Strona główna Działy Praca home office/NIN

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    bigees
    Participant

czy ktos wie, jak dlugo bedzie trzeba dokonywac rejestracji i oplat w home office dla nowo przybylych pracownikow?

TommyB
    Członek

do odwolania??

Jak nas z EU nie wykopia za Kaczek Dziela Z(j)eb(r)ane, to jeszcze troche potrwa. A jak wykopia to zaloza kwarantanne z uwagi na „ptasia grype” i nie trzeba bedzie rejestrowac 😈

A bardziej serio: az rzad Uk nie zmieni zdania. Na razie monitoruja wszystkich z krajow, ktore ostatnio weszly do EU.

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    bigees wrote:

czy ktos wie, jak dlugo bedzie trzeba dokonywac rejestracji i oplat w home office dla nowo przybylych pracownikow?

Witaj.
    Podobno jeden z ministrów nalega na zniesienie tego obowiązku rejestracji z uwagi na jego niewielką skuteczność.
    I tak nie wiadomo dokładnie ile osób tu pracuje, bo nie wszyscy (paradoksalnie przez te 50, a teraz 70 funtów) się zarejestrowali, a poza tym jak sprawdzić, czy jeszcze są czy już wyjechali. Ale póki co, decyzji i zmian nie ma. Urzędy i ministrowie nie pracują w UK zbyt szybko. No i pozostaje pytanie co na to Immigration Office oraz Skarb Państwa (kupa pieniędzy z opłat rejestracyjnych…)
    Ja nie mam do dziś rejestracji, bowiem zaraz na początku założyłem firmę i …nie muszę. Nawet jeśli nie prowadzę obecnie tej działalności…

ScOOrK
    Członek

I tutaj klaniam sie niziutko za pomyslowosc. Serio.

Prosze brac przyklad – to nie boli 😀

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    fatamorgana wrote:

Ja nie mam do dziś rejestracji, bowiem zaraz na początku założyłem firmę i …nie muszę. Nawet jeśli nie prowadzę obecnie tej działalności…

Owszem… musisz, jeżeli jesteś zatrudniony. Nie musiałbyś gdyby działalność była twoim jedynym sposobem zarobkowania (a tak nie jest jak wnioskuję z tego co napisałeś)

fatamorgana
    Participant

v-tec wrote:

fatamorgana wrote:

Owszem… musisz, jeżeli jesteś zatrudniony. Nie musiałbyś gdyby działalność była twoim jedynym sposobem zarobkowania (a tak nie jest jak wnioskuję z tego co napisałeś)[/quote]

No wiesz V-tec…z Tobą to mi po prostu nie bardzo wypada polemizować…
    Ale powiem tak; Mogę nie mieć nadal, bo;
    1. jestem na SAMOZATRUDNIENIU…
    2. będąc na bezrobotnym (czasami się zdarza…) i nadal mając zgłoszone samozatrudnienie (płacąc składkę na NIC), to jednak raczej NIE MUSZĘ…

W takim przypadku (1+2) nie ma mowy o zatrudnieniu dla kogoś, a skoro nie podpisuję z nikim umowy o pracę, to nie ma obowiązku rejestracji…
    I jak??? 😆

bagkcyl
    Participant

Od dzisiaj nowy Home Office, testy z jezyka i z info o UK,tak wiec kto bedzie chcial legalnie pracowac w UK bedzie musial sie troche pomeczyc

Uxbridge
    Członek

Chyba to trochę nieścisłe.
    Z informacji na stronach gov, wynika że WRS dla 8 "nowych" krajów Unii nie ulega zmianie (wzrasta opłata do 90F).
    Natomias test z wiedzy o UK dotyczy tych, którzy wystąpia o prawo nieograniczonego pobytu "permanent settle" w UK. Nie jest to tożsame z "residence permit" o który można się ubiegać po 12 miesiącach w WRS.
    I to jest różnica. Wcześniej test dotyczył jedynie osób występujących o obywatelstwo.
    Nie trzeba zdawać żadnego testu z języka. Radzą tylko, żeby się upewnić czy twój angielski jest na poziomie ESOL 3. Jeśli przejdziesz test ze znajomości UK to oznacza jednocześnie, że opanowałeś właściwie język.

