Strona główna Działy Finanse Zasilki

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Waldemar
    Członek

Witam Was wszystkich serdecznie.
    Przebywam i pracuje w Anglii od 6 miesiecy. Mam dwoje dzieci i niepracujaca zone w Polsce. Chcialbym sie dowiedziec, czy jestem wstanie dostac jakis zasilek tutaj w Anglii na moje dzieci przebywajace w Polsce?? Bo na przyklad w pracujac w Niemczech mozna pobierac zasilki na dzieci przebywajace w Polsce?a moje drugie pytanie odnosi sie do dodatku mieszkaniowego, co trzeba zrobic , aby takowy dostac. Moje zarobki nie przekraczaja 15 tys funtow. bardzo prosze was o pomoc bo bardzo mi na tym zalezy, a moj angielski nie pozwala mi na pelne zrozumienie tekstu zamieszczonego na stronach angielskich, o zasilkach.
    Pozdrawiam Wszystkich, i jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi , jak to wszystko zrobic :))) Dziekuje

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Waldemar wrote:

Witam Was wszystkich serdecznie.
    Przebywam i pracuje w Anglii od 6 miesiecy. Mam dwoje dzieci i niepracujaca zone w Polsce. Chcialbym sie dowiedziec, czy jestem wstanie dostac jakis zasilek tutaj w Anglii na moje dzieci przebywajace w Polsce?? Bo na przyklad w pracujac w Niemczech mozna pobierac zasilki na dzieci przebywajace w Polsce?a moje drugie pytanie odnosi sie do dodatku mieszkaniowego, co trzeba zrobic , aby takowy dostac. Moje zarobki nie przekraczaja 15 tys funtow. bardzo prosze was o pomoc bo bardzo mi na tym zalezy, a moj angielski nie pozwala mi na pelne zrozumienie tekstu zamieszczonego na stronach angielskich, o zasilkach.
    Pozdrawiam Wszystkich, i jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi , jak to wszystko zrobic :))) Dziekuje

Niestety, aby otrzymac zasilki na dzieci (Child Benefit i Child Tax Credit) dzieci musza mieszkac w UK. W Twojej sytuacji przysluguje Ci tylko Working Tax Credit, przy czym im wiecej zarabiasz tym mniej go dostaniesz. Przyslugiwac Ci moze Housing Benefit – zapytaj o to w miejscowym council’u.

Radzilbym Ci zastanowic sie nad sciagnieciem rodziny do UK. Dostaniecie wtedy calkiem spore zasilki, okolo kilkuset funtow na miesiac!

Jezeli chcesz, napisz do mnie na priva podajac roczne zarobki a wykonam dla Ciebie kalkulacje ile dostaniesz teraz a ile z rodzina u boku. Zeby mnie nie posadzano na forum, oswiadczam ze nie biore za to zadnych korzysci materialnych 😉

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    7sisters wrote:

Niestety, aby otrzymac zasilki na dzieci (Child Benefit i Child Tax Credit) dzieci musza mieszkac w UK.

Nieprawda.
    Otrzymasz Child Benefit i Child Tax Credit.
    Working Tax Credit przy podanych zarobkach już nie przysługuje.
    Housing Benefit raczej też nie, ale zależy ile płacisz czynszu.
    Aby otrzymać ChB i TC wypełnij i wyślij formularze dostępne np. w urzędzie skarbowym.
    Po Housing Benefit zgłoś się do urzędu ds. mieszkań w twoim mieście.

7sisters
    Participant

v-tec wrote:

Nieprawda.
    Otrzymasz Child Benefit i Child Tax Credit.
    Working Tax Credit przy podanych zarobkach już nie przysługuje.
    Housing Benefit raczej też nie, ale zależy ile płacisz czynszu.
    Aby otrzymać ChB i TC wypełnij i wyślij formularze dostępne np. w urzędzie skarbowym.
    Po Housing Benefit zgłoś się do urzędu ds. mieszkań w twoim mieście.

Do Tax Credits są uprawnione osoby powyżej 16 lat MIESZKAJĄCE NA STAŁE W UK. Jeżeli jesteś osobą samotną lub żyjącą z dala od rodziny, musisz wnioskować na INDYWIDUALNIE. Jeżeli:

– mieszkasz razem ze współmałżonkiem
    – mieszkasz wspólnie z inną osobą na zasadach małżeńskich

Musicie występować razem, na podstawie wspólnego dochodu.

Child Tax Credit przysługuje osobie/rodzinie która ZAJMUJE SIĘ DZIECKIEM. Głównym czynnikiem jest fakt z kim dziecko ZWYKLE PRZEBYWA.

