Strona główna Działy Hyde Park Wiadomości z Polski

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 16)
  • Autor
    Wpisy
    ScOOrK
    Członek

I zgodnie wszyscy razem, wiec i ja to powiem. Macie racje. Moze nie wszedzie (z mojego punktu widzenia – podkreslam), ale w wiekszosci. Ja jednak nie mam zamiaru mojej kosy unosic na slonce, bo to faktycznie nic nie da. Ale moze mi sie uda 😀 cos zmienic w naszym kraju, jesli nie to moze chociaz zapoczatkowac.

I choc by mi sie to udalo, to historia i tak o mnie zapomni, a wiecie dlaczego?? Bo ja to chce zrobic dla Polski, a o takich sie zapomina.

A prosze tylko o wiare…

… w nas.

Pozdrawiam Wszystkich!!

Dana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    ScOOrK wrote:

I zgodnie wszyscy razem, wiec i ja to powiem. Macie racje. Moze nie wszedzie (z mojego punktu widzenia – podkreslam), ale w wiekszosci. Ja jednak nie mam zamiaru mojej kosy unosic na slonce, bo to faktycznie nic nie da. Ale moze mi sie uda 😀 cos zmienic w naszym kraju, jesli nie to moze chociaz zapoczatkowac.

I choc by mi sie to udalo, to historia i tak o mnie zapomni, a wiecie dlaczego?? Bo ja to chce zrobic dla Polski, a o takich sie zapomina.

A prosze tylko o wiare…

… w nas.

Pozdrawiam Wszystkich!!

Gdy wrócę do kraju do chętnie do Ciebie dołączę, w ten sposób już będą dwie kostki domina, a jestem pewna, że wkrótce znajdzie się więcej.
    Wierzę, że w Polsce wreszcie coś musi się zmienić, a pierwsza rzecz od której musimy zacząć to pozbyć się naszego polskiego fatalizmu, potem już będzie z górki…

Kaliko
    Participant

Swietnie we wtorek napije sie za Was Kubusia w srode zas soczku z Hortexu albo Tymbarka i zawsze sie zastanawiam dlaczego zapominacie ze kazdy z nas to taka mala Polska. Jest ona taka, jaka chcecie zeby byla, taka Polske widza jakimi jestesci. Dlaczego nigdy mi sie nie zdarzylo byc kontrolowana na granicach zadnych. Przekraczalam je w róznym towarzystwie. Dlaczego zawsze mówia witamy pania na terenie danego kraju zyczymy milego pobytu. A mam ten cholerny tylko Polski paszport. No dlaczego?

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Kaliko wrote:

Swietnie we wtorek napije sie za Was Kubusia w srode zas soczku z Hortexu albo Tymbarka i zawsze sie zastanawiam dlaczego zapominacie ze kazdy z nas to taka mala Polska. Jest ona taka, jaka chcecie zeby byla, taka Polske widza jakimi jestesci. Dlaczego nigdy mi sie nie zdarzylo byc kontrolowana na granicach zadnych. Przekraczalam je w róznym towarzystwie. Dlaczego zawsze mówia witamy pania na terenie danego kraju zyczymy milego pobytu. A mam ten cholerny tylko Polski paszport. No dlaczego?

Ooooooh!!! Kaliko!!! Czy Ty naprawdę nie wiesz, że z kobietami zawsze jest inaczej???
    Pogranicznicy zawsze inaczej reagują na widok kobiety, a inaczej jak widzą samego faceta (Polaka), w dodatku z dużą ilością pieczątek w paszporcie, znającego język i w dodatku posiadającego sporo przeróżnego bagażu…
    Teraz kapujesz???
    Poza tym, ja nie jeżdżę po świecie utartymi szlakami, gdzie tłumy walą tysiącami i nie ma czasu na szczegółowe kontrole…
    Najczęściej były to mniejsze rangą przejścia graniczne, w dodatku w rejonach, gdzie Polacy właściwie nie pojawiają się wcale…albo są rzadkością.
    Teraz widzisz sama, jest inaczej…

ScOOrK
    Członek

Brawo i dzięki Ci Dana (w końcu przestałem się czuć tutaj samotny) za poparcie (i Tobie Kaliko za soczki 😀 ).

A tak swoją drogą mam pytanie do Ciebie fatamorgana (tylko sie nie obraź); Skoro masz takie problemy na granicach to jak Ty wyglądasz???
    130kg zywych miesni 2,2 m wzrostu i łysy z tatuażem na czole?? 😉
    A poważnie, to może te problemy paszportowe to przez zachowanie, bo jednak uśmiech czasem może cuda zdziałać. 😀

Pozdrawiam Wszystkich!!!

fatamorgana
    Participant

ScOOrK wrote:

Brawo i dzięki Ci Dana (w końcu przestałem się czuć tutaj samotny) za poparcie (i Tobie Kaliko za soczki 😀 ).

A tak swoją drogą mam pytanie do Ciebie fatamorgana (tylko sie nie obraź); Skoro masz takie problemy na granicach to jak Ty wyglądasz???
    130kg zywych miesni 2,2 m wzrostu i łysy z tatuażem na czole?? 😉
    A poważnie, to może te problemy paszportowe to przez zachowanie, bo jednak uśmiech czasem może cuda zdziałać. 😀

Pozdrawiam Wszystkich!!!