v-tec
    Członek

Niniejszym ogłaszam że kol. Uxbridge mija się z prawdą, egzaminy z angielskiego zostały wprowadzone, w tym celu w halach przylotów na lotniskach oraz na angielskim końcu eurotunelu wydzielono specjalne sale w których będą one przeprowadzane. Nie tylko język ale wymagane będzie także np. odśpiewanie min. 1 zwrotki hymnu Zjedn. Królestwa.
    Kto nie zda w tył zwrot, walizki w dłoń i naprzód do Polski marsz!
    http://www.homofis.uk/info_dla_polaczkow-idiotow/egzaminy.htm

A tak poza tym to zauważyliście że opłata za wrs (gwarowo: hom ofis) jest chyba najszybciej rosnącą opłatą administracyjną w UK? Wzrost o 80% w ciągu niecałych 3 lat 😯

7sisters
    Participant

v-tec wrote:

Nie tylko język ale wymagane będzie także np. odśpiewanie min. 1 zwrotki hymnu Zjedn. Królestwa.

Nie jest to wprawdzie hymn UK ale tylko to umiem zaspiewac.
    Moge nie wracac do PL?

All things bright and beautiful,
    All creatures great and small,
    All things wise and wonderful,
    The Lord God made them all.

Each little flower that opens,
    Each little bird that sings,
    He made their glowing colours,
    He made their tiny wings.

The Lord God made them all

The purple-headed mountain,
    The river running by,
    The sunset and the morning,
    That brightens up the sky;

The cold wind in the winter,
    The pleasant summer sun,
    The ripe fruits in the garden,
    He made them every one;

The tall trees in the greenwood,
    The meadows for our play,
    The rushes by the water,
    To gather every day;

He gave us eyes to see them,
    And lips that we might tell
    How great is God Almighty,
    Who has made all things well.

The Lord God made them all.

Zreszta, jakbym zaczal spiewac, zaraz by mi powiedzieli zebym zostal, bylebym tylko juz nie spiewal. 😀

fatamorgana
    Participant

v-tec wrote:

…Kto nie zda w tył zwrot, walizki w dłoń i naprzód do Polski marsz!

😯 😯 😯
    Na piechotę????????? 😯

😯 😯 😯

Chyba raczej…
    http://www.janusz.uk/haracze/home-office/koniec taniochy-koniec darmochy/htm
    😉 🙂

Pedroo
    Członek

O co chodzi z tym home office i kidy to trzbeqa zaplacic, niektorzy mowia ze zaraz jak zaczynasz prace inni ze po miesiacu pracy???

Marta Klecz
    Członek

masz na to miesiac. Jak po miechu nie jestes zarejestrowany….to…..nno wlasnie co?

Prekursor
    Członek

Pedroo wrote:

O co chodzi z tym home office i kidy to trzbeqa zaplacic, niektorzy mowia ze zaraz jak zaczynasz prace inni ze po miesiacu pracy???

http://www.workingintheuk.gov.uk/working_in_the_uk/en/homepage/schemes_and_programmes/worker_registration.Maincontent.0003.file.tmp/Home%20Office%20WRS%2020pp%20PROOF.pdf

W linku powyzej jest wszystko wytlumaczone.
    Pozdrawiam

Uxbridge
    Członek

Marta wrote:

masz na to miesiac. Jak po miechu nie jestes zarejestrowany….to…..nno wlasnie co?

To pracodawcy moga wlepic kare za zatrudnianie niezarejestrowanego.
    I po kazdej zmianie pracy trzeba HO poinformowac o tym. Jesli w ramach rejestracji przepracowalismy rok w UK, a przerwy miedzy kolejnymi pracami nie przekroczyly w sumie 30 dni, to ten obowiazek znika.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.