Strona główna › Działy › Praca › Kiedy jest boom na rynku pracy w Leeds?
Rynek pracy charakteryzuje sie sezonowoscia.
[/color:bb3eac142c]
no to mi teraz wcale nie jest do smiechu..
😕
Przyjechalem do Anglii w poszukiwaniu pracy , poszedlem do kilku Agencji w
kazdej mi powiedzieli ze aby sie zarejestrowac trzeba miec pol roku
przepracowane w Anglii , ciekawe skad im wezme te pol roku jak dopiero
przyjechalem . Poszedlem do Urzedu Jobcentre , wyszukalem kilka ofert na
komputerze , wydrukowalem , siedzaca urzedniczka powiedziala mi ze aby
wypelnic aplikacje i umowic sie z pracodawca musze miec numer NIN na ktory
trzeba czekac okolo 2 miesiace , ciekawe jak mam czekac 2 miesiace bez pracy.
Zaczalem chodzic po miescie i pytac przypadkowe osoby o prace , nawet kilka
zaczelo mi proponowac prace tylko zaczeli pytac o doswiadczenie i referencje
z Polski , ciekawe skad im wezme jak w Polsce nigdy nie pracowalem chociaz
mam juz 29 lat i jestem po sredniej szkole.Tak sie zastanawiam czy jest
jakies wyjscie z tego blednego kola.Co o tym sadzicie.
Pozdrawiam.
To znaczy, ze jeszcze konta w banku nie probowales otworzyc….
Czytales "Paragraf 22"?? Doskonale oddaje realia w panujace w urzedach.
A na poza tym, kto Ci obiecywal, ze znajdziesz tu prace w 5 minut?? Witaj w realnym swiecie.
Ale nie zalamuj sie, wystap o NIN i dalej szukaj. A jak nie masz kasy na kilka tygodni poszukiwan, to moze lepiej wroc do Polski, bo mozesz wydac wszystko, a pracy nieznalezc. Tym bardziej, ze sam przyznales, ze nie masz zadnego doswiadczenia, wiec nie licz na latwa droge.
I nie wierz w "cudowne" obietnice nieznajomych – przeczytaj odpowiedni watek.
Powodzenia,
A ja na twoim miejscu powiadomilabym kazdego nie doinformowanego ktory ci udzieli tych info ze…jako obywatel Polski( jakby nie wiedzili Uni Europejskiej)masz prawo do zatrudnienia w Uk a co sie z tym wiaze od chwili pierwszego zatrudnienia twoim obowiazkiem jest zalatwienie work permit i NIN…a oni wymagajac tego od ciebie na samym poczatku automatycznie zamykaja ci droge by uzyskac zatrudnienie w UK a my to zezwolenie mamy…
Mialam podobny problem jak oprowadzalam moja kumpele po agencjach stawiali jej ten warunek wowczas ja wkraczalam do akcji by wytlumaczyc im wszytkim na czym to polega i ustepowali(…a raczej nie mieli wyjscia)..
Ja w ktorym poprzednim poscie juz chyba o tym pisalam….ONi po prostu NIE MOGA stawiac ci takiego warunku bo to jest nie zgodne z prawem….
no i z logika…
Jesli chodzi o twoje doswiadczenie..no neistety na to sie na da nic poradzic ze kazdy pracodawca chce miec wyksztalconego i doswiadczonego pracownika…
proponuje jakas bardzo rposta prace na pocztaek moze zmywac czy cos takiego ….takze dostajac prace prosto od pracodawcy(bez agencji)mysle nie powinienes miec tez duzych problemow z przyjeciem bez NIN i Work Permit bo przewaznie tacy pracodawcy nie sa tak upierdliwi
Powodzonka
A tak poza tym zgodze sie tez z przedmowca…..nikt nie powidzial ze bedzie latwo….
dziwne to co piszesz bo jezeli ktos nie zna jerzyka to jest gorszy od tego kto zna?????wiesz jestem teraz w leeds i szukam pracy sa tuy bardzo sympatyczni ludzie w agencjach itp ja np nie zna bardzo dobrze jezyka ale potrafie wszystko zalatwic sama wiec moze Twoj znajomy poprostu w zle miejsca wchodzi ❓
Na to czy sie szybko znajdzie prace w zasadzie nie ma reguly.Juz rozne historie slyszalem.Ale jedno wiem na pewno ze angole nie lubia "nowych", wiec trzeba swoje odpekac zeby sie dostac na lepsza pozycje.Troche cierpliwosci i bedzie dobrze.
