieniedzy bez podstawy prawnej. Kazda decyzja jest 3x sprawdzana i to przez ludzi których nie posadzam o nieznajomosc tutejszych przepisów 8)

Zacytuje z pamieci, wiec byc moze nie oddam calego piekna tego kultowego juz hasla:

„Umyj rece jak chcesz ze mna rozmawiac” 😉

Ja natomiast wystapilem o TC w maju roku panskiego 2004 i musialem udowodnic ze nie jestem wielbladem 😉 dlatego byc moze jestem troche przewrazliwiony. Zona byla na interview o NIN trzy razy, bo za kazdym razem albo gubili jej papiery albo odrzucali (bez zadnych podstaw prawnych) jej podanie. Zalegle TC dostalismy… po prawie roku.

To tyle jezeli chodzi o kompetencje urzedników IR i sprawnosc dzialania calego systemu. Wez pod uwage ze jezeli sprawa dotyczy duzej grupy ludzi, w dodatku tubylców, ciezko jej ukrecic leb. Pojedynczym obcokrajowcem nikt specjalnie przjmowac sie nie bedzie wiec najlepsza rada dla niego to pilnowac swojego cienia. Nie zaszkodzi a pomóc moze.

Pozdrawiam. 😉 😉

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    fatamorgana wrote:

Co Ty na to V-tec???

Ja na to nic bo nie mogę znać a zwłaszcza brać odpowiedzialności za to co ktoś komus powiedział…

Pomoc finansowa dzieli się zasadniczo na contributions-based (oparta na składkach) i income-based (oparta o sytuację finansową beneficjenta). Do tej pierwszej zaliczają się wszystkie Tax Credity i Children Benefit. Ta pomoc należy się każdemu kto opłaca podatki i składki NI (czytaj pracuje).

Druga kategoria to np. Income Support, Housing/Council Tax Benefit – wynikają z faktu niemania dosyć pieniędzy czyli są formą pomocy socjalnej i są pewne ograniczenia co do przyznawania ich nowo przybyłym (także obywatelom bryt. powracającym ze stałego pobytu za granicą!)

Jobseekers Allowance – występują dwa rodzaje: właśnie Contributions-based oraz Income-based. Ten drugi zalicza się do grupy pomocy socjalnej (patrz wyżej), a aby załapać się na pierwszy trzeba najpierw opłacać składki (=pracować) przez 1 rok – za to tu stawki są wyższe.

Sory za przydługi wykład, to jest w skrócie to co wiem o benefitach, oczywiście nie daję żadnej gwarancji, bo jedyną drogą aby upewnić się czy konkretny benefit nam przysługuje i w jakiej wysokości jest ZŁOŻYĆ WNIOSEK! (najpierw dobrze jest umyć ręce 8) )

fatamorgana
    Participant

HA, ha, ha!!!
    Niezłe z tymi rękami…
    Mnie też to ubawiło. Ale muszę Wam powiedzieć, że autor tej wypowiedzi spokorniał ostatnio i wstydzi się…
    Naprawdę!
    Pozdrowienia, zwłaszcza dla V-tec-a.
    A propos ; Czy Ty V-tec nie masz przypadkiem Hondy (albo miałeś.)???

v-tec
    Członek

fatamorgana wrote:

HA, ha, ha!!!
    Niezłe z tymi rękami…
    Mnie też to ubawiło. Ale muszę Wam powiedzieć, że autor tej wypowiedzi spokorniał ostatnio i wstydzi się…
    Naprawdę!
    Pozdrowienia, zwłaszcza dla V-tec-a.
    A propos ; Czy Ty V-tec nie masz przypadkiem Hondy (albo miałeś.)???

Nie miałem jeszcze przyjemności jeździć hondą, ale pewien Anglik miał, usłyszał kiedyś jak mnie ktoś zawołał i pokazuje mi swój wóz mówiąc że tu jest moje imię… 😆
    A jeżdżę Xsarą Picasso, jak to rasowy family man 8)

Anonim
    Gość

Ah Honda V-tec 1.6, cudny samochodzik, z 1.6 l pojemnosc zaledwie 160KM bez turbo ;D , czyz to nie urocze, nie ma to jak zmienne fazy rozrzadu.

Pozdrawiam

MichalR
    Członek

Witam
    A ja mam takie pytanie,czy do otrzymania Child Benefit trzeba byc rezydentem ?, czy moge skladac (dzieci i zona sa przy mnie) nawet jesli jestem w angli 2 miesiace zakladajac ze mam stala prace itd ?? Czy bedzie mi sie on nalezal ??
    pozdrawiam
    z gory dziekuje za odpowiedz

v-tec
    Członek

MichalR wrote:

czy moge skladac (dzieci i zona sa przy mnie) nawet jesli jestem w angli 2 miesiace zakladajac ze mam stala prace itd ?? Czy bedzie mi sie on nalezal ??

Widzę że kolega nie prześledził wątku przed dodaniem swojego postu. Oj, nieładnie… Ale jeszcze można się poprawić i poczytać wyżej 🙄

bolek
    Participant

Dorzucę jeszcze któciutko coś do tematu, bo właśnie dostałem decyzje w sprawie Child Benefit.
    1.Przyznali.
    2.Dzieci są w Polsce i napisałem o tym we wniosku.
    Uzasadnili to tak:”Normalnie płacimy child benefit gdy osoba i dziecko mieszka w UK, ale regulacje unii europejskiej w powiązaniu z ubezpieczeniem społecznym czynią mozliwym wypłacenie child benefit-u także dla osoby która:
    -jest zatrudniona lub prowadzi dział.gospodarczą na mocy prawa UK, a co za tym idzie opłaca class 1 lub class 2 contribution,
    -(…)
    a jej dziecko/dzieci przebywają w innym kraju członkowskim UE.

