Strona główna Działy Hyde Park ?? prawko ?? dokumenty

Wyświetlanych postów: 11 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Moniqa20
    Członek

czy wie ktos moze gdzie sie udac z dokumentami w jezyku polskim zeby przetlumaczono mi je na jezyk angileski??? ile to kosztuje?? jakis adres moze ktos zna i wogole jakies informacje na ten temat bo ja jakos sie nie orientuje…pozatym sa ta dokumenty z ukonczenia kursu wizazu w polsce mam tez certyfikat unijny z tego kursu takze w tym kierunku moge ponoc startowac we wszystkich krajach UE ….no i moze jakas agencja pracy jest co by mi mogla w tym kierunku znalesc prace czy raczej na wlasna reke trzeba szukac???
    2 sprawa chcialabym wymienic polskie prawko na brytyjskie….bo to polskie mi sie juz raczej nie przyda ….wczsniej gdzies o tym czytalam na tej stronie leeds.pl ale teraz tego znalesc nie moge ….wiec jezeli ma ktos pojecie na ten temat to prosze o pomoc…a mianowicie jak gdzie i za ile???

z gorki dzieki
    i wilekie pozdrowionka dla aktywnych :)))))

Moniqa20
    Członek

no to widze wszyscy maja pojecie na ten temat…..umiesz liczyc licz na siebie….

TommyB
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Moniqa20 wrote:

no to widze wszyscy maja pojecie na ten temat…..umiesz liczyc licz na siebie….

Takie samo jak ty o uzyciu funkcji „szukaj” na forum, jak rowniez o przejrzeniu poradnika na stronie glownej.

Ehhh, powinni wprowadzic prawo jazdy na Internet z obowiazkowym egzaminem z netetykiety 😈

Moniqa20
    Członek

dlaczego sie wypowiadasz ze tkos nie umiue czegos uzyc jak w tym przypadku funkcju „szukaj” wez sobie czlowieku pod uwage ze moze tkos nie ma czasu ….a jezeli chodzi o poradnik to przeszukalam caly niczego nie znalazlam moze jestem slepa nie wiem ….a jak jestes taki madry to to znajdz w poradniku ….wiem ze kiedys bylo ale niestety teraz zniklo …wiec powodzenia ….nie mam wiecej czasu na szperanie po internecie po stronach za informacjami a od tego jest w koncu to forum zeby sie o cos moznabylo zapytac…bo moze ktos inny ma pojecie na dany temat albo ma wiecej czasu i bedzie tak mily zeby to dla mnie znalesc…na ciebie nie licze …a jezeli ktos inny udzieli mi informacji albo wyszuka cos w necie na ten temat bede bardzo wdzieczna….

woyth
    Członek

Oj widze nerwowo sie zrobilo a tu taki piekny piatek 8)

Faktycznie bylo kiedys cos na temat wyrabiania tutejszego prawa jazdy ale gdzies sie zapodzialo 😀
    Jesli chcesz wymienic prawo jazdy polskie na prawo jazdy angielskie bedzie Cie kosztowac taka przyjemnosc 38 funtow plus to co zaplacisz za zrobienie zdjecia. Aby starac sie o wymiane prawa jazdy musisz wypelnic wniosek D1 (do dostania w najblizszym biurze DVLA, najblizszej poczcie lub mozesz go otrzymac listownie tutaj https://www.dvla.gov.uk/forms/ordering_forms.htm). Wspomniane 38 funtow mozesz zaplacic w oddziale DVLA i od razu wezma od Ciebie wniosek razem z Twoim polskim prawem jazdy lub tez mozesz wyslac czek wraz z formularzem i Twoim polskim prawem jazdy. Polskie prawo jazdy nie bedzie zwrocone. Oczekujesz do 15 dni roboczych i prosze Ciebie bardzo masz sliczniutkie nowiutkie prawo jazdy 😀

Tlumaczenia dokumentow polskich najpewniej dokonasz w naszym konsulacie ale obawiam sie ze kapeczke Cie to bedzie kosztowac moze warto przemyslec wyslanie tych dokumentow do Polski i poproszenie zaprzyjaznionej osoby o zalatwienie tego w Polsce 💡

Wszelakie kursy i dyplomy rozpoznawane sa tutaj http://www.naric.org.uk/ ale nie mam dla Ciebie dobrych wiesci, ceny moga byc wysokie. Byc moze lepszym pomyslem jest udanie sie do najblizszego collegu gdzie przemile Panie w sekretariacie sprobuja znalezc angielski odpowiednik Twojego wyksztalcenia i wydrukuja Ci zwykla kartke A4 z opisem coz to za kwalifikacje posiadasz a kartke ta mozesz wykorzystac do wstepnego opisu pracodawcy Twoich kwalifikacji. A jesli juz bedziesz zarabiac krocie 😉 to wtedy skorzystasz z uslug NARIC lub nie 8)

Pozdrawiam Woyth

PS
    Na nerwy polecam herbatki ziolowe, nie niszcza one watroby i sprawiaja ze nerwy szybciuchno odchodza 😉

