Strona główna Działy Prawo Slub (cywilny)

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Sandgirl
    Członek

Jakie dokumenty sa potrzebne do tego, by wejsc w zwiazek malzenski z Anglikiem? Paszport, odpis aktu urodzenia? Jesli nie zmieniam narazie zameldowania, zostaje w Polsce, to czy cos jeszcze?

woyth
    Członek

Jesli chcesz wziasc slub tutaj (znaczy sie w anglii) najpierw musisz zglosic to do urzedu rejestracyjnego, zeby informacje o Twoim slubie mogli wywiesic do wiadomosci publicznej, po bodajze 15 dniach mozesz wziasc slub. Potrzebujesz do tego (do zgloszenia) dowodu tozsamosci (najlepiej paszportu) i drugiego dokumentu (moze byc prawo jazdy, certyfikat urodzenia w jezyku angielskim, dowod, rachunek za elektrycznosc, gaz, telefon) oraz poprosza Cie o udokumentowanie Twojego adresu. Obowiazuje tutaj wymog zeby para ktora chce wziasc slub mieszkala w danym dystrykcie przez przynajmniej 7 dni przed zgloszeniem (wiec jesli mieszkasz w Polsce i przyjedziesz tutaj tylko wziasc slub to i tak musisz sobie zafundowac 7 dniowe wczasy a dokumentem z adresem moze byc rachunek z hotelu).
    Podczas skladania zawiadomienia doradza Wam na pewno kontakt z polska ambasada dla sprawdzenia czy nie potrzebujecie dodatkowych dokumentow z polskiej strony.
    Dobrze by bylo zeby przyszly malzonek (lub Ty) wybral sie do najblizszego urzedu rejestracyjnego i zapytal czy dodatkowo nie bedziesz potrzebowala dokumentu stwierdzajacego ze nie ma ograniczen Twojego pobytu na terenie UK, moze sie to zdarzyc nie musi ale lepiej zapobiegac niz leczyc 8) Dla obywateli spoza unii (wiem ze jestesmy w unii ale…)obowiazuje dodatkowo certificate of approval a jesli nie mieszkasz w anglii i nie masz zadnych dokumentow z adresem angielskim moze (nie musi) sie zdarzyc ze urzednik poprosi Cie o dokument stwierdzajacy ze nie ma zadnych ograniczen Twojego tutaj pobytu (a tym samym nie musisz miec wspomnianego certyfikatu). Dla niektorych dla potwierdzenia tego wystarczy polski paszport ale niektorzy sa bardziej uparci (szczegolnie jesli chcesz wyjsc za anglika) w zwiazku z czym lepiej spytac wczesniej.

Woyth

PS
    Jesli chcesz wziasc slub w Polsce nie podpowiem Ci nic madrego. Moi znajmomi (polka i anglik) wzieli slub w Polsce i z tego co pamietam przez trzy lata mieli duze problemy z dokumentami po polskiej stronie ale bylo to pare lat temu wiec moze sie cosik ruszylo w tej sprawie 😉

Sandgirl
    Członek

Dzieki…
    troche to skomplikowane, 😛
    ale moze mi sie tak wydaje, bo jeszcze nie wychodzilam nigdy nigdzie za maz wiec nie wiem jak to nawet w Polsce wyglada 😛

Anonim
    Gość

i bardzo dobrze ze nie wychodzilas jeszcze za mąż. Nie ma co sie spieszyc, no chyba ze ma to byc papierowe małżeństwo> Pozdrawiam

v-tec
    Członek

A mi się zdaje że trzeba mieć przetłumaczony dokument stwierdzający że jesteś stanu wolnego (dostaniesz w konsulacie)
    W każdym razie ja tak miałem jak się żeniłem, fakt że było to w Niemczech i 100 lat temu

woyth
    Członek

To co napisalem, napisalem na podstawie wlasnych doswiadczen zwiazanych ze slubem tutaj (znaczy w anglii). Oswiadczenie (o ktorym wspomina v-tec) nalezy faktycznie zlozyc ale ustnie podczas skladania oswiadczenia o checi zawarcia zwiazku malzenskiego przed urzednikiem w urzedzie rejestracyjnym.

To wszystko jest mniej skomplikowane niz sie wydaje.
    Jesli chcesz wziasc slub cywilny w urzedzie to:
    1. Zadzwon lub idz tam (register office) zeby umowic sie na spotkanie z urzednikiem (registrar) w sprawie dania informacji o planowanym slubie „notice of marriage”
    2. Na takim spotkaniu musicie byc Ty i Twoj przyszly malzonek ale z urzednikiem bedziecie spotykac sie osobno. Urzednik zada Wam dosc sporo pytan dotyczacych tego gdzie mieszkacie, narodowosci, ewentualnych dzieci, poprzednich zwiazkow malzenskich (jesli byly nalezy dostarczyc zaswiadczenie ze jest sie stanu wolnego ale trzeba to zrobic tylko w tym przypadku), trzeba rowniez zlozyc oswiadczenie (slownie 8) )ze nie jest sie przymuszonym do malzenstwa itp, itd
    3. Po takim spotkaniu w urzedzie wywieszona zostanie informacja o tym ze chcecie wziasc slub, musi ona byc udostepniona do wgladu przez 15 dni po tym terminie dostaniecie swistek uprawniajacy Was do pobrania sie (dokument ten jest wazny przez 12 mc-y)
    4. Kiedy macie powyzszy dokument pozostaje tylko spytac o wolna date kiedy mozecie sie pobrac, umowic sie z urzednikiem, oczywiscie wniesc oplate za slub 😀 no i pobrac sie

O tym ze warto spytac o dodatkowe dokumenty (zaswiadczenie o mozliwosci pobytu) mowilem dlatego ze czesc urzednikow nie przyzwyczaila sie jeszcze do tego ze jestesmy w unii a po co pozniej miec z tym problemy. Czasami w urzedach gdzie nie miano zbyt duzo do czynienia z obcokrajowcami moga pojawic sie tego typu schody.

Pozdrawiam i szczescia zycze (no i milego wekenda biorac pod uwage ze to piatek 😀 😀 )

Woyth

PS
    O tym ze trzeba mieszkac w danym dystrykcie przez przynajmniej 7 dni wspomnialem bo bez tego nikt Was na takie spotkanie nie umowi

Jeszcze bardziej pozdrawiam 😀

donia
    Participant

Witam, widze, ze tutaj jestescie w temacie, wiec moze pomozecie i mnie. Moj narzeczony i ja planujemy sie pobrac tutaj, w Anglii. Mieszkamy w tym samym miescie juz kilka lat, pracujemy, placimy podatki etc. Jakie dokumenty potrzebne sa do zawarcia zwiazku malzenskiego w urzedzie? (wiem, ze mozna te informacje znalezc w necie, ale jest jedna rzecz, ktora nam troche komplikuje sprawe). Moj narzeczony byl zonaty w Polsce wiele lat temu (slub cywilny). Nie ma tutaj, przy sobie, orzeczenia o rozwodzie i twierdzi, ze nie ma go raczej tez w Polsce. Gdzie/jak/jakie sa koszty zalatwienia tego dokumentu czy jego odpisu, czy cokolwiek to jest? I czy dlugo sie czeka na cos takiego? Jesli mozna zalatwic to bedac tutaj, to przez ambasade, konsulat czy jak? (mieszkamy ok. 30-40 mil od Leeds).

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.