Niestety jak sie na pale bez wczesniejszej rozkminki wali w ciemno i jeszcze do kolesi ktorzy sami ledwo ciagna ale sie zaden nie przyzna, ze wcale nie jest kolorowo to sie bujasz a i za czrnego musisz swoje odwalic zanim zlapiesz oco tu chodzi i co wlasciwie dalej poza krajem ze swoim zyciem zrobic.
No ale. Zero jezyka i pare funciakow w kieszeni. Sny o potedze. Chyba ze liczysz na farta a z tym roznie bywa.
Pozdrawiam serdecznie
Witam – po raz pierwszy na tym forum.
Ja jestem w Leeds od polowy grudnia, zaczelam pracowac miesiac pozniej. Tyle czasu zabralo mi znalezienie pracy. Rynek pracy w Leeds jest rzeczywiscie dosc ograniczony ale jest pare dzialek w ktorych ZAWSZE sie cos znajdzie choc czesto niestety tylko za najnizsza stawke 5,05. Chodzi mi m.in. o biurowke. Jesli tylko umiecie sie komunikowac po angielsku w stopniu srednim (tego w liceum wszyscy sie uczyli) i macie jakiekolwiek doswiadczenie w pracy w biurze (na studiach, praktykach czy po prostu w zawodzie) to "office’owych" ofert jest naprawde mnostwo. Ja pracowalam przez 3 mies dla Agencji (Officeteam) a teraz dostalam stala praca (bez kokosow, ale permanent). Warto czekac. Dodam jeszcze ze zanim zaczelam pracowac w biurze szukalam wszedzie – pracy w pubach, sprzatania, bary z kanapkami i nic! Nigdzie nie zostalam zaproszona nawet na interview albo juz wszystko bylo zajete. Takze polecam ruszcie glowa i szukajcie nie tylko na budowach i w fabrykach. Powodzenia.
Ola alias Alex
Ps. W moim biurze jestem mozna powiedziec "zjawiskiem" bo na 50 osob jestem jedynym obcokrajowcem, jestem tez jedyna Polka pracujaca dla tej agencji (chyba ze cos sie od stycznia zmienilo).
znaczy pracujesz teraz w agencji (officeteam) czy za ich pomoca dostalas cos stalego, jesli mozna spytac? Ja przez rhi (ktorego officeteam jest czescia) pracuje od juz jakich 8 – 9 miesiecy. Co jest mile, to fakt, ze od poczatku wspolpracy praca sie znajdowala w ciagu jednego dnia, gdy sie poprzednia skonczyla, a stawki nie schodza ponizej 6. Wczesniej mialem przyjemnosc z brook street, tez moge polecic, czesto maja jakies klepanie danych czy inne takie.
pozdr
Jol,
Jesli moge polecic cos to agencja Doyen i Guinevre Recruitment. Z tymze sa to agencje typowo techniczne (inzynierowie i technicy CADA np)do pracy biurowej. Z tej pierwszej dostalem prace, a mieli nawet kilka ofert tyle ze za daleko np. Pracowalem 6 dni i dostalem permanent (3 miesiace znaczy na probnym na razie:(). Druga agencja to dzwoni do mnie co jakis czas i pyta jak tam i jakby mi sie skonczyl kontrakt to prosza o kontakt bo pracy duzo ponoc.
Obie agencje poprzez rejestracje on-line. Doyen miesci sie tuz pod leeds. Szczerze mowiac nawet nie pamietalem, ze sie zarejestrowalem u nich, tyle tych agencji zwiedzilem, a tu telefon niespodzianka.
Polecam i…..
Pozdro600
JA WIEM O CO CHODZI ALE POWIEM CI ZE NAPRAWDE TRZEBA DOBRZE TRAFIC ALE TAKICH LUDZI JAK W LEEDS NIE ZNALAM BARDZO SYPATYCZNI
to kolega z tych technicznych? 😉
Co do Officeteamu to niestety moj stawka wynosi 5,50 – na poczatku bylo to wklepywanie danych ale teraz przyszkalam sie na payroll clerka
A stala prace bede miala w tym samym miejscu gdzie jeszcze pracuje dla agencji, bo po prsotu potrzebowali ludzi na staly etat. tak wiec sama agencja w jakis posredni sposob pomogla mi znalezc stala prace (oczywiscie nieswiadomie).
[quote:3062980c99]
to kolega z tych technicznych? ;)[/quote]
Tylko z wyksztalcenia 😉