Źródło:

http://www.hmrc.gov.uk/leaflets/wtc2.pdf

WNIOSEK: O Tax Credits możesz wystąpić tylko indywidualnie. Nie możesz starać się o Child Tax Credit ponieważ nie zajmujesz się dzieckiem (mieszka w Polsce). Nawiasem mówiąc, nawet gdybyś chciał, nie wystąpisz o Credits razem z żoną bo potrzebny byłby jej NIN. Jeżeli występujesz o TC indywidualnie, bez uwzględnienia dzieci, otrzymasz WTC tylko poniżej dochodów ok. 10 000 rocznie (tu przyznaję rację v-tec 😉 ).

O Child Benefit możesz wystąpić, jeżeli dziecko MIESZKA RAZEM Z TOBĄ.

Źródło:

https://esd.dwp.gov.uk/dwp/help/help_chbc_whocan.jsp

Możesz być uprawniony do Housing Benefit – zależy od Twojej indywidualnej sytuacji. Możesz być uprawniony ponadto do Council Tax Benefit (częściowego lub człkowitego zwolnienia z podatku lokalnego). Zapytaj w swoim council’u.

bolek
    Participant

„O Child Benefit możesz wystąpić, jeżeli dziecko MIESZKA RAZEM Z TOBĄ.

Źródło:

https://esd.dwp.gov.uk/dwp/help/help_chbc_whocan.jsp

ale to żródło linijke dalej podaje także, że można się starać o Child Benefit w jeszcze jednym przypadku:
    gdy dziecko mieszka z kims innym, ale wysyłasz na dziecko pieniądze i kwota, którą wysyłasz jest równa lub większa niż child benefit i osoba z która mieszka dziecko nie pobiera child benefitu (polski odpowiednik to zasiłek rodzinny)- ale to ostatnie o nie pobieraniu zasiłku nie do końca jest prawdą.
    Child benefit należy się też wtedy gdy obywatel UK pracuje za granicą a jego dzieci pozostają w UK

Już wyjaśniam na własnym przykładzie:
    Wysłałem wniosek o Child Benefit wraz z polskim oryginałem aktu urodzenia dziecka. Otrzymałem zwrot oryginału aktu urodzenia wraz z prośbą o wypełnienia dodatkowego formularza (jak dla ob. UK pracującego za granicą) – wypełniłem i odesłałem. Po ok. 2 miesiącach otrzymałem informacje, że mojej małzonce jako, że dziecko pozostaje w Polsce należy sie polski child benefit, czyli zasiłek rodzinny, w tym celu, aby uzgodnić stanowisko wysłali zapytanie do polskiego urzędu, jednocześnie poinformowano mnie, że jeżeli polski ChB okazałby się niższy od angielskiego to ponieważ pracuję w UK i płacę national insurance należy mi się wyrównanie do wysokości angielskiego Child Benefit-u.

Który jest niższy zapewne się domyślacie, więc wnioski wyciągniecie sami.

Zatem gorąco zachęcam do składania wniosków, te pieniądze wam się należą.( słyszałem nawet że w urzędach są mocno rozbawieni gdy ktoś mówi że jest tu niedługo i nie wie czy mu wypada się starać o child benefit….- Jak to? Płaci Pan/Pani podatki tutaj przecież….- odpowiadają)

Pozdrawiam i życze powodzenia

[b:4cc6ce8fc5][u:4cc6ce8fc5][/u:4cc6ce8fc5][/b:4cc6ce8fc5]

7sisters
    Participant

Bolek,

Czy informacje jakie podajesz dotycza tylko Child Benefit czy takze Child Tax Credit? Szczerze mowiac ja spotkalem sie dotychczas tylko z taka interpretacja urzedu ze dziecko musi mieszkac w UK.

bolek
    Participant

Informacje dotyczą tylko child benefit. Tematu child tax credit jeszcze nie przerabiałem, ale tu już chyba dzieci muszą być w UK. Chociaż mam zamiar nad tym usiąść na dniach. Ogólnie polecam: jeżeli z informacji na oficjalnych stronach nie wynika w 100%, że coś wam się nie należy, to próbujcie składać wnioski, co najwyżej ryzykujecie znaczek i pare straconych godzin.
    Pozdrawiam

Kaliko
    Participant

zgadzam sie z v-tec otrzymasz to wszystko o czym on pisze moi znajomi sa w tej samej sytuacji i dostaja pieniazki

Waldemar
    Członek

dziekuje wszystkim bardzo za odpowiedzi, a wiec czas zaczac sie tym zajmowac:))) Dziekuje jeszcze raz.

7sisters
    Participant

Jeszcze jedna rada.

O ile nie wynika to z papierow jakie skladasz, przed wystapieniem o Child Benefit i Child Tax Credit radzilbym uzyskac oswiadczenie Inland Revenue, najlepiej pisemne, ze nalezy Ci sie taki zasilek rowniez w przypadku kiedy DZIECKO MIESZKA W POLSCE.