Ch0dA bOy
    Participant

nie przerabiaj sobie prawojazdy, to w niczym Ci nie pomoze tylko pogorszy sprawe. Z polskim jestes w stanie sie jeszcze zawsze wykrecic z mandatow, punktow karnych itp. Poza tym masz wiekszy limit punktow. DVLA nie wie jeszcze do konca jak traktowac polskie prawka, databazy nie sa sprzezone ze soba, wiec generalnie ich brak doinformowania wychodzi na twoja korzysc. Natomiast angielskie prawko ma chyba tylko 12 punktow i jest kolejnym stopniem wtajemniczenia w bycie obserwowanym przez mi5

Moniqa20
    Członek

dziekuje wielkie za przydatne info….a jeszcze jedno pytanie…czy jest mozliwosc zeby zwykly tlumacz polsko angielski mi to przetlumaczyl czy raczej powinno byc to przetlumaczone na drodze „prawnej”…chodzi mi czy pod takim tlumaczeniem musi byc jakas pieczatka ze jest to prawnie przetlumaczone….czy cos takiego???

woyth
    Członek

Jesli chcesz uzyc tlumaczenia swoich kwalifikacji do tego zeby zalaczyc je do cv uwazam ze w zupelnosci wystarczy zwykle tlumaczenie. Starasz sie w ten sposob ulatwic ewentualnemu pracodawcy odnalezienie sie w Twoich papierach, ktore sa jakby wypisane w jezyku blizej mu nie znanym.
    Urzedowe potwierdzenie tlumaczenia bedzie Ci potrzebne jesli bedziesz chciala skorzystac z uslug NARIC, z ktorych to skorzystasz jak juz zarobisz krocie 😀

Musisz zwrocic rowniez uwage ze czasami tlumaczenia dokonane przez tlumaczy w Polsce sa niestety niedokladne i niezbyt dokladnie oddaja charakter Twoich kwalifikacji. W zadnym wypadku nie mowie ze tlumacze sa zli czy tez niekompetentni ale specjalizacji i stopni jest tak duzo (szczegolnie tutaj) ze czasami tlumacz moze nie oddac tego co oddane byc powinno. W zwiazku z czym polecam wczesniejsza wizyte w najblizszym collegu, gdzie przemile panie …itd

Skoro polskie prawo jazdy Ci sie nie przyda i nie starasz sie jezdzic po paru glebszych, nie starasz sie pozbawic zycia innych uzytkownikow drogi, nie prowadzisz niebezpiecznie to wtedy angielskie prawo jazdy ulatwi Ci troche zycie bo jest dokumentem uznawanym wszedzie niezaleznie od tego co chcesz zalatwic a jesli nie posiadasz rachunkow na swoje nazwisko to do identyfikacji gdziekolwiek wystarczy Ci polski paszport i angielskie prawo jazdy. A jesli jezdzisz po paru glebszych, starasz sie pozbawic zycia innych uzytkownikow drogi, prowadzisz niebezpiecznie no to coz to chyba niewazne jakie prawo jazdy masz 8)

woyth
    Członek

Sprawdzilem ceny w NARICu i nie sa takie okrutne (nie wiem skad mnie sie to wzielo 😳 ) w zwiazku z czym poprawiam co powiedzialem wczesniej o zarobionych krociach 😀 ale panie z sekretariatu zostawiam….

Pozdrawiam i milego wekenda zycze

TommyB
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Moniqa20 wrote:

dlaczego sie wypowiadasz ze tkos nie umiue czegos uzyc jak w tym przypadku funkcju „szukaj” wez sobie czlowieku pod uwage ze moze tkos nie ma czasu ….

5 sekund… tyle trwalo odszukanie na forum twoje zapytania z pazdziernika dotyczacego tej samej sprawy:
    http://www.leeds.pl/forum/viewtopic.php?t=675&highlight=prawo+jazdy

Zdaj sobie sprawe, ze marnujesz czas ludziom zadajac po kilka razy te same pytanie. Fakt, to ich czas jest zmarnowany, nie twoj. Dla ciebie to oszczednosc, wiec masz to gdzies… 😆

Moze pisalas te zapytanie, tak aby moc zniesc to zycie???

dla mnie to EOT

Moniqa20
    Członek

drogi panie Tommy ja wcale nie mowie ze sie nie pytalam o to samo wczesniej ale tak saamo wczesniej jak i teraz nie uzyskalam informacji gdzie ja mam to wyslac na jaki adres ….chyba nie wsadze swojego prawojazdy w koperte i nie wysle nie podajac adresu…logiczne co nie???

aha i bardzo przepraszam tych wszystkich ktorym zmarnowalam czas ale nie wiedzialam ze „mam go gdzies” wiec bardzo przepraszam za swoja niewiedze i za swoja niby pseudo ignorancje w stosunku do innych 🙁

wybaczcie

Wyświetlanych postów: 11 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.