HA, HA!
    Wiedziałem, że przynajmniej tak pomyślicie, jeśli nie napiszecie!
    No i proszę…
    Odpowiedź brzmi. Na przestrzeni tych wszystkich lat (gdzieś pomiędzy 1995-2004) wzrost- constans 174cm., waga…..od 75-85 kg. (lekkopółśrednia chyba…), włosy ciemne, ani za krótkie ani za długie, bez kogutów, piór, punków itd…. Znaków szczególnych (blizny , szramy jak u typa spod ciemnej gwiazdy) nie posiada. Na widok pogranicznika i celnika zawsze zdejmuje czarne okulary. Co jeszcze?
    Lubi się uśmiechać, ale jest poważny. Na granicach zachowuje się jak rasowy turysta a nie przemytnik…

No to czego chcecie od wyglądu????
    Przecież napisałem w poprzednim poście dość jasno z czego to wynikało…
    Może jeszcze dodam, że były to raczej dalekie podróże, często poza sezonem, zatem nie pasowałem im na turystę, no i przekraczałem granice nie raz nocą, ale w końcu po co przejścia są otwarte 24 godz na dobę???

P.S. Ja się nie obrażam tak łatwo, a z Was (i Waszych wypowiedzi) mam niezły ubaw czasami…

ScOOrK
    Członek

No to ja jestem lepszy, wiekszy i ciezszy z malym irokezem na glowie, ale problemow z przechodzeniem nie mam, a okulary zdejmuje tylko jak mnie o to poprosza (wiec moze dlatego mi sie caly czas udaje). 😀

Pozdrawiam Wszystkich!!!

fatamorgana
    Participant

ScOOrK wrote:

No to ja jestem lepszy, wiekszy i ciezszy z malym irokezem na glowie, ale problemow z przechodzeniem nie mam, a okulary zdejmuje tylko jak mnie o to poprosza (wiec moze dlatego mi sie caly czas udaje). 😀

Pozdrawiam Wszystkich!!!

ScOOrk! Obawiam się, że nie byłoby Ci do śmiechu, jakbyś miał 6 -cio godzinną kontrolę z rewizją Ciebie i pojazdu włącznie…
    Albo jakby Cię Fryce zatrzymali i kazali się tłumaczyć ze wszystkiego co masz wartościowe, czy Twoje…
    Takie są efekty bycia Polakiem np. w Niemczech…
    Przy innej okazji opowiem Wam I tobie co widziałem na parkingach przy autostradach w Niemczech.
    Niby wiecie, ale jednak nie….

v-tec
    Członek

7sisters wrote:

Nie staram się o brytyjski paszport bo na nic mi on potrzebny. Nie wybieram się do US więc wszystko mi jedno czy musiałbym się starać o ich wizę. Natomiast z polskim paszportem mam takie same prawa w EU jak Anglik a na dodatek umiem te prawa wyegzekwować.

Zgadzam się i popieram. Pakusy niech walczą o ang. paszporty, dla nich to jest coś, ale my jesteśmy w tej samej Unii Eur. co Anglicy i mamy jednakowe prawa, może poza wizami do Stanów, ale to już nie wina Anglików ani Unii, poza tym na razie się tam nie pcham, fotografowanie facjaty i pobieranie paluszków na granicy – no, thanks.

fatamorgana
    Participant

v-tec wrote:

7sisters wrote:

Nie staram się o brytyjski paszport bo na nic mi on potrzebny. Nie wybieram się do US więc wszystko mi jedno czy musiałbym się starać o ich wizę. Natomiast z polskim paszportem mam takie same prawa w EU jak Anglik a na dodatek umiem te prawa wyegzekwować.

Zgadzam się i popieram. Pakusy niech walczą o ang. paszporty, dla nich to jest coś, ale my jesteśmy w tej samej Unii Eur. co Anglicy i mamy jednakowe prawa, może poza wizami do Stanów, ale to już nie wina Anglików ani Unii, poza tym na razie się tam nie pcham, fotografowanie facjaty i pobieranie paluszków na granicy – no, thanks.[/quote]

I ja się zgadzam, bo widzę, że pominęliście pewien wątek mojej wypowiedzi….
    Nie chodzi mi ani o wyjazd do Stanów (zastanawiające, dlaczego większość wpadła właśnie na to…mnie USA pociągają WYŁĄCZNIE turystycznie i krajobrazowo), ani o posiadanie paszportu brytyjskiego, aby mieć dla szpanu.
    Chcę go mieć, bo jak widzę takiego cwanego gnojka, Cygana (polskiego czy czeskiego), który całe życie nic nie robi, oszukuje ile się da i jeszcze wyciąga łapy (NIEUMYTE V-tec!) po brytyjską kasę, I JEST ANGLIKIEM (pożal się Boże co z niego za Anglik?), to ja po prostu nie chcę być gorszy!
    Poza tym, w świecie, Anglik- jego paszport na granicy- ZAWSZE wzbudza więcej szacunku niż Polak (no może za wyjątkiem np. Iraku…), a na pewno daje więcej ułatwień w podróżowaniu po świecie (a jest to moja nieustająca pasja).
    Łatwiej też o bezwizowy wyjazd do co niektórych państw, gdzie chcę się udać.
    Mało ???
    No to jeszcze dodam, że na pewno będzie mi łatwiej o pracę TUTAJ, bo przecież sami wiecie, jak oni wolą jednak SWOICH…
    I myślę o dobrej pracy…
    Nie szkodzi, że język nie będzie jeszcze ten sam (akcent, wymowa), ale Anglik to Anglik i już!

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 16)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.