Jak widac przepisy sa dosc niejasne i lepiej zabezpieczyc sie przed ewentualnym oskarzeniem o fraud.

v-tec
    Członek

7sisters wrote:

Jak widac przepisy sa dosc niejasne i lepiej zabezpieczyc sie przed ewentualnym oskarzeniem o fraud.

Teraz to już wybacz ale bez sensu piszesz.
    Wniosek możesz złożyć każdy, nawet o uznanie cię legalnym następcą tronu i nic ci za to nie grozi oprócz odmowy.
    Fraud polega na podaniu we wniosku nieprawdy lub zatajeniu prawdy (np. jak napiszesz że dziecko mieszka z tobą w UK a faktycznie jest w Polsce to będzie fraudulent application)

7sisters
    Participant

v-tec wrote:

Fraud polega na podaniu we wniosku nieprawdy lub zatajeniu prawdy (np. jak napiszesz że dziecko mieszka z tobą w UK a faktycznie jest w Polsce to będzie fraudulent application)

Natomiast może się zdarzyć że urząd uzna że przyznał Ci pieniądze bez podstawy prawnej i będziesz musiał je zwracać. Nie pomyslałeś o tym?

Taquilla
    Członek

Skoro już parę rozgarniętych w temacie kolegów wrzuciło tu kilka porad i wskazówek to może podpowiedzą czy i na co mogą liczyć?:

1. Mój kuzyn i kuzynka – oboje mieszkają i pracują w Accrington k/Blackburn – mają 16-letniego syna który w Polsce uczy się – mieszka u babci. Oczywiście oboje rodziców utrzymuje syna – łoży na niego i w ogóle. Czy nie można ich porównać do Brytyjczyków którzy wysłali dziecko na nauki za granicę?

2. Kolega – Reading k/Lądka – w Polsce rozwiódł się i wyjechał do UK – jest tutaj kierowcą, po jakimś czasie pogodził się z (formalnie byłą) żoną, pod której opieką pozostaje 2 dzieci 5, 7 lat. Oczywiście Kolega łoży na dzieci i to o wiele więcej niż uzgodniono przy ustalaniu kwoty alimentów. Utrzymuje je finansowo.

Jakbyście mieli jakieś konkluzje – śmiało – z góry dzięki.

v-tec
    Członek

7sisters wrote:

Natomiast może się zdarzyć że urząd uzna że przyznał Ci pieniądze bez podstawy prawnej i będziesz musiał je zwracać. Nie pomyslałeś o tym?

Wiesz, nawet był tu podobny przypadek, rok temu. Wskutek błędu w programie wiele rodzin (tysiące) otrzymało zawyżoną kwotę tax credit. Gdy to odkryto, rząd zdecydował że nie można obywateli obarczyć odpowiedzialnością za błąd i każdy może zatrzymać wszystkie pieniądze które już mu wypłacono, choćby niesłusznie. A i tak gazety były oburzone że wypłacane kwoty obniżono (tzn. prawidłowo obliczono) bo… ludzie już się przyzwyczaili do tych wyższych sum!!
    Nie mieszkamy w Polsce ❗ (To na wypadek jakby ktoś jeszcze nie zauważył 🙂 )
    A tak w ogóle to oczywiście urząd nie przyzna ci pieniędzy bez podstawy prawnej. Każda decyzja jest 3x sprawdzana i to przez ludzi których nie posądzam o nieznajomość tutejszych przepisów 8)

fatamorgana
    Participant

A tak w ogóle to oczywiście urząd nie przyzna ci pieniędzy bez podstawy prawnej. Każda decyzja jest 3x sprawdzana i to przez ludzi których nie posądzam o nieznajomość tutejszych przepisów…

No to w takim razie albo w Job Centre i DSS nie potrafią dodawać, albo ktoś z urzędasów wprowadził mnie w błąd, bo wiem od nich, że aby uzyskać prawo do zasiłków ( Jobseekers Allowance, i ew. Housing Benefit, Council Tax Credit) należy mieć PRZEPRACOWANE MIN. 12 MIESIĘCY (dla Polaków i tych innych 'nowounijnych’), a co za tym idzie papiery poświadczające ten stan rzeczy (kwity wypłat, wpłaty składek ubezpieczeniowych…).
    Wiem o kimś, kto mimo że nie przepracował jeszcze tych 12 m-cy, dostał wszystkie wymienione zasiłki. Mało tego, nie miał nawet ciągłości, tzn. pracował kilka miesięcy dla jednej firmy/agencji, potem przerwa (kilka tygodni, ale więcej niż miesiąc), znowu do pracy, przerwa…itd.
    A podobno liczy się to tak, jak w przypadku rejestracji Home Office (max. przerwa 1 miesiąc), czyli ciągłość roku.
    Sprawa ciekawa, zwłaszcza że po 12 miesiącach pracy można wystąpić o pozwolenie na stały pobyt i uzyskać prawo swobodnego przemieszczania się (ja to nazywam 'europass’)
    Co Ty na to V-tec???

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.