Strona główna Działy Finanse Zasilki na dzieci

Wyświetlanych postów: 6 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    odea75
    Członek

Witam serdecznie wszystkich.Mam pytanie.Czy ktos orientuje sie w jakiej wysokosci sa w UK dodatki z ktorych mozna korzystac na dzieci.Chcialabym prosic o odpowiedz kogos kto przebywa tu wraz z dziecmi i ma jakies praktyczne info na ten temat.Konkretnie interesuje mnie Council Tax Benefit i Child Benefit.Zlozylam juz wszelkie wnioski wraz z potrzebnymi dokumentami i czekam na decyzje.Niestety nie mam pojecia jakie to sa kwoty.Bede wdzieczna za pomoc i informacje.Pozdrawiam.Odea.

Dana
    Participant

Child Benefit to kwota Ł17,45 tygodniowo, nie jestem pewna ale chyba chodziło ci o Child Tax Credit? Jesteś do niego uprawniona jeśli przynajmniej jedno z was pracuje,(zakładam, że jesteś tu razem z mężem). Jego wysokość zależy od waszych wspólnych dochodów. Im niższy dochód, tym wyższy Tax Credit, najlepiej wejdź na strony Inland Revenue; http://www.inlandrevenue.co.uk , tam można to sobie obliczyć. Chociaż z doświadczenia wiem, że te kwoty mogą się trochę różnić od tego co ci wyjdzie. (W moim wypadku było to na plus). Pamiętaj, że powinnaś uwzględnić też dochód z Polski jeśli nie przebywasz tutaj jeszcze roku – liczysz od kwietnia do kwietnia.

odea75
    Członek

Dziekuje za odpowiedz.Rzeczywiscie moze pomylilam nazwy ale poki co niemam pojecia o tym co i jak sie nazywa.Mam jeszcze jedno pytanie.Jak sa wyplacane te zasilki?Czy jest to wyrownywane za okres kiedy zostaly zlozone wnioski?Znajoma dostala rowniez znaczna kwote na poczatek i dostaje te kwote raz w roku az dziecko nie ukonczy 16-tego roku zycia.Czy to mozliwe?

Dana
    Participant

Child Benefit zostaje wyrównany trzy miesiące wstecz od złożenia wnisku. Child Tax Credit jest naliczany od momentu złożenia wniosku, tzn jeśli złożyłaś wniosek w styczniu a przyznano ci prawo do Taxu w marcu, dostajesz wyrównanie od stycznia.
    Pieniądze są przesyłane na twoje konto bankowe.
    Szczerze powiem, że nie mam pojęcia co za dodatek pieniężny otrzymuje twoja znajoma. Ale sama chętnie dowiedziałabym się czegoś więcej, jeśli zdobędziesz więcej informacji mam nadzieję, że podzielisz się nimi na forum. 😉

Izabella
    Participant

Witam,mam na imie Izabella.jestem tutaj od tygodnia z moim trzyletnim synkiem.Wczesniej pracowalam w dewsbury ale bylam bez dziecka.Teraz nie pracuje i zaczynam skladac dokumenty o zasilki.Nie jestem pewna co mi teraz tu przysluguje,gdyz jestem osoba samotnie wychowujaca dziecko,rozwodka.Moze ktos wie wiecej i cos mi podpowie.Na razie mieszkam u przyjaciol i mam pieniadze na jakies dwa miesiace.Bede sie starac o dom z cunsil hause.Jezeli kto jest w podobnej sytuacji lub wie cos wiecej na temat co moge tu zdzialac bede wdzieczna za kazda podpowiedz.Pozdrawiam.Izabella 🙂

czubaryk
    Participant

Child Benefit zostaje wyrównany trzy miesiące wstecz od złożenia wnisku. Child Tax Credit jest naliczany od momentu złożenia wniosku, tzn jeśli złożyłaś wniosek w styczniu a przyznano ci prawo do Taxu w marcu, dostajesz wyrównanie od stycznia.

Wszystko sie zgadza ale daja ci wyrownanie na wszystko na 3 miesiace wstecz od daty zlozenia wniosku nie wazne czy to jest child tax credit, working tax credit czy child benefit.

Wyświetlanych postów: 6 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.