Strona główna Działy Zdrowie lekarz w polsce

Wyświetlanych postów: 8 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    mariola.g
    Członek

Moze ktos wie jak jest w przypadku kiedy legalnie pracuje sie w Wielkiej Brytani, tam odprowadza skladki (NIN)i korzysta z darmowego leczenia, a przyjedzie sie na dwa tygodnie do Polski i chce skorzystac z wizyty u lekarza np. dopadnie mnie grypa. Czy wtedy wizyta u polskiego lekarza jest darmowa

Candino
    Participant

Od pierwszego stycznia kraje Unii wprowadziły plastikowe karty Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego.W Polsce jest to EKUZ a w UK to jest EHIC.Jesli Jesteś objeta ubezpieczeniem zdrowotnym w NFZ w Polsce to wojewódzki oddział NFZ wydaje Ci taka kartę na podróż zagraniczna do 2 miesiecy.Świadczenia bezpłatne uzyskasz w panstwowych placówkach zdrowia w krajach członkowskich.I podobnie jest (a przynajmniej powinno byc) w UK.Skoro placisz ubezpieczenie to powinnaś zdobyc EHIC.Wtedy w Polsce państwowa słuzba zdrowia udzieli Ci pomocy bezpłatnie.Zdrowia życzę.C.

v-tec
    Członek

Karteczkę zamówisz tu http://www.ehic.org.uk

ela1981
    Participant

Fajnie, ale do jakich swiadczen tak naprawde taka karta uprawnia posiadacza przebywajacego np. w Polsce (szpital, zwykla wizyta u lekarza pierwszego kontaktu lub specjalisty, uslugi dentystyczne w ramach NFZ czy wypadek). A druga rzecz- czy nasza sluzba zdrowia bedzie wiedziala co z taka karta zrobic i jak jej uzyc !

kunegunda
    Participant

ela tragedia zjedza cie w przychodni nadal musisz miec jakas ksiazeczke zdrowia kolega byl w zeszlym tygodniu w polsce nie chcieli go przyjac.

Podali nawet argument:

"Panie w anglii pan pracuje a zadarmo po przychodniach pan sie chcesz leczyc" dobre nie.
    Sprobuj odpyskowac to cie zarejstruje za miesiac akurat jak bedziesz w drodze do anglii hehehe

ScOOrK
    Członek

A ja tylko dodam, ze w Polsce zalatwie sie sprawy z milym usmiechem i nastawieniem, a jak sie nie uda, to z adekwatnie duzym "ryjem". Da sie… 😈

Pozdrawiam Wszystkich.

P.S. Link nie chce dzialac – przynajmniej u mnie. 🙁

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    kunegunda wrote:

ela tragedia zjedza cie w przychodni nadal musisz miec jakas ksiazeczke zdrowia kolega byl w zeszlym tygodniu w polsce nie chcieli go przyjac.
    Podali nawet argument:
    "Panie w anglii pan pracuje a zadarmo po przychodniach pan sie chcesz leczyc" dobre nie.

Znajoma była w Polsce chciała zrobić sobie badania jakieś tam ginekologiczne itd., położyli ją do szpitala i trzymali tam dość długo, zrobili jej wszystkie badania które chciała i których nie chciała. A wszystko na kartę EHIC. Pewnie wystawią NHS słony rachunek za każdy dzień pobytu w szpitalu 😆

Scoork link działa, ale następuje od razu przekierowanie na protokół szyfrowany (https:) może używasz jakiejś dziwnej przeglądarki która go nie obsługuje?

ela1981
    Participant

Dziala, dziala. Ja juz mam ta karte, czekalam cale 4 dni- i obym nie musiala korzystac!

Wyświetlanych postów: 8 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.