3.Brakuje mi jeszcze miesiąca do pełnego roku, a więc nie jest wymagany 12 miesięczny okres pobytu. Być może dlatego, że Child Benefit oparty jest na składkach na ubezpieczenie, które cały czas opłacam, nie zaś na korzystaniu z funduszy socjalnych.

4.Wniosek złożyłem w listopadzie, przyznali zgodnie z ustawą od sierpnia 2005, tak więc będzie niezłe wyrównanko

😆 😆

Pozdrawiam

fatamorgana
    Participant

Moje uznanie dla wytrwałości i pomysłowości!
    Pozdrawiam.

fatamorgana
    Participant

4.Wniosek złożyłem w listopadzie, przyznali zgodnie z ustawą od sierpnia 2005, tak więc będzie niezłe wyrównanko…

A dlaczego od sierpnia i zgodnie z ustawą?
    I jeżeli można to jeszcze jedno…
    Czy ma szansę otrzymać w/w Child Benefit, osoba niepracująca, która pobiera inne zasiłki, lecz jest ubezpieczana (albo przez państwo, albo przez składkę dobrowolną, czyli płaconą przez siebie…???
    Pozdrawiam.

bolek
    Participant

Już odpowiadam: jeżeli np. pracowałem od kwietnia to child benefit należał się od kwietnia, ale ponieważ wniosek złożyłem dopiero w listopadzie, a maksymalny okres wyrównania wstecznego to 3 miesiące, więc wypłacą tylko od sierpnia.
    Jeśli chodzi o drugie pytanie, to zastanawiam sie czy to sytuacja teoretyczna czy rzeczywista?
    Ustawa mówi, że starający się o ChB musi mieć opłacane składki class 1 lub class 2 NI contribution, więc można domniemywać, że jeżeli składki te są opłacane to ChB się należy.
    (Class 1 i class 2 , płacą odpowiednio pracodawcy za pracowników i samozatrudnieni)
    ChB jest też możliwy dla osoby która: „receiving a UK insurance benefit”, ale nie jestem pewien jak to rozumieć.
    Najprostsza droga to : złożyć wniosek, najwyżej odmówią.
    Pozdrawiam

Anonim
    Gość

fatamorgana wrote:

Moje uznanie dla wytrwałości i pomysłowości!
    Pozdrawiam.

fatamorgana wrote:

4.Wniosek złożyłem w listopadzie, przyznali zgodnie z ustawą od sierpnia 2005, tak więc będzie niezłe wyrównanko…

A dlaczego od sierpnia i zgodnie z ustawą?
    I jeżeli można to jeszcze jedno…
    Czy ma szansę otrzymać w/w Child Benefit, osoba niepracująca, która pobiera inne zasiłki, lecz jest ubezpieczana (albo przez państwo, albo przez składkę dobrowolną, czyli płaconą przez siebie…???
    Pozdrawiam.

Witam, przepraszam ze nie na temat, ale jak ciagle widze post pod postem fatamograny to musialem to napisac bo moderatora tutaj nie ma z tego co widze, a wiec mianowicie chodzi o funkcje edit, wystarczy kliknac edit i dopisac info do poprzedniego posta, nie trzeba robic nastepnego pod spodem. Tworzy do forum bardziej uporzadkowanym. Aha, jeszcze jedna rzecz, ta opcja nie nabija ilosci postow 😈 .

Pozdrawiam i nie obrazac mi sie tutaj zaraz 😉

7sisters
    Participant

bolek wrote:

Dorzucę jeszcze któciutko coś do tematu, bo właśnie dostałem decyzje w sprawie Child Benefit.
    1.Przyznali.
    2.Dzieci są w Polsce i napisałem o tym we wniosku.
    Uzasadnili to tak:”Normalnie płacimy child benefit gdy osoba i dziecko mieszka w UK, ale regulacje unii europejskiej w powiązaniu z ubezpieczeniem społecznym czynią mozliwym wypłacenie child benefit-u także dla osoby która:
    -jest zatrudniona lub prowadzi dział.gospodarczą na mocy prawa UK, a co za tym idzie opłaca class 1 lub class 2 contribution,
    -(…)
    a jej dziecko/dzieci przebywają w innym kraju członkowskim UE.

3.Brakuje mi jeszcze miesiąca do pełnego roku, a więc nie jest wymagany 12 miesięczny okres pobytu. Być może dlatego, że Child Benefit oparty jest na składkach na ubezpieczenie, które cały czas opłacam, nie zaś na korzystaniu z funduszy socjalnych.

4.Wniosek złożyłem w listopadzie, przyznali zgodnie z ustawą od sierpnia 2005, tak więc będzie niezłe wyrównanko

😆 😆

Pozdrawiam

Gratuluję więc wytrwałości! Pozdrowienia dla Ciebie i innych forumowiczów.

Wyświetlanych postów: 13 (wszystkich: 16)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.