Strona główna Działy Hyde Park zakaz mowienia po polsku w pracy

Wyświetlanych postów: 3 (wszystkich: 16)
  • Autor
    Wpisy
    Taquilla
    Członek

Brońmy języka polskiego ale jednocześnie nie brońmy się przed angielskim. Założę się że jeśli każda z tych mówiących po polsku osób znałaby perfekcyjnie język angielski taki problem by nie wynikł. Moim zdaniem sprawa wynikła z prostego powodu. Polacy pracujący w Anglii czy w Irlandii w większości ida po najniższej linii oporu i jeśli mogą w jakikolwiek sposób uniknąć angojęzycznej konwersacji korzystają z tego. I pracodawca nie może na to patrzeć przychylnym okiem. W ciągu ostatnich 2 lat 4 krotnie podróżowałem na wyspy (UK, Ireland) i z przerażeniem zauważyłem że wielu z moich znajomych w czasie tych dwóch lat poczynio żyjąc ka kraju angojęzycznym mniejsze postępy w poznawaniu tego jezyka niz ja będąc w Polsce. W końcu ktoś musiał sie wkoorvić. DLA BRYTYJSKIEGO PRACODAWCY JEDNĄ Z NAJWAZNIEJSZYCH UMIEJĘTNOSCI JAKA POWINIEN POSIADAĆ JEGO PRACOWNIK JEST WŁADANIE ANGIELSKIM. I nie chodzi im o to aby nie mówiono po Polsku bo taki jest wybór Polaków tylko o to aby w końcu nauczyli się mówić po Angielsku – bo w ten sposób nigdy sie nie nauczą.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

fatamorgana
    Participant

Trudno nie przyznać Ci racji….
    Ja też zauważyłem to lenistwo językowe.
    Ale kto wie, czasami prawda leży pośrodku…

TommyB
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Taquilla wrote:

I pracodawca nie może na to patrzeć przychylnym okiem.

Mnie wlasnie rozwalil znajomy pracujacy razem z wieksza grupa Polakow. Brytyjski pracodawca wlasnie wydal zakaz uzywania pewnych polskich slow. Ten kto zgadnie jakich wygrywa lokowke 😆

Tylko nie mowcie, ze to dyskryminacja 😀 Za angielskie wersje slow, ktore zostaly zakazane z reguly policja wrecza mandaty 😆

BTW – wlasnie wczoraj opisywali przypadek mlodziana (anglik), ktory dostal 80 funtow grzywny za uzycie w publicznym miejscu slowa na F. Rozwalila mnie jego oburzenie i argumentacja – bronil sie „wolnoscia slowa” 😆

Szczerze mowiac, gdyby angielska policja rozumiala polski, to wielu naszych rodakow musialoby pracowac na 10 etaty, aby splacic mandaty jakie, by otrzymywali 😆 Wczoraj w Morrisonie bylo takich dwoch, co juz by bekneli z 800 funtow 😆

Wyświetlanych postów: 3 (wszystkich: 16)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.